Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, RTX5090 napisał(a):

Ja bym poczekał na RDNA5 czy co tam będą mieli nowego - może w grach z RT/PT dogonią 4 letnią RTX 4080. 

Ty to nawet jakbyś pytał kogoś o godzinę, to tak byś zbudował pytanie aby przy okazji wbić szpilę AMD. :hihot:

@Reddzik Akurat w CP2077 karty zielonych brylują. Ogrywałem ten tytuł w różnych wersjach na GTX 1660 / RTX 2060 / RTX 4060 i RTX 4070 SUPER. Byłem w szoku jak przy RTX 4060 dałem radę ustawić w 1440p jakość High + DLSS Balanced + FG + RT: Średnie i nieźle to chodziło. Na 4070S praktycznie 1440p Ultra + DLSS Q + FG + PT. Odnośnie DLSS vs FSR najbardziej ostatnio zawiódł mnie Stalker 2 - dobrze obrazuje to porównanie techpowerup: https://www.techpowerup.com/review/stalker-2-dlss-vs-fsr-vs-xess-comparison/ Jak widać, FSR straszne mydło. Nie no gołym okiem wszystko odstaje od DLSS, a FSR wręcz wybitnie. Jedyny minus o którym się nie mówi w przypadku DLSS to gorsza jakość w ruchu jak statycznie, a jednak obraz statyczny głównie się porównuje więc zieloni zawsze są bardziej do przodu, jednak nawet w dynamicznym też są ;)

Edytowane przez Lameismyname
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
3 minuty temu, Send1N napisał(a):

To jest troll dodaj do ignorowanych najlepiej, szkoda klawiatury ;) 

Słusznie, na PClabie go miałem, tutaj zapomniałem, ale przed premierą to must have.

3 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Ty to nawet jakbyś pytał kogoś o godzinę, to tak byś zbudował pytanie aby przy okazji wbić szpilę AMD

Dla niego to oklad na tyłek po sraczce po premierach CPU ;)

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
13 minut temu, Voodoo2 napisał(a):

Dla niego to oklad na tyłek po sraczce po premierach CPU ;)

Po premierach Intela: "Czar prysł jak sraczka", po premierach AMD: "Sraczka bo im się znowu udało".

Ja tam kibicuje intelowi, bo przez ich brak konkurencji mamy 7800x3D po 2500-3000zł i 9800x3D po 3200-3500zł

Na dzień dzisiejszy optymalnym rozwiązaniem jest CPU AMD i GPU NVIDII, gdzie takie "combo" jest bardzo popularne na forum i świadczy o zdrowym rozsądku.

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Na dzień dzisiejszy optymalnym rozwiązaniem jest CPU AMD i GPU NVIDII, gdzie takie "combo" jest bardzo popularne na forum i świadczy o zdrowym rozsądku.

Większość moich znajomych takie combo ma , zwłaszcza ci którzy profesjonalnie renderuja video i wizualki : D także o czymś to świadczy 

Pasowałoby żeby w końcu radeony były chociaż trochę dopracowane. 

Edytowane przez PepePanDziobak
Opublikowano
30 minut temu, Roman_PCMR napisał(a):

:E

No kurde noga, zrobił tu dzień xD.

28 minut temu, RTX5090 napisał(a):

Coś spokojny dziś dzień, a tu jeszcze tyle godzin czekania. 

Dziś spokojnie, gdyż nie ma nowych informacji, jutro także podobnie, za to od poniedziałku/wtorku zacznie się jazda bez trzymanki, a jeszcze przecież Hype Train nie wystartował 8:E.

Opublikowano

Zeby jeszcze jakies fajne gry zapowiedzieli wraz z kartami bo jak nic nowego nie bedzie to tak meh, bo o ile fajnie ze bedzie wieksza moc ale w co grac :D  Chyba nigdy tak nie ziewalem przy premierze gpu. Jak nowe ficzery pokaza na przykladzie cyberpranka to chyba glowa o sciane uderze :heu:

gdyby tak nowe Metro pokazali z nowosciami, to by było cos!

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Phoenix. napisał(a):

Zeby jeszcze jakies fajne gry zapowiedzieli wraz z kartami bo jak nic nowego nie bedzie to tak meh, bo o ile fajnie ze bedzie wieksza moc ale w co grac :D  Chyba nigdy tak nie ziewalem przy premierze gpu. Jak nowe ficzery pokaza na przykladzie cyberpranka to chyba glowa o sciane uderze :heu:

A tu jeb 2 dni po CES trailer GTA VI i premiera na pc w listopadzie.

• Haha 3
Opublikowano
3 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Nowe karty kupuje się do starych gier żeby grać w lepszej jakości i większym klatkażu:faja:

• Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Ja tam kibicuje intelowi, bo przez ich brak konkurencji mamy 7800x3D po 2500-3000zł i 9800x3D po 3200-3500zł

Zakonczenie produkcji jednego i brak towaru drugiego modelu powoduje te ceny, a nie brak konkurencji.

Opublikowano
4 minuty temu, ryba napisał(a):

Zakonczenie produkcji jednego i brak towaru drugiego modelu powoduje te ceny, a nie brak konkurencji.

Mylisz się. Ceny 7800 poszły w górę, bo Intel miał wpadkę, do której sam się przyznał. Potem był mega hype wszędzie na 9800 i teraz ceny są jakie są. Ludzie są sami sobie winni.

4 minuty temu, ryba napisał(a):

9800x3D po 3200-3500zł

Nie wiem skąd użytkownik @Lameismyname wziął te ceny.

https://www.mindfactory.de/product_info.php/AMD-Ryzen-7-9800X3D-8x-4-70GHz-So-AM5-WOF_1595711.html

MindFactory sprzedał 2.960 sztuk 14900k, natomiast 7800x3D "tylko" 78.490 sztuk. Liczby mówią same za siebie.

Szkoda tylko, że AMD nie wołuje tak w dziale kart graficznych jak w procesorach :)

• Like 1
Opublikowano

Ja tam nie rozumiem narzekania ludzi mówiących że nie ma w co grać. Jak są dobre gry to można grać w kółko, taki 5090 pozwoli na ogranie z PT z większym klatkarzem czy to CP czy to Indiane czy Alana, a i Wiesiek 3 nie pogardzi dodatkową mocą bo zarzyna 4090 w 1440p mimo że nawet PT nie ma.

1 minutę temu, King Arthas napisał(a):

Mylisz się. Ceny 7800 poszły w górę, bo Intel miał wpadkę, do której sam się przyznał. Potem był mega hype wszędzie na 9800 i teraz ceny są jakie są. Ludzie są sami sobie winni.

Wiadomo jakby klepali więcej tych procków i zwiększyli podaż to by cena poleciała, bo cała moc skalperów kończy się wtedy kiedy producent jest w stanie rzucić na rynek więcej chipów niż jeden Janusz z drugim skupić. Co innego kiedy do PL trafi 20 sztuk 5090 a co innego jakby trafiło 2000 sztuk.

No tylko firma ma zarabiać, więc wiadomo że żadna korpo nie będzie klepać na pałę nieskończone ilości chipów, tylko ustawi produkcję w tym punkcie krzywej cena/zysk gdzie zarobi najwięcej. I pewnie nie jest to punkt gdzie plują kartami czy prockami jak z miniguna :E 

Opublikowano
15 minut temu, ryba napisał(a):

Czynników jest zapewne kilka, ten jest jednym z nich.
Nie uwierzę, że cena tych dwóch procków poszybowała w górę jako ciąg nieszczęśliwych i przypadkowych zdarzeń, chociaż takie pewnie też były i miały mniejszy lub większy wpływ.

8 minut temu, King Arthas napisał(a):

Nie wiem skąd użytkownik @Lameismyname wziął te ceny.

7800X3D: https://www.ceneo.pl/151188370
9800X3D: https://www.ceneo.pl/176611863

Ceny z dzisiaj, z aktualną dostępnością.

Nie każdy chce kombinować z niemiecką dystrybucją (mindfactory) i niemieckojęzycznym sklepem wysyłając przez pośrednika specjalizującego się w częściach samochodowych (bodycar).

Opublikowano

Unia miała zabronić geofencingu ale jak zwykle jeśli przepisy miałyby być jakkolwiek korzystne do konsumenta to wprowadzili je w postaci które nic nie zmieniają (niemiecki sklep nie może odmówić sprzedaży polakowi, ale może odmówić wysyłki na adres inny niż niemiecki). Tyle nam z UE korzyści przychodzi :E 

Opublikowano
15 minut temu, cichy45 napisał(a):

Wiesiek 3 nie pogardzi dodatkową mocą bo zarzyna 4090 w 1440p mimo że nawet PT nie ma.

Yyyy, co niby robi? Przecież to w 4k z dlss i wszystkim w prawo ma 60 fps. A z FG koło 100.

To bez dlss w 1440p raczej wątpię aby Ci coś zarzynało :)