Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, Kadajo napisał(a):

No niestety skoro Nvidia woli AI i ma mnie (nas) w dupie to Ja mam ją w dupie i na nic nie będę czekał.

Zrobią porządną kartę to się zainteresuje. Nie ? Trudno. AI mnie nie interesuje.

To, co się odpitala na rynku konsumenckim to się po prostu w pale nie mieści i nie chce nawet mi się o tym już dyskutować po raz kolejny.

Ale skoro ludzie, jak to ująłeś  "są zadowoleni" to powodzenia i bawcie się dobrze ;)

Ja zadowolony nie jestem i nie będę udawał, że jest inaczej.

Jak tak dalej pójdzie, to w 2026r. będzie można wymienić RAM na RTX. :przytul:

18 minut temu, lukadd napisał(a):

Mocniejszy DLLS po prostu :E 

Nie wiesz co będzie przy 60xx :E Po niezbyt udanym Blackwellu można być pesymistycznie nastawionym, ale równie dobrze nvidia może zaskoczyć większymi wzrostami w kolejnej generacji, nowymi pierdoletami AI, lepszym DLSS(FG/MFG) dostępnym tylko dla nowej generacji i nagle się okaże, że jednak serie 40xx i 50xx i nawet 5090 z 32GB vram będą dostawać wciry w nowych gierkach :E 

Nie ma co patrzeć za daleko przyszłościowo bo nie wiesz co nvidia wywinie w kolejnej generacji. 

comment_CPujNWAeKL93KtUL2JmunRuXGO2yTB4q

Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Ale to nie chodzi o patrzenie co pokaże następna generacja tylko żeby aktualna karta posłużyła minimum 3-4 lata jeśli będzie trzeba.

Jak ktoś myśli ze RTX 5080 za 3-4 lata będzie super karta no to nich się dzieli materiałem który pali :E

No i posłuży przy umiejętnym regulowaniu suwaków :E 

A realnie nie wiesz co będzie, bo nvidia może wydać nowy DLSS, lepszy tylko dla 60xx, dodatkowo może się obudzą i zamiast przyrostów na poziomie ~15-20% jak miałeś z 4080 na 5080 dostaniesz 40-50% z 5080 na 6080 :E i nagle jak patrzysz na ustawienia ultra w nowych gierkach to taki 6080 odjedzie w kosmos, niezależnie od tego czy taka 5080 ma 16GB vram czy 24GB.

Opublikowano
1 minutę temu, Kanzu napisał(a):

Nie bierzesz pod uwagę faktu, że przy 90 i późniejszej odsprzedaży odzyskasz ten hajs :E

Chyba, że ktoś usilnie chce sobie zostawić ją na lata i trzymać później na półce.

Dla mnie nie ma to żadnego sensu, skoro można sprzedać w odpowiednim momencie i odzyskać praktycznie całą kwotę.

Przy sprzedaży 4090 straciłem raptem 1k. Ubolewam nad tym? Nie, bo w skali roku to nie jest duży hajs a i tak to co na niej pograłem to moje. Mogłem potrzymać do premiery i sprzedałbym za tyle co kupiłem. 

Może odzyskasz może nie.

Ale tak ja kupuje sprzęt na lata, a nie do następnego.

Dodatkowo nie lubię być zmuszany do kupowania teraz, bo potem może nie być lub kupowania czegoś, czego nie chce, bo akurat to jest tanio.

To mi się trochę kojarzy z ta walka na wyprzedażach a nikt przez chwile się nie zastanowił, nad czym czy te ceny faktycznie są dobre i czy ten sprzęt w ogóle jest tego wart lub jest im potrzebny.

No ale wiadomo ze tam to zazwyczaj Janusze, bo potem ten sprzęt ląduje na aukcjach i jakoś się interes kreci w tej patologi.

1 minutę temu, lukadd napisał(a):

A realnie nie wiesz co będzie, bo nvidia może wydać nowy DLSS, lepszy tylko dla 60xx, dodatkowo może się obudzą i zamiast przyrostów na poziomie ~15-20% jak miałeś z 4080 na 5080 dostaniesz 40-50% z 5080 na 6080 :E i nagle jak patrzysz na ustawienia ultra w nowych gierkach to taki 6080 odjedzie w kosmos, niezależnie od tego czy taka 5080 ma 16GB vram czy 24GB.

Mam taki backlog ze nawet aktualna karta to na wyrost ma wydajność żeby to wszytko ograć ;)

5 minut temu, sideband napisał(a):

@Kadajo

Było kupił 5090 za 9.6k :hihot:

Teraz będziesz marudził kolejne lata :hihot:

To gówno co było ?

@Zhao z tym badziewiem nie wytrzymał i mnie na minę chcieli ładować ja wam sobie to zapamiętam. :D Judasze :D

Opublikowano
4 minuty temu, lukadd napisał(a):

Gorzej jak 6080 bedzie miał dalej 16GB vram. Bo ponoc nvidia nie chce dawac 48GB do 6090, żeby nie było konfliktu z gpu z zserii PRO. Innymi słowy, oby nie. Ale juz mnie nic nie zdziwi. 

A cena 6090 bedzie z 20k, to i 5090tki beda trzymaly cene

Opublikowano

Wielkie korpo nie potrafi oddzielić kart do grania od PRO. Yhy na pewno :E 

Panowie zrozumcie to, Nvidia już nie robi kart do grania. :D

I oni nawet nie udają ze juz nie są firma dla graczy.

Kiedy ostatni raz slyszaleiscie aby Jensen coś wspomniał o GForce jako karcie do gier...

• Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, Kadajo napisał(a):

@Zhao z tym badziewiem nie wytrzymał i mnie na minę chcieli ładować ja wam sobie to zapamiętam. :D Judasze :D

Żeby być sprawiedliwym -  to ja sam się w to władowałem ;)  miałem z tyłu głowy,że jak coś nie zagra to po prostu oddam - sklep   się na mnie nie wypiął bo ja nie z tych co wymieniają po 15 razy  :E 

Opublikowano
5 minut temu, lukadd napisał(a):

Wiele razy pisałem Rubin nawet pod AI ma marne przyrosty w FP8. Tylko Ci to kupują sprzęt pod AI to debile to łykną wszystko :hihot:

Nie spodziewaj się blokowania DLSS ;) Ale FG balasa to kto wie :hihot: Pewnie będą zmiany od strony RT i cieniowania neuralnego.

Może na premierę Rubina ogarną Reflexa 2 :hihot:

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Gorzej jak 6080 bedzie miał dalej 16GB vram. Bo ponoc nvidia nie chce dawac 48GB do 6090, żeby nie było konfliktu z gpu z zserii PRO. Innymi słowy, oby nie. Ale juz mnie nic nie zdziwi. 

A cena 6090 bedzie z 20k, to i 5090tki beda trzymaly cene

RTX 6000 pro na blackwellu ma obecnie 96GB vram :E 

Sorki te 24GB w 6080 nie będzie żadną konkurencją dla pro nowej generacji który dostanie pewnie 128+ vram :E  Tak samo jak 6090 48 też nie będzie.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)

Wiesz, Ty mi tu wygłaszasz jakieś logiczne wywody. Oczywiście sie z Toba zgadzam. Natomiast.

To czy 6090 bedzie mial 48 czy 32GB vram zdecyduja tam juz przy okrągłym stole w nVidii. 

Natomiast po prostu nikogo nie zdziwi, że 6090 bedzie miec 32GB, natomiast to na pewno bedzie zdziwko jak 6080 dostanie 16GB. Chociaz trzeba trzymac kciuki, że sypną tym ramem i bedzie 24GB w koncu. Jednakże to nic pewnego.

I teraz wyobraź sobie zdziwienie kogos, kto czekał na superki, okazuje sie, że ich nie ma i wchodzi premiera serii 6000, 6090 za 17-20k albo 6080 za 7k z 16GB vram.

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
10 minut temu, Kadajo napisał(a):

Może odzyskasz może nie.

Ale tak ja kupuje sprzęt na lata, a nie do następnego.

Przy 5090 mam wrażenie, że nie tylko się odzyska, ale i zarobi patrząc po tym co się dzieje ostatnio %-) 

Nawet jeśli nie wróci pełna kwota to przez kilka lat i tak się tej karty będzie używało. 

W przypadku topowego modelu zdanie mam takie, że właśnie Ci co trzymają dłużej niż do kolejnej serii najbardziej na tym tracą. 

Na premierę wystarczy zapalnik w postaci cen z dupy i zacznie się hype na starszy model. Za dużo chętnych było przy tej generacji po zawyżonych cenach, więc na bank będzie powtórka z rozrywki i dojenie debili.

Startowe ceny zbliżały się do 15k, żeby później przebić 20 przez niedobór. 

6090 pewnie zacznie się od 20 i spokojnie przebije 25k. Dla wielu już 15k jest tym sufitem, więc nie wiem jak bardzo musieliby przebić poprzednika wydajnością, żeby ludzie faktycznie chcieli to kupić. Wtedy 5090 będą schodzić jak świeże bułeczki. 

Opublikowano
16 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Wiesz, Ty mi tu wygłaszasz jakieś logiczne wywody. Oczywiście sie z Toba zgadzam. Natomiast.

To czy 6090 bedzie mial 48 czy 32GB vram zdecyduja tam juz przy okrągłym stole w nVidii. 

Natomiast po prostu nikogo nie zdziwi, że 6090 bedzie miec 32GB, natomiast to na pewno bedzie zdziwko jak 6080 dostanie 16GB. Chociaz trzeba trzymac kciuki, że sypną tym ramem i bedzie 24GB w koncu. Jednakże to nic pewnego.

I teraz wyobraź sobie zdziwienie kogos, kto czekał na superki, okazuje sie, że ich nie ma i wchodzi premiera serii 6000, 6090 za 17-20k albo 6080 za 7k z 16GB vram.

Oczywiście, że to zależy od nvidii.

Ale żadnego zagrożenia da serii pro nie będzie z zwiększenia ilości vram w tych i tak mocno okrojonych 80tkach.

Druga sprawa 4080 miał już 16GB, 5080 też 16GB, fg/mfg i pierdolety pochłaniają też vramy. Raczej już nadejdzie czas aby zwiększyć ilość vram w nowej generacji dla tej półki kart. Nie jest to mus, ale raczej bardziej niż mniej prawdopodobne.

Opublikowano
35 minut temu, Kanzu napisał(a):

Przy 5090 mam wrażenie, że nie tylko się odzyska, ale i zarobi patrząc po tym co się dzieje ostatnio %-) 

6090 pewnie zacznie się od 20 i spokojnie przebije 25k. Dla wielu już 15k jest tym sufitem, więc nie wiem jak bardzo musieliby przebić poprzednika wydajnością, żeby ludzie faktycznie chcieli to kupić. Wtedy 5090 będą schodzić jak świeże bułeczki. 

6090 za 15k to moze bedą Foundersy, których nie bedzie, Albo bądą w wiecznym stanie "produkt niedostepny" A karty w sklepach wiadomo...za dobra wersje typu Astral z 20k. Fajnie byłoby jakby 6090tki były po 7-8tys, no ale nie ma na to szans, tam juz jest sam interes nic wiecej. By musial jakis inny gracz wejsc na rynek, a przy jego skomplikowaniu i przy skomplikowaniu sterownikow cos takiego jest praktycznie niemozliwe. A juz 4090 za 7-8tys jako topowa karta wydał sie wiekszosci osob kosmicznie drogim, to teraz bedzie x3... mówie, żeby to sie zmieniło potrzebny byłby nowy gracz z konkurencyjną ceną i produktem. 

Opublikowano
54 minuty temu, Kadajo napisał(a):

To gówno co było ?

O czym Ty mówisz? Taki sam już dziodek jak Leven :hihot:

Mistrzu Inno3d to miałem w marcu, a jemu młockarnia pod obciążeniem nie przeszkadzała :hihot: Pomimo, że to głośna karta i gorąca karta bez UV. Tylko wysokie min obroty i często włączające wentylatory w 2d. Nawet sam pisałem o tej karcie, ale ludzie i tak nic nie czytają, a później jęczą. Poza tym wystarczyło wrzucić inny bios i można mieć min obroty są jak na innych modelach. Już pomijam, że inno3d, które miałem było turbo kartoflem.

A chłodzenie od GB jest sporo lepsze od Inno3d już pomijam, że u mnie ja zwykle max UV to jest mega cicha i chłodna. Jak kogoś interesuje cisza i chłodek przy wysokim TDP to nie siedzi na powietrzu tylko na wodzie.

Opublikowano
10 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

6090 za 15k to moze bedą Foundersy, których nie bedzie, Albo bądą w wiecznym stanie "produkt niedostepny" A karty w sklepach wiadomo...za dobra wersje typu Astral z 20k. Fajnie byłoby jakby 6090tki były po 7-8tys, no ale nie ma na to szans, tam juz jest sam interes nic wiecej

To co się działo na początku tego roku to po prostu był kolejny test na społeczeństwie i sprawdzanie ile dzbanów jest w stanie kupić gpu po zawyżonych cenach :E

Pojawiali się chętni nawet na branie używanych kart w przedziale 15-18k. 

Taniej na premierę już na pewno nie będzie za topowy model. 

Wiadomo, że to wszystko spekulacje, ale te kwoty już się przyjęły. Teraz będą tylko testować ile jeszcze można wyciągnąć od ludzi zanim zagłosują portfelem. 

Właśnie dlatego uważam, że na 90 nie da się już stracić nie wiadomo jak bardzo. Wybierając odpowiedni moment na sprzedaż można odzyskać wszystko bądź nawet zarobić.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Fenrir_14 napisał(a):

@Kanzu hahaha dokładnie. Oklejenie tą przezroczystą folią karty jest na poziomie MASTER. Ja po 3ciej karcie ściągałem tylko ten duży płat i karta leciała na grzanie 😀 resztę skórowania robiłem po kilku dniach na ciepłej karcie 👍

Przyszła tez w dwóch kartonach. Dwa od Asusa. Jeden transportowy zbindowany, ale nawet styropiany, a raczej grafitowe gąbki w narożnikach kartonu były premium. Właściwe pudełko otulone jak dziecko do snu. Samej folii było dużo, ale zeszła bez walki. Niby detale, ale sam unboxing wywołał szerokiego banana na twarzy.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)

@DżonyBi Ja miałem zarówno wersję bezpośrednio od Asusa - czyli podwójny karton - ten właściwy plus zewnętrzny brązowy z labels'ami od Asusa, zipowany białą plastikową taśma jak i zwykłe właściwe opakowanie pewnie z dystrybucji. Wszystkie Asusy jakie miałem z proshop'u, sumarycznie kilkanaście sztuk (Ampere, Ada i Black well) było w dodatkowym zewnętrznym szarym kartonie Asusa 😀

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano
@Mistrz zakonu Paladynów @Mistrz_zakonu_Paladynw IMO o 5070 Ti SUPER / 5080 SUPER na CES 2026 jest całkiem realnie – to jest dokładnie ten typ eventu, gdzie Nvidia lubi robić „refresh” (pamiętasz RTX 40 SUPER na CES). Plotki też celują w większy VRAM (np. 24 GB na 256-bit) i krążą twarde „poszlaki” typu wpisy w kalkulatorze Seasonic (5070 Ti SUPER 24 GB ~350 W) (Tom’s Hardware, TechPowerUp). Ale przy cenach/dostępności GDDR7 i ogólnym „AI-first” Nvidii równie dobrze może się skończyć na teaserze + sprzedaż dopiero late Q1/Q2 (albo poślizg) (VideoCardz – o presji cenowej).

Co do „RTX 6000”: doprecyzuj, czy chodzi o GeForce RTX 6000 (kolejna generacja) czy RTX PRO 6000 (workstation). Bo RTX PRO 6000 Blackwell Nvidia już oficjalnie ogłaszała w 2025 (GTC), więc na CES co najwyżej będą dema/OEM-y, a nie „wielka premiera” (NVIDIA newsroom). A GeForce RTX 6000 w styczniu 2026? Ja bym nie liczył – za wcześnie, zjedliby własny Blackwell.

gpt-5.2-2025-12-11

• Upvote 1