Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, maxmaster027 napisał(a):

"W ogóle zabawne ze ty o tym wspominasz w kontekście grafiki, bo GPU coraz to mniej już używane do tego co ma w nazwie" 

To sie nazywa rozwój. Zmian nie mozesz zatrzymac, co najwyzej sie do tego w jakiejs mierze dostosowac

Ale rozwój czego ?

Pokaz gdzie "AI" z którego się tak cieszysz przyczyniło się do rozwoju grafiki w grach komputerowych.

Bo na razie twoja ukochana Nvidia zabiera ci twoją zabawkę i sprzedaje ja ludziom którzy w dupie mają gry i tę grafikę.

Gdzie ty masz rozwój grafiki.

2 minuty temu, tomcug napisał(a):

@VRman Co powiesz na unikalną rangę "Nudziarz"? Chcę w ten sposób uhonorować Twoje elaboraty na kilka stron A4 %-)

Był chyba taki smerf :D

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

@VRman przecież to Ty zrobiłes offtop. Ja to skróciłem do granic mozliwosci. Ty nie masz oczywiscie absolutnie racji, i do tego tą nieracje rozpisujesz na 100 wieksze teksty, tak żeby tą nieracje rozrzedzic, gdzie pozniej zeby Ci to udowodnic trzeba rownie wielka poezje napisac Co ty, po czym Ty odpiszesz ze jednak nie mam racji piszac ksiazke na ten temat, prawdopodobnie jednak nie bestseller

Tak. Nigdy nie mam w niczym racji bo za dużo tekstu piszę. 

Pisałem, żebyś zwijał, nie pisałem, że jesteś winnym rozwinięcia offtopu. Ja zwijałem i sugerowałem szacunek dla reszty forumowiczów, więc żebyś też zwijał.

"Nie masz racji!" + zero argumentów =/= dyskusja warta marnowania na nią czasu, więc na tym trzeba zakończyć. Nie przekonaliście mnie ani o milimetr. Nadal uważam, że obecny PC gaming jest chory, jest cieniem, zardzewiałym złomem w porównaniu do tego czym był jak go jeszcze nie zniszczono. I nie ogranicza się to tylko do sprzętu, ale i podejścia do gier (live services chociażby). Jest bezdyskusyjnie nieporównywalnie gorzej pod niemal każdym względem, a że ktoś w 2003r. grał w 15fps albo na Pentium 4, nie grał w nawet połowę zajebistych gier jakie wtedy wychodziły, i nie widzi różnicy w porównaniu do "teraz" to nie znaczy, że ma rację, tylko dlatego że wszystkie wrony dookoła kraczą to samo. ;)

Opublikowano

@Kadajo Narazie to oni sprzedaja GPU najwiecej jak sie tylko da, nawet jak nie ma pradu na to. Spojrz na inwestycje google, amazon, meta, xAi w wezłach energetycznych. Inwestuja miliardy i pchaja w rozwój atomu. 

Wiec półki co to jest olbrzymi biznes. 

To jest era kamienia łupanego A.I. wiec na efekty bedziesz musial poczekac. Natomaist DLSS czy MFG to jest w duzej mierze teraz napedzane wlasnie przez A.I. 

To nie jest moja ukochana nvidia, daj spokoj. 

Czekajac na CES nie bądź taki krwiożerczy, spokojnie jeszcze bedziesz mial swoja lepsza grafikę, zauważ że teraz gry to sie robi duzo dłużej niz kiedys.

1 minutę temu, VRman napisał(a):

Tak. Nigdy nie mam w niczym racji bo za dużo tekstu piszę. 

Pisałem, żebyś zwijał, nie pisałem, że jesteś winnym rozwinięcia offtopu. Ja zwijałem i sugerowałem szacunek dla reszty forumowiczów, więc żebyś też zwijał.

Ale to Ty musisz zawijac, bo takie obszerne teksty rąbiesz. Po co ja mam zawijac swoje teksty. Co Ty mi tu za standard wprowadzasz

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, tomcug napisał(a):

@VRman Co powiesz na unikalną rangę "Nudziarz"? Chcę w ten sposób uhonorować Twoje elaboraty na kilka stron A4 %-)

Myślę, że forumowicz by bardziej pasowało za chęć dyskusji o tym, co kiedyś chyba było hobby dla każdego z Was.

Jak Was to teraz nudzi to może sobie dajcie "zezgredziały/znudzony". 

O tym że piszę więcej słów niżby potrzeba, że styl pisania jest do dupy to mi nie musicie przypominać na każdym kroku, a po dobiciu do stu razy gdy Wam w tym przyznaję rację, chyba przestanę, bo i tak następny dwa dni później wyskoczy myśląc, że pisząc mi o tym mnie oświecił i zaszokował ;)

4 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Ale to Ty musisz zawijac, bo takie obszerne teksty rąbiesz. Po co ja mam zawijac swoje teksty. Co Ty mi tu za standard wprowadzasz

Jeden post jest OK. Ale że drążysz niepotrzebnie temat, po tym jak dawno temu wyjaśniłem i podałem argumenty i rozwlekasz to na 5, 10 15 postów nie na temat, to choćbyś pisał krótkiego posta, to zwinąć by trzeba. Ostatnich moich nie zwijam z konkretnego powodu, więc się czasem nie czep :D

Nie zwijam, bo się wstydzę, że napisałem długi post. Ostatni raz to piszę: Zwijam, bo to zły wątek na tą dyskusję i z powodu szacunku do forumowiczów. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano

VR jedna z cech inteligencji, jest to aby w mozliwie najprostszy i najkrótszy sposob przekazać to co masz na myśli, nie odwrotnie jak sie Tobie wydaje. 

@Kadajo Ja tam nie chce sie kłócić, nawet Ci przyznam racje, wiem że lubisz ja mieć :) Natomiast to co napisalem, czyli że breakthrough był na GTX 580 połączonych w SLI to akurat tak było. Cała reszta to juz w zasadzie offtop do tego o co chodzilo

Opublikowano

ktoś złośliwy  mógłby nawet  powiedzieć,  że obecne "AI" to  czysta stochastyka, jedynie o kroczek dalej rozwinięte ML

stochastycznie dobrane parametry  węzłów wyznaczają stochastyczną wartość końcową

ja wiem, że życiem rządzi  przypadek, więc i  "inteligencja" może być pewnie probabilistyczna 

więc może LLM to ślepa uliczka, a ceny  kart  spadną :D

Opublikowano
35 minut temu, Kadajo napisał(a):

Dobrze ze ja nie mogę zmienić rangi na jakąś "wybitną" bo by było zabawnie :hihot:

Dogadaj się z administracją. Zróbcie coś uniwersalnego :)
"User specjalnej troski" czy coś hehe.

Teraz, Stjepan napisał(a):

RTX3060 wraca, AM4 wiecznie żywe LGA1700 DDR4 też żywe. :E 

Jeszcze trochę i będą premiery gier, które od dawna są dostępne xD 

• Haha 5
Opublikowano
23 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Tak jak myslalem, DLSS 5 włączajac w to FP4 potrzebuje mega duzo obliczen aby byc w pelni stosowalnym. A z tego co wiem ta panowie z nvidii czekają na prąd, i tylko niektore facility działajo. 

No jakby nie było, jest progress, znaczy sie ma być, znaczy sie oby był.