Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Zachy napisał(a):

Ta dysproporcja jest po to zebys znowu wylapal temat 'the more you buy, the more you save'...

A to oczywista sprawa, już przy 4090 ludzie gadali że to jedyna opłacalna karta :E teraz będzie jeszcze opłacalniejsza. Tylko po prostu droga. Ale jak dostaniesz 5080 wolniejszą od 4090 w cenie 8000 no to :E 

Opublikowano
Teraz, cichy45 napisał(a):

Trzeba będzie polować na foundersa który będzie najtańszą 5090. Może tym razem dostępność będzie lepsza niż przy 4090 i się nie wyprzeda w 0.001 sekundy po premierze. 

Zawsze jest to 000000.1 sek więc bym nie liczył na to :D

Opublikowano
21 minut temu, Zachy napisał(a):

Jak dadza cene 2000+ USD za 5090 to ciezko bedzie powiedziec, ze ten zakup ma sens jakis wiekszy.

Bardziej chodzi o stosunek cena/wydajność względem 5080 i 5070 że będzie najbardziej opłacalna.

Opublikowano (edytowane)

Ja już na pclabie pisałem, że jak dla mnie to może być i 1 kW TBP byle za tym szła wydajność ;) zrobią dobre chłodzenie to bez problemu sobie z tym poradzi. Byle była ta szybka karta.

Z resztą w serwerach już teraz są GPU wciągające po 800-900 watów I nic się nie pali.

Edytowane przez cichy45
Opublikowano
19 godzin temu, Spychcio napisał(a):

Po co przepłacać skoro 5070Ti będzie tańszy a mi się nie śpieszy.

No i tak jak mówi Odin, NV znów może dać jakieś unikalne technologie dla serii RTX5xxx.

Myślisz że kupisz 5070 Ti na premierę za mniej niż dziś 4080S ?

• Sad 1
Opublikowano
20 minut temu, cichy45 napisał(a):

Ja już na pclabie pisałem, że jak dla mnie to może być i 1 kW TBP byle za tym szła wydajność ;) zrobią dobre chłodzenie to bez problemu sobie z tym poradzi. Byle była ta szybka karta.

Z resztą w serwerach już teraz są GPU wciągające po 800-900 watów I nic się nie pali.

A głośniej niż na lotnisku jak a380 staruje :D
1kW mocy żeby schłodzić to chłopie śmigłowca będziesz potrzebował :D

Opublikowano

@cichy45 no toś chłopie poleciał po bandzie z tym 1kW :E

Może nie zauważyłeś ale my nie idziemy z wydajnością do przodu, jak z boku to wygląda, ale śmiem twierdzić, że się z nią cofamy. Bo raz - "suchy" postęp jest, nie da się ukryć. Ale za tym postępem i miniaturyzacja nie idzie postęp w oszczędności energii, który powinien być pokłosiem tego postępu wydajności. Jest wręcz przeciwnie - pobory mocy rozrastają się do absurdalnych rozmiarów, a co za tym idzie - ich układy chłodzenia również. O ile dla korpo to nie problem, o tyle dla zwykłego Kowalskiego to już problem - i to bardzo duży. Niedługo w tym tempie to będziesz miał kartę z kilkoma kW z gniazdka, która będzie poza kompem, żeby można było ją sensownie schłodzić w jakiś prosty sposób, bez LC. Przecież to jest jakiś absurd. A Ty jeszcze temu przyklaskujesz. To nie tak wyglądać powinno i trzeba zacząć o tym coraz częściej pisać/mówić, a nie cieszyć się z tego absurdu.

Opublikowano
8 minut temu, CryptTM napisał(a):

Może nie zauważyłeś ale my nie idziemy z wydajnością do przodu, jak z boku to wygląda

Idziemy przecież. 4090 ograniczona do 350 watów (poziom 3090) jest znacznie wydajniejsza od niej. Po prostu nvidia stwierdziła że skoro ludzie zaakceptowali 350 w 3090 to zaakceptują też 450 w 4090. No i zapewne 600 W w 5090 :E 

Opublikowano
4 godziny temu, cichy45 napisał(a):

A to oczywista sprawa, już przy 4090 ludzie gadali że to jedyna opłacalna karta :E teraz będzie jeszcze opłacalniejsza. Tylko po prostu droga. Ale jak dostaniesz 5080 wolniejszą od 4090 w cenie 8000 no to :E 

Ludzie kupowali względem FPS per $ to będą mieli xD

Opublikowano
6 godzin temu, Zachy napisał(a):

Jak dadza cene 2000+ USD za 5090 to ciezko bedzie powiedziec, ze ten zakup ma sens jakis wiekszy.

Ale jaki zakup czegokolwiek cennego, co służy entuzjaście/hobbyście tylko i wyłącznie do jarania się tym i zabawy (rzadziej do pracy) ma sens? Czy wyczynowa wędka za 8k ma sens? Albo pakiet tuningowy do fury za 15? Jeśli coś komuś sprawia więcej niż radość, żyje tym na co dzień i stać go na takie fanaberie, to z jego punktu widzenia ma to sens. Natomiast z punktu widzenia osoby trzeciej, która gra kilka godz. w tygodniu, najczęściej na konsoli, budżet ma ograniczony, lub/i po prostu z pcmr ma polewkę, w tym wszystkim sensu brak. Oczywiście ci pierwsi też mają szare komórki żeby wiedzieć, że Jensen od kilku dobrych lat tarmosi ich bez mydła z cenami, ale powstrzymują się na max kilka m-cy od premiery i przeklinając go od najgorszych płacą za topkę. Po unboxie i pierwszym teście w 3dmarku złość mija, to trochę takie sado-maso  :banana::szatanek:

• Upvote 5
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, cichy45 napisał(a):

Idziemy przecież. 4090 ograniczona do 350 watów (poziom 3090) jest znacznie wydajniejsza od niej. Po prostu nvidia stwierdziła że skoro ludzie zaakceptowali 350 w 3090 to zaakceptują też 450 w 4090. No i zapewne 600 W w 5090 :E 

coś ci sie pomyliło z realnym zużyciem pradu,to ampere trzeba było skręcać

power-gaming-peak.png

power-gaming.png

a w 600 wat nie wierze ,predzej 500 bedzie

Edytowane przez Karro
Opublikowano (edytowane)

Ostatnio oglądałem reckę nowej Noctuy NH-D15 G2. Tu żeber w radiatorze jest o wiele więcej, sam klocek jest nawet trochę mniejszy a wydajność lepsza. Podobną technologię mogą wdrożyć do kart.

Edytowane przez Smalec
Opublikowano
Godzinę temu, Smalec napisał(a):

Może być 600. Wszystkiego napchane więcej, taktowanie większe a zostało 4N.

No właśnie nie zostało, dałeś się nabrać na marketing nazwy N4. RTX4090 był zrobiony w procesie technologicznym TSMC zwanym "N4" czyli (uwaga) w 5nm

RTX5090 będzie w 4nm. Czyli postęp w litografi jest.

• Upvote 2