Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

W cyberpunku 4k bez RT na ustawieniach ultra natywniej 5090 jest blisko 50% szybszy, wiec tutaj troche przesadzasz

Zależy w jakich testach i jakiej miejscówce. Na PPC wyszło im 39%, tomcugowi na ith ~45% 

Ale dalej w całokształcie w większej puli gier przyrost wydajności w rastrze średnio to do około 30% dla 5090 vs 4090 :E Więc bida z nędzą patrząc na to, że takie 5090 ma prawie 30% więcej zwiększony pobór papu z gniazdka i ~30% więcej jednostek :E 

Opublikowano
18 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

W cyberpunku 4k bez RT na ustawieniach ultra natywniej 5090 jest blisko 50% szybszy, wiec tutaj troche przesadzasz

Nic nie przesadzam bo pod tym względem "blackwell" zawodzi i to bardzo. To nadal najlepsze karty na rynku ale Nvidia premierę nowej architektury ratowała wyższym poborem prądu i dlatego nowy top ma pobór prawie na limicie super wtyczki%-)

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, VRman napisał(a):

W serii 6000 i 7000 poza RT jeszcze potężnie odstawali z upscallerami.

Teraz też bym się nie rozpędzał z chwaleniem FSR4, bo w ruchu to jest nadal kaszana. Nie to, że DSR4 jest w tej kwestii jakiś super.

Jak tylko przestali potężnie odstawać, to wrócili do wycen z dupy i znowu "to co ma Nvidia minus 50$". Problem w tym że w Europie to jest nie -50$ a wręcz +50$. 

Tak to oni odzyskają rynek, ale chyba antyków w muzeach elektroniki jak już Radeon zupełnie przestanie być widoczny w sklepach

Kadajo i Krzysiak już robią lalki woodoo za Twoją wypowiedź :uklony: :faja:

Edytowane przez leven
Opublikowano
23 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

Ty tak serio? Gry za ponad 300zł porównujesz do jakiś tanioch?

A no tak, na serio :E Dobra gra AAA sprzeda się za cenę gry AAA i zaliczy setki tysięcy graczy, patrz np. Elden Ring, BG3, Clair, KCD2 itd. Gówniane będą zaliczać kilka -kilkanaście tysięcy i indory je zmasakrują popularnością :E 

• Upvote 1
Opublikowano
57 minut temu, jankooo napisał(a):

Według mnie ścianę pokazali już w aktualnej generacji- zobacz, że wydajność wzrosła liniowo z poborem prądu... Gdyby Nvidia ponazywała karty np RTX5090-->RTX 4090Ti to tylko niuanse by zdradziły, że coś się jednak tu zmieniło więcej

Wydajność na wat jest ciut lepsza po UV od ADY, ale to bardziej wynika z procesu, który właśnie jest ciut lepszy. Na spokojnie poczekam co pokażą dalej może przyłożą fałda i będą grubsze zmiany w architekturze z pkt widzenia wydajności na wat. Nikt by nie płakał na 5090 jakby było średnio 1.3x i w peaku 1.5x tylko przy zachowaniu TDP z 4090 ;)

5090 to karta przygotowana bardziej pod amatorów AI stąd 32GB i wysoka przepustowość pamięci.

13 minut temu, DżonyBi napisał(a):

5090 dało tyle ile cholernie brakowało 4090. Gdybyś siedział na 4090, a potem przesiadł się na 5090 to byś zrozumiał.

Miałem tą niesamowitą wydajność w obudowie i zwróciłem o nie :E

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, sideband napisał(a):

Miałem tą niesamowitą wydajność w obudowie i zwróciłem o nie :E

Pisałeś bzdury na temat wydajności. W sumie nie wiem jaki miałeś w tym cel. Albo za szybko oddałeś i nie przetestowałeś należycie albo przyjąłeś od razu taka narracje na nie. 5090 daje radę w każdym scenariuszu. 4090 z dlss q+fg potrafi dostawać zadyszki. Zmieniać na dlss p nawet mi do głowy nie przychodziło na karcie za 10k.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, lukadd napisał(a):

Ja tam czekam na GPU co mi pociągnie w końcu Stalkera w 4k bez RT :E 5090 się nie popisało zresztą jak w przytłaczającej większości gierek :hihot:

SboY8k2.png

Proszę pokazać kartę, która jest najmocniejsza i jest w 60fps wyświetlana na nowej grze. Ma to być kiler, jak Stalker :E

Edytowane przez leven
Opublikowano
6 minut temu, jankooo napisał(a):

Sens już teraz jest- to najszybsza karta na rynku. Czy to się opłaca to już indywidualna kwestia...

Co z tego że "najszybsza" jak wzrost wydajności względem poprzedniej generacji jest mizerny patrząc na to jakie przyrosty nvidia oferowała w wcześniejszych generacjach.

Kasa to nie wszystko. 

Opublikowano (edytowane)

Przecież dopłacisz tyle samo. Koszt przesiadki:

4090 -> 6090

4090 -> 5090 -> 6090

Ja jestem zadowolony z decyzji. Sprzedałem 4090 w najlepszym momencie. Tam gdzie 4090 dostawała zadyszki to 5090 świetnie sobie radzi. DL: The Beast z RT też zapewne będzie chodził dużo lepiej na 5090. Czekam z niecierpliwością.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)

Przypomnijcie sobie jakiego kopa 4090 w RT potrafiła dostać i to niżej na wykresach względem RTX 3090Ti, a nie zwykłego 3090 :E 

HShbCkb.png

MRF1B3f.png

A teraz jak 5090 osiągnie jakimś sposobem w nielicznej wybranej  gierce okolice 40% do przodu w RT to otwieranie szampana i jaka zawalista karciocha :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
32 minuty temu, lukadd napisał(a):

Ja tam czekam na GPU co mi pociągnie w końcu Stalkera w 4k bez RT :E 5090 się nie popisało zresztą jak w przytłaczającej większości gierek :hihot:

Do tego czasu to już nowy Stalker powstanie. :rotfl2:

Opublikowano
6 minut temu, lukadd napisał(a):

Przypomnijcie sobie jakiego kopa 4090 w RT potrafiła dostać i to niżej na wykresach względem RTX 3090Ti, a nie zwykłego 3090

Jak  to było ?? 30% do wydajnosci, 30% do ceny i 30% wiecej poboru, no fenomenalny ten 5090 :hihot: Sie kupiło to trzeba przeciez chwalic, zero jakiejkolwiek refleksji i normalnego spojrzenia ;) 

• Upvote 2