Radio Tirana 1 041 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada Trzeba by zadać pytanie co oni z tym Anno najlepszego zrobili, że działa tak nędznie nawet na RTX 5090. Przecież gry strategiczne od dziesiątek lat spuszczają łomot proceorowi, a nie karcie graficznej.
lukadd 2 901 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada (edytowane) Dodali RT, ale ogólnie Anno nawet 1800 jest wymagające szczególnie podczas przybliżania kamery. Tu jest bez RT w natywie 4k test, zależności podobne I jeszcze natywne 1440p raster Edytowane 14 Listopada przez lukadd
DżonyBi 1 966 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada @lukadd Jak 5090 odsadza 4090 to babol, bo ruskie. Sam wklejales ruskie screeny jak pasowalo do narracji. Jak jest gdzie porownac to porownuje tes ruskie wyniki i ja nie widze jakiegos rażącego przekłamania. 1
lukadd 2 901 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada (edytowane) 12 minut temu, DżonyBi napisał(a): Jak 5090 odsadza 4090 to babol, bo ruskie. Sam wklejales ruskie screeny jak pasowalo do narracji. Jak jest gdzie porownac to porownuje tes ruskie wyniki i ja nie widze jakiegos rażącego przekłamania. Nie raz mieli babole w poszczególnych gierkach i nie raz było to poruszane u nas na forum. Z braku laku czasami się przegląda ich testy bo często robią pierwsi, ale jeśli chodzi o jakość tych testów to bywa różnie niestety i trzeba mieć to na uwadzę. A jeśli ci chodzi o narrację to coś ci się pomyliło, nie mam klapek na oczach jak co niektórzy tutaj . Nie raz pisałem, że w określonych grach 5090 potrafi odlecieć o 40% i nawet z hakiem od 4090, ale co z tego jak również regularnie trafiają się gierki gdzie ta przewaga wynosi zaledwie ~20% co daję średnią na puli gier AAA na poziomie ~30% co jest bardzo słabym wynikiem jak na nową generację z znacznie zwiększonym TDP itd. A w tym Wampirze popatrz o ile 5080 odchodzi od 4080 i 4080S. Śmiech na sali ta generacja. Edytowane 14 Listopada przez lukadd
sideband 1 768 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada Ruski nie robi bamboli tak samo jak ruski robot z twarzą putina nie zaliczył gleby
DżonyBi 1 966 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada (edytowane) 12 minut temu, lukadd napisał(a): A w tym Wampirze popatrz o ile 5080 odchodzi od 4080 i 4080S. Śmiech na sali ta generacja. Bo dla 5080 OC zabrakło, a jak testy robiłby @maxmaster027 to nawet dla 5090 OC by nie pomogło, żeby zbliżyć się do 5080 MAXMASTER OC Edition. Edytowane 14 Listopada przez DżonyBi
maxmaster027 875 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada (edytowane) Porównujecie 2 serwisy testowe, gdzie kazdy z nich uzywa innych kart. Na pure sa foundersy, a na tamtym sa Asusy, wiec po prostu RTX 5000 wygladaja lepiej. 5080FE jak i 5090FE sa slabszymi konstrukcjami od 4080FE i 4090FE. Tam leca Asusy wszedzie wiec te wyniki sa troche inne. Ot co... Edytowane 14 Listopada przez maxmaster027
areczek1987 898 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada Są takie kolosalne róznice w krótkim teście na benchtable?
tomcug 2 440 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada 2 godziny temu, maxmaster027 napisał(a): Porównujecie 2 serwisy testowe, gdzie kazdy z nich uzywa innych kart. Na pure sa foundersy, a na tamtym sa Asusy, wiec po prostu RTX 5000 wygladaja lepiej. 5080FE jak i 5090FE sa slabszymi konstrukcjami od 4080FE i 4090FE. Tam leca Asusy wszedzie wiec te wyniki sa troche inne. Ot co... Ta, bo 3-4% między Foundersem a lepszą konstrukcją coś zmieni 1
maxmaster027 875 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada 4 godziny temu, tomcug napisał(a): Ta, bo 3-4% między Foundersem a lepszą konstrukcją coś zmieni Tak zgadza sie. Dla obu kart to 3-4% To tez jest metodyka pomiarowa. Jezeli np na jednym portalu ktos robi przebieg 3x po 4minuty, i wyciaga srednia z tych trzech to karta jest obciazona przez 12min. Takiemu foundersowi gdzie pamiec potrafi nagrzac sie do 95C taka metodyka pomiarowa prawopodobnie jeszcze obnizy FPS, szczegolnie w trudnej lokacji. I to jest wlasnie prawdziwy test karty graficznej. Zupelnie co innego niz 30s czy 1minutowy benchmark, chyba sie zgodzisz. Nie wiem dokladnie jak Ty testy przeprowadzasz, wierze ze rzetelnie. Natomiast nie doszukiwalbym sie tutaj jakis teorii, ze gdzies tam testy sa oszukane bo co innego wskazuja. 1
Phoenix. 4 711 Opublikowano 15 Listopada Opublikowano 15 Listopada Znowu udowadniamy coś na siłę chociaż każdy we jak jest 😂 1
DżonyBi 1 966 Opublikowano 15 Listopada Opublikowano 15 Listopada (edytowane) Edytowane 15 Listopada przez DżonyBi
tomcug 2 440 Opublikowano 15 Listopada Opublikowano 15 Listopada 10 godzin temu, maxmaster027 napisał(a): To tez jest metodyka pomiarowa. Jezeli np na jednym portalu ktos robi przebieg 3x po 4minuty, i wyciaga srednia z tych trzech to karta jest obciazona przez 12min. Takiemu foundersowi gdzie pamiec potrafi nagrzac sie do 95C taka metodyka pomiarowa prawopodobnie jeszcze obnizy FPS, szczegolnie w trudnej lokacji. I to jest wlasnie prawdziwy test karty graficznej. Zupelnie co innego niz 30s czy 1minutowy benchmark, chyba sie zgodzisz. Nie wiem dokladnie jak Ty testy przeprowadzasz, wierze ze rzetelnie. Natomiast nie doszukiwalbym sie tutaj jakis teorii, ze gdzies tam testy sa oszukane bo co innego wskazuja. Przecież to, o czym piszesz, niczego nie determinuje. Wystarczy zostawić kartę na 7-10 minut przed rozpoczęciem pomiarów i jest "dogrzana" bez względu na to, czy robisz pomiary po 4 minuty (co nie ma żadnego sensu i tylko generuje większe błędy pomiarowe), czy po 30-60 s. A od pamięci jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby na Foundersach złapało throttling, to głównie od rdzenia lekko spadają osiągi, jak się nagrzeje i wtedy Boost lekko się obniża. Choć 5090 Foundersa nie miałem, więc w tym przypadku nie wiem, jak z tymi pamięciami jest 1
maxmaster027 875 Opublikowano 15 Listopada Opublikowano 15 Listopada Founders ma 94C na pamieciach. I to jest ponoc z gry, nie wiem jak kto wyglada w A.I. ale nie o tym mowa
tomcug 2 440 Opublikowano 15 Listopada Opublikowano 15 Listopada 17 minut temu, maxmaster027 napisał(a): Founders ma 94C na pamieciach. I to jest ponoc z gry, nie wiem jak kto wyglada w A.I. ale nie o tym mowa To jak ma 94 C, to nie throttluje i jest dobrze. Limit pewnie 95 C.
maxmaster027 875 Opublikowano 15 Listopada Opublikowano 15 Listopada Nie no wyśmienicie gorzej jak sie troche zakurzy z czasem
MarcoSimone 665 Opublikowano 15 Listopada Opublikowano 15 Listopada https://ithardware.pl/aktualnosci/nvidia_amd_rpodniesienie_cen_karty_graficzne_rynek-46619.html?fbclid=IwY2xjawOFQ7ZleHRuA2FlbQIxMQBzcnRjBmFwcF9pZBAyMjIwMzkxNzg4MjAwODkyCGNhbGxzaXRlAjMwAAEeZ7hfNHOKOh19PNxu_5IKraAIbsM2SE9ZvPLmvKP3AGSmp09zOVK--xZhtco_aem_00Uj9JnrQFBLOjCScpqB4A 1
Sidr 123 Opublikowano 15 Listopada Opublikowano 15 Listopada Marketing w akcji. Trzeba nakręcać sprzedaż przed końcem roku, by tabelki się zgadzały. A okres świąteczny, to okres nieracjonalnych zakupów.
tomcug 2 440 Opublikowano 15 Listopada Opublikowano 15 Listopada 5 godzin temu, maxmaster027 napisał(a): Nie no wyśmienicie gorzej jak sie troche zakurzy z czasem To już problem tego, kto kupi ten wynalazek. Ale w testach z tym problemu nie będzie
Fenrir_14 825 Opublikowano 15 Listopada Opublikowano 15 Listopada (edytowane) 9 minut temu, tomcug napisał(a): To już problem tego, kto kupi ten wynalazek. Ale w testach z tym problemu nie będzie FE to chyba tylko i wyłącznie pod wodę 🤣 w zasadzie chyba najgorsza wersja. Mogliby w sumie darować sobie sprzedaż tych paździerzy za takie kokosy i ograniczyć się do wysyłania tego szrotu tzw "recenzentom" i tym podobnym "celebrytom" 🤣🤣 Edytowane 15 Listopada przez Fenrir_14
maxmaster027 875 Opublikowano 15 Listopada Opublikowano 15 Listopada (edytowane) Cena go troche ratuje 9k. Znowu brak dostepnosci robi z tego MSRP troche zart Edytowane 15 Listopada przez maxmaster027
Rekomendowane odpowiedzi