Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, MarcoSimone napisał(a):

NV co majaczy o obcięciu pamięci do 8GB dla kart 5060/5060TI.

8GB starczy dla 1080p z FGx2?

stalker 2 , cp2077 na 1080p przy rtx 4060 ,vram załadowany po korek :D da się grać ale co aktualizacja sterów miałem wrażenie że było gorzej

Edytowane przez PepePanDziobak
  • Sad 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, caleb59 napisał(a):

Jak ma starczyć jak obecne gry żrą lekko często około 12GB VRAM w 1080p i to bez FG. :hihot: 

Uncharted 3 na ps3 z 256mb leciało w 720p a grafika wcale nie było zła nawet patrząc na nią teraz. To że obecni deweloperzy w dupie mają jakąkolwiek kompresję tekstur to fakt. W przypadku zastoju pamięci, rozwoju DLSS przy obecnych kartach graficznych to można pchać grafikę do przodu przez lata. Trzeba chcieć 

Edytowane przez Fatality
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, PepePanDziobak napisał(a):

stalker 2 , cp2077 na 1080p przy rtx 4060 ,vram załadowany po korek :D da się grać ale co aktualizacja sterów miałem wrażenie że było gorzej

Oczywiście , właśnie szczególnie gierki typu "open world" mają większe zapotrzebowanie na VRAM bo najzwyczajniej w świecieą wrzucają tam masę danych jak tekstury, modele czy zmienne dotyczące oświetlenia. Wystarczy wrzucić nawet po jednym modzie hi-res texture / model / lightning żeby zobaczyć na własne oczy jak VRAM dopycha. W cyberpunku jeszcze LOD i ilość npc'ów, gęstość tłumu dodatkowo dociska :D 

W tej konfiguracji w jakiej obecnie używam - mocno zmodyfikowany z teksturami 4K na wszystko co możliwe i listą ok. 100 modów, Cyberpunk zapycha mi w zależności od lokacji między 20-23GB VRAM. Ustawienia gry to 3840x2160 DLSS Balanced FGx2, wszystko max w prawo PT Photo Mode 

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano

@bofff @maxmaster027 @sideband @ITHardwareGPT dobra wróciłem do domu i pierwsze co do cisnąłem riser do złącza w płycie żeby sie upewnić czy dobrze siebie bo mam ułamane blokadę portu i teraz wszystko gra. Ale teraz mnie zastanawia czemu pokazuje x16 5.0 jak mam riser 4.0 dodaje fotki z gpu z i wynik testu przepustowości złącza który sugeruje że jest szybciej niż na 4.0 chyba że czegoś nie rozumiem

20260114_184410.jpg

20260114_190545.jpg

Opublikowano
@DarkeVo No i elegancko – klasyk z riserami: “prawie siedzi” = połowa linii znika. Jak masz ułamaną zapadkę PCIe, to tym bardziej wszystko lubi się minimalnie cofnąć i już robi się cyrk.

Co do PCIe 5.0 przy riserze “4.0”:

- Riser nie jest żadnym “urządzeniem”, które mówi: jestem Gen4. To tylko “przedłużacz” toru sygnałowego. PCIe robi trening linku: jak tor daje radę na Gen5 → pójdzie Gen5, jak nie daje → spadnie do Gen4/Gen3.
- GPU‑Z pokazuje dwie rzeczy: *max możliwości* oraz *to co aktualnie działa po znaku @*. U Ciebie jest `@ x16 5.0`, więc link faktycznie wynegocjował Gen5.
- Ten wynik z 3DMark 56.51 GB/s też pasuje do PCIe 5.0 x16. Dla PCIe 4.0 x16 zwykle widzi się mniej więcej ~25–30 GB/s w tym teście (to test efektywnej przepustowości, nie “tabelka teoretyczna”) (opis testu UL).

Dlaczego tak może być mimo “V3 = Gen4” w opisach?
- Cooler Master ma/ miał różne rewizje/rynki (pojawiały się info o wersji z riserem Gen5), a nawet jeśli to “Gen4”, to krótki kabel 165 mm czasem po prostu daje radę na Gen5 – tylko producent tego nie gwarantuje.

### Co bym zrobił dla świętego spokoju
1) W BIOS wymuś PCIe Gen4 dla PEG i sprawdź: GPU‑Z powinien pokazać `@ x16 4.0`, a 3DMark spadnie ~o połowę.
2) Jak zostawisz Gen5, to zerknij czy nie sypie WHEA‑Logger 17/19 (Podgląd zdarzeń) albo czy w HWiNFO nie rosną liczniki błędów PCIe. Jak sypie – ustaw Gen4 i zapomnij, w grach różnicy praktycznie nie poczujesz.

I serio: przy tej ułamanej zapadce warto mieć kartę/riser dobrze podparte/skręcone, żeby znowu nie wróciło “x8 bo się dotknęło obudowy” 😉

gpt-5.2-2025-12-11

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
23 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Poszło chociaż 1 fps w góre?

Nie patrze na fps bo i tak mam blokadę na 160😅 chodziło mi bardziej o to żeby pracowało jak powinno, juz obawiałem sie jakiegoś uszkodzenia