Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie ruszalem wiec performance, wrzucilem wynik z cyberka po OC. 

ASUS w tych tanich modelach kozak karty, a w dodatku ten Dual czyli ponizej Prime nie ma gorszego chlodzenia bo mialem 5070 Prime i tak jak inne modele tez ma PTM na rdzeniu. 

Opublikowano
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

U mnie zmiana pacjenta 🤣

IMG_4003.jpeg

Powoli zaczynam rozumieć pewną kwestię.
Szczytem upgrade-o-holizmu jest wymiana z nudów na słabsze GPU.
Ostatnio jedna myśl wierci mi w głowie - aby sprzedać 5070ti i wziąć 9070 non-XT i wgrać jej vBIOS od 9070XT xD 

A karcioszka skromnie wygląda :) W porównaniu do iChilla od Inno którego miałeś to maleństwo.
Wygląda podobnie do 5060ti dual gabarytowo.
Niech służy ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
11 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Powoli zaczynam rozumieć pewną kwestię.
Szczytem upgrade-o-holizmu jest wymiana z nudów na słabsze GPU.
Ostatnio jedna myśl wierci mi w głowie - aby sprzedać 5070ti i wziąć 9070 non-XT i wgrać jej vBIOS od 9070XT xD 

A karcioszka skromnie wygląda :) W porównaniu do iChilla od Inno którego miałeś to maleństwo.
Wygląda podobnie do 5060ti dual gabarytowo.
Niech służy ;) 

Da się tak jeszcze robić? Pamiętam czasy Radeonów 9550 i robiło sie vmody + wgrywanie biosów od 9600xt 

Opublikowano
1 minutę temu, PepePanDziobak napisał(a):

Da się tak jeszcze robić? Pamiętam czasy Radeonów 9550 i robiło sie vmody + wgrywanie biosów od 9600xt 

Nie pamiętasz jak parę lat temu była posucha z kartami graficznymi, dróż jak cholera. Wleciały wtedy AMD Radeon RX 5600 (OEM) ASRock Challanger za 666zł?
Na PCLabie zaczęliśmy dłubać, okazało się, że rdzeń jak w XT ale niby mobilny. Wyszperaliśmy vBIOS od 5600XT w najnowszej wersji (podrasowana aby prześcigać RTX 2060) i to co było lepsze wyciągnęliśmy z vBIOSu z którym przychodziły karty.
W edytorze biosu połączone to co najlepsze i bach... za 666zł miałeś świetną kartę ;) AMD to sprzęt dla szperaczy - od lat można było coś fajnego wygrzebać w GPU/CPU.

Różni testerzy wielokrotnie wgrywali vBIOSY z RX 9070XT do 9070 non-XT co w efekcie daje wydajność zbliżoną do XT, jeszcze czary-mary UV i jest zacnie.
Problem jednak tkwił w tym, iż do dnia dzisiejszego nie było opcji programowej aby to zrobić, więc trzeba było kupić programator, rozkręcać kartę, nieraz zrywać plomby i tracić gwarancję.
Dzisiaj wystarczy wklepać jedną komendę ;) 

Tutaj akurat gostek wgrywa vBIOS programatorem do ASUSA Prime 9070 (tego co się pojawia ostatnio za 2250-2300zł):

Wyobraź sobie, że to wszystko z czym się "pałował" na tym filmiku można zrobić teraz właśnie jedną komendą... No niewąsko. 

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Tutaj akurat gostek wgrywa vBIOS programatorem do ASUSA Prime 9070 (tego co się pojawia ostatnio za 2250-2300zł):

Ja pierdzielę, 25% boost, a z undervoltem 30% więcej fps za darmoszkę ? :E Coś czuję że mogę się kiedyś pokusić na taką zabawę. Tym bardziej że sobie można przełączać pomiędzy dwoma biosami więc nie da się nic zepsuć. Takie duże OC to ostatnio robiłem w GTX660M :skacze:

Ej.. nie, on to musiał jakoś źle zmierzyć, przecież XT nie jest aż tyle szybsze.

Edit2: jak to rano na trzeźwo przeanalizowałem no to 25% jest możliwe, w końcu dostajemy power limit XT i mamy wydajność XT, potem OC a XT ma ok 10% OC headroom. Razem 20-25% boosta. Za taki upgrade już się opłaca spędzić 15 min na flashu biosa :glodny:

Edytowane przez HappyLittleGamer
Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, sideband napisał(a):

Zmartwię Cię skok między "3nm" vs "1.6" też jest marniutki ;)

Także czekanie nic nie da.

Podaj info, na podstawie którego tak twierdzisz.

Bo ja od 2 lat czytam, że 5-3nm to prawie nic, ale GAA jak nie w N2 to w A16 da już prawdziwy "node jump". ~30% w 2nm. Widziałem jedynie pewnie wskazówki, że N2 może nie dowieźć takiego dużego przeskoku jak się spodziewano i że to niejako "przeszło" na A16 (w sensie, dostaniemy w A16 taką wydajność jak w optymistycznych oczekiwaniach względem 2nm)

backside power delivery i mu podobne wynalazki za to ponoć są opóźniane. Do tego nie wiem jak bardzo się nadadzą do zastosowań growych. 

Ja w 2nm widzę naprawdę sporą nadzieję:

a) bo w końcu GAA

b) bo w końcu poprawa komórek pamięci (SRAM, o ile nie pomyliłem czegoś). Pierwszy raz od bardzo dawna. 

Optymistycznie względem N4-5:

2nm 30-40%

A16 35-55%

Edytowane przez VRman
Opublikowano

NVIDIA and Intel announce partnership, Intel to produce X86 chips with NVIDIA RTX GPU chiplets

https://videocardz.com/newz/nvidia-and-intel-announce-partnership-intel-to-produce-x86-chips-with-nvidia-rtx-gpu-chiplets

Ale ogień na akcjach, Intel +30% na pre-markecie, do tego NV kupuje sporo akcji Intela.

Cytat

Intel will design and manufacture custom x86 CPUs for NVIDIA's Al platforms, while also developing new client SoCs that integrate NVIDIA RTX GPU chiplets. These products will be aimed at data centers as well as PCs, combining Intel's CPU technology with NVIDIA's GPU expertise in one package.

Niedługo CPU Intela z integrami RTX? :D

Opublikowano
54 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Kumpel ma 5060ti dual i wypada u niego dobrze, tzn tak twierdzi :D 

Ja jeden zestaw składałem na 5060ti dual.
Miałem okazję sprawdzić na szybko wersję 8GB, docelowo trafiła 16GB.
Jakichś konkretnych danych odnośnie RPM czy temperatur nie jestem w stanie podać ale było cicho i chłodno pod obciążeniem, cewki niesłyszalne.
ASUS umie w niższe serie chyba bardziej jak te premium ;) 

Opublikowano
16 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

Tak Intel inwestuje najpierw we własne GPU, a teraz chce ładować od zielonych lubią tam kase w błoto wywalać:)

Opcja 1) skończy się na paru low endowych chipach jak z Intel Nuc z Vega M i umrze.

Opcja 2) cisną w opór wiele prockow, sprzedaje się to dobrze, wreszcie NVIDIA spełnia swoje marzenie i może tworzyć CPU x86, wykupuje za parę lat Intela i mamy AMD vs NVIDIA starcie ostateczne. Marka Intel znika z rynku xD

Opublikowano

Już kupili niecałe 5% Intela 8:E więc inwestycja będzie spora i długoterminowa.

Ciekawe co z tego wyjdzie i czy to całkowity pogrzeb ARC, czy najtańsze integry będą jeszcze na jakichś lowendowych Xe.

Nvidia może też zluzować z próbami wydawania SOCów z ARM więc Intel i AMD pewnie odetchną.

Opublikowano
3 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Doklanie to samo uslyszalem bez konkretow w kwesti rpm i temp.

3 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Ja jeden zestaw składałem na 5060ti dual.
Miałem okazję sprawdzić na szybko wersję 8GB, docelowo trafiła 16GB.
Jakichś konkretnych danych odnośnie RPM czy temperatur nie jestem w stanie podać ale było cicho i chłodno pod obciążeniem, cewki niesłyszalne.
ASUS umie w niższe serie chyba bardziej jak te premium ;) 

Miałem dwa dni 5060TI Dual 16GB, nie polecam głośne i gorące było, 80* i 2000rpm.

• Upvote 1
Opublikowano
34 minuty temu, Wu70 napisał(a):

Zapisałem post pod hasłem "Bzdura do wyjaśnienia", zweryfikujemy za kilka lat kto napisał bzdurę  :D

Oni beda produkowac apu i zaszkodzic to moze co najwyzej apu od AMD, a nie osobnym karta graficznym intela ;) 

Opublikowano
7 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Może Ci się jakiś lewy egzemplarz trafił.
Miałem styczność z dwoma i były zacne.

Może był jak shift, kapryśny :boink:

Oddałem, wziąłem MSI i jest spoko, także ja duala nie polecam %-)