Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Ale co to znaczy premium doświadczenie...

Dla kogoś premium to może być RTX 5070 Ti

A jeszcze dla innego PS5 Pro...

Premium doświadczenie... :hihot:

Jakby nie patrzeć to jest premium doświadczenie jeśli chodzi o gaming %-) Ankiety steam pokazują co ludzie kupują głównie. Topka dla zwykłych zjadaczy chleba jest seria 60. Która już jest droga, ale z drugiej strony pozwoli grać komfortowo przez długi czas. I nie, nie mówię tutaj o detalach ultra czy 100fps+ :p 

Opublikowano (edytowane)

Zawsze mnie bawi pisanie o statystykach steam. Mam kilku znajomych którzy grają, żaden nie ma poniżej 4070. 

Ale statystyka steam zawsze wyrocznią :D Ostatnio odpaliłem na 10 min lapka który ma 9 lat i ostatni raz był włączany 1.5 roku temu, i odpalił się steam i jego ankieta. Także mój wynik z jakimś gówno mobilnym układem włączonym raz przez ostatnie niemal 2 lata, też w niej będzie. Jakiś Janusz odpala retro gierkę, jedyną jaką ma na steam, raz na 2 miesiące i też w niej jest. A takich ludzi jest XXXXXX.

Więc dokładnie tyle warta jest statystyka steam :D

Oczywiscie nie twierdze, że każdy ma 4070 w górę, ale już bez jaj, że 80% siedzi na kartach sprzed 8 lat :)

Edytowane przez PiPoLiNiO
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

Steam ankieta dotyczy wszystkich nawet jak ktoś łowi ryby łupiąc indora w biurze na jakimś laptopie i zaakceptuję ankietę to wejdzie do puli.

Ale, nie to że ludzie nie grają na słabszych sprzętach bo grają. Jeden mój znajomy ma rtx 3060 też gra casualowo z doskoku raz na ruski rok, drugi gtx 1080, żona ma w kompie gtx 1060, ona gra tylko w mega indyki i to GPU do dziś dla niej jest na wyrost :E
Mam chrześnicę i jej chłopak studenciaki oni grają też na jakichś złomkach w CS'a bo mają inne wydatki i to nie czas na szaleństwa z kompami itd.

13 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Oczywiscie nie twierdze, że każdy ma 4070 w górę, ale już bez jaj, że 80% siedzi na kartach sprzed 8 lat :)

A i jakoś ostatnio jak liczyłem z grubsza staty steam, to ponad 50% w udziale GPU to jakieś modele RTX.

Edytowane przez lukadd
  • Like 3
Opublikowano

@PiPoLiNiO Nie oglądam  już kanału "Technokrata". Nie mam cierpliwości już, żeby usłyszeć, to co ma do powiedzenia. Zamienia, jedno słowo w kilkanaście zdań i leci na naokoło, żeby powiedzieć, to co chcę usłyszeć.

Opublikowano

Dużo ludzi tu na forum w bańce siedzi, jak czytam i oglądam wasze opisy sprzętu to łał. A moi znajomi, z którymi pracuję, dwóch programistów i trzech grafików 3d, 1x integra, 2x gtx1060, 1x 1080ti i 1x RTX 3080. Wiec chyba na zewnątrz forum to tak nie jest, że wszyscy już dawno na serii 4000 siedzą, chyba że ja tak pechowo statystycznie trafiłem :D

Opublikowano

Bo zawód nie determinuje sprzętu i pasji. 
Czasami mechanik samochodowy jeździ starym golfem, bo "mu starcza" - a jego robota, nie równa się pasji.
A wielu amatorów ma "rajdówki" w garażu. Pasja / hobby a profesja, to dwie różne sprawy.
Choć cudnie, gdy uda się połączyć.

• Upvote 2
Opublikowano
13 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Żadnej 24gb 5080 nie będzie póki co ;) Najpierw to muszą się pojawić kości 3gb a później ew Superki po roku. 

Ciekawe po co te kości 3 GB mają wyjść, jak 4090 ma 24 GB VRAM. Jakby NVIDIA chciała, to by dała na premierę 5080 24 GB.

Opublikowano

Ja już się nie łudzę i sądzę, że taka wersja nigdy nie powstanie. Dlaczego? Ficzer pod szyldem NVIDIA Neural Texture Compression. Skoro podobno ma ograniczać/optymalizować zużycie pamięci, to jaki sens dawać więcej pamięci w kartach. 

Opublikowano (edytowane)

Zanim to wleci do gier to zapomnisz o 5xxx ;)

Poza tym to ma służyć głównie poprawie textur, a nie spadku użycia pamięci przez textury. Obecne algorytmy kompresji textur są stare jak świat i nikt od lat w tym temacie nie działał.

Edytowane przez sideband