Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Owszem, z pełną świadomością co i jak. Potestuję, jak mi podpasuje to zostanie, jak nie to zwrócę. Jak mi B580 pasuje to jeśli nie ogłuchnę przy 5070 to problemu nie widzę :hmm: chyba, że mi zabranie VRamu ale to będę później płakał najwyżej %-)

Opublikowano (edytowane)

@Doamdor to opinia jakiegoś kompletnego czuba. Ciężko mi uwierzyć że miał do czynienia z 5090 poza Youtube'm :/ Jak można publicznie pisać takie brednie.

Przy generowaniu +200 klatek z bazowych 50-60 opóźnienie będzie na poziomie +100ms a ten osioł pisze ze nie widzi różnicy w sposobie działania gry i komforcie odbioru 🤣🤣

Edit: myślałem że komentarz dotyczy 5070ti ale widzę że to się odnosi do 5070 12gb. Nie mam słów. 

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano
28 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

@Doamdor to opinia jakiegoś kompletnego czuba. Ciężko mi uwierzyć że miał do czynienia z 5090 poza Youtube'm :/ Jak można publicznie pisać takie brednie.

Przy generowaniu +200 klatek z bazowych 50-60 opóźnienie będzie na poziomie +100ms a ten osioł pisze ze nie widzi różnicy w sposobie działania gry i komforcie odbioru 🤣🤣

Edit: myślałem że komentarz dotyczy 5070ti ale widzę że to się odnosi do 5070 12gb. Nie mam słów. 

Raczej to jest ten sam gościu, nick się zgadza https://allegrolokalnie.pl/oferta/karta-graficzna-msi-geforce-suprim-rtx-5090-32-gb-or-najmocniejsza-bestia?rep=1089338383

Koleś przesiadł się z RTX 5090 na RTX 5070 i nie widzi różnicy w 4K, więc po co przepłacać? :E

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Czyżby przejęli inżynierów projektujących chłodzenia do Ventusów? xD 

Podejrzewam, że Ventus po undervotlingu działałby nawet odrobinę lepiej. 

W Foundersie 5070 na UV (~900 mV) dalej jest 1900 RPM na wentylatorach, więc o czym my tu mówimy. 

Opublikowano
7 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Podejrzewam, że Ventus po undervotlingu działałby nawet odrobinę lepiej. 

W Foundersie 5070 na UV (~900 mV) dalej jest 1900 RPM na wentylatorach, więc o czym my tu mówimy. 

drama.jpg.12cffbdd13236b458a17e17ea42875fe.jpg

Na moim inno jak puszczam właśnie smarka mam przy 890mV ok. 1600 RPM (rdzeń 62*C, memki 70*C) ale pamięci OC +3000MHz.
Jak długo pochodzi to jest odrobinę gorzej no ale na moje standardy jest OK, tym bardziej jak siedzę na słuchawkach.
Współczuję tym co myślą o FE jako o jakichś świętych gralach bo nieraz lud narzeka na kulturę i cewki.

Opublikowano (edytowane)

Ludziska. Wiem, że zaraz będzie na mnie hejt i śmichy ale ta karta przy ~2000rpm jest cichsza niż mój cały komputer z 5x120mm Arctica na 50% (na wideo ten pulsujący dźwięk to te coolery i do tego dużo bardziej słyszalne na nagraniu niż na żywo).

UV/OC na 2900MHz na core + 2000 na pamięciach i 200W w Speed Way. ~160W w BF6 na max detalach i 65-67C na rdzeniu. 

Oczywiście na stoku karta żre 250W przy 2770MHz na rdzeniu i jest głośna i ma 80C, ale 3 minuty w Afterburnerze i jest po prostu cicho nawet mimo ~2000rpm tak złych dla oka %-)
Nie twierdzę, że FE to super karta, jest maluteńka i mogli spokojnie inaczej ogarnąć power limity i napięcia i krzywą wentylatorów (i rozumiem ludzi co nie chcą palcem tknąć krzywych i napięć) ale to nie tak, że ona się do niczego nie nadaje.

Jestem NA RAZIE pozytywnie zaskoczony. Będę zdawał relacje. 

Mój niegdysiejszy KFA2 4070TiS przy 2000rpm brzmiał jak startujący na szutrze samolot a tu se karta ledwo szumi. 

Edytowane przez MJRegul
Opublikowano (edytowane)

Jaka różnica ile ma rpm skoro w niej 2000rpm brzmi jak 1600rpm w innej? Teraz licytujemy karty na podstawie rpm? 

Jak dla mnie moze miec 3000rpm jesli bedzie cicho 🧐

Ja myślałem, że te 2000rpm magiczne to będzie startujący samolot a tu ledwo słychać kartę. Na szczęście dla mnie oceniam uszami a nie oczami i pozdrawiam malkontentów :)

Edytowane przez MJRegul
Opublikowano

Czyli dalej idziecie w liczby dla oczu a nie to co slychac z budy.

Nagralem wideo i wiecej nic nie musze robić IMO :)

Słychać budę i widać temp w BF6.

Mam plakac, ze jest 2000rpm skoro jest cicho (dla mnie)? %-)

5 minut temu, Doamdor napisał(a):

@MJRegul

Ogarnij mikrofon jak nagrywasz.

Na siłę chcesz coś ugrać ale no niestety nie. Słychać na wideo jak ślinę przełykam wiec mikrofon łapie jak trzeba, mam specjalnie edytować wideo na +10dB byscie byli szczesliwi? 

Opublikowano

Specjalnie na potrzeby udowodnienia, ze przy 2000rpm ta karta wcale nie jest tak głośna na co by ilosc rpm wskazywala kupię zewnętrzny mikrofon i sprzet do nagrywania pro-grade. 

Nie. 

Możecie sobie pisać co chcecie, ja właśnie sobie kartę testuje i 2000rpm IMO brzmi jak 1600-1700rpm w kartach innych ze średniej półki. 

Dopiero powyzej 2k rpm robi się głośno ale tez IMO seria np 3000 FE miala dzwiek wentylatorów duzo bardziej nieprzyjemny ponad 2000rpm.

Nigdzie nie napsialem ze ta karta jest super, ze chlodzenie daje rade, ze polecam i po uj kupować TUFy i Strixy. 

Napisalem, ze 2k rpm jest spoko dla uszu w tym modelu, wtedy temperatury sa tez akceptowalne nawet przy lekkim OC i mozna, moim zdaniem, cieszyc sie grą a nie spuszczać nad walka o dodatkowe 2fps robiąc mocne OC czy byle mniej rpm i dB. 

Jesli tego nie rozumiecie to juz problem czytajacego, nie piszacego. 

Karta na to czym jest (wielkosc 2 wypchanych portfeli) a jest mniejsza niz B580 Limited...nie jest taką tragedią IMO po prostu.

A teraz dobranoc i zostawiam wam pożywkę do pisania co tam sobie uważacie :)