eNeSik 400 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 7 minut temu, JeRRyF3D napisał(a): Oczywiście, że nie, ale nie uważacie, że trochę "cofamy" ja jestem po tej zdrowej stronie barykady
MJRegul 552 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 17 minut temu, eNeSik napisał(a): kolega kupil referenta, zajarany jest, zadowolony, wizualnie mu sie podoba, po UV poziom halasu jest dla niego wporzo, nic mu nie przeszkadza. Do momentu jak nie wypowiedzial sie w tym temacie - byl szczesliwym czlowiekiem zyjacym w ciszy i spokoju. Wy mu uswiadamiacie, ze tak nie jest Kisnę, po prostu kisnę Zajarany to duże słowo. Chciałem malutką w miarę wydajną kartę i FE optycznie mi podchodzi najbardziej. Po UV poziom hałasu jest IMO wporzo, nie przeszkadza mi. Co oznajmiłem mówiąc, że nie taki diabeU straszny. Owszem byłem szczęśliwym człowiekiem żyjącym w ciszy i spokoju...a teraz się okazuje, że nawet to robię źle 3
JeRRyF3D 1 796 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Nie przejmuj się. NET, fora, itd. to skupiska różnych zawodników. Warto pytać się, radzić, uczyć, ale nie brać, jako wyrocznię. jeżeli zakup Ci leży = brawo = ciesz się. Niech służy sto lat. 1 1
DżonyBi 2 059 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu RTX 5070FE będzie cichy jak go zwodujesz. 9
MJRegul 552 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 1 minutę temu, JeRRyF3D napisał(a): Nie przejmuj się. NET, fora, itd. to skupiska różnych zawodników. Warto pytać się, radzić, uczyć, ale nie brać, jako wyrocznię. jeżeli zakup Ci leży = brawo = ciesz się. Niech służy sto lat. Wiesz, jakbym pytał, radził i uczył się w każdej kwestii to bym komputera nie miał Ale oczywiście da się przesiać ziarno i coś dla siebie wybrać. A tak sam wybieram, kupuje, testuje, zostawiam lub oddaje i opisuje swoje odczucia. Praktyka lepsza od teorii IMO. 1
AndrzejTrg 3 023 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 100db wycisza znaczenie, to z waszymi ~ głośnymi 45db będziecie mieć ciszę
MJRegul 552 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu @AndrzejTrg w który otwór w ciele to to się wkłada? 1
VRman 3 133 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu No przecież oczywiste, że do nosa. Wkładasz gdy się zacznie wtyczka Nvidii na karcie palić, bo to strasznie śmierdzi. 1 5
Pitt_34 395 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 5 godzin temu, MJRegul napisał(a): Śmiesznie się czyta jak ktos ci wmawia ze czarne jest biale lub odwrotnie "bo to niemożliwe" i to jeszcze z taką zaciekloscia ja Nikt Ci nic nie wmawia , tylko piszą prawdę, nie ma opcji żeby jakiekolwiek wentylatory ( a już na pewne nie te w FE) były ciche, słabo słyszalne, znośne etc. przy 2000 RPM. 4
MJRegul 552 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) O, kolejny "ok, ok" Edytowane 2 godziny temu przez MJRegul
MadDog 363 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Tu już każdy musi sobie sam odpowiedzieć czy dla niego jest głośno czy cicho 6
MadDog 363 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Jak dla mnie te 1700 rpm na tej karcie mogłoby być akceptowalne do grania w słuchawkach i jak karta byłaby zamknięta w obudowie. Ale już od 2000 rpm robi się z tego niezła suszarka. Ale tak jak mówię - to już każdy sobie sam oceni jak mu pasuje. Dla kogoś 1700rpm będzie uporczywym hałasem a dla innych będzie cichutką kartą. Nie ma co bić piany - jak mu pasuje taki dźwięk karty to nic nam do tego. Ja osobiście bym tej karty nie kupił. No chyba, że przy UV trzymała by te minimalne obroty to może bym się jeszcze zastanowił czy ją zostawić.
ShaDow_Pro 735 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Dla mnie nawet te 1700 to już zbyt głośno. 4
MJRegul 552 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) Sprawdzacie głośność karty na open benchu w domu z 10cm? Tego typu testy to tylko do porownania karta vs karta a nie realne użycie. W zamkniętej budzie z metra 2000rpm nie przebija się przez wiatraki na 800rpm w obudowie = IMO wystarczająca cisza BEZ SŁUCHAWEK. Edytowane 1 godzinę temu przez MJRegul 2
ShaDow_Pro 735 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Każdy ma inny słuch, ja nie neguje niczego, u mnie 1300rpm na karcie się przebija już ponad resztę, a nowe wentyle od MSI słyną z cichych i udanych. 1
Grolshek 847 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Teraz, ShaDow_Pro napisał(a): Każdy ma inny słuch Masz absolutną rację. Ja nie słyszę 1700 obrotów z kompa stojącego obok biurka na podłodze. Dla innego 1300 to głośno. Całkowicie indywidualna sprawa i niemierzalna. 1
ShaDow_Pro 735 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu @Grolshek Dokładnie, dlatego tego nie da się porównać, bo każdy to samo słyszy inaczej, więc każdy ma odmiennie zdanie. Aczkolwiek taki Ventus 5070Ti będzie głośny nawet dla głuchego
Kadajo 8 167 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Co nie zmienia faktu, że na filmiku który dał @MadDog wyraźnie widać i słychać, że ta karta to suszarka co potwierdza znowu testy techpowerup. I tyle @MadDog dzięki za filmik, jak typek tak testuje każdą kartę to ten kanał YT będzie to miarodajne źródło danych dla kart których testy nie koniecznie są w sieci lub nie mają tego typu testów głośności. 1
JeRRyF3D 1 796 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 24 minuty temu, ShaDow_Pro napisał(a): @Grolshek Dokładnie, dlatego tego nie da się porównać, bo każdy to samo słyszy inaczej, więc każdy ma odmiennie zdanie. I warunki, potrzeby, budę, temeraturę w chacie, jak gra?, w co gra?, na czym?, w jakiej rozdziałce? + milion innych składowych. Odpaliłem TLoU2 na chwilę. 4K, all full, lock na 120 fps. I tak staram się mieć ustawione wszystkie gry. GPU 1100 obr. i główne skoki "szumu" w budzie generuje mi... CPU, który waląc na 100% szumi grubo. Do tego mam RGB na cpu ustawione wedle temperatury (zielony = chłodno, żółty = ciepło, czerwony = alert). Więc musiałbym teraz uruchomić jakiś bench, żeby rozkręcić i zakatować zestaw i mieć układ odniesienia do tego, co piszenie. Jak ktoś nie gra w benche (np. ja) - może nigdy nie doświadczyć benchowych niedogodności, hałasów, itd. 30 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a): Dla mnie nawet te 1700 to już zbyt głośno. IMO na progu akceptopwalności. Ale jak sie to zamknie w budzie + ktoś ma nawyk grania w nausznikach (np. ja) IMO nie ma dramatu. Nie jest to topka, ale IMO spoko dałoby się z tym żyć. Edytowane 1 godzinę temu przez JeRRyF3D
ODIN85 3 793 Opublikowano 57 minut temu Opublikowano 57 minut temu Godzinę temu, Pitt_34 napisał(a): Nikt Ci nic nie wmawia , tylko piszą prawdę, nie ma opcji żeby jakiekolwiek wentylatory ( a już na pewne nie te w FE) były ciche, słabo słyszalne, znośne etc. przy 2000 RPM. Jak gra na słuchawkach to jest cicha. 1
MJRegul 552 Opublikowano 56 minut temu Opublikowano 56 minut temu Z POZDROWIENIAMI PS. "buczenie" które słychać to 5 wentylatorów w obudowie, nic z tym nie będę robił, słychać 30cm od budy a nie gram z uchem w obudowie. Test startu samolotu (dosłownie) przy 2000rpm i normalnym użytkowaniu. Pamiętajcie by używać "IMO" czy innego "moim zdaniem" gdy macie inne zdanie niż ktoś inny. Zupełnie zmienia to ton wypowiedzi. Z narzucania do zwykłej dyskusji. Tym filmikiem kończę po raz kolejny 2 2
Kadajo 8 167 Opublikowano 53 minuty temu Opublikowano 53 minuty temu 20 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a): @Grolshek Dokładnie, dlatego tego nie da się porównać, bo każdy to samo słyszy inaczej, więc każdy ma odmiennie zdanie. Aczkolwiek taki Ventus 5070Ti będzie głośny nawet dla głuchego Niektórzy są przygłusi a inni mają ponadprzeciętny słuch stąd dla jednego karta 2000 rpm to hałas a dla innego lekki szum. Co nie zmienia faktu ze "bezstronniczo" dla kart graficznych jest to przyjęte już jako hałas. Dlatego pisząc wyłącznie o odczuciach w takich kwestiach tak naprawdę niczego nie przekazujemy konkretnego, bo te odczucia są ważne tylko dla tej osoby która o nich pisze i dla innych nie mają kompletnie znaczenia. A jak ktoś napisze, że karta ma 2000 rpm albo 38 dBA czy więcej to już są to konkretne wartości które jak się je rozumie to wiadomo co oznaczają. Zresztą to jest problem dzisiejszych recenzji i ogólnie testów, jak ktoś pisze o odczuciach to od razu można skończyć czytanie czy oglądanie, bo test czy recenzja ma za zadanie bezstronniczo podejść do tego, co jak działa lub jakie jest. Na końcu można ewentualnie dodać swoje "5 groszy" ale nigdy nie powinno to być filarem takich publikacji. @MJRegul nie mowie, że ty jakąś recenzje pisałeś tylko ogólnie stwierdzam. Caly ten wywód można sprowadzić do jednego zdania. 2000 rpm to nie jest cicha karta, ale jak tobie to nie przeszkadza to luz. 4 minuty temu, ODIN85 napisał(a): Jak gra na słuchawkach to jest cicha. Jak gra na słuchawkach to jej nie słyszy, a nie jest cicha. Właśnie pisanie takich bzdur wywołuje wojenki na forum. 1
ODIN85 3 793 Opublikowano 50 minut temu Opublikowano 50 minut temu No ale to Wam przeszkadza a nie jemu. 1
Kadajo 8 167 Opublikowano 47 minut temu Opublikowano 47 minut temu Gdzie ja napisałem, że mi przeszkadza, że jego karta ma 2000 rpm Cały czas mieszacie konkretne dane z odczuciami. To jest właśnie ten błąd.
Rekomendowane odpowiedzi