Ogólnie sam już się w tym wszystkim gubię. 7800x3d miałem tak doszlifowany że cisnął max co mógł, wszystko stabilne, 1% low wysokie. Dlatego pierwsze uderzenie jak wrzuciłem 9800x3d nie zrobiło żadnego efektu, bo przy moich testach wydajność była podobna, dopiero po szlifowaniu ramu, itp można powiedzieć że jest wydajniej. Ale chyba na 9800x3d i 4070tis włączałem NFS i się nie dało grać. W NFS ja testuje na szybko ram i jego napięcia, jak się odkręci kurek na 300fps to w 5 sek widać czy ustawienie jest stabilne
Panowie, wybaczcie ale po przeczytaniu 15 stron poległem. Mam pytanie/propozycje.
Czy próbowaliście odpalić cmd jako administrator i wpisać sfc /scannow ? Mnie ta komenda pomogła wielokrotnie przy różnych problemach, od zacinającego netu po kompie, który po nacisnieciu restartuj nie wstawał.
Wcale nie głupie jak dopłata jest tak niewielka jak w tym przypadku to warto, już od paru lat istnieją tytuły gdzie widać przewagę proca 8/16 względem 6/12 tej samej generacji
JA teraz zmusiłem się :d i pograłem trochę w Simrail. Na początku było w miarę OK , były tam jakieś przycięcia , ale związane z doczytywaniem terenu czy innych graczy. Po 45 minutach zaczął się konkretny stutter , dokładnie co 1s przycinało , temperatury były ok , procesor 62 stopnie GPU 65 , dysk nic nie doczytywał.Wyszedłem z gry , uruchomiłem jeszcze raz w tym samym miejscu i już żadnego stutteru nie było
Rekomendowane odpowiedzi