Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, X360 napisał(a):

Testy w sieci niby coś pokazują, ale w praktyce te karty różnią się naprawdę niewiele. Sam przeszedłem z 4070 Ti 12 GB . Nawet między zwykłym 4070 Ti a 5070 Ti nie ma żadnej kolosalnej przepaści, o jakiej niektórzy chcieliby przekonać innych.Nie ma co się oszukiwać – 4070 Ti dorównywało w praktyce 3090/Ti, a tymczasem 5070 Ti ma problem, żeby nawet dobić do poziomu 4080.

RTX 5000 to świetny przykład, że Nv wydaje nowe karty tylko po to, żeby nabić hype i sprzedaż, a realny wzrost wydajności dla gracza jest minimalny

Jak kupiłem 5070Ti to byłem przekonany, że z czasem ta architektura zacznie zyskiwać jak to miało miejsce przy okazji poprzednich premier. Teraz już wiem i jestem pogodzony, że miejsce mojej karty jest przy dupie 4080:sex: ale i tak mi sie to jak widzisz podoba:hihot:

Jest jak jest tzn. bardzo ciasno w środku stawki a po premierze super będzie jeszcze ciaśniej 

Opublikowano (edytowane)

Premiera 5070Ti Super to juz w ogole najmniejszy boost w historii, cos na miare 4080S z tym, ze tam to chociaz bylo wiecej CUDA 5% i mniejsza cena 200$. 5070Ti S 24GB ta sama wydajnosc. Nowa cena premium pewnie z 4000zl. 5080 podobnie zreszta jak beda za 4500zl to spoko,fajny upgrade , a jak za 5500-6000zl to czekac rok czasu na wiecej vram, sredni interes z puktu widzenia gracza. Niby 4070Ti Super te 4GB troche dało, ale karta i tak juz mocno odstaje od nowych konstrukcji. czesto 15-18% za 4080 w 4k, do tego jeszcze OC nie uleglo poprawie. Podobnie teraz bedzie cudów raczej nie ma co sie spodziewac

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
19 minut temu, jankooo napisał(a):

Jak kupiłem 5070Ti to byłem przekonany, że z czasem ta architektura zacznie zyskiwać jak to miało miejsce przy okazji poprzednich premier. Teraz już wiem i jestem pogodzony, że miejsce mojej karty jest przy dupie 4080:sex: ale i tak mi sie to jak widzisz podoba:hihot:

Jest jak jest tzn. bardzo ciasno w środku stawki a po premierze super będzie jeszcze ciaśniej 

Panie ucałuj pierścień jensenowy dostałeś przecież FGx4:hihot:

A tak na serio było zapoznać się ze zmianami w Blackwellu i dopiero przy wykorzystaniu neural renderingu łącznie z SER możesz spodziewać się jakiegoś kopa i ewentualnego wplatania FP4 do gier.

Opublikowano
41 minut temu, sideband napisał(a):

A tak na serio było zapoznać się ze zmianami w Blackwellu i dopiero przy wykorzystaniu neural renderingu łącznie z SER możesz spodziewać się jakiegoś kopa i ewentualnego wplatania FP4 do gier.

"Rdzenie RT 4. generacji potrafią obliczyć dwukrotnie więcej przecięć promieni w porównaniu do rdzeni RT 3. generacji"

Co w takim razie robią te rdzenie RT 4. generacji?Czy faktycznie przyspieszają odbicia i śledzenie promieni, czy w praktyce są wciąż ograniczone?

Opublikowano
1 godzinę temu, X360 napisał(a):

Karty z symbolicznym wzrostem wydajności, brak realnych zmian– to nie powód do oklasków, tylko do krytyki.

Niektórzy jak ty, próbują bronić producenta jakby było to coś świętego. 

To są właśnie obiektywne słowa w tym temacie. Cieszenie się z kilku, czy kilkunastoprocentowych wzrostów po ponad 2 latach rozwoju technologicznego jest niepoważne i wręcz śmieszne, podobnie jak słowa @maxmaster027 , że jak nie chcesz takich ochłapów to "idź do konkurencji", albo o zgrozo, że jest to "myślenie życzeniowe" xDD. Przez takich zachwyconych klientów wzrosty generacyjnej będą niedługo do max 10% po OC, ale przecież jeden z drugim i tak ucałują kurtasa w złącze, bo inaczej to "odklejka" i "obsmarowywanie" biednej firmy. 

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, sideband napisał(a):

Panie ucałuj pierścień jensenowy dostałeś przecież FGx4:hihot:

Pewnie do tego czasu będzie następne generacja i Blaki to już i tak nie wiele uratuje.

Tak jak RT się zaczęło rozkręcać w grach to RTX 2xxx już zdychał.

Tutaj pewnie będzie podobnie.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, X360 napisał(a):

"Rdzenie RT 4. generacji potrafią obliczyć dwukrotnie więcej przecięć promieni w porównaniu do rdzeni RT 3. generacji"

Co w takim razie robią te rdzenie RT 4. generacji?Czy faktycznie przyspieszają odbicia i śledzenie promieni, czy w praktyce są wciąż ograniczone?

Blackwell‘s 4th generation RT Cores are purpose-built for Mega Geometry. Special cluster engines in hardware implement new compression schemes for geometry and BVH data, while delivering up to 2x the ray-triangle intersection rate of Third-Generation RT Cores. As a result, Blackwell reduces VRAM footprint of typical use cases like Nanite scenes by several hundred MB.

A praktyce nawet na nowym demku Bonsai Diorama spadek wydajności na ADA i Blackwell jest podobny ;)

W Alan wake 2 mega geometry daje kopa i daje najmniejszego w przypadku Blackwella ;)

Gówno demko morduje :hihot:

Edytowane przez sideband
Opublikowano
8 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Jezeli seria 60x0 wypadnie podobnie wzgledem 50x0 tak jak teraz 50x0 wzgledem 40x0 czyli katastroficznie to rozumiem, ze dalej bedziecie siedziec na serii 40x0 i glosowac portfelem.

ja 6090 będzie 60% mocniejsza od 4090 i przy tym będzie pobierać 60% więcej energii  to oczywiście że tak :P 

• Haha 1
Opublikowano
11 minut temu, Smalec napisał(a):

To są właśnie obiektywne słowa w tym temacie

Obiektywnie to jest spojrzeć na całą branżę a nie tylko jej wycinek a fakty są takie, że graczy jest trzech a tylko jedna firma zrobiła krok do przodu. Mały to mały ale skoro narzekacie na nvidie, że "mało" to co macie do powiedzenia o innych graczach co nie zrobili nic? Biorę co jest i tyle a, że mam fioła na punkcie hardwaru to "cieszę się" z czegokolwiek co pcha branże do przodu. 

Kto wie może to stały trend- mam nadzieje, że to tylko wypadek przy pracy lub tymczasowy brak realnej konkurencji

Opublikowano
15 minut temu, sideband napisał(a):

Blackwell‘s 4th generation RT Cores are purpose-built for Mega Geometry. Special cluster engines in hardware implement new compression schemes for geometry and BVH data, while delivering up to 2x the ray-triangle intersection rate of Third-Generation RT Cores. As a result, Blackwell reduces VRAM footprint of typical use cases like Nanite scenes by several hundred MB.

A praktyce nawet na nowym demku Bonsai Diorama spadek wydajności na ADA i Blackwell jest podobny ;)

W Alan wake 2 mega geometry daje kopa i daje najmniejszego w przypadku Blackwella ;)

Gówno demko morduje :hihot:

To demko to ja odrazu jak wyszlo sprawdzilem, ale lipa wydajnosciowa, że HOHO. Nie myslalem, ze bedzie tak malo fps na podkreconym 5080 

https://drive.google.com/file/d/1qiZySnaqT3p2qXvT-6xUS8K3PidxghFj/view?usp=sharing mozecie sobie zerknac

takze, wszelkie moje nadzieje wyrzuciles do smietnika i splunąłeś

Opublikowano

Więc wsadzcie sobie głęboko w **** ze Nvidia je zla, bo jak zrobi ten sam krok co teraz, czyli da zalosny przyrost, a Wy kupicie, bo Wam to sie bedzie oplacac, wiec przylozycie reke do patologii. Mi sie oplacilo teraz. Czym sie roznimy? Tak samo spojrzcie na tych co przechodza z serii 30x0.

//słownictwo! Odpoczynek
eNeSik

Opublikowano
5 minut temu, Kadajo napisał(a):

Pewnie do tego czasu będzie następne generacja i Blaki to już i tak nie wiele uratuje.

Tak jak RT się zaczęło rozkręcać w grach to RTX 2xxx już zdychał.

Tutaj pewnie będzie podobnie.

Musi się zmienić tworzenie gier, dostosowanie silników i jeszcze chęć z korzystania tego. O wydajności i innych problemach to nawet już nie piszę ;) Już i tak jest za dużo problemów z tworzeniem gier i wykorzystaniem obecnej technologii.

Ale to i tak jest mniejszy problem i dużo większy problem jest w stricte samym giereczkowie :hihot:

Opublikowano

Nie byłem ani w tych forumowych ani prawdziwych, ale zgoda. Pięknie to wygląda. A jak jeszcze pomyśleć, że w promieniu 500m nie ma żadnego sąsiada palącego plastikiem i oponami...

37 minut temu, Kadajo napisał(a):

A co z zamiana ryjków w czasie rzeczywistym grach, tak się tym Nvdia chwaliła na premierę. Nie pamiętam jak oni to nazywali.

10 Goopy Ray-Tracing

image.png.8861d56ae3ae884c3523ccf1e0031a1f.png

;)

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, sideband napisał(a):

Special cluster engines in hardware implement new compression schemes for geometry and BVH data, while delivering up to 2x the ray-triangle intersection rate of Third-Generation RT Cores.

Czyli to jak widać między bajki można włożyć,bo nic takiego nie następuje.

Edytowane przez X360