Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
32 minuty temu, wrobel_krk napisał(a):

Ploty bo przecie nie ma nawet oficjalnych specyfikacji do zwykłych,a już ti i super kupują:)

Ja nie wiem czemu ludzie sobie ubzdurali, że ten 5080 24GB to będzie jakiś super/ti. Już dawno było info, że kostki DDR7 będą w wersji 3 Gb czyli  spokojnie da się zrobić wersję 24 na magistrali 256 bit.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, michaelius33 napisał(a):

Ja nie wiem czemu ludzie sobie ubzdurali, że ten 5080 24GB to będzie jakiś super/ti. Już dawno było info, że kostki DDR7 będą w wersji 3 Gb czyli  spokojnie da się zrobić wersję 24 na magistrali 256 bit.

W sumie masz racje, mogą zrobić jak z 3080 i 4060ti czyli po prostu ta sama karta ale z różną iloscią pamięci.

Jednak jak bym chciał wziąć 5080 to raczej na kilka ładnych lat więc wersja 16GB to się mija z celem.

Edytowane przez muszka
Opublikowano
2 minuty temu, Brolly napisał(a):

Poczekasz do 6xxx :E

Mam PS5, pogram? pogram, obecna karta nie jest najgorsza, pogram? da się grać, do tego planuję zakup Switcha 2, więc będzie można rotować, dlatego nie pcham się, poczekam na rtx 5070, bo w niego celuję, ale czy upoluję, to nie wiem, zobaczymy co z tego wyjdzie, chyba, że Radeon wyjdzie ze swoją propozycją, choć wolałbym zostać przy RTX. Do tego wymagany będzie nowy zasilacz + kabel do podłączenia grafy zamiast przejściówek, ewentualnie nowa płyta AM5 z prockiem pokroju 7700x to są spore koszta i nie wiem czy się zdecyduję, zobaczę co z tego wyjdzie, na razie się nie pali. 
Takie moje dyrdymały około sprzętowe (czyt przemyślenia).;)

• Upvote 1
Opublikowano

U ciebie jeszcze nie jest tak źle, bo faktycznie średniak rdna4 może ci podpasować, a i skok mocy powinien być sensowny vs 3060ti. Jak dobrze wycenią ofc. Póki co, to tylko teoretyzowanie, ale raczej niestety 5070 nie zapowiada się ciekawie. Delikatnie mówiąc.

• Upvote 1
Opublikowano
44 minuty temu, michaelius33 napisał(a):

Już dawno było info, że kostki DDR7 będą w wersji 3 Gb czyli  spokojnie da się zrobić wersję 24 na magistrali 256 bit.

Ale nie zrobią w zwykłej 5080 24gb bo nie muszą nie ma konkurencji. Czy będzie refresh to wtedy może ale nic pewnego. Nvidia tnie na vram ile może. Radeony dają więcej vram i tak ich nikt nie kupuje.

Opublikowano

Wiem, na razie mi się nie pali, mogę wziąć rtx 4070 super, może ti, a może ti super by mieć 16gb vram, nie wiem, bardziej przemawia za mną DLSS, na drugim miejscu RT- bo jak jest to czemu nie, czasem zrobi różnicę, czasem nie, testy to nie raz wykazały. Np zagrać ponownie w Cyberpunka w pełnej okazałości:metal:
Ostatnim Radkiem to był rx 570 8gb, a teraz siedzi wraz ze starym Xeonem pod s1155 u kuzyna. Karta i tak była by na dłużej, mogę ciąć detale i robić coś tala konsolowe granie, ja nawet pogram w 60fps, bo na padzie tak nie kuje, ale np jak gram w mmo New World Aeternum to mam odblokowany klatkarz, jedna z nieliczny ostatnio gier w które tak gram. Nie jestem wymagający, mogę używać DLSS jakość/balans nie wszędzie to przeszkadza, FSR jest lata świetlne za DLSS, stąd cały czas myślę o RTX, nawet wtedy wolałem wziąć 3060ti kosztem 6700xt, ale wiedziałem, że skorzystam z dlss, który da mi lepszą jakość obrazu aniżeli konkurencja.(ta wiem dlss nie jest tym samym co natywne).

Opublikowano
42 minuty temu, michaelius33 napisał(a):

5080 z 24 GB Vram, to karta która ma jakikolwiek sens patrząc na wydajność i ilość Vram.  Jedynym problemem jest możliwość wprowadzenia przez zielonych wymuszonego kupna serii 5xxx, żeby uzyskać dostęp do nowych technologi Nvidii. Tak zrobiono w serii 4xxx i tak może być w serii 5xxx. Wydajność 4080 16GB jest jak na obecne gry jak najbardziej przyzwoita, ale jak nowa seria 5080 ma mieć 16 GB, to będzie pomyłka.  Dla tego warto poczekać na 24GB Vram w 5080.

Są gry, które już 16GB w wyższych rozdzielczościach zatykają 16GB Vram :(

• Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, Kelam napisał(a):

U ciebie jeszcze nie jest tak źle, bo faktycznie średniak rdna4 może ci podpasować, a i skok mocy powinien być sensowny vs 3060ti. Jak dobrze wycenią ofc. Póki co, to tylko teoretyzowanie, ale raczej niestety 5070 nie zapowiada się ciekawie. Delikatnie mówiąc.

No ja to bym się nie nastawiał na RDNA4 jeśli AMD dobrze tego nie wyceni. W tym genie imo trzeba zawijać od kurteczki. Ja na 100% zawijam 5090 ale pewnie poczekam do pierwszych obniżek, bo XTX ma wystarczająco mocy na co najmniej rok. Jeszcze zależy jak będzie wyglądać FSR4 na PC bo może będzie używalne na ekranach 1080p i 1440p i będzie to fajny bonus dla osób nie korzystających z RT. Miałem mały przelot z PS5pro na silent hillu 2 i jeśli to jest PSSR vel FSR4 no to mogę powiedzieć, że jest tragedia. Nawet FSR2 na PC na panelu 4k niszczy to co zapodali do SH2 jakościowo. Krótko mówiąc jest bardzo źle. Nie mniej jako obecny posiadacz AMD mogę powiedzieć, że poziom driverów teraz jest git a RDNA4 będzie startować z tego poziomu a więc w sumie można wbijać bez strachu. Zostaje tylko jaką to będzie miało wydajność i cene a zakładam, że Nvidia już ma przystępną cenowo kontrę. 

Opublikowano
30 minut temu, leven napisał(a):

5080 z 24 GB Vram, to karta która ma jakikolwiek sens patrząc na wydajność i ilość Vram.  Jedynym problemem jest możliwość wprowadzenia przez zielonych wymuszonego kupna serii 5xxx, żeby uzyskać dostęp do nowych technologi Nvidii. Tak zrobiono w serii 4xxx i tak może być w serii 5xxx. Wydajność 4080 16GB jest jak na obecne gry jak najbardziej przyzwoita, ale jak nowa seria 5080 ma mieć 16 GB, to będzie pomyłka.  Dla tego warto poczekać na 24GB Vram w 5080.

Są gry, które już 16GB w wyższych rozdzielczościach zatykają 16GB Vram :(

4080 do 4K i tak się za bardzo nie nadaje jak 4090 potrafi jęknąć to co dopiero ten szczeniaczek. Ale 5080 z 16GB pamięci i wydajnością "prawie" 4090 to tak średnio, bo pamięć nadal nie będzie pozwalała wejść na 4K w niektórych grach z powodu użycia nie tylko wysokiej jakości tekstur czy RT, ale tez DLSS czy FG.
Ogólnie do 5080 bez minimum 20GB pamięci nawet nie ma co podchodzić. To już lepiej kupić 4090.

• Upvote 1
Opublikowano

Ja to się boję tego złącza w 4090 jak Żyd Jezusa. Przez ten szrot musiałem zlać całą generację ale RTX5000 już ma poprawioną wtyczkę. No i w tym genie liczę, że PT wjedzie na pełnej i będę to widział bez czytania samouczka z neta jak rozpoznać RT podczas gry ;) No i w tym genie jak się nic nie pozmienia, to Huang wziął sobie swoje hasło o oszczędzania do serca i wysmażył grubego kota, bo tak po prawdzie to po czarnej małpie to cały high end tak naprawdę zamienił się w karty 1440p :E

Opublikowano
1 minutę temu, Zachy napisał(a):

Dlatego moze sie okazac ze 4090 to karta na dwie generacje po tym co NVIDIA odwala ze specka serii 5000

Mi by to nie przeszkadzalo :)

Cala seria 4xxx to karty do dłuższego życia przez DLSS i FG.

1 minutę temu, Art385 napisał(a):

Ja to się boję tego złącza w 4090 jak Żyd Jezusa. Przez ten szrot musiałem zlać całą generację ale RTX5000 już ma poprawioną wtyczkę. No i w tym genie liczę, że PT wjedzie na pełnej i będę to widział bez czytania samouczka z neta jak rozpoznać RT podczas gry ;) No i w tym genie jak się nic nie pozmienia, to Huang wziął sobie swoje hasło o oszczędzania do serca i wysmażył grubego kota, bo tak po prawdzie to po czarnej małpie to cały high end tak naprawdę zamienił się w karty 1440p :E

Dopóki z karty nie będziesz ciągną ponad 300W to raczej nie ma co się przejmować.

:E

Opublikowano (edytowane)

Z tego co wiem to nie.

Nie wiem jaka mam wtyczke w grafie, ale przewod mam w nowszym standardzie i jak go wpinam slychac takie głośne klikniecie

Przewod oryginalny Seasonica

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Cala seria 4xxx to karty do dłuższego życia przez DLSS i FG.

Dopóki z karty nie będziesz ciągną ponad 300W to raczej nie ma co się przejmować.

:E

Uuuu no tu może być problem wiadomo na początku benche na pełnej ladacznicy a potem to już z górki. Co nie zmienia faktu, że jak już mam pełny chip to capie go na 300-320W bo wydajność jest wystarczająca. 

Teraz, ODIN85 napisał(a):

A komuś tu się zjarała ta wtyczka na 4090?

Raczej nie sądzę ale gorzej się patrzy na tych co 4090 naprawiają i oni są mocno zachowawczy, co do długowieczności 4090. Generalnie u mnie poszedłem po taniości stary zasilator o za małej mocy :E stare wtyczki i tak rok już działam. Jednak teraz czuję, że RT w tej generacji zaora i już się nie prześlizgam na protezie jak teraz, że lumena softowego ganiam na konkrecie z FSRQ lub hardwareowego na mniejszym konkrecie ale te ~60 robię. W szklanej kuli widzę jak Huang zwiększa moc promienia i mówi kup 5090 nie pożałujesz xD 

Opublikowano (edytowane)

5090 moze ladnie smigac

Kwestia ceny... :D

Drugi raz chyba w grafe za 12000 nie bede wchodzil, ale kto wie czy nie walnie mi impuls 'kup pan'

Edytowane przez Zachy
  • Haha 3
Opublikowano

Jeśli 5090 nie znerfią to ja za to jestem w stanie zapłacić. No i już chce ograć dodatek do CP2077 jak człowiek. INB4 na XTX da się tylko ograć RT ultra. Do PT bez modów uwalających jakość nawet nie ma co podchodzić.