Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, deathrabit napisał(a):

Kiedy chcesz odpalić RT na karcie Nvidi z 8GB Vram ;)

:hihot:

7 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Najtańszą, która nie jest Ventusem.
Obserwuj peppera, może znowu wpadnie jakaś mega okazja jak była na Zotaca za 2000zł.

Nie przypominam sobie, żeby tego typu okazje się powtarzały, a była podobna z RTX 4060 ti https://www.pepper.pl/promocje/karta-graficzna-pny-geforce-rtx-4060-ti-xlr8-gaming-verto-oc-dual-fan-8gb-979571

W okresie letnim spodziewałbym się najniższych cen.

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano
7 godzin temu, deathrabit napisał(a):

Kiedy chcesz odpalić RT na karcie Nvidi z 8GB Vram ;)

Pitolenie o wydajności GPU z 8 GB powoli staje się nudne. Ustawiasz w Indy tekstury na niskie i gra się nie wiesza, a wydajność jest optymalna. Oczywiście widać to wizualnie, miejscami znacząco, ale właśnie to jest prawdziwa wada 8 GB VRAM - rozmyte tekstury. Grać z za wysoko ustawionymi teksturami i tak się nie da, bo wydajność jest żałosna.

• Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
W dniu 30.10.2024 o 12:29, Spychcio napisał(a):

Ogień, nie było wątku 5xxx jak u nas, ale już jest:toast:

Najbardziej boli, że seria 5xxx jest tak obcięta względem 5090...

5080 to 49% czipa z 5090, tego jeszcze nie grali:stukniety:

Najgorsze jest to, że enshitia wycofała serię 4000 i ciężko gdziekolwiek ją dostać, gdzie AMD nadal utrzymuje starsze modele z serii 7000.

Edytowane przez mikogoth
Opublikowano
8 godzin temu, deathrabit napisał(a):

Kiedy chcesz odpalić RT na karcie Nvidi z 8GB Vram

Smieszne jest wgl to, ze ludzie na kartach z niskiej polki chca ustawiac max najnowsze nowinki ze swiata RT :Crash:  

Te 8gb na takich kartach w 1080p w 95% przypadkach starczy, a w reszcie bawimy sie suwakami. 

• Upvote 3
Opublikowano
6 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Smieszne jest wgl to, ze ludzie na kartach z niskiej polki chca ustawiac max najnowsze nowinki ze swiata RT :Crash:  

Te 8gb na takich kartach w 1080p w 95% przypadkach starczy, a w reszcie bawimy sie suwakami. 

Przecież zawsze ustawia się na maxa a potem ucina opcje pod określony klatkaż:E

Opublikowano (edytowane)

Taa, wielka drama, że na karcie segmentu low-mid nie da się grać w AAA z suwakami na max.

To dla przypomnienia jak było w złotej erze gamingu 15 lat temu, premiera GTX 460.

28GEwwM8BHhqXvfTB7AjuH-1200-80.png

bsNNHZvpmC35Qw5RaTNMeS-1200-80.png

Cena podobna, 220$ na start to około 300$ po uwzględnieniu inflacji.

Jeszcze rekomendację dali. it’s hard to make a list of things not to like about the GeForce GTX 460 :D

https://www.tomshardware.com/reviews/geforce-gtx-460-gf104-fermi,2684-14.html

Edytowane przez some1
  • Upvote 1
Opublikowano
20 godzin temu, VRman napisał(a):

I o co chodzi z tym Doomem? Niby promocja się zakończyła, ale oni weryfikują datę zakupu?

Ci co kupili do 21 maja mogą aktywować kod do któregoś czerwca. A teraz już po frytach czy się da jakoś kupić z darmowym Doomem?

No tak to działa przez zwroty 14 dniowe.

Kupujesz kartę w danym przedziale czasu kupon dostajesz po 15 dniach jak już nie możesz odesłać itd.

Jak któryś z twoich wyścigów ma benchmark albo demko to mogę odpalić na 4080 i sprawdzić jak chodzi to będziesz miał poziom porównania do 4070ti. Bo te co mam to już na 980ti chodziły dobrze :E 

Opublikowano

Gaming u nvidia ma sie dobrze :D 

"NVIDIA w ostatnim kwartale wygenerowała przychód na poziomie 44 mld dolarów i jest to wzrost o 69% względem analogicznego okresu poprzedniego roku. Centra danych osiągnęły 39 mld dolarów (+73%), a gaming „tylko” 3,76 mld dolarów (+42%). Przychód operacyjny na poziomie 21,6 mld dolarów to również kosmiczny wzrost o 28%. 

Opublikowano
8 minut temu, michaelius33 napisał(a):

No tak to działa przez zwroty 14 dniowe.

Kupujesz kartę w danym przedziale czasu kupon dostajesz po 15 dniach jak już nie możesz odesłać itd.

Jak któryś z twoich wyścigów ma benchmark albo demko to mogę odpalić na 4080 i sprawdzić jak chodzi to będziesz miał poziom porównania do 4070ti. Bo te co mam to już na 980ti chodziły dobrze :E 

Czyli już Doom zamienia się w Doopa Bluh-Duh Edition

A co do testów. Już za późno. Będzie 5070tka. Kolega do reszty by wyłysiał jak mu powiem, że ma dokładać do 5070ti. Trudno, najwyżej pogra w 480p ;)

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, tomcug napisał(a):

Myślę, że 360p max :hihot:

Żartowałeś, ale w grach VR przez UEVR to faktycznie - postrzegalna rozdziałka może być ala 360p na monitorze :E

W niektóre w ogóle praktycznie się nie da grać bez 4090tki bez zjeżdżania na very low i robienia z grafy sieczki. Cudny UE, a tu jeszcze go do VRu zmuszają modami ;)

Nie no, nie będzie myślę tak źle, ale te kilka osób, które robiły testy w VR pisało, że 4070ti to jednak się do VR nie nadaje i jeśli tylko ktoś może dołożyć to powinien celować w 4080 lub wyżej. 5070 to okolice 4070 super. 

Myślę, że o ile tylko kolega się da radę odzwyczaić od wysokiej rozdziałki na swoim TV 4K przy graniu na PS5, to będzie i tak lepiej się grało w VR na 5070 niż na PS5 i TV

edit: a, jeszcze 120fps w 2D. Zobaczymy. Mam nadzieję, że DLSS4 z Transformerem zdziała cuda i da się pograć

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Tutaj nie chodzi o to ze na kartach za 1400-2000zl nie idzie przesunac suwakow na maxa, bardziej chodzi o to ze te same karty z wieksza iloscia pamiecie potrafia uciagnac wiecej i zapewnic komfort grania bez stutterow czy innych problemow. Obcinanie vramu w takiej sytuacji jest sztucznym postarzaniem produktu, takie mam zdanie w tym temacie. Niech juz ten samsung daje te moduly 3gb to moze NV przestanie zalewac rynek 8GB GPU ktore w momencie premiery sa na skraju uzywalnosci. 

Opublikowano
3 minuty temu, sideband napisał(a):

To tak jak przy kopaniu duży wzrost nie oznacza, że ten sprzęt jest używany do grania.

Wiadomo, dzisiaj spora część kart NV używana jest do AI, czy to amatorsko czy profesjonalnie. I tendencja będzie raczej rosnąca. 

Opublikowano
12 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

chodzi o to ze te same karty z wieksza iloscia pamiecie potrafia uciagnac wiecej i zapewnic komfort grania bez stutterow czy innych problemow

Na kartach z 8 GB jedyne, czego trzeba pilnować, to wspomniana wcześniej jakość tekstur. Dostosowujesz tekstury do pojemności VRAM i masz optymalną wydajność, brak stutteringu, żadnych innych ustawień nie trzeba ścinać. Tak, to w dalszym ciągu jest wada, bo tekstury tracą na ostrości, ale absolutnie nie jest to tak jak testy z YT próbują wcisnąć, że się nie da grać na GPU z 8 GB. Nie zmienia to faktu, że wydawanie takich produktów na 2025 jest słabe.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Ja mialem okazje testowac 4060TI w wersji 8GB i 16GB. Faktycznie na 8GB karcie mozna normalnie grac, ale czasem trzeba kombinowac aby pozbyc sie stutteringu, nie wspomne juz o sytuacji gdzie chcemy pobawic sie RT/FG do ktorych rowniez potrzeba vramu. Ja rozumiem ze mozna sobie zonglowac ustawieniami tekstur, ale w niektorych grach jak przykladowo monster hunter wilds lub horizon forbiden west te srednie/niskie wygladaja jak :kupa: nawet w FHD %-) Moim zdaniem 8GB nadaje sie do gier e-sportowych, ale nie do cieszenia oka w nowych grach AAA do ktorych coraz czesciej wypada miec te 10GB-12GB, nawet przy nizszych rozdzielczosciach.

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
  • Upvote 1
Opublikowano
21 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

ale w niektorych grach jak przykladowo monster hunter wilds lub horizon forbiden west te srednie/niskie wygladaja jak :kupa: nawet w FHD %-)

I to jest właśnie realna wada 8 GB VRAM. Na zapchanym VRAM, czyli ze zbyt wysokim teksturami, wiadomo że jest bryndza z FPS i stutteringiem. Tak się po prostu nie da grać, więc jak dla kogoś ścięcie tekstur jest nieakceptowalne, to bierze model z 16 GB i koniec tematu.

• Upvote 2
Opublikowano
1 godzinę temu, tomcug napisał(a):

I to jest właśnie realna wada 8 GB VRAM. Na zapchanym VRAM, czyli ze zbyt wysokim teksturami, wiadomo że jest bryndza z FPS i stutteringiem. Tak się po prostu nie da grać, więc jak dla kogoś ścięcie tekstur jest nieakceptowalne, to bierze model z 16 GB i koniec tematu.

Niestety NV doskonale wie co robi. Takie karty ledwie wystarczające na styk trafią do mniej świadomych użytkowników, albo do gotowców. Mniejszej grupie ludzi może faktycznie wystarczy to na kilka lat jeśli pykają w gry esportowe, ale większość po czasie na pewno będzie chciała pograć w coś więcej na wyższych ustawieniach albo skapną się czemu ma jest stuttering dopiero po wymianie monitora z wyższa rozdziałka, wtedy taki użytkownik popędzi szybko po nową karciochę xD

Dodać jeszcze trzeba będzie marną wartość przy odsprzedaży takiej karty.

Opublikowano

Jak hypetrain AI się wykolei to zaraz pojawią się prawidłowe karty dla graczy. Jestem ciekaw jak długo dane mi będzie siedzieć na 3080 :P jak już mam kupować to minimum 24GB, niczego słabszego nie kupię.