Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ok. ;). Ale  co? qpa jest? nie polecasz? Red hot? ;D Pytam o msi gaming x bo jakiś gówniarz wystawił na olx, za całkiem dobrą cenę, chodzi mi o model, chyba zrobili trochę lepiej niż z 4090 bo tam to ulpep był. ;) Z pastikowym backplatem. Chyba inno3D ma też linię ichill. Nie wiem Stary, ale 4090 ichill chyba dawały rade. :)

Edytowane przez b1ela5
Opublikowano

To jest ten bug z afterburnera o którym pisałem, chyba, że ja nie umiem czegoś ustawić :) Według mnie powinno być 2800 Mhz. W GPU Tweak dało radę to ustawić.

35 minut temu, sovas napisał(a):

image.png.36bc76ac5ace92bbeafa380c6fbab912.png

Opublikowano
5 godzin temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Czekaj czekaj, czyli 46k za słuchawki to opłacalny zakup, a karta graficzna za 12k-15k już nie? :O

Te słuchawki to do końca życia starcza. A ta karta za dwa lata będzie nazywana szrotem 🤭

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, sovas napisał(a):

To jest ten bug z afterburnera o którym pisałem, chyba, że ja nie umiem czegoś ustawić :) Według mnie powinno być 2800 Mhz. W GPU Tweak dało radę to ustawić.

Nie umiesz w krzywą i tyle. Widać od razu że pojęcia nie masz jak to ustawiać :E 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, galakty napisał(a):

Nie umiesz w krzywą i tyle. Widać od razu że pojęcia nie masz jak to ustawiać :E 

Za to Ty wyglądasz na profesora mapowania fyrtaków, posłuchajmy mądrego. :)) Mądrego to i warto posłuchać. ;D 1,1K pozytywów, Stary dawaj, chciałbym posłuchać mądrych ludzi. ;)

Edytowane przez b1ela5
  • Like 1
Opublikowano

To co tu źle jest? W sensie jak to poprawić :D na 3080 tak ustawiałem:

1. brałem punkt na danym napięciu, przeciągałem do góry,
2. od tego shift + lpm zaznaczałem resztę punktów po prawej,
3. brałem losowy pkt z nich i przeciągałem w dół
4. apply i fajrant

Opublikowano (edytowane)

Nie najgorzej, ale też nie najlepiej ziom. To tak nie działa, będziesz miał otymalnie ustawioną linię V, Zegar i nagle zwiesi się bo gdzieś w dolnych rejestrach zawiesi się. W sumie pośrodku niczego. 

Edytowane przez b1ela5
Opublikowano
11 minut temu, sovas napisał(a):

Też taki bug mam. Chyba jak każda inna 5090. Na 3090 i 4090 nie było takiego problemu 

• Thanks 1
Opublikowano
13 minut temu, sovas napisał(a):

A to już niby naprawili w Afterburnerze ogarnianie serii 5000? Bo ten problem z brakiem boostowania znany jest od day 1, chyba, że chodzi o coś innego.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, MJRegul napisał(a):

A to już niby naprawili w Afterburnerze ogarnianie serii 5000? Bo ten problem z brakiem boostowania znany jest od day 1, chyba, że chodzi o coś innego.

Ja nie wiedziałem o tym. 

No to trzeba czekać na patch, ewentualnie GPU Tweak, ale on też nie jest idealny.

Na razie mogę zostawić nawet te 900mV @ 2650 Mhz, bo działa praktycznie jak stock, a jednak pobór dużo niższy %-)

Nie chce mi sie już w GPU Tweak min maxować.

Edytowane przez sovas
  • Upvote 1
Opublikowano
26 minut temu, sovas napisał(a):

To co tu źle jest? W sensie jak to poprawić :D na 3080 tak ustawiałem:

1. brałem punkt na danym napięciu, przeciągałem do góry,
2. od tego shift + lpm zaznaczałem resztę punktów po prawej,
3. brałem losowy pkt z nich i przeciągałem w dół
4. apply i fajrant

Opublikowano
6 minut temu, b1ela5 napisał(a):

No jak to co? Sromotna porażka z tą wydmuszką. Wg oczekiwań ;) Nie mam słów nawet na tą qpę.

No to chyba się sprawdza scenariusz, że im słabsze blackwelle tym gorzej wypadają.
Wstępnie się mówiło o 3% większej wydajności 5070 nad 4070S, teraz to cholera wie czego się spodziewać. A jak losowo będą się trafiać jednostki z uciętymi ropami....
Aaa, skoro w 5090/5080/5070ti ubywa po 8 ROPów, to im karty mają fabrycznie mniej ROP tym bardziej będzie "bolał" ich brak.
5070ti ma ich 96, a jednostki "ucięte" mają 88 ROP co przekłada się na ~11% niższe osiągi.
5070 ma ich 64, a jednostki "ucięte" analogicznie powinny mieć ich 56, co przełoży się na 15-20% niższe osiągi?
Czyli można powiedzieć, że 5070 z wykastrowanymi ROPami zrówna się wydajnością z 4070 non-Super?

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Lameismyname napisał(a):

No to chyba się sprawdza scenariusz, że im słabsze blackwelle tym gorzej wypadają.
Wstępnie się mówiło o 3% większej wydajności 5070 nad 4070S, teraz to cholera wie czego się spodziewać. A jak losowo będą się trafiać jednostki z uciętymi ropami....
Aaa, skoro w 5090/5080/5070ti ubywa po 8 ROPów, to im karty mają fabrycznie mniej ROP tym bardziej będzie "bolał" ich brak.
5070ti ma ich 96, a jednostki "ucięte" mają 88 ROP co przekłada się na ~11% niższe osiągi.
5070 ma ich 64, a jednostki "ucięte" analogicznie powinny mieć ich 56, co przełoży się na 15-20% niższe osiągi?
Czyli można powiedzieć, że 5070 z wykastrowanymi ROPami zrówna się wydajnością z 4070 non-Super?

Wybacz, szacun za te tony wiedzy, ale nie ma zmiany procesu i nie ma rewelaacji. Nie ma o czym deliberować. ;) 

Edytowane przez b1ela5