Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Fenrir_14 napisał(a):

Konstrukcyjnie i jakościowo - pod kątem materiałów i wykonania, karta jest najwyższej klasy ofc. 

Najwyższej klasy jest też zabezpieczenie karty folią.

Jeszcze nigdy nie widziałem, żeby tyle jej nasrane było na jakimś sprzęcie xD

Nie wiem, czy trafiłem na jakiegoś leżaka, czy na wszystkich tak jest, ale z godzinę mi zajęło, żeby ściągnąć to wszystko. 

Klej tak trzymał, że rwała się cały czas i pęsety musiałem użyć, żeby to wydłubać z zakamarków. 

Na suprimach były tylko te główne folie na backplate, od strony wentylatorów, przy złączach i na RGB. Astral chyba jedyne co nie miał zaklejone to łopatki wentylatora. 

Jakbym coś zostawił to już pewnie nie dałoby się tego odkleić później :D

Godzinę temu, bofff napisał(a):

Przy  550W myślę, że już musiałbym okno otwierać, latem albo klima

Jeśli ktoś nie ma pc w jakimś wielkim pokoju to te karty lajtowo robią za ogrzewanie przy temperaturach w okolicach kilku stopni na minusie. Jak jest 0 na zewnątrz to grając siedzę z uchylonym oknem a i tak w pomieszczeniu 23 stopnie. 

Latem bez klimy to już wegetacja. 

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, bofff napisał(a):

@DżonyBiJasne, jest  to  zdrowe podejście.  Jeśli jednak różnice w wydajności na skrajnych watażach  sięgają 5-7% to  już jest  sporo. W normalnym graniu  140 czy 145 czy 150 klatek nie robi różnicy, ale jeśli  masz 4x5090 do  trenowania modeli  równasz do  najsłabszej, to robisz to  dłużej, więcej prądu  ect. Ale jak pisałem do  grania to inna bajka, w cronosie sam musiałem zejść sporo z zegarami, chociaż tam to UE jest  problemem.

@Fenrir_14 ja mam wydawałoby się solidne 3x420 (z czego  dwie 60mm i  jedna 45mm), chyba dwa litry  czynnika chłodzącego więc spora pojemność cieplna, wczoraj pograłem w cronosa 4h :boink:.  I  teraz, zimą przy temp otoczenia 21C temp  płynu podchodziła ca 30-31C przy 350W, na dość agresywnych nastawach - 90l/h i obrotach wentyli ca 1-1,.k. Przy  550W myślę, że już musiałbym okno otwierać, latem albo klima albo dodatkowa MORA

Układ masz świetny ale LC też skaluje się do pewnego momentu, gdzie dołożenie kolejnej chłodnicy już niewiele daje. Te 30 stopni to jest luksus i już niewiele urwiesz bo deltaT powietrze/woda też jest dobra. Możnaby chłodzić nawet samą pojemnością cieplną, gdybyś miał paletopojemnik z płynem :P 

Obecnie u mnie idzie ok 450W w chłodnice (480x60 i 280x60; 1000 i 700rpm) a mam w porywach 33 stopnie. 

Ja planuję wpiąć RTX3080 i i7 3930@OC do układu 2x360 slim. Jestem mega ciekaw tego eksperymentu.

Opublikowano (edytowane)

Na działce miałem jakiś czas 3080 (po UV ca 250-280W) +12400 na 2x360x30mm.
Chłodnice przyzwoite, ale brak pojemności  cieplnej  było widać już po 1-1,5h grania. płyn ok 40C i  powietrze na wylocie z chłodnic oczywiście podobnie.

Układ dawał radę, tj odbierał i oddawał  ciepło dobrze (rdzeń 45-50C), ale komfort grania...

20250619_180549.jpg

Edytowane przez bofff
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Kadajo napisał(a):

image.thumb.png.54ba3a7556d44bcfe1f9b930c6e5de24.png

Nie pogardzilbym 24GB, no ale jakos specjalnie to nie problem. 

Najwiecej narzekaja na vram Ci co tej karty nie kupili, albo nigdy nie mieli :P 

A co do tego filmu i narzekania na 5050..to karta jest ok, z tym, że z cena polecieli w kulki, bo powinna kosztowac z 800zl i spoko, a tak 100-130zł tylko dokładasz i masz 5060 duzo szybszy tez 8gb wariant. 

Edytowane przez maxmaster027
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, maxmaster027 napisał(a):

A co do tego filmu i narzekania na 5050..to karta jest ok, z tym, że z cena polecieli w kulki, bo powinna kosztowac z 800zl i spoko, a tak 100-130zł tylko dokładasz i masz 5060 duzo szybszy tez 8gb wariant. 

Ceny przy ocenie GPU nie można pominąć, a w tym kontekście 5050 jest nie do obrony ;)

Opublikowano
9 minut temu, tomcug napisał(a):

A teraz tak na serio. Do czego brakuje pamięci posiadaczowi RTX 5080? Do odpalenia Indiany w 4K z PT, co i tak wymaga większej wydajności GPU niż RTX 5080? Czy może do AI? :lol2:

Powiem ci w przyszłym roku ;)

Sam wiesz ze karty tego kalibru nie powinno się kupować na TERAZ tylko patrzeć w przyszłość.

To nie jakieś wypierd za 90 tylko karta za 1000 dolarów. 

No proszę cię xD

Opublikowano
24 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Powiem ci w przyszłym roku ;)

Sam wiesz ze karty tego kalibru nie powinno się kupować na TERAZ tylko patrzeć w przyszłość.

To nie jakieś wypierd za 90 tylko karta za 1000 dolarów. 

No proszę cię xD

Jak mi podasz konkret, to odpuszczę :) Dopóki nie, dla mnie argument, że koniecznie trzeba wincyj VRAM, jest nieuzasadniony. Zresztą AMD w tej generacji wręcz poszło do tyłu z pojemnością VRAM, RX 9070 XT to GPU o wydajności 7900 XTX, a ma 16 GB vs 24 GB VRAM. Także drugi producent też jakoś niespecjalnie widzi potrzebę kosmicznej pojemności pamięci.

Opublikowano

Proszę bardzo.

RTX 5080 byłby całkiem fajna karta do 4K gdyby nie 16GB vRAM ;)

Poza tym 16GB to dziś minimum tak naprawdę... Minimum vRAM w karcie za 1000 dolarów i to karcie która Nvidia sprzedaje jako High End i nie ma potem juz nic lepszego do zaoferowania oprocz karty ktora jest praktycznie 2x dorzsza z 2 krotnie wieksza iloscia Vram.

Fucked Up By Desing ;)

Opublikowano
18 minut temu, tomcug napisał(a):

Jak mi podasz konkret, to odpuszczę :) Dopóki nie, dla mnie argument, że koniecznie trzeba wincyj VRAM, jest nieuzasadniony. Zresztą AMD w tej generacji wręcz poszło do tyłu z pojemnością VRAM, RX 9070 XT to GPU o wydajności 7900 XTX, a ma 16 GB vs 24 GB VRAM. Także drugi producent też jakoś niespecjalnie widzi potrzebę kosmicznej pojemności pamięci.

Nie masz tam na "bazie" żeby mu podesłać jakiego 5080 i zeby sobie chłop potestował przez tydzien. Wtedy byłby z niego konkretny interlokutor. Bo tak to skąd ma wiedzieć jak karta sie zachowuje. Z drugiej strony ma silną wole chłop, tyle wytrzymał to i może w końcu dotrwa do tych "superek" z nieokresloną data produkcji na dzien dzisiejszy.

Opublikowano
11 minut temu, Doamdor napisał(a):

1080p :E

I czego to dowodzi poza wysoka lokacją w tej grze? To chyba jakiś Avatar, silniki Ubi tak mają, że lubią dużo alokować.

https://www.techpowerup.com/review/avatar-fop-performance-benchmark/5.html

4K alokacja ponad 15k, a 4060 Ti 8 GB i 4060 Ti 16 GB taka sama wydajność, także tyle w temacie lolkowania po alokacji.

15 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Nie masz tam na "bazie" żeby mu podesłać jakiego 5080 i zeby sobie chłop potestował przez tydzien. Wtedy byłby z niego konkretny interlokutor. Bo tak to skąd ma wiedzieć jak karta sie zachowuje. Z drugiej strony ma silną wole chłop, tyle wytrzymał to i może w końcu dotrwa do tych "superek" z nieokresloną data produkcji na dzien dzisiejszy.

Mam tylko jedną, więc nie da rady :)

Opublikowano

@tomcug Szkoda, bo tak by sobie wyrobił jakas pirmamidke wydajnosci, i by powiedział czy warto czy nie 

A jezeli chodzi o tego Avatara, to przeciez on poźniej tam testuje w 720p i DLSS P i mu spada do 60 paru FPS...także ta gra nawet na update 2.5 który jest wydajnosciowo polepszeniem wzgledem 2.0 i to dosc znaczącym jakies 25% szybciej, dalej jest to 20% wolniej aniżeli wersja 1.4. Z reszta ten Kryspi mówi, że różnicy miedzy ultra, a unobtanium nie widzi żadnej....a FPS na pół i ramu wciaga jak smok

Opublikowano

No to skoro ta pamięć nie taka ważna to, czemu wszystkie karty nie maja 12 albo 8.

Może by, chociaż tańsze były, ale na pewno by się mniej grzały.

;)

Wyjdą nowe konsole, podniosą poprzeczkę co do vRAM i tyle będzie z naszych kart.

Opublikowano
7 minut temu, Kadajo napisał(a):

@Doamdor już chyba nigdy nie będzie dobrze, bo ludzie zapomnieli co to znaczy, że jest dobrze :D

Ile nie wylejesz na nas pomyj to jak widzisz po chwili wszyscy przyjmują to za to "jest dobrze".

Wszystkim nie dogodzisz, ale większość jest zadowolona. 

2 minuty temu, tomcug napisał(a):

I czego to dowodzi poza wysoka lokacją w tej grze? To chyba jakiś Avatar, silniki Ubi tak mają, że lubią dużo alokować.

Jest wyżej, niż pamięci w RTX 5080.

Opublikowano

@Kadajo Odbijasz piłeczkę, żeby przeforsować swój argument bez podawania żadnych konkretów. Nie mają 12 ani 8 GB, bo to już trochę za mało (szczególnie 8 GB). Ale 16 GB to wciąż na obecne czasy jest z grubsza sensowna wartość, szczególnie przy GPU o wydajności RTX 5080.

Teraz, Doamdor napisał(a):

Jest wyżej, niż pamięci w RTX 5080.

Jak wyżej, to niczego nie dowodzi. W teście TPU też masz alokację w kosmos, prawie 16 GB w 4K, a RTX 4060 Ti 8 GB (!) nic nie traci na wydajności. Mimo alokacji 2x ponad jego pojemność VRAM. Także ten tego, argument z alokacją jest inwalidą.

Opublikowano
1 minutę temu, maxmaster027 napisał(a):

@tomcug Szkoda, bo tak by sobie wyrobił jakas pirmamidke wydajnosci, i by powiedział czy warto czy nie 

A jezeli chodzi o tego Avatara, to przeciez on poźniej tam testuje w 720p i DLSS P i mu spada do 60 paru FPS...także ta gra nawet na update 2.5 który jest wydajnosciowo polepszeniem wzgledem 2.0 i to dosc znaczącym jakies 25% szybciej, dalej jest to 20% wolniej aniżeli wersja 1.4. Z reszta ten Kryspi mówi, że różnicy miedzy ultra, a unobtanium nie widzi żadnej....a FPS na pół i ramu wciaga jak smok

Włącz sobie wszytko na maksa, a potem nałóż na to MFG plus RT RR i inne bajery, pograj tak z 2H, zobaczmy co z bufora zostanie.

Nie wiem, o czym tutaj dyskutować.

Lepiej mieć więcej pamięci niż mniej, zawsze tak było i zawsze tak będzie.

I nie mowie ze dzis od razu trzeba 32GB, ale te 20-24 w takiej 5080 powinno być i to bez żadnego, ALE.

Opublikowano
5 minut temu, Kadajo napisał(a):

Włącz sobie wszytko na maksa, a potem nałóż na to MFG plus RT RR i inne bajery, pograj tak z 2H, zobaczmy co z bufora zostanie.

Przeszedłem całego Indianę z PT w 1440p + DLSS Q + FG na RTX 4080, nie było żadnych problemów. Jedynie tekstury trzeba było dać z tych najwyższych na ultra, co wizualnie jest nie do rozróżnienia. A to jedna z najbardziej pamięciożernych gier. Do 4K i tak za mało mocy GPU.

Opublikowano
1 minutę temu, Doamdor napisał(a):

... ale większość jest zadowolona. 

Jest zadowolona czy im się tylko tak wydaje ?

Jak Nvidia i AMD przestaną produkować GPU i jednym sposobem będzie granie w chmurze to tez będą zadowoleni.

Rozumiesz, o co mi chodzi ?

Nie dość, że jesteśmy olewani jako konsumenci, bo se znaleźli lepsze źródełka to jeszcze nam ochłapy rzucają i każą udawać, że jest super.

Prędzej zrezygnuje z grania niż będę udawał ze coraz gorsze produkty są ok, bo innych nie ma, bo to przede wszystkim oszukiwanie samego siebie.