eNeSik 439 Opublikowano Poniedziałek o 23:53 Opublikowano Poniedziałek o 23:53 8 minut temu, Doamdor napisał(a): Jak kraść, to RTX. https://videocardz.com/newz/thief-steals-14k-gpus-in-south-korea-only-took-three-cards Jak kochać to księżniczki, jak kraść to RTXy 1 1
AudRob 267 Opublikowano wczoraj o 08:21 Opublikowano wczoraj o 08:21 Lepiej takie miliony a RTX już kupić 8 godzin temu, eNeSik napisał(a): jak kraść to RTXy Za RTXa siedzieć to wstyd😊 1
Phoenix. 5 584 Opublikowano wczoraj o 10:41 Opublikowano wczoraj o 10:41 @ITprospector nie wiem czy da ci to odpowiedź ale proszę. 1
Phoenix. 5 584 Opublikowano wczoraj o 16:27 Opublikowano wczoraj o 16:27 https://videocardz.com/newz/ashes-of-the-singularity-ii-free-demo-available-now-successor-to-the-first-dx12-game
ITprospector 82 Opublikowano wczoraj o 18:11 Opublikowano wczoraj o 18:11 7 godzin temu, Phoenix. napisał(a): nie wiem czy da ci to odpowiedź ale proszę. Dziękuję bardzo, fotki mówią bardzo wiele. Z tego co dostrzegam, to również na dual nie ma termopada na VRM --> backplate, a jest chyba ta przekładka cienka podklejona. 1
Hilt0n 32 Opublikowano wczoraj o 18:32 Opublikowano wczoraj o 18:32 (edytowane) W dniu 21.02.2026 o 13:20, Fenrir_14 napisał(a): @Hilt0n bierz LightningZ i zrób testy prawilne bo chyba nigdzie ma zestawionej tej pary - - > Matrix vs LightningZ 💪 Jakoś pod koniec tygodnia. Samo odpakowanie to jest fajne doświadczenie. Edytowane wczoraj o 18:47 przez Hilt0n 6 1 1
Lameismyname 2 992 Opublikowano wczoraj o 19:06 Opublikowano wczoraj o 19:06 @Hilt0n Jak to jest z wersją "Lightning" - czytam różne skrajne opinie. Niektórzy mówią, że główną zaletą tej karty jest brak potrzeby odłączania komputera od źródła zasilania w czasie burzy, ponieważ posiada dodatkową ochronę OLP (Over Lightining Protection), znowu niektórzy piszą, że to nieprawda i chwyt marketingowy. Jak to w końcu jest? A tak na marginesie - ładny pakunek. Oby cewki nie skwierczały i niech służy
Fenrir_14 1 050 Opublikowano 23 godziny temu Opublikowano 23 godziny temu @Hilt0n piękna sprawa 💪 Gratulacje. Czekam na testy i porównanie z Matrixem przy tym samym TDP - 800W 😀 1
AudRob 267 Opublikowano 22 godziny temu Opublikowano 22 godziny temu 3 godziny temu, Hilt0n napisał(a): akoś pod koniec tygodnia. Samo odpakowanie to jest fajne doświadczenie. I git pogratulować zakupu 🍻
Elder 506 Opublikowano 22 godziny temu Opublikowano 22 godziny temu @Hilt0n Gratulacje, dalej 19 stopni w pomieszczeniu wystarczy trzymać i zostawiasz AIO360 Lightning czy CLC i ucieczka z MORA600 wywaloną do innego pomieszczenia ?
bofff 197 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu a to chyba trzeba blok wymienić? bo obecny nie ma raczej możliwości podłączenia 1/4, trzeba by rzeźbić na zaciskach a to abominacja
Elder 506 Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu (edytowane) Wszystko da się zrobić, tu jest blok fullcover a nie kaleki Asetek jak w innych konstrukcjach GPU z AIO360... o ile to komu potrzebne. Ta 360mm chłodnica to tu jest na sztukę. Piekło w full load... jak na 3090 Kingpin i to bez OC z AIO360 waliło żarem z chłodnicy to co jest tutaj przy takim poborze mocy? Podłącz termoparę typu K do bocznej kasety w chłodnicy,podepnij do Octo temp 2pin i sprawdź co się tam odwala. Edit Roman sprawdził to na Asus Matrix 4090 15:25 sek wyniki z CLC Edytowane 13 godzin temu przez Elder
Phoenix. 5 584 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu https://videocardz.com/newz/hwinfo-8-42-adds-nova-lake-updates-msi-rtx-5090-lightning-vrm-monitoring-and-npu-stress-test
areczek1987 1 005 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu https://www.olx.pl/d/oferta/msi-geforce-rtx-5090-32g-lightning-z-CID99-ID19xiA7.html 1
Doamdor 2 461 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu Karta graficzna MSI GeForce RTX 5090 32G Lightning Z za 20 kafelków z gwarancją do bramy i się nie znamy. 1
areczek1987 1 005 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu Nie bijcie Już chyba zaraz nieaktualne...
Hilt0n 32 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) 20 godzin temu, Elder napisał(a): @Hilt0n Gratulacje, dalej 19 stopni w pomieszczeniu wystarczy trzymać i zostawiasz AIO360 Lightning czy CLC i ucieczka z MORA600 wywaloną do innego pomieszczenia ? Mory nigdy nie miałem, ale chiller i trzy 480 mm radiatory gdzieś są w piwnicy. Chiller kiedyś stał obok mojego biurka i ganiał 24h z 2080TI… Nigdy więcej. Porównam do Matrixa i lepsze zostanie. Mój komp nigdy nie jest skończony, zawsze coś dubię i zmieniam Tutaj moja święta trójca: Cała trójka ma bardzo dobrą jakość wykonania, ale Lighting jest zbudowany na wyższym poziomie. Najlepiej zrobione GPU jakie kiedykolwiek widziałem. Wizualnie najlepiej podoba mi się Matrix i w budzie też najlepiej wygląda. Wbudowany screen na Lightning jest ciekawy, ale software od MSI to jest totalna dupa i nie będę tego używał w takim stanie w jakim jest. Na 1000W biosie Lightning wali gorącem z radiatora jak smok. 100% ogrzeje mi pokój o parę stopni Summa summarum, obie karty są niewarte i FE jest królem po lekkim UV. Edytowane 2 godziny temu przez Hilt0n 6 2
Fenrir_14 1 050 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu @Hilt0n Tego można było się spodziewać przy pojedynczej 360tce dla LightningZ. Jak nie masz na chacie czy chociaż w pokoju klimy to nawet cywilne wersje hybrydowe (Astral LC / Waterforce / Liquid czy Zotac) zieją żarem. Obie karty (Matrix i LightningZ) to typowo kolekcjonerskie wydania ofc więc sens zakupu pod same giercowanie czy nawet modele AI jest mocno wątpliwy. Karty świetne ale zdecydowanie dla wąskiego grona użytkowników. 1
Elder 506 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu @Hilt0n nie ma opcji aby produkt idealnie dopracowany dostać z inżynieryjnego i estetycznego punktu widzenia. Nigdy takich założeń nie ma w korpo z prostego powodu...koszty i czas takiego projektu są absurdalne i oni w to nie pójdą. Dlatego skopana obudowa w Matrix blokująca wtyczki 12VHPWR z większym korpusem w 1 rev i problemy z wyświetlaczem w Lightning o których wspomniałeś. Chillery jak Hailea tylko w innym pomieszczeniu jak pracujesz bo dramat z głośnością u mnie przez ścianę pracowni jest piwnica budynku gdzie zimą 12 stopni latem 16 stopni to MORA tam wpakowana załatwia temat i nie użeram się z punktem rosy i izolacjami jak w Hailea. Zostaw GPU po prostu w skrzynce a jak chcesz chłodu i ciszy to ewentualnie nawiew tubą z klimy do chłodnicy doprowadzony aby bardzo zimne powietrze jej dostarczyć = zwiększyć efektywność pracy ale nie takie zabawy bo to overkill 1
Hilt0n 32 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 36 minut temu, Fenrir_14 napisał(a): @Hilt0n Tego można było się spodziewać przy pojedynczej 360tce dla LightningZ. Jak nie masz na chacie czy chociaż w pokoju klimy to nawet cywilne wersje hybrydowe (Astral LC / Waterforce / Liquid czy Zotac) zieją żarem. Obie karty (Matrix i LightningZ) to typowo kolekcjonerskie wydania ofc więc sens zakupu pod same giercowanie czy nawet modele AI jest mocno wątpliwy. Karty świetne ale zdecydowanie dla wąskiego grona użytkowników. Ja jestem "kolekcjonerem" Moje Lightning 980Ti użyte przez parę dni jak było nowe,i teraz siedzi w szafie od 10 lat. 42 minuty temu, Elder napisał(a): @Hilt0n nie ma opcji aby produkt idealnie dopracowany dostać z inżynieryjnego i estetycznego punktu widzenia. Nigdy takich założeń nie ma w korpo z prostego powodu...koszty i czas takiego projektu są absurdalne i oni w to nie pójdą. Dlatego skopana obudowa w Matrix blokująca wtyczki 12VHPWR z większym korpusem w 1 rev i problemy z wyświetlaczem w Lightning o których wspomniałeś. Chillery jak Hailea tylko w innym pomieszczeniu jak pracujesz bo dramat z głośnością u mnie przez ścianę pracowni jest piwnica budynku gdzie zimą 12 stopni latem 16 stopni to MORA tam wpakowana załatwia temat i nie użeram się z punktem rosy i izolacjami jak w Hailea. Zostaw GPU po prostu w skrzynce a jak chcesz chłodu i ciszy to ewentualnie nawiew tubą z klimy do chłodnicy doprowadzony aby bardzo zimne powietrze jej dostarczyć = zwiększyć efektywność pracy ale nie takie zabawy bo to overkill Ja mam Alphacool 2000, jak dobrze pamiętam. Potem jak kupiłem 3090 Kingpina, to trzymałem go na AIO i już do tematu chillerów i nawet custom LC nie wróciłem. Za dużo roboty. Myślę teraz o Corsair Air 5400, żeby może tam wsadzić rad, bo ma swoje własne odizolowane miejsce, ale muszę sprawdzić wszystkie wymiary wcześniej. 2
Elder 506 Opublikowano 40 minut temu Opublikowano 40 minut temu @Hilt0n Air 5400 dobra opcja pod modyfikację nawiewu zimnym powietrzem z klimy o ile w to idziesz bo pchasz Lightning grubo up 3000Mhz bez jego modyfikacji. Można wtedy push pull dać na chłodnicę 6x Phanteks T30 bo robią robotę i po sprawie...do 900rpm są bardzo ciche a dają bdb ciśnienie statyczne. Małe zmiany a Lightning ori zostaje nie rzeźbiony pod CLC = szybki mod a skuteczny.
Lameismyname 2 992 Opublikowano 22 minuty temu Opublikowano 22 minuty temu @Hilt0n A jak z cewkami w tych 3 modelach? Jeżeli mam zgadywać pewnie w MSI najciszej?
Rekomendowane odpowiedzi