Kłaczkov 0 Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu 2 godziny temu, Kadajo napisał(a): Ale co to znaczy premium doświadczenie... Dla kogoś premium to może być RTX 5070 Ti A jeszcze dla innego PS5 Pro... Premium doświadczenie... Jakby nie patrzeć to jest premium doświadczenie jeśli chodzi o gaming Ankiety steam pokazują co ludzie kupują głównie. Topka dla zwykłych zjadaczy chleba jest seria 60. Która już jest droga, ale z drugiej strony pozwoli grać komfortowo przez długi czas. I nie, nie mówię tutaj o detalach ultra czy 100fps+ :p
PiPoLiNiO 397 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu (edytowane) Zawsze mnie bawi pisanie o statystykach steam. Mam kilku znajomych którzy grają, żaden nie ma poniżej 4070. Ale statystyka steam zawsze wyrocznią Ostatnio odpaliłem na 10 min lapka który ma 9 lat i ostatni raz był włączany 1.5 roku temu, i odpalił się steam i jego ankieta. Także mój wynik z jakimś gówno mobilnym układem włączonym raz przez ostatnie niemal 2 lata, też w niej będzie. Jakiś Janusz odpala retro gierkę, jedyną jaką ma na steam, raz na 2 miesiące i też w niej jest. A takich ludzi jest XXXXXX. Więc dokładnie tyle warta jest statystyka steam Oczywiscie nie twierdze, że każdy ma 4070 w górę, ale już bez jaj, że 80% siedzi na kartach sprzed 8 lat Edytowane 20 godzin temu przez PiPoLiNiO 2 1
lukadd 523 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu (edytowane) Steam ankieta dotyczy wszystkich nawet jak ktoś łowi ryby łupiąc indora w biurze na jakimś laptopie i zaakceptuję ankietę to wejdzie do puli. Ale, nie to że ludzie nie grają na słabszych sprzętach bo grają. Jeden mój znajomy ma rtx 3060 też gra casualowo z doskoku raz na ruski rok, drugi gtx 1080, żona ma w kompie gtx 1060, ona gra tylko w mega indyki i to GPU do dziś dla niej jest na wyrost Mam chrześnicę i jej chłopak studenciaki oni grają też na jakichś złomkach w CS'a bo mają inne wydatki i to nie czas na szaleństwa z kompami itd. 13 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): Oczywiscie nie twierdze, że każdy ma 4070 w górę, ale już bez jaj, że 80% siedzi na kartach sprzed 8 lat A i jakoś ostatnio jak liczyłem z grubsza staty steam, to ponad 50% w udziale GPU to jakieś modele RTX. Edytowane 20 godzin temu przez lukadd 5
Doamdor 222 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu (edytowane) Na steam wszystko się zgadza, RTX 4090 jest bardziej popularny od RX. RTX 5090 raczej też wyprzedzi konkurencję, pomimo znacznie wyższej ceny. Edytowane 20 godzin temu przez Doamdor
PiPoLiNiO 397 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu Napisałbym coś o typie, tym filmie i wyliczeniach, ale znowu @tomcug by się zbulwersował 1 1
Totek 115 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu Toć niech chłop też coś zarobi, może pokój większy sobie zrobi
Pawlos 6 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu @PiPoLiNiO Nie oglądam już kanału "Technokrata". Nie mam cierpliwości już, żeby usłyszeć, to co ma do powiedzenia. Zamienia, jedno słowo w kilkanaście zdań i leci na naokoło, żeby powiedzieć, to co chcę usłyszeć. 1
Skitter 14 Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu Dużo ludzi tu na forum w bańce siedzi, jak czytam i oglądam wasze opisy sprzętu to łał. A moi znajomi, z którymi pracuję, dwóch programistów i trzech grafików 3d, 1x integra, 2x gtx1060, 1x 1080ti i 1x RTX 3080. Wiec chyba na zewnątrz forum to tak nie jest, że wszyscy już dawno na serii 4000 siedzą, chyba że ja tak pechowo statystycznie trafiłem
JeRRyF3D 534 Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu Bo zawód nie determinuje sprzętu i pasji. Czasami mechanik samochodowy jeździ starym golfem, bo "mu starcza" - a jego robota, nie równa się pasji. A wielu amatorów ma "rajdówki" w garażu. Pasja / hobby a profesja, to dwie różne sprawy. Choć cudnie, gdy uda się połączyć. 2
Johnny Tomala 6 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu 13 godzin temu, Phoenix. napisał(a): Żadnej 24gb 5080 nie będzie póki co Najpierw to muszą się pojawić kości 3gb a później ew Superki po roku. Ciekawe po co te kości 3 GB mają wyjść, jak 4090 ma 24 GB VRAM. Jakby NVIDIA chciała, to by dała na premierę 5080 24 GB.
sideband 144 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu (edytowane) Po to by z 256bit otrzymać 24GB. Edytowane 17 godzin temu przez sideband 2
Totek 115 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu Ja już się nie łudzę i sądzę, że taka wersja nigdy nie powstanie. Dlaczego? Ficzer pod szyldem NVIDIA Neural Texture Compression. Skoro podobno ma ograniczać/optymalizować zużycie pamięci, to jaki sens dawać więcej pamięci w kartach.
sideband 144 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu (edytowane) Zanim to wleci do gier to zapomnisz o 5xxx Poza tym to ma służyć głównie poprawie textur, a nie spadku użycia pamięci przez textury. Obecne algorytmy kompresji textur są stare jak świat i nikt od lat w tym temacie nie działał. Edytowane 17 godzin temu przez sideband
Phoenix. 530 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu 10 godzin temu, Johnny Tomala napisał(a): Ciekawe po co te kości 3 GB mają wyjść, jak 4090 ma 24 GB VRAM. Jakby NVIDIA chciała, to by dała na premierę 5080 24 GB. To, ze one beda nie oznacza nic kompletnie. Moim zdaniem 24GB 5080 nigdy nie powstanie wiec darowałbym sobie czekanie na karte z ta pojemnoscia.
Stjepan 448 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Gotowe PC z kartami RTX 5090 i RTX 5080 trafiły do sprzedaży Z 285k i 265kf, bo po co wrzucić do zestawów 9800X3D i 7800X3D, jak można gówno Intel. 2
Spychcio 376 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Teraz już nie ma co gdybać, zaraz premiera i wszystko będzie czarne na białym. Na konferencji ma być 5090, 5080 i 5070Ti, więc jak dla mnie idealnie 1
Kadajo 893 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Godzinę temu, Phoenix. napisał(a): To, ze one beda nie oznacza nic kompletnie. Moim zdaniem 24GB 5080 nigdy nie powstanie wiec darowałbym sobie czekanie na karte z ta pojemnoscia. RTX 4070 Ti 16GB tez miał nigdy nie powstać 1
Phoenix. 530 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 5080 to pelny chip, a nvidia nie zrobi drugiej takiej samej karty tylko z wieksza pamiecia z ta sama iloscia CUDA. Gdyby juz mialo cos byc nowego w przyszlosci to ciety 5090 z odpadkow z wieksza specyfikacja niz 5080 ale zarazem nizsza jak 5090. 16gb bedzie miec AMD, 16gb bedzie miec nvidia, a dla elity bedzie 32GB. Mysle ze, najbardziej chodliwa karta w tym genie bedzie 5070ti.
Kadajo 893 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Tak samo bylo z RTX 4070 Ti Super, to chyba ciety 4080 lub 4090 juz nie pamietam. To jest wrecz zabawne ile jest podobenstw do RTX 4080 12G aka RTX 4070 Ti
Phoenix. 530 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Modele super powstaly dlatego, ze premierowe modele byly slabo wycenione i okrojone oraz byl spory zapas wszystkiego. To czy powstana Superki wszystko zalezy od wyceny nowego genu na premiere. Moze sie okazac, ze bedzie jak z Ampere czyli gen bez Superek bo karty beda juz "przewatowane" na premiere i nie zaoferuja takiego skoku jak z Ampere na Ade. Osobiscie wole wersje bez superek i odkrycie wszystkich kart na premiere 1 1
Kadajo 893 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu No ogólnie wszystkie karty są już odkryte tylko nie potwierdzone oficjalnie i wygląda to biednie (oprócz 90). A na dobra wycenę od Nvidii to chyba już nikt nie liczy.
Vulc 569 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu Mam teraz zagwózdkę, jedyne z serii 50x0 co mnie interesuje to 5070 Ti, nie potrzebuję mocniejszej karty. Nie wiem czy jest sens dopłaty do tej karty, gdzie koło 3.3k mogę dostać 4070 Ti Super. Rozsądek każe poczekać do premiery nowej serii, pytanie ile sensownych modeli 4070 będzie dostępnych po odkryciu kart.
AndrzejTrg 370 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu A wiadomo już ile taka 5070Ti będzie posiadać vramu?
CzerwonyJohn 26 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu https://ithardware.pl/aktualnosci/geforce_rtx_5090_5080_gotowe_komputery_ceny-37458.html 5 minut temu, AndrzejTrg napisał(a): A wiadomo już ile taka 5070Ti będzie posiadać vramu? 11.5GB 3
TheMr. 448 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 25 minut temu, AndrzejTrg napisał(a): A wiadomo już ile taka 5070Ti będzie posiadać vramu? 12-16.
Rekomendowane odpowiedzi