Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, galakty napisał(a):

Że wam się chce z nim dyskutować...

Ja mu nawet oferowałem Q3 w dobrej cenie bo siedzi na Q2, a jest ZNAWCĄ I FANEM VR. To już jest trollowanie jak dla mnie xD 

A takie wpisy na temat niczego, byle komuś dopierdzielić, to nie jest troling. Oferowałeś mi i DWA razy ci pisałem, dlaczego nie chcę używanego, szczególnie od osoby mi wyraźnie wrogiej. Idź się póknij o ścianę i wytrzeźwiej po sylwestrze, zanim zaczniesz srać żarem bez sensu.

Na zarzuty "a czemu jeszcze nie masz Q3" też odpisywałem. Ze trzy razy. Czwarty raz się jeszcze do tego przyczep :boink:

Dwóch troli się przypierdala bez sensu i jeszcze "że się wam chce z nim dyskutować" :lol2:

jesteście (obaj) żałośni po prostu i pokazujecie dokładnie co znaczy być wrzodem na forumowej dupie, bo przez takich jak wy się forum odechciewa momentami używać. 

Nie masz nic do powiedzenia na dany temat, a tylko przypierdolkę - wciskaj DEL a nie Enter

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Kadajo napisał(a):

"

In anticipation of the exhibition CES 2026, which will take place January 6-9, new details have emerged about RTX 5080 SUPERThe company intends to introduce a model designed to close the performance gap between the base version and the flagship. Graphics card RTX GeForce 5080 SUPER will receive a chip equipped with 10 752 CUDA cores, 24 GB memory standard GDDR7 and increased to 450 W power consumption limit, which puts it on par with RTX 4090 according to the thermal package.

The technical configuration of the new product will allow it to close the gap with the former flagship RTX 4090, characteristic of the base RTX 5080 (which in 4K slower than her on 10-15%). Thanks to the increase in TDP, frequencies and memory bandwidth, the version SUPER in native resolution 4K demonstrates parity with the previous-generation flagship. At the same time, architectural improvements in resource-intensive ray tracing tasks Blackwell provide the new product with an advantage in 4-5% over the "old man".

Technology support will be the key factor separating generations DLSS-4 with function Multi Frame Generation (MFG). If RTX 4090 limited to generating one intermediate frame (acceleration 2x) then RTX 5080 SUPER capable of creating up to three AI frames per real one (acceleration 4x). This will lead to the fact that in games with support for the new technology, the final frame rate will be RTX 5080 SUPER will be twice as high as on RTX 4090.

With the expected price of 1400 dollars The graphics card will be the primary choice for those who want to achieve performance “above flagship” without overpaying for RTX 5090."

Nie ma na to szans. Juz pomijając czy to prawda czy nie.

Bo jeżeli nie poprawili node, a z tego co wiem nie, to to że bardziej podkręcą karte i dadzą wyższy powerlimit i 2GT/s wiecej, jedyne co zrobi to zmniejszy potenciał karty na OC. 

I jeżeli ma byc 4-5% szybsza od poprzednika z racji wlasnie wiekszego power limitu i wyzszych zegarów, to oznacza, że ma w sobie mniejszy potenciał po OC. 

Gdzie 5080 450W OC 3.2Ghz +3k mem(36GT/s) 100%, 5080 500W 3.25Ghz +3k mem (38GT/s) 100-103% 

Jedyna istotna zmiana to +8GB vram i cena +400$. za ten to wlasnie dodatkowy vram. Biorąc pod uwage obecne ceny 5080 czyli 5k + najczesciej 5500-6500zł, dodatkowe 2000zł + nowośc oznaczałoby że karta weszłaby na 8000-9000zł, czyli tyle za ile mozna było w dobrym momencie dostac 5090. A jak wiadomo te karty dzieli przepasc wydajnosciowa.

Wiec albo info z tyłka, albo przepudrowanie rzeczywistosci. Juz pomijajac że jeżeli jak sami twierdza 5080 jest 10-15% wolniejsze od 4090, to 5080 super bedąc 4-5% szybsza dalej nie bedzie na poziomie Ady, juz pomijajac to że 4090 jest raczej 18-20% szybsze (5080FE vs 4090FE, def vs def), ale to zalezy od gry.

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
2 godziny temu, PepePanDziobak napisał(a):

kumpel tak geforce'a 2 załatwił lata świetlne temu, lodowate gpu w kompa i cyk. Odłożył kase i kupił później 4 mmx i po rozpakowaniu położył na radzieckim kocu z rynku  'antystatycznym' karta sie nie uruchomiła nawet :krejzol:

Najlepsi są ci z allegro/olx ze zdjęciami sprzętu na tego typu kocach. :E

Od razu aż się chce kupować! :lol2:

Opublikowano
2 godziny temu, PepePanDziobak napisał(a):

nie daj szatanie przykrywać się kocem podczas zimowych dni i montować sprzęty w pc :D

Sztuczne koce "elektryzują", naturalne nie. Na dywany też trzeba uważać.

Opublikowano (edytowane)

Fajne są te ruskie noworoczne marzenia :E 

Cena na poziomie $1400 też byłaby fajna :E. W zasadzie za to samo tylko z 8GB vram więcej, bo obecne modele 5080 też miewają biosy 450W. 

1400 za MSRP dla FE z polskim VAT to poziom minimum 6,2k pln. Czyli niereferenty te lepsze ~8k+ :E 

Za 10k trafiały się nawet TUFy 5090, ogólnie nie wiem na co ludzie czekali i czekają, jak komuś potrzeba wydajnego GPU to była masa okazji wyrwać 5090 w "sensownej" cenie i siedzieć od dawna na topie :E 

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 2
Opublikowano

Tydzień przed świętami kupiłem tego RTX 5060TI 16GB.

Karta cichutka, cewki nie piszczą, prądu bierze max 100W po UV.

Dziś znalazłem trochę czasu aby troszkę więcej pobawić się UV i zobaczyć jak karta wypada po OC.

Wygrałem chyba główną nagrodę w loterii krzemowej.

Karta kręci się jak głupia, w MSI Afterburnerze skończył się suwak.

Nawet nie musiałem zwiększać limitu mocy.

Rekord świata w teście "3DMark Time Spy" pobiłem:

A nawet zbytnio się nie starałem, karta na spokojnie mogłaby wyciągnąć jeszcze więcej.

image.png.cba99a8dbf931a3f03b3be7fa750624c.png

Link: https://www.3dmark.com/spy/60984967

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Karcioszka odebrana przez kuriera DPD z rtv agd ale skoro był termin do wyboru na poniedziałek to nie ma szans na jutro raczej, nie wiem czy dzień za późno czy DPD nie wozi w sobotę (bo jakiś kurier z rtv agd wozi).

@Kadajo

Będzie można zrobić legancki test czy 5800 x3d będzie miał bottlenecka na 5080 na 1440p bo kumpel ma też 5080 ale na am5 9800 x3d oraz ramy szybsze na ddr5.

Odpalimy te same gry w 1440p na ultra i będziemy patrzeć co msi afterburner pokaże.

Edytowane przez Mistrz zakonu Paladynów
Opublikowano

@Mistrz zakonu Paladynów ale będziesz miał pan machine, bez paniki przy otwieraniu pudełka i daj jej złapać temperature otoczenia, jakbym wtedy przystawił jęzor do mojej 5080 FE po otwarciu to nie wiem czy nie musiałbym się później siłować :E 

Fajnie się paruje z 5800x3d w 1440p, chociaż sama karta kiepsko się prezentuje na tle całej gamy układów (cost/perf), dostała nawet zaszczytne 4te miejsce w top5 najgorszych GPU w 2025 od Hardware Unboxed :E  ale nie ma co psuć wrażeń, sam mam i w cenie MSRP to nie był totalny tragizm, ty za to będziesz miał z pewnością ciszej i chłodniej. Kto wie, może człowiek nabył swoją ostatnią kartę w życiu zanim będą nam wciskać chmurę do gardeł siłą 

Opublikowano

Kitem są wersje niereferencyjne za gruby hajs + lub jakieś drobniutkie lepienianki za podobny do fe hajs. To chyba jeszcze nie krzyczy o undervolt jak 5090 a oryginalna budowa może się gdzieniegdzie sprawdzić. 5070ti w dobrej wersji za 4k lub nawet plus jest kilkanaście % słabsza. To będzie chyba najmocniejsze z 16gb vram. Ciekawe czym nas jeszcze zaskoczą.

Trio od msi to jednak za ponad 5k trochę przepłacone ale git karta. Jak nie przechodzi z 4080 to odczuje różnice.

Opublikowano
Godzinę temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a):

nie wiem czy dzień za późno czy DPD nie wozi w sobotę (bo jakiś kurier z rtv agd wozi).

DPD wozi w sobotę, ale trzeba im za tę usługę dopłacić 10 złotych. Sami z siebie nie przyjadą w weekend. 

2 godziny temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a):

Niech to se będzie prawda ale premiera na leakowane q3 2026 bo inaczej mnie coś trafi 8:E

Gdyby premiera miała być na CES, to Kopite7kimi nie siedziałby jak mysz pod miotłą. On przecież pół roku temu podał jedynie specyfikację Superów. Od tamtego momentu nic więcej. 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Radio Tirana napisał(a):

DPD wozi w sobotę, ale trzeba im za tę usługę dopłacić 10 złotych. Sami z siebie nie przyjadą w weekend. 

To się zaznacza gdzieś w liście przewozowym już? bo na rtv nie było takiej opcji. A śledzenie jeszcze nieaktywne przesyłki.

4 minuty temu, Radio Tirana napisał(a):

Gdyby premiera miała być na CES, to Kopite7kimi nie siedziałby jak mysz pod miotłą. On przecież pół roku temu podał jedynie specyfikację Superów. Od tamtego momentu nic więcej. 

Miałem na myśli że na CES powiedzą że 5080 super q3 2026 to wtedy się nie wkurze :E

Edytowane przez Mistrz zakonu Paladynów
Opublikowano
1 minutę temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a):

To się zaznacza gdzieś w liście przewozowym już? bo na rtv nie było takiej opcji. A śledzenie jeszcze nieaktywne przesyłki

Nadawca paczki ma taką możliwość. Jeżeli w kalendarzu Euro RTV nie miałeś opcji wyboru dostawy w sobotę (za dopłatą 9.90 zł) to znaczy, że jedzie zwykłą paczką na poniedziałek. 

• Upvote 1
Opublikowano
Cytat

2025-12-20 kupiłeś(na Allegro Karta graficzna Asus ROG Astral GeForce RTX 5090 OC 32GB GDDR7 u sprzedającego MoreleMTO. Metoda dostawy dla tego zakupu to kurier Allegro One. Podziel się z nami swoimi doświadczeniami związanymi z dostawą tego zamówienia. Dzięki temu będziemy wiedzieć, jak usprawnić serwis w przyszłości.

johnny-laugh-four.gif

• Haha 1
Opublikowano
48 minut temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a):

To w takim razie najwidoczniej z DPD nie mają takiej opcji bo najszybciej był poniedziałek do zaznaczenia.

Czy to sobota, czy poniedziałek ma mniejsze znaczenie. Bardziej sie liczy jaka sztuka do Ciebie leci :) czy cewki ciche, czy OC ponadprzeciętne itp 

Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a):

Miałem na myśli że na CES powiedzą że 5080 super q3 2026 to wtedy się nie wkurze :E

Nic się nie martw. Raczej nie przed czerwcem, a zresztą do tego czasu to i tak te pewnie 8000zł (za tą 5-10% szybszą od 5080 kartę w wersji nie zVentusowanej) będzie się wydawało niską ceną :E

Wycofają niemalże 5090tki, to ludzie chcący Nvidiową kartę do ajajów będą brali to, a że niejeden gracz odejdzie z kolejki chętnych, to Jensena jakoś nie będzie za mocno obchodzić.

AMD konkurencję szykuje już na rok 2027, a do tego pewnie wyskoczą z "macie tu kartę ze 48GB RAMu i dawać nam tu 3000$"

Eh, napisałem 3000$ w 2027r. za kartę z 48GB o wydajności w rasterze może nawet dobijającej do RTX 4090tki. Przepraszam za ten hurraoptymizm.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
8 godzin temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a):

Udało się z ratami karta będzie w poniedziałek :D

Przyjdzie kurierem więc pewnie będzie zimna jak z lodówki, zostawić ją na kilka godzin w pudle tak jak przyjdzie czy wyjąć całkiem z foli i zostawić luzem gdzieś albo chociaż w tej foli?

Faktycznie musiał minąć rok, żeby kolega kupił RTX, gratuluję. :E

Niech ci w tym nowym roku 2026 dobrze służy. 

tenor.gif

• Like 1