Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Dlatego chyba pierwszy raz bedzie tak, ze przeskocze dopiero na serie 60x0. Jestem bardzo zadowolony z 4090, nawet jak bede musial kapke zdjac z ustawien w miedzyczasie. Czekam na premiere Blackwell, ale zakupem na ten moment nie jestem zainteresowany. 

Miałbyś wtedy naprawdę sensowny upgrade bo przyrost wydajności 6090 względem 4090 powinien wynieść przynajmniej 80% w rasteryzacji a w RT jeszcze więcej.

4090 to najlepsza karta na takie przeczekanie i do tego 24GB:)

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Czyli ludzie kupia nowe bo tylko takie bedzie wiec wyboru nie bedzie i marudzenia na cene ;) Bierz Pan co jest!

Marudzenie na cenę będzie zawsze :cool: To jest pewne jak amen w pacierzu. 

Choć rzeczywiście wyboru między dwoma generacjami zabraknie. 

6 października na pclabie pisałem, że za RTX 4090 trzeba wyłożyć minimum 9000 zł, teraz najtańsza sztuka stoi za 10 300.

Wtedy dało się również kupić 4080 za nieco ponad 4400, a teraz najtańsza sztuka wisi za 4600. Sporo modeli odleciało na pułap 5000+.

Robi się ciekawie :witojcie2:

Opublikowano
2 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a):

ale to nadal... te same gniazda konstrukcyjnie, tyle, że 2 szt.

Nie ma szans że zmienią te gniazda na kompletnie inne rozwiązanie a dwa gniazda przy wysokim poborze mocy 5090 nie są dojechane pod korek.

12VHPWR to bubel i wymiana styków Astron na jedno zatrzaskowe NTK dalej nie zmienia faktu że to 30 cykli wpinania wytrzymuje gdzie po 20 są luzy.

Opublikowano
6 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Nie sledze teraz rynku PSU. Sa juz takie z dwoma wtyczkami 12VHPWR?

Raczej nic nie znajdziemy poza PSU o mocy 1600W,czy podpinanie dwu linii 12VHPWR od 5090 pod 8pin PCIE i olanie pinów sens bym rozważał...hmm.

Celuje w ten model ale poczekam z zakupem.

https://proline.pl/zasilacz-seasonic-prime-atx-3-0-tx-1600-80plus-titanium-1600w-p8118205

0000002152_3.jpg.0cddcf183e503ece8b9d622d5264e525.jpg

• Upvote 1
Opublikowano
28 minut temu, sideband napisał(a):

Tak sporo N4P VS N3P to ~1.18x do boosta. To nawet nie jest połowa tego co było przy przejściu z Ampere na ADA.

Forum się zmieniło, ale pitolenie głupotek dalej trwa.

Jeśli między 5nm (4090) a 5nm (N4P)(5090) jest 6% w upakowaniu tranzystorów na mm2 to 18% między N4P(5090) a N3P(6090) to sporo.

Więc to Ty piszesz głupoty.

Screenshot_20241119-140731_Chrome.jpg

Opublikowano (edytowane)

Czyli generalnie nowe PSU też idzie w dwa wtyki. 
Ktoś mówi, "ale co za problem wpiąć w dwa wyjścia w PSU".
Teoretycznie, w starych zasiłkach zupełnie bez 12VHPWR - spoko - nie ma wyjścia i jest to normalne.
Ale co, jak ja mam PSU z 1* 12VHPWR?
Będę musiał je olać i wpinać się w pozostałe (a ten wtyk w kibel? - nie po to kupowałem taki PSU z 1* 12VHPWR) :(

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano

Poczekamy zobaczymy,no i ocenimy czy problemy jakie już raportują z przegrzewaniem i na nas się wyleją.

https://ithardware.pl/aktualnosci/nvidia_nvl72_serwer_blackwell_problem-36647.html

Architektura Blackwell, pomimo dużych oczekiwań wykazuje pewien problem z temperaturami.

Pierwsze dostawy serwerów z superchipami NVIDIA GB200 miały nastąpić pod koniec 2024 roku, ale teraz nic nie jest przesądzone.

Media donoszą o kłopotach z przegrzewaniem się akceleratorów w serwerach NVL72 stanowiących bazę dużych platform technologicznych.

Opublikowano (edytowane)

Hehe ale żeście się odpalili 😀 przypominam, że najpierw trzeba kupić kartę a obserwując sytuację premierową z prockami myślę że będzie to poważne wyzwanie 😭

Wydaje mi się że zasilacz to mały Miki, są opcje na rynku więc można coś kupić. 

Edytowane przez Fenrir_14