Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Noo, panika panika, panika wszędzie. Jak to wszystko gruchnie to wracamy do ery kamienia łupanego :) 

Z drugiej strony może to w końcu zmusi jednak wydawców gier i devów do porządnej optymalizacji silników w grach, oraz rezygnację z UE5.

W końcu nawet na Turingach da się wciąż jakotako pograć, nie mówiąc o nowszych kartach - jedyne czego brakuje to optymalizacja silnika pod starsze karciochy.

Chcąc wydawać gry developerka będzie musiała się przestawić w tryb low-end.

Tak sobie myślę, czy wypuszczenie DLSS 4.5 nie było kopaniem pod to zawirowanie gruntu. Skoro na karcie 8GB pokroju 4060/Ti czy 5060/Ti da się odpalić, to jak ktoś zapoda sobie dlssup :E i z 360p wyciągnie 1440p to i na 8gb pogra :D 

No biada nam, biada.

Opublikowano
Teraz, Qrdello napisał(a):

Noo, panika panika, panika wszędzie. Jak to wszystko gruchnie to wracamy do ery kamienia łupanego :) 

Z drugiej strony może to w końcu zmusi jednak wydawców gier i devów do porządnej optymalizacji silników w grach, oraz rezygnację z UE5.

W końcu nawet na Turingach da się wciąż jakotako pograć, nie mówiąc o nowszych kartach - jedyne czego brakuje to optymalizacja silnika pod starsze karciochy.

Tak sobie myślę, czy wypuszczenie DLSS 4.5 nie było kopaniem pod to zawirowanie gruntu. Skoro na karcie 8GB pokroju 4060/Ti czy 5060/Ti da się odpalić, to jak ktoś zapoda sobie dlssup :E i z 360p wyciągnie 1440p to i na 8gb pogra :D 

No biada nam, biada.

Gta 6 na PC opóźnione do 2029, bo trzeba optymalizować. Nie będzie :sex: graczy na PC.

Opublikowano
1 minutę temu, Qrdello napisał(a):

No biada nam, biada.

MFGx6 i DLSS ultra perfomance :hihot:

Artikakten lagen fest :hihot:

• Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano
40 minut temu, j4z napisał(a):

Pierwsze też, bo 5080 praktycznie nie idą do góry. Widać, że jest to najmniej opłacalna karta. 

Wróć: czy ja wiem, czy taka najmniej opłacalna? Na pewno jest za taką uważana, ale aktualnie 5090 jest sporo ponad 2x droższa. 

śmiechłem, 

Chyba najbardziej opłacalna karta jeżeli składasz nowy komputer, 5000 za 5080 i 3500 za 5070TI. 

No i Ile komputer kosztuje obecnie 10000-11000zł, dokładasz 1500zł i masz 11500-12500zł. Za okolo 13-15% wiecej pieniedzy masz 15-20% wiecej wydajnosci. 

Wiec doprawdy zabawny wpis :) 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Jak składasz od podstaw to może i tak. Ale jak upgradujesz, to już za 30% wyższą cenę masz 15-20% wydajności.  Zresztą, te 15-20 to i tak są optymistyczne scenariusze. Dobrze podkręcisz 5070ti i do fabryki 5080 wprawdzie nie dojedzie, ale dystans się skróci.

Sytuacji nie ratuje też śmieszny vram na 5080 :/ w takim Indianie odpalisz RT PT i masz 15gb vram wciągnięte. Więc co mi z tych 10-15 klatek więcej na 5080, jak stutter zacznie się za 3...2...1 :E 

Edytowane przez Qrdello
  • Haha 1
Opublikowano
54 minuty temu, j4z napisał(a):

Pierwsze też, bo 5080 praktycznie nie idą do góry. Widać, że jest to najmniej opłacalna karta. 

Wróć: czy ja wiem, czy taka najmniej opłacalna? Na pewno jest za taką uważana, ale aktualnie 5090 jest sporo ponad 2x droższa. 

1k w górę przez ~miesiąc to tak mało? Karta niby nieopłacalna, ale biorąc pod uwagę OC + ceny 5090 + braki w dostępności kart na najbliższe 2 lata to już perspektywa się zmienia. Do tego wygląda jakby 5070ti również zostanie ograniczone w produkcji i ich dostepnosc bedzie nikła. Wtedy mamy 5070 ---> 5080 ---> zajechane 4090 z drugiej ręki ---> 5090 od scalperów

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
22 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

@oldfashioned na allegro już nic poniżej 14k pln nie da się kupić jeżeli chodzi o 5090. Przewiduję w polskich sklepach widełki 16-20k PLN w przeciągu 3-4 tygodni :Up_to_s:

A jak to u Ciebie lokalnie wyglada?
Bo u mnie najtansza DOSTEPNA 5090 to teraz 3484e, czyli 1000e up. w 5 miesiecy. %-) Gigabyte Gaming OC

Opublikowano

@maxmaster027 kwiestia tego co kto ma i na jakim etapie budowy stanowiska się znajduje. Kolejna kwestia to modele o których rozmawiamy. 5070Ti Prime od Asusa był do wyłapania za 3K PLN z groszami, gdzie TUF 5080 kosztował 4600-4800. W okresie późno-wakacyjnym ta różnica wynosiła powyżej 2K PLN, wiem bo składałem na 5070Ti sprzęta.

Ja osobiście wolałbym wrzucić do takiego Prime'a (dual bios) biosik 350W, do tego karta się fajnie kręci, profl OC w AFB a różnicę dołożyć do OLED'a w panoramie ale każdy ma własny punk widzenia, potrzeby i oczekiwania. Także co kto lubi :thumbup:

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Qrdello napisał(a):

Jak składasz od podstaw to może i tak. Ale jak upgradujesz, to już za 30% wyższą cenę masz 15-20% wydajności.  Zresztą, te 15-20 to i tak są optymistyczne scenariusze. Dobrze podkręcisz 5070ti i do fabryki 5080 wprawdzie nie dojedzie, ale dystans się skróci.

Sytuacji nie ratuje też śmieszny vram na 5080 :/ w takim Indianie odpalisz RT PT i masz 15gb vram wciągnięte. Więc co mi z tych 10-15 klatek więcej na 5080, jak stutter zacznie się za 3...2...1 :E 

5080 nie dotyczy OC? :Up_to_s:

Czyżby na 5070TI RT/PT chodziło lepiej w mitycznym Indianie? :hihot:

1 minutę temu, Fenrir_14 napisał(a):

@maxmaster027 kwiestia tego co kto ma i na jakim etapie budowy stanowiska się znajduje. Kolejna kwestia to modele o których rozmawiamy. 5070Ti Prime od Asusa był do wyłapania za 3K PLN z groszami, gdzie TUF 5080 kosztował 4600-4800. W okresie późno-wakacyjnym ta różnica wynosiła powyżej 2K PLN, wiem bo składałem na 5070Ti sprzęta.

Ja osobiście wolałbym wrzucić do takiego Prime'a (dual bios) biosik 350W, do tego karta się fajnie kręci, profl OC w AFB a różnicę dołożyć do OLED'a w panoramie ale każdy ma własny punk widzenia, potrzeby i oczekiwania. Także co kto lubi :thumbup:

Też racja. Chociaż jak ja brałem 5080 za 4200 zł to 5070TI były tańsze o o jakieś 700-800 zł. O ile dobrze pamiętam.

• Like 2
Opublikowano
Teraz, MarcoSimone napisał(a):

5080 nie dotyczy OC? :Up_to_s:

Czyżby na 5070TI RT/PT chodziło lepiej w mitycznym Indianie? :hihot:

Dotyczy, oczywiście że tak. Tylko tutaj płacę 3,5k a tutaj 5. Za odpowiednio mniejszą róznicę, ten sam vram, często to samo chłodzenie na wersji 70ti i 80. 

Indiana nie jest mityczny tylko problem z malym vramem w 80tkach jest realny. Już 4080 zrywał bęcki za mało pamięci. A czas upłynął od tego momentu.

Opublikowano (edytowane)
Cytat

Też racja. Chociaż jak ja brałem 5080 za 4200 zł to 5070TI były tańsze o o jakieś 700-800 zł. O ile dobrze pamiętam.

Jak babka miała wąsy to była dziadkiem. Był taki krótki czas kiedy 5080 kosztował w granicach 4.2 - 4,5k - a niektóre średnie 70ti 4. To no brainer był.

A my mówimy o teraz i potencjalnej przyszłości. 

@Pablloo można, i co z tego?

Zyskujesz fpsy które zabije Ci predzej czy później vram, bo masz kartę niby do 4k ale jakby nie bardzo :E 

W dodatku jak mówiłem, masz to samo chłodzenie co wersja 5070ti. Więc obawiam się, że OC też może nie być takie skuteczne.

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano

@oldfashioned obecnie najtańszy dostępny 5090 w sklepie z dostawą na już to Inno3d X3 OC za 2890 euro. Wybór modeli w zasadzie z każdym dniem się zawęża, od poniedziału nie ma już dostępnych Astrali (poza modelem LC), TUF'ów, MSI, Zotaców, Gigabyte. To co jest z potwierdzoną datą dostawy na najbliższy miesiąc ma ceny od 3250 wzwyż.

@MarcoSimone przy takiej różnicy w cenie to zrozumiałe że wybierasz 80-tkę. Zawsze to jakby nie było półka wyżej i mniejsza strata przy ewentualnej odsprzedaży :thumbup:

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, MarcoSimone napisał(a):

Mnie np. lepiej się gra w CP2077 (3440x1440) na 5080 niż na 5070TI.

To jest ok 10-20%, naprawdę to odczuwasz?

Pytam z ciekawości, nie z niedowierzania, bo grając z v-sync dla stroboskopu, 15% czasem potrafi zrobić ogromną różnicę, pomiędzy "widzę spadki raz na godzinę" vs. "widzę spadki co chwila i mnie to wkurza".

Ale bez v-synca? 

Edytowane przez VRman
Opublikowano
1 godzinę temu, Kadajo napisał(a):

No lepiej zobacz czy gniazdo nie upalone czy coś :E

Patrzyłem w necie, ale wygląda na to, że problem (chyba) nie występuje. Czy w 5080 trzeba jakoś kontrolować i mieć z tyłu głowy ten problem w wypalonymi gniazdami może się pojawić czy to dotyczy w 99% przypadków 4090 i 5090? Korzystam z zasilacza ATX 3.1 i kabla dołączonego razem z PSU (12VHPWR)

Opublikowano (edytowane)

@MarcoSimoneW sensie, co znaczy lepiej? Lepiej bo wiesz że masz xx80 na karcie ? :E 

Mam taką samą rozdziałkę i CB2077 w RThigh / dlssq też bez FG regularnie trzyma mi 80+ fps, włącznie z jazdą. To subiektywnie mi się gra super.

Więc jak rozmawiamy? Obiektywnie cena x możliwości, czy subiektywnie - fajnie mi się gra ? :D 

Jak Ci zdławi kartę, to wtedy dopiero jest ból jak trzeba na xx80 ciąć detale :D 

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano
1 minutę temu, VRman napisał(a):

To jest ok 10-20%, naprawdę to odczuwasz?

Pytam z ciekawości, nie z niedowierzania, bo grając z v-sync dla stroboskopu, 15% czasem potrafi zrobić ogromną różnicę, pomiędzy "widzę spadki raz na godzinę" vs. "widzę spadki co chwila i mnie to wkurza".

Na OSD widzę różnicę i to wystarczy :hihot::skacze:

Opublikowano
10 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Przecież tutaj zachy sie chwalił że kupił Epic 5080 od PNY za tam okolo 4000zł i nawet linkował do karty na allegro za tyle. Wiec to że komus tam sie udało kupic za 3000zł jakiegos 5070Ti, to innym udało sie kupic za 4000zł 5080..wiec bądźmy fair

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Ale zaraz on nie mówi ze to Nvidia wygasza ta kartę tylko producenci.

Czy ja coś źle zrozumiałem :D

Nvidia ma naprawdę już wywalone na nas :rotfl2:

Jak oni to sobie wyobrażają ze przez dwa lata będzie można kupić tylko 5080 i 5090 50% droższe od MSRP ? 

O panie jest gorzej niż myśleliśmy :smiech:

Wychodzi to co było mówione jakiś czas temu. NV odcięła producentów od dostaw RAMu. Dopóki mieli chipy+ram w zestawie to wszystko się spinało a teraz będzie :kupa:.

Edytowane przez bourne2008
Opublikowano
1 minutę temu, Qrdello napisał(a):

@MarcoSimoneW sensie, co znaczy lepiej? Lepiej bo wiesz że masz xx80 na karcie ? :E 

Mam taką samą rozdziałkę i CB2077 w RThigh / dlssq też bez FG regularnie trzyma mi 80+ fps, włącznie z jazdą. To subiektywnie mi się gra super.

Więc jak rozmawiamy? Obiektywnie cena x możliwości, czy subiektywnie - fajnie mi się gra ? :D 

Jak Ci zdławi kartę, to wtedy dopiero jest ból jak trzeba na xx80 ciąć detale :D 

No jakby się dało 5K+ to może boleć. Ja tyle nie dam za kartę.

Ale fakt, ja mówię o swojej indywidualnej sytuacji bo dobrze kupiłem 5080.

I nie zaamieniłbym na 5070TI wtedy.

Teraz to inna pieśń ale na szczęście jest inaczej :)

• Upvote 1