Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, Grolshek napisał(a):

Paweł Ostrówka na dniach będzie robił 4090 48GB. W tym tygodniu uzbierał z naszej kasy na pcb i zamówił. Ten sam co zrobił fajnego Asusa 3070 16GB testowanego przez Liptona i Zmaslo.

Pomijając głupotę wpłacania kasy :hihot: Tak samo jak 16GB nie pomogło 3070 to i 48GB nie pomoże 4090 nie rozumiem w ogóle po co to :hihot:

Jak ktoś to klepie masowo pod AI to ma sens, a robienie moda na nowym pcb z kostkami po dwóch stronach i nowym biosem nie ma większego sensu.

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, brzecol napisał(a):

Fajna jest również wypowiedź gościa na początku na temat narzędzi.

Ps. Polecam szczególnie część dotyczącą odbić. 

:hihot:
Na początku to przemawia były astronauta Donald Pettit, tłumaczacy sie i wywijajacy w odpowiedzi na pytanie, czemu Nasa nie lata na ksiezyc. To po prostu tak to wyjasnił.

Myślę, że bardzo niesprawiedliwe porównania. Porówuje wybiórczo najlepsze techniki ze starych gier, które były lepsze na tle innych, z praktycznie najgorszymi jakie sa obecnie. 

Idąc jeszcze bardziej w przeszłość red faction mialo mocny model zniszczen gdzie ulegało zniszczeniu podłoże. 

Natomiast jezeli chodzi o gry wyścigowe, ze nie ma zniszczen. Dzieje sie to ze wzgledu na przyznawana licencje. Tzn. Producent np Ferrari godzi sie na tania licencje dla gry i jej samochody, tak samo audi, ale pod warunkiem, że nie bedzie tam zniszczen. Producenci najczesciej nie pozwalaja dac swoich marek do gier w których sa pełne mocne realistyczne zniszczenia. 

Poza tym beamNG pokazuje, że stare gry jezeli chodzi o model zniszczen to sa daleko daleko w tyle. 

Sorry, ale jak łyknąłeś te wideo dla lajków to współczuję. I juz tak zakoncze wisienką na torciku, co do pierwszego wstepnego zdania. Jakby NASA rzeczywiscie jakims cudem dostała sie na ksieżyc dotankowujac Apollo wielokrotnie na orbicie(co do tej pory jeszcze sie nie udało spaceX) to takiej technologii na pewno by nie zniszczyli :) 

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano

Ten framegen to jakiś przereklamowany żart. Wszystko jest opoznione, żle sie tak gra. Ale może trzeba miec wiecej prawdziwych fpsow żeby to działało, niewiem. Ale ja nie widze sensu uzywac tego gdy mam płynną grę, ani w multiku bo tam opoznienie jest takie same z framegenem czy bez. Nie zdziwie sie jak obraz sie po tym psuje jeszcze.

Opublikowano
16 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Na początku to przemawia były astronauta Donald Pettit, tłumaczacy sie i wywijajacy w odpowiedzi na pytanie, czemu Nasa nie lata na ksiezyc. To po prostu tak to wyjasnił.

Wiem o czym mowil. Dlatego napisałem fajna wypowiedz a nie fajna wypowiedź o kartach. Chodziło mi o analogię. To trochę tak jak uczysz się matmy i dochodzisz do całek. Można obliczyc pole kwadrtau stosując calki ale po co jak jest wzór. Programiści gier jakby trochę zapomnieli. Analogicznie:  dostali sprzet ktory moze liczyc calki tylko zapomnieli że można prościej.

Opublikowano
21 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Natomiast jezeli chodzi o gry wyścigowe, ze nie ma zniszczen. Dzieje sie to ze wzgledu na przyznawana licencje. Tzn. Producent np Ferrari godzi sie na tania licencje dla gry i jej samochody, tak samo audi, ale pod warunkiem, że nie bedzie tam zniszczen. Producenci najczesciej nie pozwalaja dac swoich marek do gier w których sa pełne mocne realistyczne zniszczenia. 

To jest urban legend. Jak beta testowałem Assetto Corsa to czasem można było pogadać z devsami i mówili, że generalnie licencje im nic nie zakazują poza tym, żeby nie było krwi flaków trupów itp. Więc GTA z licencjonowanymi furami nie zrobisz.

Opublikowano
7 minut temu, WJ_PR napisał(a):

Ten framegen to jakiś przereklamowany żart. Wszystko jest opoznione, żle sie tak gra. Ale może trzeba miec wiecej prawdziwych fpsow żeby to działało, niewiem. Ale ja nie widze sensu uzywac tego gdy mam płynną grę, ani w multiku bo tam opoznienie jest takie same z framegenem czy bez. Nie zdziwie sie jak obraz sie po tym psuje jeszcze.

Ale czego Ty się spodziewałeś? To nie podnosi wydajności tylko jeszcze ją obniża ;)

Jak będziesz miał bazowo ok 90fps i dasz 2-3x FG powinno być bardzo dobrze.

To nie jest technologia, która Ci magicznie podniesie wydajność z 30fps na 90 czy 120fps ;)

To jest technologia do poprawiania płynności w monitorach od odpowiednim wysokim odświeżaniem.

• Upvote 3
Opublikowano
25 minut temu, brzecol napisał(a):

Wiem o czym mowil. Dlatego napisałem fajna wypowiedz a nie fajna wypowiedź o kartach. Chodziło mi o analogię. To trochę tak jak uczysz się matmy i dochodzisz do całek. Można obliczyc pole kwadrtau stosując calki ale po co jak jest wzór. Programiści gier jakby trochę zapomnieli. Analogicznie:  dostali sprzet ktory moze liczyc calki tylko zapomnieli że można prościej.

To tak samo mozna obliczyc wszystko w systemie 10tkowym 12tkowym 15tstkowym czy 16tkowym. 

Bardziej chodzi o dzieciaki i mlodziesz. Oni maja w dupe realizm, ma sie fajnie błyszczeć, masz byc super mocny, wygrywać, rozwalac wszystkich dookoła, gra ma sie sprzedawać, musi byc po prostu gites majonez. 

Tak samo te ryjące berety gry na smartfony, kilkasz w kolo przycisk a to samo wszystko robi xd a gra zarabia miliony

Opublikowano
3 godziny temu, VRman napisał(a):

To jest ok 10-20%, naprawdę to odczuwasz?

Pytam z ciekawości, nie z niedowierzania, bo grając z v-sync dla stroboskopu, 15% czasem potrafi zrobić ogromną różnicę, pomiędzy "widzę spadki raz na godzinę" vs. "widzę spadki co chwila i mnie to wkurza".

Ale bez v-synca? 

15-20% to nie jest tak mało i jako posiadacz podkręconej 5070Ti szybko trafiłem na scenariusze gdzie ta dodatkowa moc na pewno by się przydała.

Np. W Cyberpunku z PT w 2560x1440p/DLSS Q podczas szybkiej jazdy przez miasto nawet po OC są spadki do ~55fps.

A Path Tracing ma to do siebie, że tam nie da się nadrobić płynności zrzucając trochę samą wolumetrię mgły i chmur, jak to ma miejsce w przypadku ustawień ze zwykłym RT lub w czystym rastrze.
Jakieś sensowne przyrosty w tym trybie (+7-8%) pojawiają się ewentualnie dopiero po obniżeniu wszystkich zwykłych detali na medium, a to już wyraźnie odbija się na obrazie.

Oczywiście nie jest to też jakiś dramat- przy locku na 60fps i wyłączeniu OSD spokojnie można pograć z PT + Ultra bez dużego dyskomfortu.

Choć już np. w 3440x1440p mógłby być z tym problem.

Ogólnie trzeba mieć świadomość, że jakiej karty byś nie miał, i jakiego OC byś nie zrobił, to zawsze znajdą się gry i ustawienia które ją zajadą.

3 godziny temu, MarcoSimone napisał(a):

5080 nigdy nie była do 4K. Nawet 5090 ma z tym kłopot.

3 godziny temu, MarcoSimone napisał(a):

Nigdy nie było żadnych kart do 4K i na razie nie będzie.

Idąc takim tokiem rozumowania, to 5070Ti/5080 nie nadają się nawet do 1440p. ;)

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@oldfashioned właśnie zauważyłem, że w jednym ze sklepów w którym dostępne są jeszcze Astrale LC (wersja OC i non-OC), podnieśli ceny o jakieś 550PLN od czasu jak pytałeś mnie o lokalne ceny 5090. Kiedy to było ? 2-3 godziny temu ? Ta sama sytuacja tyczy się białego Astrala OC którego dostawa jest przewidziana na 18 stycznie, cena magicznie wzrosła o tą samą wartość ;/ 

EDIT: Cena tego Aorus Master'a na którego czekałem też podniesiona: wzrost o 1450 PLN. Świetnie po prostu.

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Paw79 napisał(a):

Choć już np. w 3440x1440p mógłby być z tym problem.

Tutaj trzeba zrobić lekkie OC na 5080 żeby wyciągnąć stałe 60 fps (DLSS Q + PT). Nie ma zmiłuj. 

Edytowane przez Fatality
  • Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, Paw79 napisał(a):

15-20% to nie jest tak mało i jako posiadacz podkręconej 5070Ti szybko trafiłem na scenariusze gdzie ta dodatkowa moc na pewno by się przydała.

Ja właśnie dlatego wybrałem 5070ti choć powinna być max 5070tka albo nawet niżej. 

Ale niestety w UEVR nawet na 5070ti jest za wolno aby normalnie pograć w każdą grę.  Zostaje nadzieja, że to będą akurat te gry, które mnie nie interesują, albo że będzie jakiś mod, bo grać w WRC od EA przez UEVR z ustawieniami low, przy których gra wygląda dużo gorzej od gier na PS3, bym raczej nie chciał.

Z 5070tką można próbować PCVR, z 70ti mam nadzieję można będzie zagrać w prawie wszystko jako-tako. Jednak prawda jest taka, że to powinna być nawet 5090tka, tylko jakoś nie ma ich po 3 kafle w sklepach ;) Nawet w przypadku tanich headsetów jak Quest 3, nawet na 5080tkach w niektórych grach z fajnymi ustawieniami (nadal daleko od "wszystkie suwaki na max") można zapomnieć o pełnej płynności bez reprojekcji. Dlatego bardzo szkoda, że nie ma karty typu 5090tka ale z 16GB RAMu jak kiedyś była 8800GT 320MB. To byłoby idealne do VRu, bo przy tak dużych wymaganiach wydajności karty, i tak się do końca pojemności RAMu 16GB nie dojedzie (może poza grami typu MS FS 2024 + może jakaś jedna inna gra -  i headsetach high-endowych)

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, oldfashioned napisał(a):

Pociag odjechal. 

Szybki podgląd. W ciągu niepełnych 3 m-cy, jeden z flagowych paździerzy obok Ventusa poszedł do góry o 900 euro ;/ A można go było jeszcze pod koniec października wyszarpać za 8500 PLN heh.

windforce_price.jpg

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Vexis napisał(a):

Z tego co mówi od 4m16s, to już ostatnie dni/tygodnie (?) na zakup 5070Ti w relatywnie normalnych cenach.

Fakt- jak ktoś przespał listopadadowo-grudniowe promki to musi się liczyć z wydatkiem kilkuset zł więcej.
Ale to mimo wszystko jest jeszcze w powiedzmy "rozsądnych" przedziałach w stosunku do tego co może być wkrótce.

Ponadto w przypadku wypadnięcia 5070Ti z rynku niemal pewne są podwyżki RX9070/9070XT oraz 5070/5080.

Te ostatnie to już widzę że zaczynaja się w większości sklepów bardziej od 5.5k pln niż od 5k (Ventusy).

19 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

W benchmarku jest okolo 60fps bez OC, po OC jest troche ponad 69fps dasz x3 masz poand 170fps.

Żeby mieć w podstawce Cyberpunka żelazne 60fps to średnia we wbudowanym benchmarku musi być na poziomie ~75fps.

Przy ~70fps w benchu, w grze będą się już zdarzały delikatne spadki (rzadkie bo rzadkie, ale jednak).

Frame-gen nie jest zły, ale odbija się niestety na jakości obrazu.

Edytowane przez Paw79
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Paw79 napisał(a):

Z tego co mówi od 4m16s, to już ostatnie dni/tygodnie (?) na zakup 5070Ti w relatywnie normalnych cenach.

Fakt- jak ktoś przespał listopadadowo-grudniowe promki to musi się liczyć z wydatkiem kilkuset zł więcej.
Ale to mimo wszystko jest jeszcze w powiedzmy "rozsądnych" przedziałach w stosunku do tego co może być wkrótce.

Ponadto w przypadku wypadnięcia 5070Ti z rynku niemal pewne są podwyżki RX9070/9070XT oraz 5070/5080.

Te ostatnie to już widzę że zaczynaja się w większości sklepów bardziej od 5.5k pln niż od 5k (Ventusy).

Żeby mieć w podstawce Cyberpunka żelazne 60fps to średnia we wbudowanym benchmarku musi być na poziomie ~75fps.

Przy ~70fps w benchu w grze będą się już zdarzały delikatne spadki (rzadkie bo rzadkie, ale jednak).

Frame-gen nie jest zły, ale odbija się niestety na jakości obrazu.

To nie jest ostatni moment na zakup w miarę normalnej cenie. To jest po prostu ostatni moment na kupno 5060Ti/5070Ti w oficjalnych sklepach. Później zostanie tylko rynek wtórny, który nie jest bogaty w te karty i scalperzy.  Sklepy i tak nie mają ogromnych stanów magazynowych, wszystko to bieżące dostawy, które się rozchodzą.

Edytowane przez Garru
Opublikowano
32 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

W benchmarku jest okolo 60fps bez OC, po OC jest troche ponad 69fps dasz x3 masz poand 170fps.

U mnie przy +300/+1500 jest w benchmarku średnia 65 fps. W grze wtedy mi się waha w okolicy 60-70. Są czasami spadki do tych 57-58, ale oczami tego nie da się wychwycić. U Ciebie pewnie procek trochę jeszcze daje (lub większe OC).

Opublikowano
59 minut temu, Paw79 napisał(a):

Idąc takim tokiem rozumowania, to 5070Ti/5080 nie nadają się nawet do 1440p. ;)

mmm, widziałem juz tutaj  5080 szybsze od 4090 i  prawie tak szybkie jak 5090

a teraz 5070ti

5070 też pewnie coraz bliżej. Jensen to  jednak  kocur