TheMr. 2 606 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia Godzinę temu, Kadajo napisał(a): No, a to ze nagle RTX 5080 nie dogonił nawet RTX 4090 a przy poprzedniej generacji RTX 4070 Ti miał wydajność 3090 to co? Tak, cena się nie zmieniła, dali ci w niej po prostu słabszą kartę. Przejście z Samsunga na TSMC. To jedno zdanie powinno wyjaśniać wszystkie pytania - cena , wydajność, dostępność, postęp. Blackwell był zapowiadany bardziej od strony technicznej samego GPU, bo było wiadome że ten sam proces technologiczny nie zrobi dużo. Jak wejdzie 2nm to dopiero zobaczymy ceny 1
Kanzu 206 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia Dobiłem do ściany. Power limitu nie przeskoczę i wycisnąłem chyba ile się dało z powietrznego suprima 2 1
Kadajo 7 412 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia 2 minuty temu, MaxaM napisał(a): Idąc dalej, mam też porównanie Sony wh-1000xm(nie pamiętam która rewizja), czyli słuchawki robiące chyba największą furorę, z kablowymi Audio Technica ath msr7 za połowę ceny. No sorry, ale te Sony brzmi tragicznie przy nich ale ludzie biją brawa Mam WH-1000 MX4 i "out of the box" tego się słuchać nie dało. Ostatecznie je jakoś ujarzmiłem poprzez EQ i na "wyjście" to wystarczy. Ale bylem bliski ich zwrócenia. 1
SebastianFM 344 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia (edytowane) @some1, mi nie chodziło tylko o przecinanie przedmiotów tylko o wszystko, co związane z fizyką, m. in. podmuchy wiatru, reagująca na nie roślinność, efekty cząsteczkowe. Znalazłem wypowiedź twórców, że to jest liczone na GPU. Pokaż mi inną grę z takimi efektami zaimplementowanymi na podobnym poziomie. Edytowane 18 Kwietnia przez SebastianFM
DżonyBi 1 971 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia (edytowane) @Kanzu Tak ja pisalem w watku Steel Nomad. Na starych sterach zrobilem 16422 i sie duzo bardziej ciesze z tego wyniku niz 16555 na nowyc, ktory w sumie sam sie zrobil. Te wyniki to juz zasluga Nvidii. Teraz jest jak na autostradzie, ktora sie korkuje. W Galeria Slaw zaraz beda tylko takie wyniki rozniace sie o max kilka punktow i duzo takich samych, bo teraz juz tylko PL ogranicza. Sterowniki zostaly maksymalnie zoptymalizowane pod 3dmarka. Edytowane 18 Kwietnia przez DżonyBi
Kanzu 206 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia @DżonyBi u Ciebie na LC jest chyba 105% PL, nie? U mnie na 100 zablokowany, więc tym bardziej już jej nie będę męczył
DżonyBi 1 971 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia (edytowane) 100% maja wszystkie 5090 tj. 600W max (podstawowe modele maja 575W), bo kabel ma ograniczenie do 600W. Astral LC nie jest tutaj wyjatkiem. Edytowane 18 Kwietnia przez DżonyBi
MaxaM 1 662 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia (edytowane) 12 minut temu, Kadajo napisał(a): Mam WH-1000 MX4 i "out of the box" tego się słuchać nie dało. @Kadajo To jest fenomen obecnych czasów. Gdyby kiedyś dać komuś takie słuchawki, to powiedziałby, że grają jak budżetowe. Bo tu nie chodzi nawet, że coś gra 'trochę gorzej' i ktoś może tego nie słyszeć. Tu nie trzeba dobrego słuchu aby słyszeć różnicę (ja na pewno nie mam). A dzisiaj ludzie się jarają nimi jakie super. No to po co producenci mają się starać Edytowane 18 Kwietnia przez MaxaM
some1 536 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia (edytowane) 11 minut temu, SebastianFM napisał(a): podmuchy wiatru, reagująca na nie roślinność, efekty cząsteczkowe. Przecież o tym właśnie pisałem. Cięte bambusy w AC mają ładną fizykę, ale zielenina z rozbitego zbiornika już nie, gdzie z physx to byłoby idealne miejsce do demonstracji fizyki cząstek. Kurz wzbijany przez wiatr na drodze też nie wygląda jakby reagował na otoczenie, a porównaj jak dym zachowuje się tutaj: https://youtu.be/zsjmLNZtvxk?t=25 Edytowane 18 Kwietnia przez some1
Kadajo 7 412 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia 1 minutę temu, MaxaM napisał(a): @Kadajo To jest fenomen obecnych czasów. Gdyby kiedyś dać komuś takie słuchawki, to powiedziałby że grają jak budżetowe. A dzisiaj ludzie się jarają nimi jakie super. No to po co producenci mają się starać Ale czemu ludzie się nie interesują. Przecież ja też kiedyś nie wiedziałem czym jest brzmienie. To jest lenistwo czy rodzice zero wiedzy przekazali. Ludzie przecież nie słuchają muzyki od wczoraj, to są generacje. Jakim cudem przeciętny sprzęt z lat 80 czy 90 jest w stanie zagrać lepiej niż to gówno co dziś się nam serwuje.
Kanzu 206 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia 7 minut temu, DżonyBi napisał(a): 100% maja wszystkie 5090 tj. 600W max (podstawowe modele maja 575W), bo kabel ma ograniczenie do 600W. Astral LC nie jest tutaj wyjatkiem. Wydawało mi się, że komuś odpowiadałeś na forum i pisałeś coś o 105%, ale może mi się pomyliło
DżonyBi 1 971 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia (edytowane) W dniu 1.04.2025 o 17:36, DżonyBi napisał(a): W nowej wersji GPU Tweak mozna dodad do OSD power detector+ czyli kontrole zlacza, ktora maja tylko Astrale. Pokazuje mi "normal", a takze mozna ustawic alerty. W zakladce OC pojawil sie power target 110%. Edit: to jakis blad. @Kanzu moze chodzilo Ci o to? Niestety to byl blad,, a szkoda. Tak jak pisalem, wszystkie karty z jedna wtyczka/zlaczem maja ograniczenie do 600W. Generalnie Nvidia ingerujac tak mocno w 3dmarka popsula zabawe. Edytowane 18 Kwietnia przez DżonyBi 1
darekz 67 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia Nie sądziłem, że Quake II RTX jest grą, która tak grzeje karty, w dosłownym tego słowa znaczeniu. Masakra jakaś 1
MaxaM 1 662 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia (edytowane) 16 minut temu, Kadajo napisał(a): Ale czemu ludzie się nie interesują. Przecież ja też kiedyś nie wiedziałem czym jest brzmienie. Mam kumpla, który jest mega zadowolony z tych Sony. Nie jest on audiofilem ale opowiadał mi, że dawno temu z ciekawości eksperymentował z losslessami. Po prostu zobaczyć czy jest jakaś różnica i twierdził, że słyszał Ja nie wiem jak to skomentować 16 minut temu, Kadajo napisał(a): Jakim cudem przeciętny sprzęt z lat 80 czy 90 jest w stanie zagrać lepiej niż to gówno co dziś się nam serwuj Ja do kompa mam bardzo stare głośniki 5.1, za które kiedyś dałem w sklepie 500 zł. Grają lepiej od niejednego współczesnego zestawu za parę tysi Dobra, może koniec tego offtopu aby nie wkurzać ludzi Edytowane 18 Kwietnia przez MaxaM 1
maras2574 891 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia 5 minut temu, Kadajo napisał(a): Jakim cudem przeciętny sprzęt z lat 80 czy 90 jest w stanie zagrać lepiej niż to gówno co dziś się nam serwuje. Mam w aucie wzmacniacz Sony z 1990 roku, jeszcze Made in Japan. I to gra, nie to co dzisiejsze "sprzęty" 2
Kadajo 7 412 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia Tak, ale jeszcze raz przypomnę, siła platformy PC opiera się na tym, że MOŻESZ grac w stare gry. I jak jeszcze rozumiem ze gry z początku ery 3D mogą nie robić już dziś wrażenia (choć wiadomo, są klasyczne wyjątki jak Max Payen czy pierwsze Call od Duty). To tutaj mówimy jednak o produkcjach które się tak szybko nie starzeją.
ODIN85 3 502 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia No i ktoś kupuje 5080/90 żeby grać w starocie? Lol.
IceMan 103 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia Prośba do właścicieli 5090. Ile mhz macie na fabrycznej krzywej przy 875mV ? I do ilu jesteście w stanie podnieść taktowanie na krzywej przy tym napięciu - chodzi mi o ustawienie w MSI Afterburener albo AsusGPUTweak Proszę o odp. w wątku o OC/UV: Dzięki !
Kadajo 7 412 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia 7 minut temu, ODIN85 napisał(a): No i ktoś kupuje 5080/90 żeby grać w starocie? Lol. A jakie to ma znaczenia jaka karta siedzi w kompie jak grasz we wszytko ? Czy może jak ktoś gra w starsze gry to już w nowe nie może. IQ 0 1 2
maxmaster027 887 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia 8 minut temu, ODIN85 napisał(a): No i ktoś kupuje 5080/90 żeby grać w starocie? Lol. tu raczej chodzi o wachlarz możliwości, po co Ci 5090 tak w ogole. 5090 obecnie to robi różnice w VR jak masz jakis BSB2 albo pimax cristal super. 99% gier przejdziesz na takiej 5070/4070S/4070TI tak samo jak na 5090. w tym 1% cie bedziesz i tak miał piękną grafike, z tym że z DLSS 4.0. Tutaj chodzi bardziej o to ze ktos kto wydaje +10k na grafike chce miec top we wszystkim i nie isc na kompromisy z musu tylko ewentualnie rozważać to jako opcje do oszczedzania energii albo jesli uzna ze tyle potrzebuje FPS to ustawi na sztywno. Jest to jakis downgrade, mały ale jest w stosunku do 4090 1
ODIN85 3 502 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia Z mojej perspektywy brak tego to żaden minus.
SebastianFM 344 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia Godzinę temu, some1 napisał(a): Przecież o tym właśnie pisałem. Cięte bambusy w AC mają ładną fizykę, ale zielenina z rozbitego zbiornika już nie, gdzie z physx to byłoby idealne miejsce do demonstracji fizyki cząstek. Kurz wzbijany przez wiatr na drodze też nie wygląda jakby reagował na otoczenie, a porównaj jak dym zachowuje się tutaj: https://youtu.be/zsjmLNZtvxk?t=25 Tak, najważniejsze, żeby zieleninka się realistycznie rozsypywała. 😁 Weź się zastanów przy czym się upierasz. Twórcy bez najmniejszego problemu mogliby to zrobić i to bez użycia PhysX tylko to jest bez sensu. 1
DżonyBi 1 971 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia 1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a): Jak podłączysz monitor 4k to zrozumiesz po co 5090 Po co Ci 5090, a jak stanieje w sklepie czy z drugiej reki to sie okaze, ze 5090 nie jest taki zly do 4K.
leven 539 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia 17 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): @Kadajo W zeszłym roku ukończyłem 51 gier. W tym kilka klasyków. 1 tytuł obsługiwał fizykę którą bym stracił. Mafia... Nic więcej. Biedny jesteś
Zachy 586 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia 1 godzinę temu, Kanzu napisał(a): @DżonyBi u Ciebie na LC jest chyba 105% PL, nie? U mnie na 100 zablokowany, więc tym bardziej już jej nie będę męczył Wszystkie 5090 maja PL 100%
Rekomendowane odpowiedzi