Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Teoretyczny max to 675W (600 z kabla i 75 z PCIE), ale zapewne producenci nie będą chcieli tego pałować do granic możliwości i skończy się na 650W. 

Dokładnie tak może być. W 3080 mam taki układ, 300W z gniazdek i 50W z PCI. 25W zapasu.

Edytowane przez Totek
Opublikowano
6 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

że będzie głośno to nie kupię bo dla mnie priorytetem jest cisza.

No dokładnie kolega @cichy45 dobrze gada i nie masz co czekac halas nie halas, pierwsze miejsce musi być, potem braknie i beda tylko wersje skalper edition po 20k a w lutym jeszcze przeciez 9950X3D :E

Opublikowano
16 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Nie musisz wierzyć :) Jak mam świadomość, że będzie głośno to nie kupię bo dla mnie priorytetem jest cisza. A przy 575W i takim samym albo mniejszym chłodzeniu tam będzie suszarka bo fizyki nie oszukasz. 

No i nie ma w co grać:hihot:

Opublikowano

Temperatury pewnie pójdą do góry, ale musimy pamiętać że przy Amperach nikt z tego powodu problemów dużych nie robił. Taki np najlepszy na rynku Strix 3090 miał standardowe tempy na poziomie 75°C przy ~1600 RPM. Czyli gorąco + niecicho. Ale najbardziej liczyła się wydajność, wszyscy na wartości dobijające do 80 stopni przymykali oko. Ady natomiast zadowoliły wszystkich purystów nienagannej kultury pracy a Blackwelle znów ich wkurvią. I tak będzie w kółko.

Opublikowano

Co kto lubi. Wolę zyskać 50% wydajności i trochę hałasu.

Temperatury znaczenia nie mają de facto do działania sprzętu, bo jak ktoś ma fetysz niskich temperatur to na adzie też może dowalić 2500 RPM i mieć 10 stopni mniej). Jeśli patrzysz tylko na wydajność, to czy ona jest = 100% przy 50 stopniach czy 80 nie ma znaczenia.

• Like 2
Opublikowano

@PiPoLiNiO 

Niekoniecznie. Ja przy max 450W mam średnio 65-68 stopni przy 1500-1700 RPM (bez UV). Przy plus 120W dołóż 10°C i 500 RPM, magiczna granica 80°C dla czystego spokoju nie będzie przekroczona a ludzie będą po prostu grać w słuchawkach :)

Opublikowano
14 minut temu, Smalec napisał(a):

Temperatury pewnie pójdą do góry, ale musimy pamiętać że przy Amperach nikt z tego powodu problemów dużych nie robił. Taki np najlepszy na rynku Strix 3090 miał standardowe tempy na poziomie 75°C przy ~1600 RPM. Czyli gorąco + niecicho. Ale najbardziej liczyła się wydajność, wszyscy na wartości dobijające do 80 stopni przymykali oko. Ady natomiast zadowoliły wszystkich purystów nienagannej kultury pracy a Blackwelle znów ich wkurvią. I tak będzie w kółko.

Punkt siedzenia i takie tam, ale 6950xt z 420W bijący 3090Ti był ble. Jak NV żre prundu to jest poświęcenie na jakie jesteśmy w stanie przystać :D 

Opublikowano
1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

A nie no to faktycznie. Zajebiste rozwiązanie. Dać za kartę 12k i musieć grać na słuchawkach żeby nie słyszeć jak jest głośna. 

Jakby co to ja też nie zmieniam, bo lubię ciszę i death metal :metal: 

*Nie zmieniam na 5090%!!!!!!

Opublikowano
16 minut temu, cichy45 napisał(a):

Co kto lubi. Wolę zyskać 50% wydajności i trochę hałasu.

Temperatury znaczenia nie mają de facto do działania sprzętu, bo jak ktoś ma fetysz niskich temperatur to na adzie też może dowalić 2500 RPM i mieć 10 stopni mniej). Jeśli patrzysz tylko na wydajność, to czy ona jest = 100% przy 50 stopniach czy 80 nie ma znaczenia.

Z jednej strony tak, z drugiej takie 80 stopni to już blisko throttlingu będzie a i rdzeń mniej stabilny ;) 

Opublikowano

No ale wywalenie nie jest normalnym funkcjonowaniem :) ja piszę - że jeśli jakiś układ jest projektowany do pracy w temperaturze 50 a inny w 80 stopniach, to jeśli oba mają taką samą wydajność na końcu to temperatura nie ma znacznie dla użytkownika końcowego.

Podobnie jak kupujecie samochód do zwykłej jazdy punkt a - punkt b to mało będzie was obchodzić jakiś techniczny szczegół temperatury pracy mikroprocesora w komputerze pokładowym samochodu. Jeden może pracować w 50 drugi w 70 stopniach, jeśli oba działają tak samo to końcowo nie ma znaczenia.

Więc to czy blackwell będzie pracować w 80 stopniach czy 60, to jeśli będzie znacznie wydajniejszy od ady to mało istotne ile stopni ma.

• Upvote 1
Opublikowano
22 minuty temu, cichy45 napisał(a):

Temperatury znaczenia nie mają de facto do działania sprzętu, bo jak ktoś ma fetysz niskich temperatur to na adzie też może dowalić 2500 RPM i mieć 10 stopni mniej.

Ten argument jest inwalidą. Na żadnej karcie z serii 4000 tego robić nie trzeba bo tu przy większości gier średnie tempy to 60 kilka stopni i jakieś 1000 RPM i są praktycznie niesłyszalne. Po co?

26 minut temu, cichy45 napisał(a):

Jeśli patrzysz tylko na wydajność, to czy ona jest = 100% przy 50 stopniach czy 80 nie ma znaczenia.

No jasne że ma znaczenie przy dłuższym okresie użytkowania. Boost masz wtedy stabilniejszy i większy.