Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bankowo będą nowe, wydajniejsze rdzenie Tensor. Mieli aż 2 lata na dłubianie przy architekturze.

Jednak ciekawiej zapowiada się seria 6xxx bo będzie nareszcie przejście z 5nm na 3nm a to naprawdę sporo jeśli chodzi o upakowanie tranzystorów na mm2, jak i o poprawienie perf/watt.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Spychcio napisał(a):

Jednak ciekawiej zapowiada się seria 6xxx bo będzie nareszcie przejście z 5nm na 3nm

Dlatego chyba pierwszy raz bedzie tak, ze przeskocze dopiero na serie 60x0. Jestem bardzo zadowolony z 4090, nawet jak bede musial kapke zdjac z ustawien w miedzyczasie. Czekam na premiere Blackwell, ale zakupem na ten moment nie jestem zainteresowany. 

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
23 minuty temu, Radio Tirana napisał(a):

Nie było, sam się zdziwiłem, że jeszcze nie wstawiłeś linka 🤭

W każdym razie potwierdziły się słowa tego pracownika sklepu z UK

Zatoki dopadly na wlasne zyczenie i glowa mnie az bolala od czytania wiec sobie dalem spokoj na kilka dni.

Czyli ludzie kupia nowe bo tylko takie bedzie wiec wyboru nie bedzie i marudzenia na cene ;) Bierz Pan co jest!

Opublikowano
22 minuty temu, Spychcio napisał(a):

Bankowo będą nowe, wydajniejsze rdzenie Tensor. Mieli aż 2 lata na dłubianie przy architekturze.

Jednak ciekawiej zapowiada się seria 6xxx bo będzie nareszcie przejście z 5nm na 3nm a to naprawdę sporo jeśli chodzi o upakowanie tranzystorów na mm2, jak i o poprawienie perf/watt.

Tak sporo N4P VS N3P to ~1.18x do boosta. To nawet nie jest połowa tego co było przy przejściu z Ampere na ADA.

Forum się zmieniło, ale pitolenie głupotek dalej trwa.

Opublikowano
10 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Dlatego chyba pierwszy raz bedzie tak, ze przeskocze dopiero na serie 60x0. Jestem bardzo zadowolony z 4090, nawet jak bede musial kapke zdjac z ustawien w miedzyczasie. Czekam na premiere Blackwell, ale zakupem na ten moment nie jestem zainteresowany. 

Miałbyś wtedy naprawdę sensowny upgrade bo przyrost wydajności 6090 względem 4090 powinien wynieść przynajmniej 80% w rasteryzacji a w RT jeszcze więcej.

4090 to najlepsza karta na takie przeczekanie i do tego 24GB:)

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Czyli ludzie kupia nowe bo tylko takie bedzie wiec wyboru nie bedzie i marudzenia na cene ;) Bierz Pan co jest!

Marudzenie na cenę będzie zawsze :cool: To jest pewne jak amen w pacierzu. 

Choć rzeczywiście wyboru między dwoma generacjami zabraknie. 

6 października na pclabie pisałem, że za RTX 4090 trzeba wyłożyć minimum 9000 zł, teraz najtańsza sztuka stoi za 10 300.

Wtedy dało się również kupić 4080 za nieco ponad 4400, a teraz najtańsza sztuka wisi za 4600. Sporo modeli odleciało na pułap 5000+.

Robi się ciekawie :witojcie2:

Opublikowano
2 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a):

ale to nadal... te same gniazda konstrukcyjnie, tyle, że 2 szt.

Nie ma szans że zmienią te gniazda na kompletnie inne rozwiązanie a dwa gniazda przy wysokim poborze mocy 5090 nie są dojechane pod korek.

12VHPWR to bubel i wymiana styków Astron na jedno zatrzaskowe NTK dalej nie zmienia faktu że to 30 cykli wpinania wytrzymuje gdzie po 20 są luzy.