kamil039c 19 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja No i w końcu wylądował u mnie ten Vanguard! Krótko opiszę wstępne spostrzeżenia i załączę screeny - może komuś się przyda. Co do wyglądu to kwestia gustu, dla mnie za bardzo odpustowy - po za 3 wentylami z ringami RGB jest to mój jedyny podzespół z RGB SUPRIM dużo bardziej mi leży wizualnie ale dopłacanie 2,5k mijało się kompletnie z celem. poprzednik - XFX 7900XT był zdecydowanie bardziej stonowany, jakość wykonania porównywalna do MSI, ale zdecydowanie bardziej pasował do budy jaką jest Corsair 5000D. Ale tym się specjalnie nie przejmuję, mam założenie że komp ma działać wydajnie a nie wyglądać. Najważniejsza jest kultura pracy. A jest ona tutaj.... wręcz fenomenalna. Pół godziny grania CP77, GTA5 na 4k240 max 1300 obrotów przy temp w okolicach 68 - 72 stopni na ustawieniach defaultowych. Cewki w grach delikatnie słyszalne - typowe bzyczenie słyszalne bezpośrednio z uchem przy budzie, identycznie miałem na każdym poprzednim GPU. Podpórka załączona do karty jest za wysoka - mogłem podłożyć tylko pod zgłębienie pomiędzy 1szym a 2gim wentylem - na końcówce piwnicy nie zmieściła się ;/ Badam jeszcze jeden temat na nowym GPU - przy CP77 2 razy wywaliła mi się gra, czego nie doświadczyłem przy poprzedniku - jedynie przy testowaniu UV się wywalała. Hipotez mam kilka - konflikt ze sterami od radka (usuwałem przez DDU), płyta B650 MSI tomahawk która nie wspiera PCIE5.0 odpala mi kartę w 5.0 Póki co nie udało mi się odtworzyć tego w żadnej innej grze, ale będę monitorować sprawę tyle ile się da by wykluczyć problem sprzętowy / problem GPU. 2 2
caleb59 1 621 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja Jak widzę kątówkę zasilającą do góry nogami to już wiem, że ktoś nie ogarnął bo wtyczki zasilania w kartach są w poprawnej orientacji pod kątówkę tylko w Asusach.
kamil039c 19 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja Opisałem czemu tak - tylko między 1/2 wentylem się zmieściła bez wyginania karty w górę 11 minut temu, caleb59 napisał(a): Jak widzę kątówkę zasilającą do góry nogami to już wiem, że ktoś nie ogarnął bo wtyczki zasilania w kartach są w poprawnej orientacji pod kątówkę tylko w Asusach. Tia, pomyślałem dopiero o tym po zakupieniu kabla 1
leven 539 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja (edytowane) No to źle jest to podparte. Połowa karty "wisi" tam, gdzie nie może wisieć. Pooglądaj filmiki na ten temat EDIT: podpórka musi mieć regulację wysokości - sprawdź. Edytowane 16 Maja przez leven 1
Doamdor 1 784 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja @kamil039c Na stock bardzo dobrze to wygląda, a jak po UV?
kamil039c 19 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja 9 minut temu, Doamdor napisał(a): @kamil039c Na stock bardzo dobrze to wygląda, a jak po UV? Niebawem zabiorę się za to Jedynie suwaczki od PL do tej pory zmniejszałem 29 minut temu, leven napisał(a): No to źle jest to podparte. Połowa karty "wisi" tam, gdzie nie może wisieć. Pooglądaj filmiki na ten temat EDIT: podpórka musi mieć regulację wysokości - sprawdź. Tia, dlatego podparłem tyle co się dało by całkiem nie wisiało. Jest na minimum skręcony. Da się tylko wyżej o kilka centów podnieść - to za mało by z samego dołu budy sięgnąć grafy. Więc na każdy sposób jest źle. Można o kant tyłka to rozbić
leven 539 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja No to kup coś konkretnego. Są tutaj spece od tego tematu. Załóż osobny temat w tej kwestii, bo nie jeden będzie z tego korzystać Np. Jaką podpórkę zastosować do podparcia karty w obudowie .... 1
xtn 77 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja (edytowane) 2561zł w PL, chyba najtańszy obecnie RTX 5070 Gigabyte Windforce i to z 3 wentylatorami https://www.amazon.pl/Gigabyte-Karta-graficzna-GeForce-WINDFORCE/dp/B0F3ZW3MKW/ Myśleąlem, że wtej cenie jest szansa dopiero w lipcu, a tu już się pojawiła. Edytowane 17 Maja przez xtn
GAZuOOT 192 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja (edytowane) U mnie tak podpórka jest zainstalowana. Na końcu nie ma miejsca, jedynie coś krótkiego na wentyl wchodzi w gre. Ale grafa sztywna i nic nie opada Edytowane 17 Maja przez GAZuOOT
DżonyBi 1 970 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja (edytowane) A tej srubki nie da sie wykrecic calkowicie?, zeby zyskac te 3-4mm mniej. Mogloby pomoc w niektorych przypadkach. Edytowane 17 Maja przez DżonyBi 1
xtn 77 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja 2 minuty temu, GAZuOOT napisał(a): U mnie tak podpórka jest zainstalowana. Na końcu nie ma miejsca, jedynie coś krótkiego na wentyl wchodzi w gre. https://i.ibb.co/gZRqpDQK/IMG-20250517-115544374.jpg Folia nadal na chłodzeniu i napisie 1
GAZuOOT 192 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja Tiaaa, bo jeszcze zostawiam sobie potencjalny margines na zwrot 2
maras2574 891 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja (edytowane) Pany, kupiłem kiedyś TAKI czujnik i dziś przy okazji czyszczenia kompa, podłączyłem i wcisnąłem go w kable przy wtyczce, czy to jest ten odczyt T_Sensor1 ? Ktoś tutaj też taki zakładał na wtyczkę Edytowane 17 Maja przez maras2574
caleb59 1 621 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja (edytowane) @GAZuOOT panie ale zdejm pan tą folię bo wstyd. Żadnych zwrotów - twardy masz być. Edytowane 17 Maja przez caleb59 1 1
leven 539 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja 16 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): Ja używam podpórki Asus. Można czasem dorwać na allegro i olx. MSI u mnie za duża, bo nie da się wyjąć śruby. @GAZuOOT Nikt nie patrzy na folie jak oddajesz. W każdej karcie ściągnąłem i potem nakleiłem. Coraz lepiej. Kondonik ściągamy i nazot zakładamy. Podpoórka ma być na końcu karty.
Mizu 102 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja 32 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a): @GAZuOOT Nikt nie patrzy na folie jak oddajesz. W każdej karcie ściągnąłem i potem nakleiłem. I zrobiłeś tak 12 sztukom? SKLEPY Z ELEKTRONIKĄ GO NIENAWIDZĄ Odkrył jeden prosty trick jak zmniejszyć wartość karty ZOBACZ JAK>>
larry.bigl 453 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja Panowie na jakiego RTX warto wymienić mojego leciwego już 1660S? Nie mam parcia na maks detale. FHD na 24" i na pewno zmieniać monitora w dłuższej perspektywie nie będę.
Godlike 880 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja W Nvidia App da się wyłaczyć aby się nie aktulizowała sama?
krulaks 59 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja 22 minuty temu, leven napisał(a): Coraz lepiej. Kondonik ściągamy i nazot zakładamy. Podpoórka ma być na końcu karty. Nie no, nie musi. Jak jest support po lewej stronie i na środku to nie ma mowy o opadaniu. Chyba, że karta w połowie ma się złamać
krulaks 59 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja 2 minuty temu, Godlike napisał(a): W Nvidia App da się wyłaczyć aby się nie aktulizowała sama? Apka, czy sterowniki?
ODIN85 3 502 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja 3 minuty temu, Godlike napisał(a): W Nvidia App da się wyłaczyć aby się nie aktulizowała sama? Stery się da.
Rekomendowane odpowiedzi