Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, DżonyBi napisał(a):

Podam przykład Wukonga w którym spędziłem ponad 100h. Przeszedłem go na 4090 z dlss Q i FG, bo bez tego to nie dało się grać i wydawało mi się, że jest płynnie (~75 fps srednio), a małe potknięcia/chrupnięcia od czasu do czasu ignorowałem. Pierwsze co zrobiłem po zakupie 5090 to odpaliłem Wukonga. Byłem w szoku jak ta gra stała się responsywna i żadnych chrupnięć na 5090 oczywiście też z dlss Q i FG.

image.thumb.png.c48f49fcc866c06cea0adf05c3230082.png
Tam to nie ma zbyt duzych roznic miedzy 4090 oc a 5080 oc, wiec akurat tu Ci wierze, że miałes duzego boosta do wydajnosci pewnie cos ponad 40%. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, DżonyBi napisał(a):

W KCD2 pograsz na 5090 bez wspomagaczy.

Screenshot_20251024-163650.png

"To jest crap nie tylko pod względem wydajności..."

Ja tam nie widze problemów, 14 FPS przy 5060ti jest przeca OK :hihot: No, ale żeby 5080 poniżej 60 FPS ? Crap. 

Edytowane przez leven
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Nie no 4090 względem 3090 (nawet Ti) to był spory skok wydajności. To cena była galaktyczna. I tak już zostało ;D

Gdyby 5090 odskoczył tak jak 4090 (nawet 10% mniej), gdyby 5080 miał na premierę  24GB vRAM i był 10% szybszy od 4090 to może by nie było takiej dramy.

Przecież wszytko poniżej 5090 zostało ścięte jak mieczem laserowym. 5080 który nie przegonił poprzedniej topki gdzie 4080 był prawie 30% szybszy od 3090 ( 25% od 90Ti ?)

No bieda panie, aż strach pomyśleć co będzie z Rubinem, ja się naprawdę nie zdziwię jak oni wyskoczą z MFGx16 a przyrostu będzie naprawdę tyle co kot napłakał z jeszcze wyższym TDP.

Dadzą więcej Vram dwie wtyczki zasilania, wielka naklejkę AI i wio.

Gdyby tak było jak mówisz, czyli skok o 70%, jak 4090 vs 3090, to spójrz jakby to wygladało np. w Alan Wake'u 2

4090 50fps z FGx2 90fps. latency 60ms
5090 85fps z FGx4 300fps. latency 40ms
Taki jest przelicznik MFG w alan wake. 

Innymi slowy na 4090 z FG nie mialbys nawet 100fps, a 5090 dawało by Ci 300fps (przy takim skoku wydajnosci jakie mialo 4090 vs 3090).

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

No bieda panie, aż strach pomyśleć co będzie z Rubinem

No co? Blackwell okaze sie super na tle Rubina tak jak Ada na tle Blackwell :hihot: Oni glownie klepia karty pod Ai i tna z tego gpu do gier, kiedys bylo na odwrot wiec i przyrosty byly wieksze. na szczescie gpu nie trzeba zmieniac co roku czy dwa, zeby grac wiec na spokojnie sie poczeka i zobaczy.

• Upvote 1
Opublikowano

Rubin to już w 100% pod AI projektowany. Będzie podobnie jak w przypadku Blacka, pocięty na maxa, wzrosty wydajności oparte o kilka usprawnień i zegary oraz kolejne ficzery AI. Sam spodziewam się jakiegoś usprawnienia dla przechowywania czy obróbki tekstur by oszczedzić na pamięci. 

Generalnie nie nastawiam się optymistycznie na nową generację. Na premierę pewnie szykuje się kolejna kołomyja z dostępnością, a jak okaże się, że w AI będzie wymiatać to cieżko będzie nabyć przez długi czas. Kupię 5080 24GB i oleje ten cyrk.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Totek napisał(a):

Rubin to już w 100% pod AI projektowany. Będzie podobnie jak w przypadku Blacka, pocięty na maxa, wzrosty wydajności oparte o kilka usprawnień i zegary oraz kolejne ficzery AI. Sam spodziewam się jakiegoś usprawnienia dla przechowywania czy obróbki tekstur by oszczedzić na pamięci. 

Generalnie nie nastawiam się optymistycznie na nową generację. Na premierę pewnie szykuje się kolejna kołomyja z dostępnością, a jak okaże się, że w AI będzie wymiatać to cieżko będzie nabyć przez długi czas. Kupię 5080 24GB i oleje ten cyrk.

Rubin to juz napewno jest projektowany, ciekawe czy nvidia nie wpadnie na jakis genialny pomysl, i te pamieci co ma GDDR7 3GB nie schomikuje wlasnie do rubina. Bo miec wystarczajaca ilosc pamieci na premiere nowej architektury to tez moze byc priorytet

Opublikowano
2 godziny temu, lukadd napisał(a):

nowa generacja dostała ~30% więcej jednostek, prawie 30% więcej papu. Słabo po prostu, proces prawie nic nie dał, architektura też

Zmiany arch nie pod gry to nic dziwnego a proces to praktycznie to samo, dla nas głównie istotna jest liczba jednostek więc wszystko się zgadza.

6090 dopiero wskoczy na ciekawszy proces ale to i tak będzie symboliczna zmiana w porównaniu do 3090->4090.

Najbliższe lata to arch w kierunku AI a nie gier a w procesie małe kroczki do przodu.

3 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Zastanawiam się jaki jest próg bólu takich mydlarzy. A może nie ma, może wy nawet kupcie kartę jak ona tylko numer będzie miała wyższy.

Nie ma, brak progresu i refreshe nazw to znane techniki z wielu branż.

W GPU fajnie to wygląda ale nie ma złotej zasady że nowa generacja ma dać +50%,  jak przyjdą czasy że będą dawać po 10% to ludzie będą kupować po 10%, jedyne co się zmieni to czasami ktoś kupi co drugą albo co trzecią generację, wszystko to znamy z ostatnich lat rozwoju CPU.

Opublikowano
Teraz, areczek1987 napisał(a):

A rozejdzie się za ile co znajdzie i ile będzie chciał dołożyć do tego co sprzedał. Koniec tej bezsensownej kłutni bo to nie wy kreujecie te gpu tylko możecie je ewentualnie kupić.

image.png.45404e431784f427317e219b862e9213.png Nie żebym sie czepiał, ale jeżeli chodzi Ci o kłótnie to nikt sie nie kłóci, po prostu wymieniamy sie spostrzezeniami

Opublikowano

Ci który wybór został nakreślony przez zrządzenie losu jak nie wymogi to pewnie fanaberie i nikomu nic do tego. Najgorszy skok generacyjny jest faktem i już widzę przymiarki to lawirowania w architekturze wraz z tym co zrobili w blackwell.

Jedno jest pewne. Czekaj to zapłacisz więcej. Pytanie czy będą bardzo cię przekonywać. 

Wybór bardzo wąski.

Opublikowano
9 minut temu, janek25 napisał(a):

https://www.purepc.pl/intel-nova-lake-zintegrowane-uklady-graficzne-bez-ray-tracingu.  Wydaje mi się że czytają fora it. W końcu wysłuchali  Vram :hihot:

Jeszcze MFG i upscaler mogliby wyciąć. Czysta wydajność  %-)

Battlefield 6 | RTX 5090 32GB ( 4K Ultra Graphics DLSS 4 ON / FG 4X ON )

Koles sobie gra w 400FPSach z niskim input lagiem, na max grafice 4k DLSS Q, czego chciec wiecej. 

Tutaj inny koles gra tez na max detalach tez 4k DLSS Q z FG na 4090, 150fps 
Battlefield 6 | 4K | DLSS - FG - Overkill settings | RTX 4090 | R9 7950x

Respons time pewnie maja podobny z lekka przewaga 5090, natomiast jezeli chodzi o plynnosc i wykorzystanie monitorow z wysokim odswiezaniem to roznica plynnosci jest olbrzymia. 

• Upvote 1
Opublikowano

Jeden prawie uśmierca 4090 bo mu PRZYCINA Wukong, ale jest przecież mesjasz 5090 i gaming mu odradza się w chwale a drugi rozpływa się nad 400 wygenerowanymi sztucznie klatkami w grze sieciowej. Marketing wjeżdża ostro.