RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy
-
Ostatnio przeglądający 4 użytkowników
-
Popularne tematy
-
Najnowsze posty
-
Przez VRman · Opublikowano
Pierdu pierdu. Może po prostu skopany IMC i zmiana proca oznaczała zmianę IMC i stąd poprawa. Przecież ludzie na redditach z Ryzenami 7500f też narzekają na dziwne problemy. -
Przez VRman · Opublikowano
No po Red Matter 2 to mechanika w 7th Guest faktycznie sprawia wrażenie, że to gra na sprzęt o jedną czy dwie generacje do tyłu. -
Przez sino · Opublikowano
Kiedyś nie było: 1. Globalnego Ocieplenia 2. Skrobania 1-2 cm zwanego obecnie odśnieżaniem. AD1. 0 stopni Celsjusza to nie przypadek, ale temperatura graniczna dla topnienia lodu / zamarzania wody (ważna też co pada śnieg czy deszcz). Dawniej było średnio np. -4 więc niemal cały czas mróz, obecnie -1 do 0 i często powyżej 0 i rozmarza. Teraz mrozy są większe (Warszawa i wschód) więc ta malutka ilość śniegu mało się topi. AD2. Po skrobaniu powstaje warstwa wody, zamarza i robi się ślisko, ale też powstaje błoto pośniegowe. Tego efektu nie ma tam gdzie odśnieżane jak dawniej (a chodzę teraz po okolicy a nie jeżdżę rowerem). Od tego są radary w internecie. Ja odśnieżyłem tuż po opadach śniegu i jest spokój i będzie długo (malutkie opady miały być w czwartek będą 3 dni później, ale tego nawet najgłupsi nie będą odśnieżać 0,2-0,5 cm). Prognozy sprawdzają się bardzo dobrze, ale ja jestem fachowcem (amatorem), a wy amatorami (lamerami). Już teraz wiadomo, że śniegu jest mało i będzie mało (nic dziwnego bo cały 2025 rok miał opady poniżej normy, tylko ODIN może gdzieś widział bałwana, reszta Polski nie). Zaś styczeń będzie zapewne podobny do maja (czyli zimny, ale w normie lat przed GO). Jedynie ciekawa jest różnica temperatury między Wschodem a Zachodem, zapowiada się na kuriozalne 5 i więcej stopni co się nie może sprawdzić, ale już prognozy pokazują wyrównanie. -
Przez Kadajo · Opublikowano
Tak wiem, aby wykręcić większą imersję taki był zamysł, gdyż nasz wzrok więcej widzi na boki niż górą dół Ale wspomniałem o wielkości nie dla parady, bo tutaj pojawia się ważna kwestia. Chodzi wielkość vs przekątna. Ogólnie jesteśmy przyzwyczajeni do określania przekątnych w formatach 16:9 (tak jak kiedyś byliśmy w 4:3) i każdy wie jak wygląda monitor 24", 27" czy 32". Niby oczywistym jest więc ze jak zmienimy proporcje to trzeba to przeliczyć. Weźmy za przykład popularny dziś ekran 27" 16:9. Jego odpowiednik w ekranach UW to monitor 34". Ludzie, kupując monitor UW przesiadając się np. z 27" albo co jeszcze gorsze z 32" na 34" myślą ze bedzie większy pod każdym względem. A on jest w przypadku 27" tylko szerszy a w przypadku 32" jest nawet mniejszy w pionie (tylko nadal trochę szerszy) Aby monitor UW był faktycznie większy od 27" nie tylko na szerokość, musi mieć 40". 40" UW to odpowiednik 32" 16:9 znowu tylko szerszy. A co zrobic aby na monitorze 16:9 uzyskać UW taki jak powiedzmy przy 34" UW? Musielibyśmy mieć ekran 36". Takich przekątnych nie ma, ale jest np. 42" i wtedy wygląda to tak: 42" 16:9 jest w stanie wyświetlić nam obraz 21:9 o wielkości... 40" Z tym ze nadal mamy możliwość użycia proporcji 16:9 aby więcej zobaczyć w pionie Tak ze jak widzicie wielkość ma większe znaczenie niż proporcje sam w sobie Technicznie rzecz biorąc, chcecie wielki ekran na monitor ? Kupujecie 42" 16:9 Oleda i z głowy I jeszcze taka ciekawostka dla starych dziadów. W czasach PRL większość z nas miała 21" 4:3 co bogatsi może 25" Tak to dziś wygląda przy ekranie 32" 16:9 Największe konsumenckie CRT'eki z lat 80,90 mogły osiągać 43" Dziś aby osiągnąć taka sama imersje wystarczy już ekran 55" 16:9 To są fascynujące rzeczy, bo do dziś pamiętam 29" 4:3 CRT który w mojej głowie ma obraz większy niż stodoła
-
-
Aktywni użytkownicy

Rekomendowane odpowiedzi