Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, VRman napisał(a):

@maxmaster027

Nie. To wręcz odwrotnie. To, że ktoś "nie czuje" nie znaczy, że tego input lagu nie ma. Poza tym jest to kwestia w której nawet nie zauważanie problemu nie oznacza, że nie wpływa on negatywnie na doznania z gry.

FG/MFG ze 60fps moim zdaniem nie nadaje się do grania na myszce, a przy graniu na padzie nadal jest to widoczna wada. "Reflexy" też nie są bez wad. 

image.png.d0d7ddfde8638ab24b40447cd6405275.png

To nawet nie bylo FULL HD. Gra leciwa. Wiekszosc grala w 60fps. 

Opublikowano (edytowane)

A może teraz gruby strzał od ati? Matko bosko, ale bym chciał!! Just like old times!!! Chętnie bym kupił coś od czerwonych, tylko żeby w końcu zaistnieli. 5090 zaczyna mnie już cokolwiek nudzić ;DDD

Edytowane przez b1ela5
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, tomcug napisał(a):

A kogo to obchodzi ;)

Jego. Aby zdobyć jak największą atencję xD 
Nie wiem co ma na celu rzekome przerzucenie nastu sztuk 5090.
a) pokazanie jakim się jest marudą, któremu ciężko dogodzić
b) pokazanie jakim jest się geforce'owym potentatem
(w końcu jak mówisz o posiadaniu nastu sztuk, każdy podświadomie widzi jakby chodziło o jeden moment, nie rozciągłość w czasie po jednym... tak samo jeżeli chodzi o finanse - wydaje się jakby ktoś miał 200 000zł w GPU, a nie chodziło o skromne ~10 000zł, które po zwrocie przerzuca się na kolejny zakup)
c) a + b

Przeciętny user zadowoliłby się pierwszą kartą. Przy mega pechu 2-3.
Takie jest moje zdanie.

Jak sobie przypominam to dostał bana za wręcz chamskie naskakiwanie na administrację/moderację za niepodanie jawnej listy zwycięzców gry za 300zł.
Na mój gust kogoś, komu RTX 5090 walają się po domu (albo przynajmniej próbuje stwarzać takie pozory) nie powinna obchodzić gierka za trzy stówki i to nie jest powód tak ostrej reakcji kwalifikującej się na bana ;)

Ale co ja tam wiem ;) 

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
8 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Jak sobie przypominam to dostał bana za wręcz chamskie naskakiwanie na administrację/moderację za niepodanie jawnej listy zwycięzców gry za 300zł.

Najzabawniejsze jest to, że gdyby normalnie poprosił o tę listę, to problemu nigdy by nie było. A tak listę oczywiście dostał, gdzie wygrali sami "legitni" forumowicze, a gratis bana do kompletu :lol2: :hihot: %-)

I gitara, jednego toksycznego mniej. Same korzyści.

• Sad 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, tomcug napisał(a):

Najzabawniejsze jest to, że gdyby normalnie poprosił o tę listę, to problemu nigdy by nie było. A tak listę oczywiście dostał, gdzie wygrali sami "legitni" forumowicze, a gratis bana do kompletu :lol2: :hihot: %-)

I gitara, jednego toksycznego mniej. Same korzyści.

Tak, pamiętam, że tą listę dostał.
Sam sobie zgotował ten los, nikt go tam żałować nie będzie :E

Opublikowano

No i teraz wyniki konkursów są publikowane. Dzieki niemu każdy może sam ocenić czy konkurs był czy to jakiś teatrzyk.

Bana nie dostał za prawdę tylko formę komunikacji bo każdy kto śledził wtedy wątki widział te wczesniejsze prowokacje i prośby o bana:uklony:... zostały wysłuchane 

Opublikowano

Atencji może wcale nie szukał. Jak miałem zdrowy słuch to nie raz słyszałem taki dźwięk z kompa przy którym nawet jakby mi 5090 za darmo dawali, to bym na niej nie chciał grać, także jak wydaje kupę kasy i dodatkowe dopłaca aby "zapłacić więcej, ale żeby nie było z niczym problemów" to miał prawo wymagać. No z cudowaniem z więcej niż dwoma kartami to faktycznie przegięcie pały. 

Co do "jednego toksycznego mniej"

Od ręki mogę wymienić z 5 userów 100x bardziej "toksycznych". Nie wiem czy do TOP 10 by się załapał. 

Co do konkursu to nie wiem, nie widziałem "dramy".

W każdym razie.

Chętnie bym się dowiedział co się stało, że już mu nie piszczy. Stawiam na zmianę zasilacza, płyty, miejsca kompa w pokoju lub przeprowadzkę do innego z inną akustyką, bo to ma ogromne znaczenie. Albo może wsadził to w wielką specjalnie wyciszaną budę. W sumie to od tego bym zaczął jakby mnie było stać na Astrale. 

Mi takie info niepotrzebne, ale po prostu mnie ciekawi ten temat.

• Like 1
Opublikowano
43 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Nie wiem co ma na celu rzekome przerzucenie nastu sztuk 5090.

Możliwe, że on ten nie wie. Nie jestem lekarzem, ale tam coś chyba jest nierówno pod kopułą, może OCPD albo OCD. To samo było na labie jak szukał idealnego monitora albo Intela co się nie degraduje z czasem.

Opublikowano
9 minut temu, some1 napisał(a):

Możliwe, że on ten nie wie. Nie jestem lekarzem, ale tam coś chyba jest nierówno pod kopułą, może OCPD albo OCD. To samo było na labie jak szukał idealnego monitora albo Intela co się nie degraduje z czasem.

Normalnie problemy pierwszego świata.
Wojsko by z niego zrobiło mężczyznę xD 

• Haha 1
Opublikowano

Ja bym poszedł lvl wyżej i zaczął przerzucać również zasilacze. Po tym jak mój wyjący 3080 stał się bezgłośny po zmianie zasilacza sądzę, że ten element może mieć większe znaczenie niż nam się wydaje. 

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
18 minut temu, Spl97 napisał(a):

Zaczyna się klepanie w USA. Kto wie, może w kartach w przyszłości uświadczymy na rdzeniach GPU napisu US czy coś podobnego :E.

https://videocardz.com/newz/first-nvidia-blackwell-wafer-has-been-produced-at-tsmcs-arizona-fab

Może przez te zabiegi będzie cosik taniej xD

7 minut temu, Totek napisał(a):

Ja bym poszedł lvl wyżej i zaczął przerzucać również zasilacze. Po tym jak mój wyjący 3080 stał się bezgłośny po zmianie zasilacza sądzę, że ten element może mieć większe znaczenie niż nam się wydaje. 

W większości przypadków rezultat jest najczęściej mizerny albo żaden. 
Chociaż na chłopski rozum lepiej upewnić się, że ma się dobry i bezproblemowy zasilacz (który nie sprawiał wcześniej problemów) przed kupnem nowego GPU.
W końcu dobry zasilacz to tylko parę stówek..

1 minutę temu, sideband napisał(a):

Jeżeli myślisz, że po włożeniu konkretnego modelu zasilacza nagle wszystkie karty cichną to jesteś w grubym błędzie.

O to to. Na mój gust część osób przecenia wpływ zasilacza na cewki.

Opublikowano
9 minut temu, Totek napisał(a):

widocznie wył zasilacz a nie karta.

• Upvote 1
Opublikowano
17 minut temu, Totek napisał(a):

Mega mała szansa. Zwykle jak piszczy to piszczy dodatkowo zasilacz i przez to wydaje się, że jest głośniej.

Miałem sporo różnych zasilaczy, topowych, średniaków, kilku letnich ale sprawnych, różne karty i przekładając zawsze było to samo na każdym jednym. Jak karciocha była cicha to była i na innych zasilaczach, jak karciocha grała cewkami to grała na każdym innym :E 

Opublikowano
15 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

image.png.d0d7ddfde8638ab24b40447cd6405275.png

To nawet nie bylo FULL HD. Gra leciwa. Wiekszosc grala w 60fps. 

GTX 260 EVGA (posrany byłem) ... zaprosiłem kumpla na nockę w ostre granie i ? Zmieniałem chłodzenie na inne, wydajniejsze i idiota jetem, przyklejałem radiatorki na kości pamięci na cyjanopan. Karta umarła :( Została integra i litr wyborowej :red:

• Haha 4
Opublikowano
26 minut temu, leven napisał(a):

przyklejałem radiatorki na kości pamięci na cyjanopan

No to brawo Ty xD 
Ja kiedyś uszkodziłem rdzeń w laptopie IBM ściągając chłodzenie.
Nie wiem co to była za pasta, co tak trzymała.
A cała gimnastyka była po to aby wymienić zawiasy w laptopie.
Od tamtej pory nigdy więcej nikomu nie robiłem nic z laptopami, powiedziałem sobie "pierdolę, co najwyżej mogę sam sobie coś podłubać".
No każdy ma jakieś swoje doświadczenia.

Najlepiej uczyć się na błędach... najlepiej na cudzych wynikających z naszej porady xD 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

No to dawaj z tą nauką. Jak żeś się za to zabrał i jak to byś zrobił dzisiaj, żeby się nie spierd(dzieli)ło?

Ja mogę się podzielić taką wiedzą: jak zaraz ma przyjść kolega i macie zaplanowaną pracę na kompie, to nie zmieniaj proca na Socket A na szybko i nie widząc jak nachodzi chłodzenie (bo płyta została w budzie) bo jak założysz odwrotnie i nie będzie radiator spoczywał na rdzeniu to cały wspaniały nowy procesor Athlon XP szlag trafi i zobaczysz pięknie usmażony rdzeń, a nawet ślad na płycie. :E

Tyle z moich błędów. Nie sądzę, żeby w 2025 się ta wiedza komuś przydała, ale przynajmniej się nią podzieliłem :lol2:

A. I nie zostawiaj monitorów w piwnicy do której mogą wejść koty sąsiada, bo potem jak się np. nakopci z kotłowni i otworzysz okienko na 10 minut, to się wpakują i..

To naprawdę przydatna lekcja :lol2:

Edytowane przez VRman
Opublikowano
1 godzinę temu, lukadd napisał(a):

Mega mała szansa. Zwykle jak piszczy to piszczy dodatkowo zasilacz i przez to wydaje się, że jest głośniej.

No to jestem jeden na milion. Poprzedni zasilacz ani nie pisnął a karta grała. Teraz mam ciszę jak makiem zasiał.  Wcześniej też twierdziłem, że zasilacz nie ma nic do gadania, czasem fajnie się pomylić.