Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Oby to był słaby leak i żeby się okazało we wtorek 500W

500 W to może być mało, zobacz u mnie przy standardowych 450 W dobijam do ściany, a jednak 5090 to dużo większy chip i nadal ten sam proces. 

Autorskie wersje to pewnie równe 600 W

Opublikowano
6 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Ciekawe gdzie... Chyba na slajdach NV

Ten wynik 21k+ z Time spy 4070s to z testu na purepc, a wiadomo, że najlepsze wyniki w benchmarku to są po mocnym OC. Zresztą zobaczymy, Kurteczka wszystko zweryfikuje. 

Opublikowano

Jeżeli zostaną na jednej wtyczce 16 pin to 5090 w wersjach nieref będą miały mierne bądź zerowe możliwości podniesienia limitu. 

Teoretyczny max to 675W (600 z kabla i 75 z PCIE), ale zapewne producenci nie będą chcieli tego pałować do granic możliwości i skończy się na 650W. 

Opublikowano
1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

że będzie głośno to nie kupię bo dla mnie priorytetem jest cisza

Ta, a potem zobaczysz że spadłeś na 2 miejsce w benchmarku forumowym i polecisz w trymiga :E już znam taki typ ludzi :E 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Teoretyczny max to 675W (600 z kabla i 75 z PCIE), ale zapewne producenci nie będą chcieli tego pałować do granic możliwości i skończy się na 650W. 

Dokładnie tak może być. W 3080 mam taki układ, 300W z gniazdek i 50W z PCI. 25W zapasu.

Edytowane przez Totek
Opublikowano
6 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

że będzie głośno to nie kupię bo dla mnie priorytetem jest cisza.

No dokładnie kolega @cichy45 dobrze gada i nie masz co czekac halas nie halas, pierwsze miejsce musi być, potem braknie i beda tylko wersje skalper edition po 20k a w lutym jeszcze przeciez 9950X3D :E

Opublikowano
16 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Nie musisz wierzyć :) Jak mam świadomość, że będzie głośno to nie kupię bo dla mnie priorytetem jest cisza. A przy 575W i takim samym albo mniejszym chłodzeniu tam będzie suszarka bo fizyki nie oszukasz. 

No i nie ma w co grać:hihot:

Opublikowano

Temperatury pewnie pójdą do góry, ale musimy pamiętać że przy Amperach nikt z tego powodu problemów dużych nie robił. Taki np najlepszy na rynku Strix 3090 miał standardowe tempy na poziomie 75°C przy ~1600 RPM. Czyli gorąco + niecicho. Ale najbardziej liczyła się wydajność, wszyscy na wartości dobijające do 80 stopni przymykali oko. Ady natomiast zadowoliły wszystkich purystów nienagannej kultury pracy a Blackwelle znów ich wkurvią. I tak będzie w kółko.

Opublikowano

Co kto lubi. Wolę zyskać 50% wydajności i trochę hałasu.

Temperatury znaczenia nie mają de facto do działania sprzętu, bo jak ktoś ma fetysz niskich temperatur to na adzie też może dowalić 2500 RPM i mieć 10 stopni mniej). Jeśli patrzysz tylko na wydajność, to czy ona jest = 100% przy 50 stopniach czy 80 nie ma znaczenia.

• Like 2
Opublikowano

@PiPoLiNiO 

Niekoniecznie. Ja przy max 450W mam średnio 65-68 stopni przy 1500-1700 RPM (bez UV). Przy plus 120W dołóż 10°C i 500 RPM, magiczna granica 80°C dla czystego spokoju nie będzie przekroczona a ludzie będą po prostu grać w słuchawkach :)

Opublikowano
14 minut temu, Smalec napisał(a):

Temperatury pewnie pójdą do góry, ale musimy pamiętać że przy Amperach nikt z tego powodu problemów dużych nie robił. Taki np najlepszy na rynku Strix 3090 miał standardowe tempy na poziomie 75°C przy ~1600 RPM. Czyli gorąco + niecicho. Ale najbardziej liczyła się wydajność, wszyscy na wartości dobijające do 80 stopni przymykali oko. Ady natomiast zadowoliły wszystkich purystów nienagannej kultury pracy a Blackwelle znów ich wkurvią. I tak będzie w kółko.

Punkt siedzenia i takie tam, ale 6950xt z 420W bijący 3090Ti był ble. Jak NV żre prundu to jest poświęcenie na jakie jesteśmy w stanie przystać :D 

Opublikowano
1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

A nie no to faktycznie. Zajebiste rozwiązanie. Dać za kartę 12k i musieć grać na słuchawkach żeby nie słyszeć jak jest głośna. 

Jakby co to ja też nie zmieniam, bo lubię ciszę i death metal :metal: 

*Nie zmieniam na 5090%!!!!!!

Opublikowano
16 minut temu, cichy45 napisał(a):

Co kto lubi. Wolę zyskać 50% wydajności i trochę hałasu.

Temperatury znaczenia nie mają de facto do działania sprzętu, bo jak ktoś ma fetysz niskich temperatur to na adzie też może dowalić 2500 RPM i mieć 10 stopni mniej). Jeśli patrzysz tylko na wydajność, to czy ona jest = 100% przy 50 stopniach czy 80 nie ma znaczenia.

Z jednej strony tak, z drugiej takie 80 stopni to już blisko throttlingu będzie a i rdzeń mniej stabilny ;) 

Opublikowano

No ale wywalenie nie jest normalnym funkcjonowaniem :) ja piszę - że jeśli jakiś układ jest projektowany do pracy w temperaturze 50 a inny w 80 stopniach, to jeśli oba mają taką samą wydajność na końcu to temperatura nie ma znacznie dla użytkownika końcowego.

Podobnie jak kupujecie samochód do zwykłej jazdy punkt a - punkt b to mało będzie was obchodzić jakiś techniczny szczegół temperatury pracy mikroprocesora w komputerze pokładowym samochodu. Jeden może pracować w 50 drugi w 70 stopniach, jeśli oba działają tak samo to końcowo nie ma znaczenia.

Więc to czy blackwell będzie pracować w 80 stopniach czy 60, to jeśli będzie znacznie wydajniejszy od ady to mało istotne ile stopni ma.

• Upvote 1
Opublikowano
22 minuty temu, cichy45 napisał(a):

Temperatury znaczenia nie mają de facto do działania sprzętu, bo jak ktoś ma fetysz niskich temperatur to na adzie też może dowalić 2500 RPM i mieć 10 stopni mniej.

Ten argument jest inwalidą. Na żadnej karcie z serii 4000 tego robić nie trzeba bo tu przy większości gier średnie tempy to 60 kilka stopni i jakieś 1000 RPM i są praktycznie niesłyszalne. Po co?

26 minut temu, cichy45 napisał(a):

Jeśli patrzysz tylko na wydajność, to czy ona jest = 100% przy 50 stopniach czy 80 nie ma znaczenia.

No jasne że ma znaczenie przy dłuższym okresie użytkowania. Boost masz wtedy stabilniejszy i większy. 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• @SylwesterI.  Zakup 9850X3D w przypadku 7800X3D jakiś tam sens ma. W przypadku posiadania 9800X3D to tylko dla zabawy, jak ktoś nie liczy każdej złotówki. To samo z moją płytą i eLCK. Dla zabawy, dodaatkowego slotu nvme bo mam już 3 dyski, pod zabawę Zen6. Finansowo to się nie spina, ale nie oto tu chodzi.   Grzebanie w PC to moje hobby. Gram na nim niewiele, testowo. Cóż, każdy ma jakieś swoje pierdololo
    • BAIC UWJ (uj wie jaki).   Mariusz Aneta Trojanek etnoorSsdp0uu2m148280f0l91utm79il60339l7926uhcl26489cl10n i2  · Cześć, czy u kogoś przy zapiętych pasach pojawiały się takie rzeczy, z lewej ikonka od poduszki z prawej info o niezapiętych pasach.   Marcin Stefaniuk U mnie zapaliła się kontrolka poduszki powietrznej po gwałtownym hamowaniu z klaksonem okazało się że jeden kabelek w wiązce był źle obrobiony . Serwis i 3h pracy   *************** Chery Tiggo 9 PHEV Facebook.mp4     Pensjonat Bankowy  · Obserwuj otsSdeopnr013mc50.551igli854lhudfot z592t35g4317glf207ui6830  · Hej, ja 1700 i pierwsza awaria… zobaczymy jak działa chery Assistance z numeru na szybie… sobota godzina 15:33 zgłoszenie 15:49 telefon od Pana z lawety Czekam na rozwój wydarzeń ************* Tomasz Tom rpSosdonet7y94m 15mgi:01u34t 2 tt60sc7c33tg9motznca27a098l32  · Niski stan akumulatora wysokiego napięcia przy 80% naładowania Co oznacza?   Tomasz Tom Autor Taki komunikat wyświetlił się po wejściu do samochodu.   Adrian Kuczyński U mnie też raz się pojawiło przy 60% Dałem ignoruj I więcej się nie pojawiło   DriveX Chery Parts  · To błąd czujnika lub oprogramowania BMS (systemu baterii): 1. Sprzeczność: Komunikat "niski stan" przy 80% to błąd logiczny, często wynikający z błędu sterownika mocy (Power Drive Unit). 2. Tryb awaryjny: Może towarzyszyć mu ikona żółwia, co oznacza ograniczenie mocy w celu ochrony ogniw. 3. Rozwiązanie: Wymagany twardy reset (odłączenie akumulatora 12V na chwilę) lub pilna wizyta w ASO na aktualizację softu.   /Czyli standardowo jak w każdym chińczyku: tak ma być/ ignoruj/odepnij klemę/ ********************** I z 14 stycznie   Paweł Rosa oenSdrspto9gg1 mt49mfiz197st4hm7ty02ic9f49cman caah 1:f0o50h  · Serwis: flagowa tragedia Witam Chery Polska, od piątku 09/01 świeci mi się lampka kontrolna Engine Check. Pomijam fakt, że nikt z [email protected] nie odpisuje na maila z opisanym problemem. Chciałbym tylko zapytać na jakich zasadach funkcjonuje ta Wasza obiecana gwarancja? Dzisiaj o 6 rano zostałem odesłany z serwisu bo nie miałem przy sobie karty gwarancyjnej (nikt w Dynamica Warszawa nie poinformował mnie abym przyniósł ją na serwis aby wyłączyć lampkę kontrolną). Na start zostałem zapytany w jakiej wersji mam to Tiggo 9: benzynowej czy hybrydowej -gratuluję wtajemniczenia (przypominam, że serwis miał wcześniej numer VIN oraz rejestrację przed wizytą). Proszę o informację czy prywatnie trzeba szukać mechanika który usunie mi alert, bo najbliższy kolejny termin w Warszawie to 28/01, czy muszę dzwonić osobiście po całej Polsce i dojeżdżać setki kilomentrów, bo jak się okazuje Wasza infolinia nie ma centralnej bazy terminów a na assistance nikt mi nie pomoże, bo “auto musi nie jeździć” aby mogli zareagować.   Paweł Woliński Najbardziej zasłużony współautor Paweł, widzę, że Twój 1 problem opisany może być poważniejszy niż moje 32 żenujące braki w aucie Bardzo mi przykro czytać coś takiego, ale jakoś nie jestem mocno zszokowany jeśli do kupy zbierze się całość obrazu - im dłużej na niego patrzę tym bardziej widzę „ATRAPĘ” PS - trzeba na serio rozejrzeć się za jakimś serwisem gdzie będzie można ogarnąć te auta bo 2 lata trzeba jakoś jeździć   Robert Lubiński Paweł Woliński zechcesz wypisać jakie to 32 braki?   Paweł Woliński Najbardziej zasłużony współautor Robert Lubiński boję się - a tak serio są już wypisane na grupie prywatnej - łatwo znajdziesz , 2 duża grupa na wiadomy temat…   Piotr Woźniak To w Chery nie ma tak jak Omoda, że dzwonisz na assistance zgłaszasz problem, auto na lawetę i do serwisu, a ty dostajesz zastępczy?   Paweł Rosa Autor Piotr Woźniak jeśli w oficjalnym serwisie Chery pytają Cię w jakiej wersji masz Tiggo 9 -benzynowej czy hybrydowej- to daje do myślenia czy jest sens w ogóle oddawać im auto, bo nie wiesz czy odłączą Ci akumulator w nadziei, że kontrolka zniknie czy ją zamalują mazakiem.   Piotr Woźniak Paweł Rosa może typ był po srogim melanżu lub świeżak i dziewiątka pojebała mu się z siódemka... Lecz to nie zmienia faktu, że po to jest assistance (przynajmniej w Omoda) żeby z niego korzystać. Nawet z najmniejszą usterką (tak mi powiedzieli w Omoda jak odbierałem auto).   Rafał Mróz Warszawa Dynamica to sie omija szerokim łukiem ponieważ im zależy na sprzedaży. Ja mam co prawda j7 ale tez zostaje spuszczony na drzewo. Omoda Jaecoo Polska Chery Polska nie potrafi zmusić serwisów do pro klienckiegi podejścia. U mnie to jakieś pierdoly jak gorzej dzialajaca wentylacja siedzenia, problem z radiem itp. Jako tako na lopuszanskiej chociaż rozmawiają. Auto jest w porządku ale serwisy leżą... nie mówiąc juz o dostępności czesci w każdym inny czas. Jest zima trochę mi sie niechce jeździć ale wiosna jadę i wszystko składam jako osoba prywatna juz nie z gwarancji tylko z rękojmi i zobaczymy jak pograją... nie mam zamiaru sie patyczkować z nimi. Jak mnie wkurza to nawet nagram ich podejscie i umieszczę w internecie. Bo odpowiedź nie wiemy, nie potrafimy albo cos nie dziala to tak ma byc to są jaja.... Tych usterek mam ze 3-4 ale jak nie odpuszczę im dla zasady wiec na pewno zrobię im dobra reklamę opisując swój problem i podejscie w internecie dodatkowo wypromuje ten wpis   Tomasz Mazowiecki Rozwala mnie myślenie że check engine to tylko lampka którą trzeba zgasić xd chyba poprzednio gość BMW jeździł xd   FlexiDrive Invest a.s.  · Vašim dealerům v Polsku ještě nedošly informace, že je prostě zima?V čechách už máme upgrade SW pro zimní provoz   ***************** Facebook.mp4
    • Gdy ma się talent i czas. Fota gdzieś z FB. 
    • Ludzie z pocałowaniem rączki kupowali GPU, a teraz to DDR5 nie chcą kupować w lepszej cenie niż w sklepie.    Ktoś się załapał na taniego RTX 5090 FE?  https://videocardz.com/newz/nvidia-only-gave-minutes-to-buy-the-geforce-rtx-5090-5080-founders-edition-at-msrp-in-the-first-drop-since-early-december  
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...