Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, ju-rek napisał(a):

Jak ty możesz wytrzymać przy takim ryku pompki? Ja mam dwie d5 i jest ciszej.

Wrzucilem filmik kolegi sovasa z forum. I ja tam slysze tylko świerszcze :P

Opublikowano (edytowane)

Z ciekawości zapytam, czym jest spowodowane pękniecie laminatu przy dzyndzlu? 
Ostatnimi dniami pokazują mi się filmiki z serwisów pękniętych laminatów głównie rtx'ów 4xxx/5xxx (algorytm fajnie działa).

Wiadomo osoba oddająca na serwis nie przyzna się, ale gdyby to był upadek to byłyby to różne miejsca, a nie u każdego w tej samej okolicy? 
W transporcie, gdy karta jest w slocie?
Zablokowany zatrzask i próba wyciągnięcia karty siłą lub łamanie zatrzasku, ale przy łamaniu chyba nie powinien dzyndzel dostać nawet jak zatrzask pójdzie na pół?
Oszczędności przy grubości laminatu i słabej jakości backplate przy tych seriach kart graficzych, a wtedy są skutki braku podpórki? :E

Szkoda, że ludzie się nie spowiadają, bo ciekawe jak oni muszą się postarać, aby zrobić pęknięcie. 

Edytowane przez Garru
Opublikowano

To są uszkodzenia mechaniczne jak ktoś tego dokonał to bez znaczenia :E Geniuszy nie brakuje :hihot:

Doskonała większość to uszkodzenia w transporcie ;)

Brak podpórki to jest inna historia i wymaga to większego czasu. Karta musi być dość mocno wykrzywiona w slocie i pod wpływem stałych naprężeń dochodzi do zrywania połączeń GPU/MEM. Stricte samo pcb nie pęka na to potrzeba znacznie większej siły.

Jak patrzę na niektóre tematy to ludzie przesadzają z tymi podpórkami ;)

Ludzie potrafią konkretnie wyginać mobasy i nawet o tym nie wiedzą :hihot:

Opublikowano
5 minut temu, sideband napisał(a):

To są uszkodzenia mechaniczne jak ktoś tego dokonał to bez znaczenia :E Geniuszy nie brakuje :hihot:

Widzę, ze nie zapomniałeś o mnie :E 

Poza tym, komputer też czasem zostaje przeniesiony/przesunięty. To wystarczy, żeby przy ciężkiej karcie zdupcyć slot :kupa:

Porządna podpórka powinna być przy ciężkich kartach :)

Opublikowano

Ludzie uszkadzają sprzęt elektroniczny mechanicznie z własnej winny i tu się nic nie zmieniło :E

Ode mnie podpity majster odbierał telewizor i wychodząc przez drzwi rozwalił matrycę :hihot:  Ale to nie byłeś Ty :hihot:

Jak masz sztywną budę, płytę/slot pci-express oraz dobrze usztywnioną kartę to żadna podpórka nie jest potrzebna.

Wszystkie najdłuższe i najcięższe karty u mnie nie opadają i z 5090 jest dokładnie to samo ;)

Opublikowano
33 minuty temu, sideband napisał(a):

Ode mnie podpity majster odbierał telewizor i wychodząc przez drzwi rozwalił matrycę :hihot:  Ale to nie byłeś Ty :hihot:

Dobre... dzisiaj piątek przeca  :piwko: ale dzięki za szczerość stary  draniu  :P

Ale podpórka pod ciężką kartę bym zastosował :thumbup: