Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na pewno monitorują, ale takie wałki to idą np. z kradzionych kont, albo po prostu z kont na lewo zakładanych na słupy. Do tego kwestia pracowników. Amazon to moloch w samej Europie mają zdecydowanie ponad 200k pracowników na stałe zatrudnionych i całą masę tymczasowych. Jeden pracownik sprawdzi zwrot dokładnie i wrzuci w outlet, inny zerknie w pudło 5 sekund, produkt jest i nara, kolejna sztuka odbita w systemie :E

Opublikowano
2 minuty temu, sideband napisał(a):

Na pewno Amazon będzie szukał kolesia co zawinął 5090 :E

Przynajmniej prawdziwy gejmer dostał 5090 nie będzie jęczał, że cewki i nie zrobi zwrotu :lol2:

Kiedyś odesłałem Pico VR 4.
Dostałem po kilku dniach zwrot, a po tygodniu maila z ostrzeżeniem, że zwróciłem niedawno produkt w złym stanie.

Obstawiam, że ktoś dostał te moje jako nówke - zgłosił, a Amazon mnie osrał.

UPDATE:

Supervisor przeprosił i:
image.thumb.png.20fb517e684cae939a5ec621c70c7c1b.png

Nie wiem jak to interpretować, że są świadomi zje*ania i gwarantują pieniążki?
Wygenerowali zwrot z opisem "Wrong item received".

Opublikowano

Amazon chyba ma taki mood:

https://futurebeat.pl/newsroom/gracz-myslal-ze-kupuje-rtx-5090-na-amazonie-po-otwarciu-paczki-mo/zb2d9d8

Godzinę temu, jankooo napisał(a):

Apropo złodziei, o których pisałem:

https://www.olx.pl/d/oferta/karta-graficzna-rtx-5080-pny-argb-oc-triple-fan-CID99-ID160slR.html

Nowa karta bez opakowania...Śledzę rynek i zadziwiające jest to, że mogą to robić tak bezkarnie bo np. ten typ z czaplinka to już n-tą kartę w ten sposób wystawia.

Jak skarbówka mu siądzie to musi pokazać skąd te karty miał.

Pewnie robi to na słupy 

Opublikowano
11 godzin temu, Kadajo napisał(a):

@krulaks może dostaniesz i pieniążki i kartę :E

Wez im tam nawkrecaj ze dla ciebie cala sytuacja to wielki stres i zle to znosisz :D

Co ty, nie ma opcji, że tak zrobią.

Mam nadzieję na szybkie i bezproblemowe odzyskanie pieniędzy. Oni są znani ze zmieniania decyzji i okradania ludzi.

W razie czego mam podkładkę - maila gdzie przyznają się do winy i proszą o odesłanie “błędnego” przedmiotu i obiecują zwrot jak tylko przetworzą.

Idealny dowód do chargebacka 

Opublikowano (edytowane)

Potrzebuję opinii kogoś kto zna wydajność kart w praktyce.

Czy ktoś próbował grać na 4070Super, 4070Ti (nie super) lub 5070 w wyścigi w 120fps albo w VR?

Dobieramy koledze części. Z używanego 3060 6GB już przejechaliśmy do 5070, ale dalej no ni cholery się już nie da. 

Na PS5 kolega próbował pograć w 120fps, chyba w Gran Turismo, ale zjazd rozdziałki i detali go odrzucił. 

Gra w F1. Pytanie czy na Ryzen 7600 + 5070 da radę pograć jako tako w 120fps na TV 4K (z upscallerem ze sporo niższej i bez detali ultra, oczywiście) lub od biedy w jakieś wyścigi w VR, a najlepiej w najnowszą F1 w VR? 

VR to PSVR2 lub Quest 2 lub 3, więc nie wymagające jakoś dużo. Byle te 90fps utrzymało (na Questach 75)

Da radę bez pikselozy, która przekreśli mu sens? 

Z góry dzięki za info

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

40-50fps na ustawieniach LOW

w 16K

W niskiej rozdziałce 8K spada do 83fps, czyli 80-110fps. A, i żadnego stutteru, bo to nie unreal trashbin.

17GB VRAM zajęte w natywnym 8K.

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

"ktokolwiek widział, ktokolwiek wie".

Do pytania sprzed paru godzin dodaję nowe:

Którą 5070?

Próbowalem się rozeznać, ale prawie nie ma recek i porównań. Szukałem też po tym wątku, ale były raczej dyskusje o 5070 Ti, a nie 5070.

Zaczynamy od mojego faworyta, o którym jednak mało wiem:

Zotac Solid jest o 100zł droższy od najtańszych. 

Różnice w cenie od najtańszego do modeli, których recki znalazłem i wyglądają na udane modele (dobre i ciche chłodzenie) to 100-300zł. 

Wylistuję co znalazłem:

- w podobnej cenie jest  Gigabyte Windforce

- o 80zł drożej od tego Zotaca Solid jest Solid OC

- o 100zł drożej jest Asus Prime 

- o 130zł drożej jest MSI Shadow X3 OC 

- o 280zł drożej jest Zotac AMP OC white i MSI Gaming OC

- o 330zł drożej jest MSI gaming trio

Budżet jest już i tak za bardzo napięty, ale jeśli różnica w pracy i trwałości lub gwarancji będzie spora to można dołożyć do tych droższych. Jakby to była półka 5080/90 to byłoby mi łatwiej, ale przy TDP 220W to nie wiem czy potrzeba tony aluminium, trzech slotów i 3 wentyli. 

Wygląd nieważny, ale gwarancja, jakość, trwałość i cisza chłodzenia już tak.

SFF nie jest potrzebny, choć jeśli w podobnej cenie byłoby tak samo efektywne chłodzenie to czemu nie - zawsze w przyszłości można pomyśleć o przejściu na miniPC, ale na razie nie ma takich planów

Brać tego taniego Zotaca po prostu? edit: OK, każdy model Zotaca dostaje te przedłużenie gwarancji, a to spory plus.

Jak nie tą, to którą? 

I o co chodzi z tym Doomem? Niby promocja się zakończyła, ale oni weryfikują datę zakupu?

Ci co kupili do 21 maja mogą aktywować kod do któregoś czerwca. A teraz już po frytach czy się da jakoś kupić z darmowym Doomem?

edit: znalazłem reckę tego taniego Zotaca i trochę dziwne:

with a fairly good sound behavior, close to 40dBA in full load

40dBA to ma być good? Przecież to wyjec i nawet FE ma w testch mniej. Chyba że testowali obok lotniska

edit:

kolejna recka:

the noise level was very low at all times. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano
23 godziny temu, krulaks napisał(a):

image.thumb.png.09e3384b547ef032d90692ff07b31351.png

Patus dał dodatkowy radiator na zbliżające się lato, powinieneś być wdzięczny :E

A na serio to bym tym kawałem metalu najchętniej przyjaniepawlił mu w łeb :bandyta:

Opublikowano (edytowane)

Po 3 tygodniach RTX 5080 MSI Vanguard wrócił z naprawy gwarancyjnej - środkowy wentylator przy 45% obrotów dobijał do 39dB głośnym silnikiem, reszta po 36dB. Wymienili środkowy wentylator. Teraz wszystkie po 36dB :) Jakby ktoś ( ;) ) Wam mówił, że środkowy wentyl w Vanguardach musi tak brzmieć, to jest to nieprawda - zwrot albo RMA, polecam. Karta teraz jest bezgłośna - poza nieznacznie słyszalnymi cewkami oczywiście :E

Edytowane przez Quadro26
  • Upvote 1
Opublikowano
14 minut temu, Quadro26 napisał(a):

Po 3 tygodniach RTX 5080 MSI Vanguard wrócił z naprawy gwarancyjnej - środkowy wentylator przy 45% obrotów dobijał do 39dB głośnym silnikiem, reszta po 36dB. Wymienili środkowy wentylator. Teraz wszystkie po 36dB :) Jakby ktoś ( ;) ) Wam mówił, że środkowy wentyl w Vanguardach musi tak brzmieć, to jest to nieprawda - zwrot albo RMA, polecam. Karta teraz jest bezgłośna - poza nieznacznie słyszalnymi cewkami oczywiście :E

A to jakaś reguła, że piszesz o tym środkowym, jak o zasadzie?

Opublikowano
3 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Najtańszą, która nie jest Ventusem.
Obserwuj peppera, może znowu wpadnie jakaś mega okazja jak była na Zotaca za 2000zł.

Gorącego pytona też bym unikał teraz 😉

Opublikowano
49 minut temu, Bodhi napisał(a):

A to jakaś reguła, że piszesz o tym środkowym, jak o zasadzie?

W moim przypadku i dwóch innych osób był to środkowy wentylator więc tak zakładam, jednak w sumie dlaczego nie miałby to być inny. 

• Like 1