Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, sideband napisał(a):

To był sarkazm, ale jak podkręcasz pamięć to też spada czas dostępu do pamięci to nawet w niższej rozdzielczości dostaniesz kopa i zobaczysz to również na swojej 4090 ;) Chcesz dobić podsystem pamięci to wystarczy 2160p MSAA i ADA robi wysiadkę ;) Zobaczysz praktycznie liniowy wzrost wydajności wraz oc pamięci :E

Blackwell-owi dali więcej zapasu jeżeli chodzi o przepustowość ;)

Nie wiem czy sarkazm czy nie. Ja dzisiaj trochę się czuje jak leven po weekendzie na rybach :E MSAA już prawie nikt dzisiaj nie używa. 

12 minut temu, bourne2008 napisał(a):

Pokaż kiedy RTX5090 kosztował 8-9k:smiech:

Za gramanicą można było trafić nawet czasami lepsze modele jak TUF za te 8-9k, Astrale po ~10.5k nawet. Ale oczywiście były to promki i strzały, a nie jakieś regularne ceny.

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1
Opublikowano
8 minut temu, bourne2008 napisał(a):

Pokaż kiedy RTX5090 kosztował 8-9k:smiech:

Hmm... wtedy kiedy Zhao kupił swojego Inno3d i ja się też nad taką kartą wahałem?
Jak dobrze pogrzebiesz to znajdziesz na forum. 
Pomyśleć, że zamiast wgrać bios z innej karty aby poradzić sobie z bazową czapką wentylatorów (1400 RPM) to oddał ją do sklepu :(

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Radio Tirana napisał(a):

Tutaj masz Vanguarda, czyli model z wyższej półki za równe 10 tys.

https://www.pepper.pl/promocje/karta-graficzna-msi-geforce-rtx-5090-vanguard-soc-32gb-gddr7-dlss4-at-morele-1110456

Natomiast w grudniu 2025 był rzut Foundersów za 9100 zł 

https://www.pepper.pl/promocje/nvidia-rtx-5090-founders-edition-1172476

Poczytaj komentarze.

3 minuty temu, lukadd napisał(a):

... a nie jakieś regularne ceny.

no własnie...;)

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, bourne2008 napisał(a):

Poczytaj komentarze.

Od czytania komentarzy Pepperków prostują się zwoje mózgowe. 

Przez listopad i grudzień Amazon dosypywał Ventusy 5090 po MSRP, czyli 9100. 

Z kolei w X-KOM przewijał się jeszcze Gigabyte Windforce & Inno3D 3X po 9700.

• Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, lukadd napisał(a):

Nie wiem czy sarkazm czy nie. Ja dzisiaj trochę się czuje jak leven po weekendzie na rybach :E MSAA już prawie nikt dzisiaj nie używa. 

Są tacy co używają :hihot: Ale w 4320p też zaczynają się fajne rzeczy ukazywać 5090 vs 4090, ale to i tak tylko ciekawostka chyba, że ktoś gra w starsze nieco gry i celuje w 4320p :E

Leven to jest cały rok na rybach od lat, a teraz widać skutki :hihot:

Opublikowano

@bourne2008 w Polsce RTX 5090 można było spokojnie trafić do kwoty 9-9.5K w okresie od sierpnia do końca września ubiegłego roku. Trochę ponad 9K nawet TUFa można było kupić. PNY / Inno3D / Zotac też chodziły w tej cenie. Później jeszcze jakoś na przełomie października/listopada pojawiały się okazje poniżej 10K i w grudniu już były puchy bo wypstrykali się z kart po tych jeszcze akceptowalnych cenach. Natomiast za granicą od wakacji 2025 były regularnie różne modele dostępne za około 10K PLN po przewalutowaniu. Ostatniego 5090 Aorus Master kupowałem w marcu tego roku za ok. 11500 PLN ale nie w PL.

Kto naprawdę chciał kupić 5090 w akceptowalnej kasie ten spokojnie mógł to zrobić. 

• Like 1
Opublikowano
32 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

@bourne2008 w Polsce RTX 5090 można było spokojnie trafić do kwoty 9-9.5K w okresie od sierpnia do końca września ubiegłego roku. Trochę ponad 9K nawet TUFa można było kupić. PNY / Inno3D / Zotac też chodziły w tej cenie. Później jeszcze jakoś na przełomie października/listopada pojawiały się okazje poniżej 10K i w grudniu już były puchy bo wypstrykali się z kart po tych jeszcze akceptowalnych cenach. Natomiast za granicą od wakacji 2025 były regularnie różne modele dostępne za około 10K PLN po przewalutowaniu. Ostatniego 5090 Aorus Master kupowałem w marcu tego roku za ok. 11500 PLN ale nie w PL.

Kto naprawdę chciał kupić 5090 w akceptowalnej kasie ten spokojnie mógł to zrobić. 

I pewnie dalej będzie mógł jak wleci  nowy stock na święta szykowany po wakacyjnej bryndzy. Może nie ponożej 10 ale 12-13 nawet przy kupowaniu jakiegoś nowego modelu. Gdzieś do blackfriday ceny są znośne. Potem zwykle czeka się na nowości. Ci producenci nie płacą zaraz 2x wyższej ceny za wszystko. Gpu to nie tylko pamięć. Męczyć się zawsze można na konsoli a tam prócz rynku pierwotnego i niektórych co poczekają kiedy ich używka pójdzie nie ma szaleństw. Nawet jak nie kupisz gpu za te 14 to raczej życia nie przegrasz. Będzie nowsze lepsze a te 5090 będą wyfruwały z rynku profesjonalnego jak rubin da +50% wydajności.

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

@areczek1987 pozdrawiam Cię serdecznie przyjacielu 😀 przygodo trwaj heh. 

Kurde, gdzie te 4090tki za pół darmo skoro 5090 już półtorej roku na rynku? 

Jedna u mnie ale na wszelki wypadek można było te 3-4k dołożyć. Byłby lepszy deal teraz. A co chcesz kupić :E

zasilacz mnie trochę limituje. Pytanie czy na jesień się to nie zmieni póki i ci nie powiedzą że p%#^€*lą

20260816_183839.jpg

Opublikowano

@areczek1987 dzięki, mam karty całe szczęście 😀 ale zasilacz jakiś 1200w mogę Ci opylic, Asusa albo korsarza to poużywasz tego rtx'a zgodnie z przeznaczeniem 

Patrzylem na używki 4090 po portalach to ceny wysróbowane, kompletnie mija się to z twoją teorią :/

No nic, aby twoje wizje się spełniły z tymi 5090za 12k pln po wakacjach 🧑‍🍳 

• Haha 1
Opublikowano

Podnosić na duchu zdruzgotanych że nie można już kupić karty za 10k zawsze można. Nikt tu niczego nie obiecuje ale ten rynek to prawdziwy rollercoaster. Reszta poczeka najwyżej na nowy rzut albo serie...

Zaraz wstawiam 2080ti do serwisu i jak z niego wróci to chyba nawet te 4090 za te 6.5 opyle.