Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

... no to nieźle. Nie orientujesz się jak jest u ASUS w serii 4xxx?, bo pewności nie mam. Wcześniej (za czasów RTX 4xxx) nie krzyczeli, że montują PTM, więc zakładam, że nie dawali PTM w RTX 4xxx.

Natomiast w RTX 5xxx to do niższych modeli (np. ASUS TUF) z tego co się orientuję nie dają PTM (nie chwalą się tym na stronie).

Opublikowano
45 minut temu, sideband napisał(a):

MSI od poprzedniej generacji używa PTM-a.

19 minut temu, sideband napisał(a):

Nawet Ventus 4070 ma PTM-a ;)

Skąd wytrzasnąłeś to info? Nigdzie nie widziałem aby się tym chwalili... jeszcze tutaj ktoś pisze o pump-oucie na MSI RTX 4090 Gaming X Trio co byłoby wręcz niemożliwe gdyby na rdzeniu był PTM. (https://www.techpowerup.com/forums/threads/msi-4090-pump-out-is-real.335276/)

• Thanks 1
Opublikowano
11 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Skąd wytrzasnąłeś to info? Nigdzie nie widziałem aby się tym chwalili... jeszcze tutaj ktoś pisze o pump-oucie na MSI RTX 4090 Gaming X Trio co byłoby wręcz niemożliwe gdyby na rdzeniu był PTM. (https://www.techpowerup.com/forums/threads/msi-4090-pump-out-is-real.335276/)

Gdyby byl ptm to by sie tym chwalili bo to dodatkowy atut do sprzedazy ;) 

• Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, sideband napisał(a):

Przecież to jest PTM i na 4080/4090 też jest.

U mnie temp bez zmian od prawie 3lat ;)

Jak sobie poszukacie to znajdziecie info ;)

Znalazłem jakieś legitne źródło MSI: 

Ale jak wspominają o RTX serii 4xxx to pada hasło "most of them", tutaj też rozbierają jakiś wyższy model więc nie rozpędzałbym się ze stwierdzeniem, że PTM też trafił na Ventusy, Shadowy i inny paździerz.

• Thanks 1
Opublikowano

Wystarczy popatrzeć co leży pod chłodzeniem ;) Ba nawet 4060 ma PTM-a. Nawet jak zdarzają się pojedyncze sztuki, które mają problemy po czasie z temp to nic nie oznacza to jest masówka to wszystko co kładą na karty musi mieć takie same właściwości w skrócie może zdarzyć się wadliwy "kawałek" PTM-a ;) Nawet mnie zdarzały się pojedyncze wadliwe PTM-y.

30xx to 3090ti już miała PTM-a.

Opublikowano
1 minutę temu, musichunter1x napisał(a):

Rozbierałem rtx4060 i podkładałem PTMa, była tam pasta.

Jakiego RTX? Miętusa? To by w sumie składało się na realną całość z tym co mówili kolesie z MSI na youtubie.

Co do PTM, niektórzy userzy go nie rozrózniają bo ma ten sam kolor ale Ciebie o to nie podejrzewam. 
Najłatwiej poznać chyba gdy w stanie spoczynku próbuję się zdrapać paznokciem - schodzi bardziej jak jakiś plastik.

Opublikowano
9 minut temu, sideband napisał(a):

Będą też 4GB już niedługo ;)

Pewnie RTX 6060Ti dostanie 4x4GB @128bit. Śmiech będzie, jak RTX 6070 też dostanie 4x4GB (128bit całkowita szyna).

4 minuty temu, bourne2008 napisał(a):

Zawsze jest miejsce dla 5090Ti z 64GB pamięci :E

Zapomnij.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Pokazałeś piękny przejaw totalnej ignorancji... Z matematyką może Tobie by pomógł chat gpt, skoro obliczenia które pokazałem są za trudne i dalej twierdzisz, że rachunek wzrośnie o 50%, a zwykłe przeliczenia to dla Ciebie polityczna propaganda.    @Badalamann Też mieszkam w bloku, w ciągu ostatnich 5 lat podwyżki ogrzewania były regularnie i w zasadzie zdrożało o prawie 300% względem taryfy z 2020 roku. 
    • Powinna. Ale powinna też być możliwość nie bycia inwigilowanym i kontrolowanym na każdym kroku.    Potrzeba wolności > potrzeba kilku osób. Trzeba rozważyć skalę i wagę wad i zalet obu rozwiązań.   Jakby to była bajka to by dałoby się to pogodzić. Ale w tym świecie się zwyczajnie nie da. Do tego błąd może okazać się nieodwracalny. Nie bez powodu w Korei Płn, Chinach i Rosji tak kochają wszelką inwigilację i kontrolę.    To jest jak wpuszczanie tabunu nachodźców bo pod płotem było przemarźnięte dziecko. No jasne, że powinno się takiemu dziecku pomóc, ale każda decyzja pociąga za sobą konsekwencje. Moim zdaniem większość społeczeństwa nie zdaje sobie sprawy z tego jakie, powtarzając kretyńskie "ja nie mam nic do ukrycia, więc nie mam nic przeciwko temu".
    • jest po prostu modne,   Europa zostawila ukraine i chce zeby wykrwawiala rosje wiec na co mozna narzekac? wina Trumpa    to mnie jeszcze rozwalilo: dadza rade wyslac wojska ale dopiero jak bedzie pokoj XD no i nie blisko frontu, maja byc schowane w miastach i tylko do szkolenia XD   innymi slowy, jak dojdzie do dogrywki to beda pilnowac schronow w Kijowie a w najgorszym razie ewakuowac instruktorow XDDDDDDDDDDDDDD   dla mnie to jasne - wina Trumpa
    • Żeby już nie zakładać dodatkowego tematu - na różnego rodzaju promocjach udało się wypatrzeć w miarę rozsądnych(?) pieniądzach:   CPU - AMD Ryzen 7 9800X3D GPU (kupione wcześniej) - PowerColor Hellhound Radeon RX 9070 XT RAM - CORSAIR VENGEANCE RGB DDR5 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL36 M2 - Samsung 990 Pro 2TB (+ mam jeszcze łącznie 3 dyski M2 w obecnej konfiguracji + 1 SATA + 1 HDD)   Czym to najlepiej wykończyć (płyta główna / zasilacz / chłodzenie / obudowa / dodatkowe wentylatory)? Obudowa raczej w stylu Fractala, którego mam teraz (raczej z panelem bocznym z metalu niż szkła) + bez RGB - PC i tak raczej stoi na podłodze. Z zachcianek, to żeby jak najmniej kurzu zbierała, ew. jak największą ilość filtrów tak żeby środek nie nadawał się do czyszczenia co tydzień.   USB-C + WiFi obowiązkowe
    • Nie do końca się zgodzę. Żyjemy w czasach gdzie to niekoniecznie może być jedynie obrazą, a może być pomówieniem z którego zostanie ukształtowana opinia na czyjś temat. Jak dodasz miejsce w którym zostanie to zrobione, to może to wywołać efekt w dość dużej grupie osób. Dlatego jeżeli dane działanie czy poprzez określanie kogoś jakimiś niepochlebnymi przymiotnikami, czy próba działania w celu dyskredytacji w jakiejś grupie społecznej jest celowe, to jak najbardziej powinna być możliwość interwencji prawnej.  
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...