JeRRyF3D 207 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Jaki przewidujecie z kuli przyrost 5090 vs 4090 w 4K?
Gret 75 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu chciałbym minimum 70% a przewiduję 40%
wrobel_krk 163 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 5090 to pewnie i 30% wzrostu w 4k i 500w poboru, a pewnie z rt i 40%
DżonyBi 164 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Natywnie to tam na 100% nie bedzie wiecej. Cala nadzieja w DLSS4 i FG2.
Radio Tirana 10 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 12 minut temu, Phoenix. napisał(a): Było ?? Nie było, sam się zdziwiłem, że jeszcze nie wstawiłeś linka 🤭 W każdym razie potwierdziły się słowa tego pracownika sklepu z UK
Spychcio 157 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Tak o 4K, a co do RT to obstawiam +50% 1
DżonyBi 164 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) Az strach pomyslec o tych sekcjach zasilania w 5090 i koncercie wscieklych os - ZzzBzzSzzZss. Ciekawe jak to bedzie wygladalo w przypadku serii 50x0. Edytowane 2 godziny temu przez DżonyBi
Spychcio 157 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Bankowo będą nowe, wydajniejsze rdzenie Tensor. Mieli aż 2 lata na dłubianie przy architekturze. Jednak ciekawiej zapowiada się seria 6xxx bo będzie nareszcie przejście z 5nm na 3nm a to naprawdę sporo jeśli chodzi o upakowanie tranzystorów na mm2, jak i o poprawienie perf/watt.
DżonyBi 164 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) 12 minut temu, Spychcio napisał(a): Jednak ciekawiej zapowiada się seria 6xxx bo będzie nareszcie przejście z 5nm na 3nm Dlatego chyba pierwszy raz bedzie tak, ze przeskocze dopiero na serie 60x0. Jestem bardzo zadowolony z 4090, nawet jak bede musial kapke zdjac z ustawien w miedzyczasie. Czekam na premiere Blackwell, ale zakupem na ten moment nie jestem zainteresowany. Edytowane 1 godzinę temu przez DżonyBi
JeRRyF3D 207 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Mnie interesuje jeszcze, co w finale odwalą z zasilaniem i wtyczkami, i czy mój kupiony specjalnie pod 4090 zasilacz pójdzie w kibel (?)
Phoenix. 192 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 23 minuty temu, Radio Tirana napisał(a): Nie było, sam się zdziwiłem, że jeszcze nie wstawiłeś linka 🤭 W każdym razie potwierdziły się słowa tego pracownika sklepu z UK Zatoki dopadly na wlasne zyczenie i glowa mnie az bolala od czytania wiec sobie dalem spokoj na kilka dni. Czyli ludzie kupia nowe bo tylko takie bedzie wiec wyboru nie bedzie i marudzenia na cene Bierz Pan co jest!
sideband 21 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 22 minuty temu, Spychcio napisał(a): Bankowo będą nowe, wydajniejsze rdzenie Tensor. Mieli aż 2 lata na dłubianie przy architekturze. Jednak ciekawiej zapowiada się seria 6xxx bo będzie nareszcie przejście z 5nm na 3nm a to naprawdę sporo jeśli chodzi o upakowanie tranzystorów na mm2, jak i o poprawienie perf/watt. Tak sporo N4P VS N3P to ~1.18x do boosta. To nawet nie jest połowa tego co było przy przejściu z Ampere na ADA. Forum się zmieniło, ale pitolenie głupotek dalej trwa.
Elder 24 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Jak najbardziej miało by sens zastosowanie w 5090 dwu gniazd zasilania 12VHPWR jak miał Galax HOF 4090
Spychcio 157 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 10 minut temu, DżonyBi napisał(a): Dlatego chyba pierwszy raz bedzie tak, ze przeskocze dopiero na serie 60x0. Jestem bardzo zadowolony z 4090, nawet jak bede musial kapke zdjac z ustawien w miedzyczasie. Czekam na premiere Blackwell, ale zakupem na ten moment nie jestem zainteresowany. Miałbyś wtedy naprawdę sensowny upgrade bo przyrost wydajności 6090 względem 4090 powinien wynieść przynajmniej 80% w rasteryzacji a w RT jeszcze więcej. 4090 to najlepsza karta na takie przeczekanie i do tego 24GB 1
JeRRyF3D 207 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu ale to nadal... te same gniazda konstrukcyjnie, tyle, że 2 szt.
Radio Tirana 10 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 10 minut temu, Phoenix. napisał(a): Czyli ludzie kupia nowe bo tylko takie bedzie wiec wyboru nie bedzie i marudzenia na cene Bierz Pan co jest! Marudzenie na cenę będzie zawsze To jest pewne jak amen w pacierzu. Choć rzeczywiście wyboru między dwoma generacjami zabraknie. 6 października na pclabie pisałem, że za RTX 4090 trzeba wyłożyć minimum 9000 zł, teraz najtańsza sztuka stoi za 10 300. Wtedy dało się również kupić 4080 za nieco ponad 4400, a teraz najtańsza sztuka wisi za 4600. Sporo modeli odleciało na pułap 5000+. Robi się ciekawie
blabla123 42 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu W dniu 18.11.2024 o 11:37, Brolly napisał(a): Może i śmieszne ale na pewno lepsze złącze niż obecne
DżonyBi 164 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Ile mozna puscic maksymalne na jedno gniazdo ? 675W?
Elder 24 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 2 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a): ale to nadal... te same gniazda konstrukcyjnie, tyle, że 2 szt. Nie ma szans że zmienią te gniazda na kompletnie inne rozwiązanie a dwa gniazda przy wysokim poborze mocy 5090 nie są dojechane pod korek. 12VHPWR to bubel i wymiana styków Astron na jedno zatrzaskowe NTK dalej nie zmienia faktu że to 30 cykli wpinania wytrzymuje gdzie po 20 są luzy.
blabla123 42 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) Chyba tak, z kabla 600W i ze slotu 75W? Edytowane 1 godzinę temu przez blabla123
Rekomendowane odpowiedzi