Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, IceMan napisał(a):

Prośba do właścicieli 5090.

Ile mhz macie na fabrycznej krzywej przy 875mV ?

I do ilu jesteście w stanie podnieść  taktowanie na krzywej przy tym napięciu - chodzi mi o ustawienie w MSI Afterburener albo AsusGPUTweak

Proszę o odp. w wątku o OC/UV:

Dzięki !

Czy moje posty są niewidoczne ? :P

WIdzę że wolicie pieprzyć głupoty, a jak się ktoś pyta o coś konkretnego/technicznego to cisza.

@PiPoLiNiO@DżonyBi ???

Edytowane przez IceMan
Opublikowano

Do wad 5090 Ventus można dopisać to że przy aktualnych temperaturach wentylatory nie zatrzymują się jeśli mam odpalonego np. Youtube. Żeby wentylatory się zatrzymały temperatura musi zejść poniżej 30 stopni a dokładnie tyle karta trzyma z wentylatorami na minimum przy aktualnej temperaturze otoczenia (~24 stopnie), za to na plus w stosunku do Palita jest to że w MSI wentylatorów na minimum nie słychać a te Palita nawet na minimalnych obrotach wydawały cichy ale specyficzny dźwięk pracującego silniczka.

Opublikowano
15 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Od tego próbuję trzymać się z daleka :(

Majac opcje FG 2x DLAA 1440p vs samo DLSS balance. FPS ten sam 100fps. Szczegółowosc obrazu na korzysc FG DLAA. Responsywnosc na korzysc samego DLSS B. 

Ja tam nie wiem. Majac 5090 masz po prostu wiecej opcji i te FG rzeczywiście Ci nie potrzebne.

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@IceMan Może kwestia sterów :) U mnie na wszystkich punktach było dokładnie to samo. Może aktualne stery cos pozmieniały.

obraz_2025-04-19_083904989.thumb.png.80b4fcd68836db77e7c450217c1f6caf.png

Ale nie powiem Ci jak było wtedy bo nie pamiętam :)

a ile możesz maksymalnie ustawić w tym punkcie ? Więcej jak 2647 Mhz ?

Edytowane przez IceMan
Opublikowano

Krzywa może się zmieniać w zależności od jakości chłodzenia. Ale pewnie ta "default" jest identyczna dla poszczególnych układów.

34 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Od tego próbuję trzymać się z daleka :(

No i zagadka rozwiązana :D

Ale wcale ci się nie dziwie :cool:

Opublikowano
9 godzin temu, SebastianFM napisał(a):

@some1, zauważ, że podczas walki na miecze np. lecą iskry, które nie przenikają przez ziemię więc tak jak napisałem, to twórcy decydują, które efekty cząsteczkowe wchodzą w interakcję z otoczeniem

Iskry w AC spadają na ziemię, ale przenikają przez wszystko inne, podobnie jak zieleninka. To bardziej animacja niż pełna fizyka. Tu masz walkę na jakimś molo i wszystko sfrunęło w nicość. https://youtu.be/PHD0ebd0jLY?t=172

Nigdzie nie twierdzę, że Batman miał najlepszą fizykę, po prostu wymieniam efekty, które były powszechne w grach z GPU Physx kilkanaście lat temu, a których obecnie nie znajdziesz prawie w żadnej grze. A nawet jeśli są, to przeważnie na małą skalę, żeby nie zarzynać sprzętu, gdy liczy je CPU. 

Opublikowano
44 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Nie.

Mówię Ci, każdy ma to samo :)

Ja wieczorem sprawdzę ile idzie ustawić, ale na pewno są różne krzywe stock. Waterforce:

image.png.cc60a768d05318d0b1a226c525a10eef.png

44 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Krzywa może się zmieniać w zależności od jakości chłodzenia. Ale pewnie ta "default" jest identyczna dla poszczególnych układów.

Różni się krzywa lekko nawet na 2 tych samych modelach.

Opublikowano
1 godzinę temu, IceMan napisał(a):

No nie mają, też sprawdziłem.

Suprim dla przykładu.

Wczoraj afterburnera i sterowniki przeinstalowałem po tych testach w SN i u mnie na fabrycznej 2295mhz przy 875mV jest. 

Opublikowano
Godzinę temu, jameshook93 napisał(a):

https://www.x-kom.pl/p/1323290-karta-graficzna-nvidia-zotac-geforce-rtx-5070-solid-oc-12gb-gddr7-dlss4.html

Brać czy czekać aż w tej cenie się pojawi RX 9070 albo może GRE? :D Powróżcie mi trochę :D Bo nie mogę się zdecydować.

Bierz, będziesz mógł wziąć udział we wspólnej walce z niedorobionymi sterownikami. 

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, suchy89 napisał(a):

Do wad 5090 Ventus można dopisać to że przy aktualnych temperaturach wentylatory nie zatrzymują się jeśli mam odpalonego np. Youtube. Żeby wentylatory się zatrzymały temperatura musi zejść poniżej 30 stopni a dokładnie tyle karta trzyma z wentylatorami na minimum przy aktualnej temperaturze otoczenia (~24 stopnie), za to na plus w stosunku do Palita jest to że w MSI wentylatorów na minimum nie słychać a te Palita nawet na minimalnych obrotach wydawały cichy ale specyficzny dźwięk pracującego silniczka.

Sprawdź sobie wentylatory przy 1500 rpm czy nie wpadają w rezonans. 

Opublikowano
2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Czy szanowni Panowie wiedzą, że UV robi się, gdy rdzeń jest gorący ? No i why krzywa napięć jest tak stroma po UV u niektórych użytkowników ? To jest za bardzo przekombinowane :niegrzeczny:

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jameshook93 napisał(a):

https://www.x-kom.pl/p/1323290-karta-graficzna-nvidia-zotac-geforce-rtx-5070-solid-oc-12gb-gddr7-dlss4.html

Brać czy czekać aż w tej cenie się pojawi RX 9070 albo może GRE? :D Powróżcie mi trochę :D Bo nie mogę się zdecydować.

Brać, jeżeli akceptujesz średnią kulture pracy, cena bardzo dobra, 50zł poniżej obecnego europejskiego msrp. Plusem Zotaca jest 5 lat gwarancji po rejestracji na ich stronie. 

Edytowane przez xtn
Opublikowano

Ale to ty odpisałeś ze UV się robi żeby zbić temperatury co nie ma nic wspólnego z tym co on napisał ze UV robi się na gorącym rdzeniu.
Wiec co masz do mnie pretensje teraz.

Nic nie wspomniałeś w tamtym poście o krzywej.

Opublikowano (edytowane)

Kiedyś znalazłem materiał jak prawidłowo powinno robić się uV i nie wspominał o tym, aby układ był gorący, a działa mi to już 1,5 roku. Czasem z uV miałem +430W poboru w SW: Outlaws, gdzie w innych pod 320W 🤔

Edytowane przez PaVLo