Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, bartez88 napisał(a):

@Mizu

W suprim GPU fan1 raportuje 0rpm. Działa on w ogóle?

Ale ze mnie debil. Cały elaborat wysrałem a zablokowałem podpórką jeden wentyl.. Dzięki, nie wiem kiedy bym to sam zauważył
Temperatura nie poprawiła się za wiele ale za to hałas już tak, bo z 1700rpm zeszło poniżej 1200rpm

KLQhQoH.png

39 minut temu, lukadd napisał(a):

W jakiej budzie trzymasz te karty, że aż po 83 stopnie ci wali na GPU? 

Montech King 95 Pro. Pewnie jej wina, że nadal taka wysoka temperatura mimo, że już nie blokuje trzeciego wentyla. CPU też mi sie zaczął w niej smażyć, 9800X3D mi wyskakuje ponad 90c często..
Wybrałem to zamiast O11D EVO RGB który w momencie kupna był w takiej samej cenie bo ten Montech sporo chwalony na reddicie i yt i do tego miała 6 ładnych wentyli + kontroler w zestawie a do Lian Li nie chciało mi się dobierać wentyli.. Żałuje strasznie i nie mam co z nią zrobić teraz

Edytowane przez Mizu
  • Haha 5
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 17.07.2025 o 12:30, tomcug napisał(a):

Nie musisz, przecież i tak już wszyscy wiemy, że GPU powinny mieć 1000000000 ROP-ów :) Nie trzeba się powtarzać.

i to bez żadnych zmian w GPU pewnie jeszcze?, łohohoho hahaha.

Ręka aż mi się goi szybciej od tego wyśmienitego żartu. 

Opublikowano (edytowane)

@MizuNo strasznie kiepskie masz te temp na tym Suprimie. Jak ja porównywałem Gaming OC do Suprim to niebo a ziemia .

W takim setupie u mnie ok 1700rpm 70 stopni na Suprimie. Wentyle w budzie ustawione na 1200rpm, pewnie jak bym dał wyciąg na górze to byłoby lepiej. Obudowa to FSP M580, gabarytowo bardzo podobna do tego montecha.

PgTbiUg.jpeg

EDIT: Doczytałem info o zablokowanym wentylatorze. 77 stopni i 1200rpm to bardzo spoko moim zdaniem :). 

Edytowane przez GAZuOOT
Opublikowano
5 godzin temu, Mizu napisał(a):

Ale ze mnie debil. Cały elaborat wysrałem a zablokowałem podpórką jeden wentyl.. Dzięki, nie wiem kiedy bym to sam zauważył
Temperatura nie poprawiła się za wiele ale za to hałas już tak, bo z 1700rpm zeszło poniżej 1200rpm

Montech King 95 Pro. Pewnie jej wina, że nadal taka wysoka temperatura mimo, że już nie blokuje trzeciego wentyla. CPU też mi sie zaczął w niej smażyć, 9800X3D mi wyskakuje ponad 90c często..
Wybrałem to zamiast O11D EVO RGB który w momencie kupna był w takiej samej cenie bo ten Montech sporo chwalony na reddicie i yt i do tego miała 6 ładnych wentyli + kontroler w zestawie a do Lian Li nie chciało mi się dobierać wentyli.. Żałuje strasznie i nie mam co z nią zrobić teraz

A klimę masz w domu? Bo testowanie gpu w lato to nienajlepszy pomysł;)

Opublikowano
8 godzin temu, Mizu napisał(a):

Co tu sie odje*ało to ja nie wiem.

O CO TU CHODZI? Zapłaciłem 1tys zł więcej żeby mieć te same temperatury, niższy FPS i troche głośniejszy model? Gdzie ta kultura pracy o których tu pisaliście sporo osób i jaka jest w testach xD 

Po co Ci perfekcyjne 5090? Przecież i tak masz szybsze GPU niż 99.9% reszty graczy

Opublikowano
8 godzin temu, Mizu napisał(a):

Na domiar złego nie mogłem zwrócić gigusia w salonie Media Expert bo oni kart graficznych, płyt głównych etc. nie przyjmują zwrotów bo to "musi iść do sprawdzenia osobno".

Zmienili regulamin chyba w marcu jakoś i takie rzeczy trzeba odsyłać. 

U mnie na tym przedłużonym zwrocie trzymali kartę tydzień, żeby na końcu mi napisać o brakującym formularzu w paczce mimo, że wszystko było w środku. 

Zgubili a po tygodniu mi napisali, że im go nie wysłałem i mam wypełnić nowy odsyłając na maila %-)

Później na żadną z trzech wiadomości nie odpisali i dopiero przypadkiem na stronie zobaczyłem, że zwrot zakończony.

Ogólnie tam jakieś dzbany pracują przy tych zgłoszeniach. 

Nie odpowiadają na pytania tylko walą jakieś gotowe skopiowane formułki nie związane z tym o co pytałem i się odnoszą jakby za karę odpisywali. Przy zamykaniu kredytu ratalnego też mi kit wciskali, że bank 30 dni to zamyka a dostałem info od drugiej strony, że w 14 dni to ogarniają. Bank dostał zgłoszenie o anulowaniu umowy, ale sklep im kasy nie oddał i znowu musiałem się upominać. Ponownie dostałem gotową formułkę od ME, że przecież mają na to 30 dni. Całkiem przypadkiem był zamknięty jeszcze tego samego dnia po mojej wiadomości :boink:

Co do karty przełącz bios i dopiero sprawdź. Ja silent nawet nie sprawdzałem. Widzę na TPU, że między jednym a drugim 10 stopni różnicy jest. 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Mizu napisał(a):

Weź mi to ktoś wytłumacz bo zgłupiałem. Suprim bierze 25w mniej (i troche mniej FPS przez to), ma praktycznie identyczne temperatury, wentylatory są na większych obrotach mimo że bierze mniej prądu i mniejsze odrobine napięcie i jest na moje ucho troche głośniejszy (cewki troche cichsze ale wentylatory głośniejsze). Zrobione DDU przy podmiance dla spokoju ducha.
Na Suprimie zdjąłem te folie od spodu i z wentyli, została tylko ta na połowie backplate, wątpie że to robi jakikolwiek wpływ.
O CO TU CHODZI? Zapłaciłem 1tys zł więcej żeby mieć te same temperatury, niższy FPS i troche głośniejszy model? Gdzie ta kultura pracy o których tu pisaliście sporo osób i jaka jest w testach xD 

Tak na szybko z RivaTuner bo wychodzę na trening i nie mam czasu isntalować dodatkowego oprogramowania. Zrobiłem 2 zrzuty w miejscach gdzie dość mocno spada FPS, i patrząc na boost karty jest najmniejszy. Plik max to ustawienie wszytkiego co się dało na maxa bez żadnych skalerów, dlss, itp. Plik DLSS to dlss transformer z opcją jakość reszta bez zmian. 4 wetylatory na przodzie budy, jeden wydmuchowy + wydmuch przez AIO. Trochę się pobawiłem ustawieniami wentyli i 6 na chwile zdjęte. Symulowałem sobie najgorszy wariant dla dysku ssd z którego ściągnałem radiator bo się pompka od AIO nie mieściła (nie jest źle - max 70 stopni). Temperatury na zrzutach. Maksymalne temp bez dlss jakie widziałem to 74 stopnie. Z dlss 73 ale w innych miejscach. Tutaj chciałem pokazać różnice bo jest to dość powtarzalne miejsce. Wróce wieczorem to może będzie czas potestować. Wentyle dochodzą do 1380 rpm. Jest szum ale nie przeszkadza (wszystko zależy jaką ktoś ma tolerancję). Pierwszy plik jest bez DLSS a ten niżej już z. 

MAX.png

DLSS.png

Edytowane przez brzecol
Brak podpisu
Opublikowano
2 godziny temu, ODIN85 napisał(a):

A klimę masz w domu? Bo testowanie gpu w lato to nienajlepszy pomysł;)

Mam i specjalnie robiłem te same warunki w pokoju do testów :D 

56 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Po co Ci perfekcyjne 5090? Przecież i tak masz szybsze GPU niż 99.9% reszty graczy

Może właśnie przez to, że to absolutna topka jest to poszukiwanie perfekcji? Albo po prostu głupota :E 

@Kanzuno faktycznie.. Jak oddawałem DACa u nich jakiś czas temu to nie było cyrków takich ale zeszło ze 3 tygodnie minimum zanim zobaczyłem pieniądze na koncie

Jeszcze ze dwa lata temu x-scam i morele oddawały do 3 dni praktycznie, ME też był szybki

Opublikowano

@Mizu pomijając weekend, bo paczka dotarła do magazynu w piątek a przyjęli w poniedziałek to z euro.com ostatnio już we wtorek miałem zwrot kasy. Tyle, że mi po zwrocie kartę wysłali %-)

Zobaczyli, że folii nikt nie ruszał to cyk jako nowa. 

Zmień bios na performance i podeślij screeny jeszcze raz. Ciekawi mnie czy na takiego kasztana trafiłeś, czy w tej obudowie gotuje się wszystko. 

Opublikowano

Przy 5090 musiałem dedykowany program od msi instalować, żeby cokolwiek z RGB zrobić w suprimie. 

Na signalu od 2 lat siedzę, ale nie działał przy tych kartach a openrgb chyba w ogóle nie miał takiej możliwości. 

Może coś się zmieniło po aktualizacjach. 

• Thanks 1