Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Gdybym mógł wydać na 4070Ti Super, czy 5070Ti z 16gb vram to bym nawet nie zaczynał tematu, lecę do sklepu i mnie nie ma. Ale sytuacja jest zgoła inna, każdy z nas jest w innej, każdy z nas ma inne oczekiwania, budżet itd itd, nie wnikam w prywatne sprawy.

I to rodzi wiele niewiadomych, część z nich zostanie rozwiana po premierze/prezentacji nowych kart, ale nadal będzie jedno wielkie ?, czerwona czy niebieska pigułka, to czy tamto, a może coś innego... i tak w koło macieju.

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano (edytowane)

@Reddzik Mam budżet około 3k na kartę graficzną. 

Więc 4070TI Super oraz 5070TI odpada.

Bardziej się skłaniam w kierunku RTX 5060Ti niż w kierunku 5070 ze względu na vram.

Ale nie zamierzam czekać do czerwca.

Ale jeżeli premiera będzie max w marcu to kupię.

Edytowane przez P.Wiśnia
  • Upvote 2
Opublikowano

Nie mam zamiaru zbierać- nawet nie muszę, bo mam więcej niż 3tyś na koncie na takie "zabawki", ale nie oznacza, że mam całą kasę wydać na kartę, czy to 4-5tyś. To jest mój maksymalny budżet, nie dam więcej za kartę, to będzie i tak mój rekord, bo nigdy nie wydałem tyle za GPU, myślę, że powinna podołać wyzwaniu na 3-4 lata, na moje potrzeby. Jeśli karta nie będzie sprawiać problemu, nie załamie ją vram, to podoła.

4 minuty temu, Radio Tirana napisał(a):

Jakby nie miał parcia to by o tym nie pisał od trzech dni :hihot:

Wiem przesadzam tym spamem i marudzeniem, sorka:niegrzeczny:. Ale też mnie już męczy czekanie na tę prezentację. :heu:

• Upvote 2
Opublikowano

@Reddzik

W normalnych warunkach rynku zawsze warto kupować gpu w okresie letnim, najlepsze obniżki. Do tego złote strzały od skalperów, co to nie przyjanuszowali kart kupionych na premierę.

Złota zasada - maksymalny hold do wakacji.

Opublikowano
16 minut temu, Smalec napisał(a):

Złota zasada - maksymalny hold do wakacji.

Zamówiłem zasilacz, powinienem być przygotowany:wariat:, w razie W, mogę czekać i nawet cały rok, gdyby grafa miała więcej vramu to bym sobie nie zawracał głowy, i nie ględził na forum jak to aktualnie ma miejsce. Zawsze można znaleźć rozwiązanie, gierki gierkami, grać nie muszę, mogę też grać w te stare gierki które czekają w kolejce. Więc brak zakupu karty też biorę pod uwagę, zależy jak bardzo AMD się wykaże i jakie będą testy ich kart. Sporo gier zostawiam(te kupione i te które jeszcze nie) na lepsze czasy, na lepszą grafę.

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, Reddzik napisał(a):

Nie mam zamiaru zbierać- nawet nie muszę, bo mam więcej niż 3tyś na koncie na takie "zabawki", ale nie oznacza, że mam całą kasę wydać na kartę, czy to 4-5tyś. To jest mój maksymalny budżet, nie dam więcej za kartę, to będzie i tak mój rekord, bo nigdy nie wydałem tyle za GPU, myślę, że powinna podołać wyzwaniu na 3-4 lata, na moje potrzeby. Jeśli karta nie będzie sprawiać problemu, nie załamie ją vram, to podoła.

Wiem przesadzam tym spamem i marudzeniem, sorka:niegrzeczny:. Ale też mnie już męczy czekanie na tę prezentację. :heu:

Męczyć to będzie czekanie do 21 dopiero:E

Edytowane przez ODIN85
  • Haha 2
Opublikowano
Godzinę temu, Reddzik napisał(a):

To mówisz aż tak źle? Ostatnie GPU od AMD to RX 570 8GB, wtedy rozdawali też gierki do karty, kupowana w grudniu 2018, nie pamiętam problemów poza resetem Wattmana- ustawienia uv, ale chyba to udało mi się naprawić- wyłączenie fast boota w Windowsie? Nie pamiętam.

Mój 6700XT był bardzo stabilny i szybki jako karta sama w sobie, ale faktycznie sporo rzeczy nie działało tam jak trzeba (emulatory, czasem jakieś artefakty w grach z tyłka, RT kpina). Przeskok z Zielonych do Czerwonych w tym momencie może być dla Ciebie dość trudny. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

No rozumiem, więc zostaje odłożyć w czasie na czas nieokreślony zakup GPU.

12 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Przeskok z Zielonych do Czerwonych w tym momencie może być dla Ciebie dość

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Reddzik napisał(a):

No rozumiem, więc zostaje odłożyć w czasie na czas nieokreślony jakikolwiek zakup GPU.

Poczekaj spokojnie na premiery zarówno Zielonych i Czerwonych, a jak już będę testy i ceny na spokojnie przeanalizuj swój budżet i co będzie dla Ciebie najlepszym wyborem. Pod względem czystej mocy karty i kultury pracy wspominam Radka bardzo dobrze, ale przechodząc na teoretycznie słabszą kartę od Zielonych boost w grach był naprawdę odczuwalny dzięki ich ficzerom, a i różne anomalnie z którymi miałem do czynienia od czasu do czasu u Czerwonych też się skończyły. W tym momencie w co byś nie wszedł z najnowszej generacji, będzie dla Ciebie potężnym upgrade'm względem tego co obecnie masz. 

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano
6 godzin temu, Kadajo napisał(a):

No chyba ze w ciągu miesiąca RTX 4070 TiS zniknie ze sklepów i w jego miejsce wskoczy 5070 Ti, to chyba jedyny wariant optymistyczny.

myślę, że nie zniknie tak szybko. W sklepach leżakują jeszcze zwykłe 4070ti 12gb

Opublikowano
8 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Poczekaj spokojnie na premiery zarówno Zielonych i Czerwonych, a jak już będę testy i ceny na spokojnie przeanalizuj swój budżet i co będzie dla Ciebie najlepszym wyborem. Pod względem czystej mocy karty i kultury pracy wspominam Radka bardzo dobrze, ale przechodząc na teoretycznie słabszą kartę od Zielonych boost w grach był naprawdę odczuwalny dzięki ich ficzerom, a i różne anomalnie z którymi miałem do czynienia od czasu do czasu u Czerwonych też się skończyły. W tym momencie w co byś nie wszedł z najnowszej generacji, będzie dla Ciebie potężnym upgrade'm względem tego co obecnie masz. 

Wiem że wybór między RX a RTX to jak... Dlatego dwa lata temu wybrałem RTX 3060 kosztem 6700/XT bo zastanawiałem się nad tymi dwoma, choć z biegiem czasu trochu żałuję, że nie dorzuciłem no do 6800, który jest szybszy, albo nie poczekał do RTX 4060Ti 16gb, bo ten vram go ratuje, ale wydajność podobna do mojej obecnej.

Praktycznie przeważyło użycie DLSS i nawet czasem RT tam gdzie mogłem to chciałem odpalić, nawet w tzw console experience, gram na padzie, więc czasem ujdzie zależnie od gry, w Cyberpunku 40fps+ tylko też miewałem dropy do 10fps, przez zapchany vram- wtedy tego nie kojarzyłem, nawet pisałem do CDP z tym jak i z innym problemem, który zaobserwowałem. DLSS nawet balans nie zawsze kuje w oczy przy 1440p w tych bardzo wymagających gierkach. FSR... cóż wiesz jak jest, nawet zainstalowałem Cyberka w najnowszym patchu z FSR 3.0 FG i szkoda gadać. Kupiłem też lossless scaling na steamie, taka alternatywa dla FSR, nawet miejscami lepiej działa ale też ma inne bolączki, największym jest, że zjada czasem 15-20fps na swoje użycie, mają tak mało FPS i chcąc je podbić nie zawsze jest to kolorowo.

DLSS>FSR czy Xess od intela, na pewno tego będzie mi brakować jeśli bym się zdecydował na taki ruch, ale widząc te fpsy w testach rasteryzacji, to nigdy nie myślałem, że mogę choć być blisko zakupu takiej mocnej grafiki, mowa o 7900XT. To jest kosmos, prawie 80-100% więcej fps. 

No nic 6-7 stycznia zobaczymy, szkoda, że nie będzie RTX 5060ti bo może by była szansa bym kupił, ale zależy od wydajności, minimum 4070S, ale to zaś na marzec. 

Też mam ochotę na zmianę karty, bo mam preorder na FF7 Rebirth, w dobrej cenie, na PS5 jest padaka.  

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Reddzik napisał(a):

Też mam ochotę na zmianę karty, bo mam preorder na FF7 Rebirth

Witaj w klubie kolego, ja też mam preordera na Rebirth i chce go ograć na pełnym komforcie. Co do Radka - doskonale wiem co to jest FSR, bo włączyłem to może z 3-4 razy i nigdy więcej, nie wiem jak głęboko w dupie musiałbym być by użyć tego rozwadniacza. Nie wiem jak to wygląda w wersji 3.0, bo ostatnia jaką używałem to było 2.0, ale z tego co piszesz jaki badziew był, taki nadal jest. DLSS używam rzadko, ale jak ustawię Q to różnica jest na ogół niewielka, a przyrost FPS całkiem spory, zupełnie inna bajka.

Pytanie, które powinieneś sobie zadać, to w jakie gry grasz, i jakie ficzery używasz. Ja w zachodnie nowości gram stosunkowo rzadko, więc użycie DLSS/FG/RT/PT u mnie raczej niewielkie, ale jak już gram - to chcę by to wyglądało dobrze i chodziło z sensem. Z tego co kojarzę, Ty więcej grasz w zachodnie gry z tymi ficzerami, więc zastanów się jak to będzie, gdy kupisz Radka i te rzeczy nie będą dla Ciebie dostępne. 

Ja od siebie Ci powiem, że w Radki już więcej nie wejdę, bo wolę mieć ficzery pod ręką kiedy będę chciał ich użyć (nawet rzadko), niż ich nie mieć kiedy będą potrzebne - bo przykładowo nagle się okaże że bez włączenia takiego RT/PT, gra XYZ, po prostu wygląda kijowo. 

Edytowane przez Element Wojny
  • Like 1
Opublikowano

8gb vram do 1080p to za mało, niestety ale 10-12gb to powinno być absolutne minimum w kartach nowych generacji od NV... 

Pamiętam czasy 9600gso z 768mb vram %-) był to spoko kompromis . I tutaj powinni dać te 10gb zamiast 8 przy kartach najniższego segmentu. 

Mi się nie widzi wydawać ponad 3k żeby weekendowo grywać tylko zimą i jesienią. Gdybym chciał to bym kupił i 5090 bo to żaden problem, ale po co :D rynek sprzętów jest bezlitosny 

• Upvote 1