nawet 6700XT da radę na spokojnie po UV.
Osobiście nie kupiłbym juz karty która ma 8Gb pamięci, patrząc na to co jest w nowych grach, choćby Indiana Jones. Do 1000 albo rtx 3060 12Gb, albo RX 6700XT z pewnego źródła w rozsądnej wersji i zrobić lekkie UV.
Żeby nie lać wody i dywagowac to już któryś raz wkleję realne zużycie jednostki z 5600 + RX 6600XT na stock w grach, oraz w kombustorze 5600 PBO + RX 6700XT Nitro po UV, bez UV taka jednostka bierze z gniazdka ok 330-340W. Jak widać na obrazkach mierzone miernikiem a nie programowo. Jeśli zasilacz sprawny to nie ma się czego obawiać. Teraz mam ryzena 7600 pbo i zużycie jest troszke większe.
RX6600XT w 1080p i 1440p oraz 6700XT 1440p UV ale w kombusorze, chyba żadna gra tak nie dociska
po tym jak zauważyłem, że przy resecie jest ten sam objaw próbowałem parę razy alt+ctrl+del jak się wyświetla menu wyboru systemów i za którymś razem nie pokazuje się POST i menu, jak powciskam klawisze to można zauważyć że przerwałem odliczanie menu GRUB i dopiero po enterze idzie dalej. czyli po prostu z jakiegoś powodu grafika albo monitor ma problem przy uruchamianiu. niestety nie ma kabla DP żeby sprawdzić na innym wyjściu z karty graficznej...
czyli już mam prawie pewność że to nie kwestia linuxa.
Temperatury pewnie pójdą do góry, ale musimy pamiętać że przy Amperach nikt z tego powodu problemów dużych nie robił. Taki np najlepszy na rynku Strix 3090 miał standardowe tempy na poziomie 75°C przy ~1600 RPM. Czyli gorąco + niecicho. Ale najbardziej liczyła się wydajność, wszyscy na wartości dobijające do 80 stopni przymykali oko. Ady natomiast zadowoliły wszystkich purystów nienagannej kultury pracy a Blackwelle znów ich wkurvią. I tak będzie w kółko.
Rekomendowane odpowiedzi