Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Kyle napisał(a):

Pewnie RTX 6060Ti dostanie 4x4GB @128bit. Śmiech będzie, jak RTX 6070 też dostanie 4x4GB (128bit całkowita szyna).

Zapomnij.

Właśnie nie zdziwi mnie, jak nie będzie tak, że 70 Ti i 80 już na standard dostaną 24 GB VRAM w nowej generacji, tzn. nie zdziwi mnie 6070 Ti i 6080 z tylko 16 GB VRAM. Kurtka jest do tego zdolny.

Opublikowano
Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

6090 ile bedzie mial pamieci ? 48 ?

Zapewne tak + 50% do ceny. :wariat:

34 minuty temu, Johnny Tomala napisał(a):

Właśnie nie zdziwi mnie, jak nie będzie tak, że 70 Ti i 80 już na standard dostaną 24 GB VRAM w nowej generacji, tzn. nie zdziwi mnie 6070 Ti i 6080 z tylko 16 GB VRAM. Kurtka jest do tego zdolny.

6080 raczej będzie posiadać 24GB vram.

Opublikowano (edytowane)

Raczej 6090 będzie miało to samo co 5090 plus niższy proces i mam nadzieję że będzie przynajmniej 30-35% wyższa wydajność przy takim samym poborze na wat lub ciutek niższy w 4K. Jak nie będzie problemów z palącymi się wtyczkami chętnie po pół roku po premierze przytulę :) Wróć zasilacz najpierw wymienię xD 😂 

Edytowane przez Tooth
Opublikowano
1 godzinę temu, Doamdor napisał(a):

6080 raczej będzie posiadać 24GB vram.

Na 100% będzie mieć 24. Raz, że były o tym "przecieki" a dwa, że po wersji super i po tylu latach jakikolwiek inny scenariusz niż "+50% na każdej półce" wydaje się być kompletnie nierealny.

Tylko pytanie czy to nadal będzie 6080, czy w cenie 5080 dostaniesz może 6070tkę nazwaną 6080. W końcu tak na serio to 5080tka już jest tak naprawdę 5060tką, nawet bez Ti. To Nvidia. Jeśli chodzi o marketing i podwyżki cen, to "Wszystko się może zdarzyć". 

9 minut temu, Tooth napisał(a):

Raczej 6090 będzie miało to samo co 5090 plus niższy proces i mam nadzieję że będzie przynajmniej 30-35% wyższa wydajność przy takim samym poborze na wat lub ciutek niższy w 4K. 

Tu jest trochę dziwnie jeśli chodzi o plotki. Niby miało być rozczarowująco słabo w temacie zmian w architekturze (raster) i tylko 10% jakie da przejście na proces 3nm, ale z drugiej strony są plotki o tym, że premiera została przesunięta. Nvidia potrafi dynamicznie zmieniać plany i to nawet jeśli zmiany muszą być drastyczne i nagłe. Pokazali to moim zdaniem kasując serię GTX 16xx na rzecz RTX 20xx. 

Cholera wie co się będzie działo. 

Szanse, że przeskoczą na 2nm są moim zdaniem mikroskopijne, ale im bardziej odległa premiera, tym wyższe.

Wracając do wydajności. 5090 + 10% z procesu i powiedzmy podbiją o 10%. Jest 20%. 

Tutaj pojawia się pytanie jak mocno 5090tka została zaprojektowana nie pod gry i ile można poprawić. 

Jeśli totalnie olali i podjęli decyzje wbrew potrzebom gracza, to 6090 może być i te 35% szybsza. Może nawet być szybsza o więcej, choć to już niekoniecznie w rozdzielczości "tylko" 4K. 

Jednak z drugiej strony.. jeśli założyć, że olali wydajność w grach robiąc 5090tkę, to oznacza to kierunek i sugeruje, że w 6090tce też mogą olać.

A to wszystko i tak jest pod założeniem, że coś w stylu 5090tki w ogóle się pojawi. Bo może się wcale nie pojawić. Dla przykładu cena +50% względem cen 5090tek, czy zjazd do zaledwie 384bit

Opublikowano

O czym wy gadacie? to już jest 600W karta w topowym niereferencie kosztująca tyle co 7x ps5... zejdzcie na ziemie i z kilku ustawień w tych odtwórczych i nudnych jak flaki z olejem gniotach.

30 i może pare procent i już się przeskakiwanie zaczyna. Wydajność na wat będzie prawie bez postępu a pytanie ile rdzenia i jakie nowe ficzery. Jedyne co uratuje to zmiana architektoniczna na miarę turing-ampre.

Pytanie kiedy i gdzie prócz dem zobaczymy to co ten Blackwell jeszcze ma w zanadrzu. Rtx hair ograniczone jak widzę w teście na głównej.

Opublikowano
3 godziny temu, Kadajo napisał(a):

6090 ile bedzie mial pamieci ? 48 ?

Dowiesz się na premierę masz masę możliwych konfiguracji bez sensu bawić się w zgadywanki.

52 minuty temu, Tooth napisał(a):

Raczej 6090 będzie miało to samo co 5090 plus niższy proces i mam nadzieję że będzie przynajmniej 30-35% wyższa wydajność przy takim samym poborze na wat lub ciutek niższy w 4K. Jak nie będzie problemów z palącymi się wtyczkami chętnie po pół roku po premierze przytulę :) Wróć zasilacz najpierw wymienię xD 😂 

Jak nie będzie zmian w architekturze kwestii wydajności na wat to zobaczysz te 30-35% jak świnia niebo. Sam proces to ~10% względem procesu w Blackwellu ;)

Tak czy inaczej będzie raczej lipa jeżeli o przyrost wydajności to już pokazały Rubiny pod AI gdzie masz tylko ~1.2x w FP32 i FP8. 

Dlatego NV już kombinuje i pokazali jak chcą uzyskać wzrost wydajności oczywiście za pomocą AI i wplątując w to FP4 gdzie Rubin ma duży przyrost wydajności.

Opublikowano

... może przynajmniej wykrywanie gorącego punktu przywrócą, jak w starych dobrych RTX 4xxx. W ogóle będę zdziwiony, jeśli modele RTX 5xxx, które nie mają PTM, nie będą za jakiś czas ulegać awarii (tuż po gwarancji ... czyli za jakieś 2 lata).

Opublikowano

Jakie 10%?  GB202 na N5 (4N marketing) ma gęstość upakowania 123MTr/mm2, MI350X  na N3P ma 182MTr/mm2 co daje 50% większe upakowanie na mm2. 

Jeśli układ dla 6090 zachowa podobne wymiary do GB202 to spokojnie Nvidia może zaprojektować kartę z 136 miliardami tranzystorów. 

AD102 N5 609mm2 125MTr/mm2 76,3

GB202 N5 750mm2 123MTr/mm2 92,2

Rubin102? N3P? 750mm2? 182MTr/mm2? 136,5

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Po pierwsze gęstość nie musi oznaczać wydajności.

Po drugie tranzystory - z punktu widzenia gracza - mogą zostać w Rubinie zmarnowane

Po trzecie - te teoretyczne dane o gęstości można sobie w dupę wsadzić, bo realnie zawszy wychodzi inaczej. Są też różne typy tranzystorów w jedynym układzie.

Po czwarte - skalowania komórek pamięci nie ma wcale.

Na koniec - te procesy, co są najgęstsze, nie nadają się do takich zastosowań jak duże i wysoko taktowane GPU.

Edit: No i były jakieś plotki, że właśnie 10 czy kilkanaście procent możemy się spodziewać. Ale to akurat jest mało wiarygodne, biorąc pod uwagę inną plotkę - że wcale nie minie mniej niż 2 lata pomiędzy Blackwellem a Rubinen (jeśli chodzi o gamingowe GPU)

Edytowane przez VRman
  • Haha 1
Opublikowano
10 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

@Kyle 

RTX 4xxx: Czujniki temperatury VRAM, RDZENIA I HOTSPOTU
RTX 5xxx: Czujniki temperatury VRAM i RDZENIA
RTX 6xxx: Czujnik temperatury VRAM

xDxDxD 

RTX 7xxx: Czujnik dymu

:hihot:

• Haha 15
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, sideband napisał(a):

Dowiesz się na premierę masz masę możliwych konfiguracji bez sensu bawić się w zgadywanki.

Jak nie będzie zmian w architekturze kwestii wydajności na wat to zobaczysz te 30-35% jak świnia niebo. Sam proces to ~10% względem procesu w Blackwellu ;)

Tak czy inaczej będzie raczej lipa jeżeli o przyrost wydajności to już pokazały Rubiny pod AI gdzie masz tylko ~1.2x w FP32 i FP8. 

Dlatego NV już kombinuje i pokazali jak chcą uzyskać wzrost wydajności oczywiście za pomocą AI i wplątując w to FP4 gdzie Rubin ma duży przyrost wydajności.

Tylko ja opieram się na wydajności 2070S do 6090 :P I tutaj to nie bedzie porównań co do wydajności :D Zapewne 300% do wydajności będzie na plus i taki zakup to ja rozumiem xD

Edytowane przez Tooth
Opublikowano
30 minut temu, Tooth napisał(a):

Tylko ja opieram się na wydajności 2070S do 6090 :P I tutaj to nie bedzie porównań co do wydajności :D Zapewne 300% do wydajności będzie na plus i taki zakup to ja rozumiem xD

Już 5090 do 2070S to jest +300%.

Opublikowano

Blackwell w cale nie jest taki zły. Cudnie się kręcą i można jeszcze ugrać na UV.  Ale w sumie, to taki odświeżony Ada Lovelace :E  

1 minutę temu, wamak napisał(a):

Dzięki AI ?

Opublikowano
Teraz, wamak napisał(a):

Jak będzie jeszcze więcej to super tylko niech nie spierdolą wtyczek zasilania bądź znajdujących się w nich dziwnych pinach :P

Opublikowano

Ała !! ale kop :) 

Z innej beki... zieloni zostali postraszeni przeciekami o kartach TOP AMD :E  Rubin może być ciekawy ze względu na, jak na razie 1 miejsce dla zielonych :hmm:  Przeczekam do Rubina, w końcu 16GB Vram na pokładzie :balon:

Opublikowano
16 minut temu, wamak napisał(a):

Nie. Jest tyle bez żadnych FG i DLSS:

obraz.thumb.png.0eafdab462fa021f638aeea5ab899477.png

178,7 fps vs 32,7 fps

+446%

No i wtedy nie ma gadania że poniżej 30% wydajności będzie co generacje xD Walę taki system zakupu :)