Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@NoviAMG z moich obserwacji i doświadczeń z 4090 - w stosunku do default'owych ustawień powiedziałbym że raczej 2-4% i to nie zawsze.  Po UV zdecydowanie bardziej stabilnie trzyma zegar bez spadków w stosunku do defaulta. 

@PiPoLiNiO dlatego sugerowałem Ci wrzucić to pod wodę. Ustawiasz na sztywno 3GHz i masz spokój z temperaturą i hałasem. Bez świadomości że gdzieś coś tracisz 😀

Edytowane przez Fenrir_14
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, NoviAMG napisał(a):

Uv w tych czasach to oc, zmniejszasz napięcie, zwiększasz zegar, ale trzymasz się poniżej powerlimitu

No nie, bo na zmniejszonym napięciu zawsze będziesz mógł osiągnąć niższe zegary. Nigdy nie masz sytuacji że mniejsze napięcie uzyska większy stabilny zegar. Mowa oczywiście o sytuacji gdzie masz PL 600W na 4090 bo przy 450 może faktycznie czasami uderzysz w power limit.

Ale mówiąc czysto o oc bez patrzenia na PL to undervolting nie można nazywać OC z czysto fizycznego punktu widzenia.

Edytowane przez cichy45
Opublikowano
38 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@Fenrir_14 Pytanie jak wygląda wtedy liczba klatek. Może trzeba będzie posiąść widzę UV kart graficznych, chociaż od zawsze bardziej przemawia do mnie OC 🙃

Tutaj masz mój post z PCLAB z przed około 1 roku:

Jako że postanowiłem powrócić do grania w CB2077, więc przy okazji pokusiłem się o zrobienie benchmarków - Stock vs OC vs UV.
Testy w rozdzielczości 3840x1600, DLSS Quality + Frame Generator, Ray Reconstruction Włączone, używany wbudowany w grę benchmark.

Wyniki:

Stock         2745MHz @ 1.050V 380W 105.5 FPS 3.60W/FPS
OC +150/+1000     2895MHz @ 1.050V 391W 110.0 FPS 3.55W/FPS
UV4         2820MHz @ 0.975V 334W 104.5 FPS 3.20W/FPS
UV3        2715MHz @ 0.950V 302W 101.0 FPS 3.00W/FPS
UVmax        2580MHz @ 0.875V 253W  97.5 FPS 2.60W/FPS
UV3+OC mem+1000 2715MHz @ 0.950V 311W 103.0 FPS 3.00W/FPS

Jak widać nie tracąc FPSów można zejść z poborem o 50-70W

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
7 godzin temu, ryba napisał(a):

zakup uzywki 4090 to bedzie strzal w kolano, ceny nie beda atrakcyjne. Z DDR6 to nie bedzie tak predko.

To fakt, możesz mieć rację, aczkolwiek wszystko zależy od różnicy w cenie. Bo jeśli 5080 i 4090 będą trzymały podobne, to faktycznie nie ma sensu brać starocia. 

To będzie niezła rozkmina, bo kładąc się spać byłem nastawiony na 4090, a dziś rano już przychylniejszym okiem patrzę na 5080 :stukniety:

Opublikowano
1 minutę temu, IceMan napisał(a):

OC +150/+1000     2895MHz @ 1.050V 391W 110.0 FPS 3.55W/FPS

No i OC WIN :D Srał pies W przy 400-450. Ale już przy 600W nie będzie tak wesoło. I tylko o to mi chodziło :)

2 minuty temu, Totek napisał(a):

To będzie niezła rozkmina, bo kładąc się spać byłem nastawiony na 4090, a dziś rano już przychylniejszym okiem patrzę na 5080 :stukniety:

Czyli jak 5080 będzie za 7k, a ja Ci napisze, że możesz brać mojego Gainward który ma jeszcze 2 lata gwary za 5k, to spluniesz na mnie z pogardą? :D

Opublikowano
1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

No i OC WIN :D Srał pies W przy 400-450. Ale już przy 600W nie będzie tak wesoło. I tylko o to mi chodziło :)

No wiadomo że oc wygrywa ;)

Ale zobacz na sprawność energetyczną karty 3.55W/FPS vs 2.60W/FPS przy UV, różnica w zużyciu energii/wydzielanym cieple olbrzymia.

Opublikowano
1 godzinę temu, Fenrir_14 napisał(a):

Wrzuć to pod wodę po prostu. Masz sporo ciszej i sporo chłodniej. Te karty i tak będą łykać w peak'u może te 600w a nie w trybie ciągłym lol. 

To samo biadolenie było przy okazji premiery 4xxx na labie. Wszyscy malkontenci jęczeli że będą grzałki i pobór prądu taki że agenci rządowi będą jeździć po domach i sprawdzać czy norm unijnich nie przekraczasz (nie pamiętam teraz nick'a ale jakiś łeb z takim argumentem wyskoczył 😀). A skończyło się tak że kulturą pracą 4xxx zamiotła Ampere pod dywan 🤣 

Woda pomoże na głośność i utrzyma dobre temp, ale nie zmniejszy ilości generowanego ciepła z zestawu. Jak ktoś nie ma klimy na chacie i jeszcze do tego małe pomieszczenie z kompem to dalej jaja będą ugotowane :E

Ogólnie przy 4090 dość długo ploty mówiły również o 600W TDP, a później się okazało, że jednak stock 450, a 600 to dopiero po ręcznym odblokowaniu limitów :E

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, IceMan napisał(a):

UVmax        2580MHz @ 0.875V 253W  97.5 FPS 2.60W/FPS

Do tego oc mem +1000 i jest 265w przy okolicach 99,5 fps (symulacja względem uv3), czyli strata wydajności na poziomie 6-7% z zyskiem 115w. Bez pałowania sprzętu, bez przegrzewania ramu w kompie, z świetną kulturą pracy. Dla mnie petarda sprawność tych gpu. Według mnie czasy podbijania PL dla dodatkowych 5% wydajności, się skończyły. 

Przy chłodzeniu cieczą, jest zawsze opcja kupić supernova 1260, i wywalić ją na balkon/za okno przy gpu 600w :E . 

Edytowane przez NoviAMG
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, NoviAMG napisał(a):

Do tego oc mem +1000 i jest 265w przy okolicach 99,5 fps (symulacja względem uv3), czyli strata wydajności na poziomie 6-7% z zyskiem 115w. Bez pałowania sprzętu, bez przegrzewania ramu w kompie, z świetną kulturą pracy. Dla mnie petarda sprawność tych gpu. 

Dokładnie, strata kilka procent wydajności i zysk 30% sprawności. Gdyby tak się dało w samochodzie :D

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, DżonyBi napisał(a):

UV 5090 bedzie zrec minimum 450-475W czyli dalej te ~100W roznicy. 

Tak właśnie prawdopodobnie będzie. Blisko 500W po UV. Sporo, dlatego 5090-tki najlepiej będą śmigać zwodowane.

Edytowane przez Smalec
Opublikowano

4090 też będę rozważał odkupić, tylko jednak nie chciałbym trafić sztuki co była palowana na max pl przez rok, dla 5% bo zaraz zaczną się schody z temp i kopanie z sprzedawca, żeby wymienił pady i pastę. Do tego trzeba spisywać cesję itp. więc jest pod górkę, ale jeśli cena byłaby fajna, sprzęt pewny to czemu nie. 

Opublikowano (edytowane)

@lukadd ja pisałem do @PiPoLiNiO w tym kontekście, że przy jego sposobie użytkowania - czytaj pałowanie do odcięcia all day long 😀 wodowanie zestawu jest najkorzystniejszym rozwiązaniem - podkreślam - z mojego punktu widzenia. 

To ciepło gdzieś musi ujść i nie ma znaczenia czy odda to wentylator czy chłodnica. Po prostu trzeba być świadomym jak to się mówi że każdy kij ma dwa końce. Z drugiej strony - czekamy na prezentację i testy, to kwestia godzin w zasadzie 👍

@NoviAMG kurde przyznam Ci się że ostatni raz to na OC leciałem przy okazji 3770k po delidzie plus Strix 1070ti 🤣

Edytowane przez Fenrir_14
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Nie ma przecieków, jak żyć, piję kawunię i nie mam nic ciekawego do poczytania :Crash:  Trzeba było brać na Black Friday grafikę... teraz ceny są z kosmosu, jakaś masakra, a może być jeszcze gorzej.

Caleb59 kupił jakiś czas temu grafikę w lepszej cenie, a teraz np w xkomie 4070 Super to 3tyś+ :smiech:a 7900Xt 3.4tyś+ kogoś mocno :boink: obrazkowo to opiszę.

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 1