Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, sideband napisał(a):

Będzie z 60%, ale z kontaktu :hihot:

Znowu wymyślanie się zaczyna polecam spojrzeć ile mocy zyskał Rubin pod AI na FP8 :hihot:

Realnie pewnie z 15-20% wyższe zegary przy tym samym TDP i wiecej CUDA. A od tego jak to bedzie wygladac zalezy jakie ułamki chipu dostanie reszta ( mowiac reszta mam na mysli wszystko inne oprocz 6090). Mnie nawet nie zdziwi jak XX90 dostanie 90% chipu, a 6080 30% i sporo wyzsze zegary. 

image.png.f9318dc2f547ed1939c7ebcb82a77f18.png

Opublikowano

Wydajność na wat ok 20% wyższa tyle w temacie dalsze wymyślanie nie ma sensu w przypadku Rubina pod AI.

Także możesz się modlić do wujka Jensena, że Rubin dla graczy jest czymś innym ma więcej zmian, które przynoszą większy wzrost wydajności na wat.

Mnie czysta wydajność nie interesuje skoro mamy już 600W TDP na tapecie :hihot: Także dla odklejonych mogą robić 1.2kW karty z fajnym kopem wydajności :hihot:

• Upvote 1
Opublikowano

Przesadzasz. Telefony sa duze bo sa wygodne, i fajnie jest miec wiekszy ekran. Mozesz sobie kupic S25 wymiarowo jest nieco mniejszy niz S8 (jeden z najsmuklejszych i najładniejszych telefonow od samsunga) a bebechy masz te same co w S25 ultra. Z tym, ze aparaty sa inne, ale to juz kwestia wyboru

Opublikowano

A karty pradożerne bo wydajne. Możesz sobie kupić taką o poborze 200W np RTX 5060Ti i jest wykonana według najnowoczesniejszej technologii nvidii. Z tym, ze wydajnosc inna ale to juz kwestia potrzeb ;)

Nie no ja pisze o tendencji na rynku

Opublikowano

https://videocardz.com/newz/nvidia-is-now-first-company-to-hit-5-trillion-dollars-market-cap

https://www.purepc.pl/gtc-washington-2025-nvidia-jensen-huang-rewolucja-ekosystem-keynote-nowosci

" NVIDIA sięga daleko poza tradycyjny rynek procesorów graficznych. 500 mld dolarów zabezpieczonych zamówień na Blackwell i Rubina do końca 2026 roku to aż pięć razy więcej niż cała sprzedaż Hopper. Liczby robią wrażenie. 20 milionów GPU Blackwell wobec 4 milionów z poprzedniej generacji."

"NVIDIA przestaje być producentem komponentów, stając się architektem ekosystemów. Grace Blackwell NVL72 to 2-tonowy rack z 1,5 mln komponentów osiągający 130 TB/s, więcej niż szczytowy ruch globalnego Internetu."

To jest biznes :D 

Opublikowano
19 minut temu, jankooo napisał(a):

A karty pradożerne bo wydajne. Możesz sobie kupić taką o poborze 200W np RTX 5060Ti i jest wykonana według najnowoczesniejszej technologii nvidii. Z tym, ze wydajnosc inna ale to juz kwestia potrzeb ;)

Nie no ja pisze o tendencji na rynku

Niektórzy ogarniają czym jest wydajność na wat ;) Gdyby tempo zostało utrzymane, które i tak nie było za wspaniałe to teraz topowe karty miałyby max 400W przy maksowaniu wydajności z pudełka jak teraz.

Opublikowano
5 minut temu, Kadajo napisał(a):

Albo jedno, albo drugie.

No te topowe 6 calowce to są super wygodne, może dla 2 metrowego chłopa co ma wielkie łapy i duże kieszenie w spodniach. A innych typowych posiadaczy 6" tabletów poznasz po tym :E 

sWFiFvZ.png

• Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

No dla mnie tez ponad 600W to wydaje sie wartoscia juz zbyt duza. Ja tam mam nadzieje, ze nowe stery przyniosą poprawe zarzadzania vramem i jakies symboliczne wzrosty FPS, tyle mi wystarczy polki co. Jak ma sie rozumiec dla Ciebie te pierwsze jest mniej istotne.

Przy 600 W karcie nie potrzeba odkręcać grzejników. :faja:

Opublikowano
12 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Wiele wiele czasu temu, pamietam takim małym telefonem było dla mnie S8+ bardzo poreczny.

Screenshot_20251029_173758_Chrome.thumb.jpg.9d54757bd355b4a0d2382eb53aa623e7.jpg

Mam teraz podobny ale optimum to bylo dla mnie 6,4" oraz waga do 180g. 

Miałem przez chwilę realme 6,7" z wagą ponad 200 to nie mogłem przywyknąć do tego uczucia w kieszeni:kwasny: za to internet w domu przyjemnie sie przeglądała.

W kartach moj prog bólu to 400W a co do rozmiarów to nie jestem wybredny:hihot:

Opublikowano
16 minut temu, Doamdor napisał(a):

Przy 600 W karcie nie potrzeba odkręcać grzejników. :faja:

Anie no to to tak. Ewidenty +

4 minuty temu, jankooo napisał(a):

Mam teraz podobny ale optimum to bylo dla mnie 6,4" oraz waga do 180g. 

Miałem przez chwilę realme 6,7" z wagą ponad 200 to nie mogłem przywyknąć do tego uczucia w kieszeni:kwasny: za to internet w domu przyjemnie sie przeglądała.

Tak, kwestia przyzwyczajenia. Ale jak masz krotkie spodenki to taki telefon 230gr mocno czuc. Na dobra sprawe nie ma na niego miejsca, na upartego go wepchniesz. Natomiast jak masz spotenki na sama gumke to moga Ci zleciec wiec musisz miec na sznureczek. Także tutaj telefony lekkie np s25 lub np cos o wielkosci do 5cali daja zdecydowana przewage i duza wygode przy chodzeniu itp 

• Haha 1
Opublikowano
W dniu 28.10.2025 o 17:03, areczek1987 napisał(a):

Jestem ciekaw jaki im reveal zrobią jak tylko pamiątki spuchną :hihot:

Najlepszy chyba był przy 3xxx

2xxx

Gtx 1xxx

980ti 4k:hihot:

980

Pierwszy titan (680ti chyba nie było...)

Jak przebitki nie interesują to nic starszego fajnego nie było...

Ada co tu piecze...

Jej wersje super

Pierwsze superki 2xxx

I 5xxx

I coś na co wszyscy czekają a inni się doczekali już :hihot:

Tylko trzeba wyłowić bo osobno po internecie nie hula...

Już jest!:skacze:

• Sad 1