Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
58 minut temu, Doamdor napisał(a):

@sideband Inno3D GeForce RTX 5090 X3 OC - 9999 zł?

Co wy chcecie od Inno3D? 
Ja bym tą markę określił mianem Glocków wśród GPU - relatywnie tanie, solidne, komponenty przyzwoite, wizualnie spartańskie i kanciaste ale poprawne konstrukcje. Osobiście taki design do mnie trafia, no i unikam LEDów ;) 
Wentylatory stosunkowo ciche nawet przy wyższych RPM, no i nie trafiłem jeszcze na sztukę co by miała piszczące cewki (ani u siebie, ani u znajomych).

Warto brać pod uwagę oczywiście wersje chłodzenia i dokonywać świadomego wyboru. Dodatkowo śmiało można GPU rozebrać m.in. w celu wymiany pasty bez utraty gwarancji (potwierdzone u Inno3d Europe i Inno3d Poland).
Gdybym celował w RTX 5090 to takiego Inniacza bym łyknął bez problemu... nie widzę sensu dokładania parę koła więcej za tą samą wydajność gdzie w kartach pseudo-premium cewki potrafią być nieznośne jak cholera.

Generalnie karty PCPartnera, a więc Inno3D, Zotac, Manli i częściowo Sapphire w moim przekonaniu wypadają pozytywnie i mam do nich sympatię.

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Co wy chcecie od Inno3D? 
Ja bym tą markę określił mianem Glocków wśród GPU - relatywnie tanie, solidne, komponenty przyzwoite, wizualnie spartańskie i kanciaste ale poprawne konstrukcje. Osobiście taki design do mnie trafia, no i unikam LEDów ;) 
Wentylatory stosunkowo ciche nawet przy wyższych RPM, no i nie trafiłem jeszcze na sztukę co by miała piszczące cewki (ani u siebie, ani u znajomych).

Warto brać pod uwagę oczywiście wersje chłodzenia i dokonywać świadomego wyboru. Dodatkowo śmiało można GPU rozebrać m.in. w celu wymiany pasty bez utraty gwarancji (potwierdzone u Inno3d Europe i Inno3d Poland).
Gdybym celował w RTX 5090 to takiego Inniacza bym łyknął bez problemu... nie widzę sensu dokładania parę koła więcej za tą samą wydajność gdzie w kartach pseudo-premium cewki potrafią być nieznośne jak cholera.

Generalnie karty PCPartnera, a więc Inno3D, Zotac, Manli i częściowo Sapphire w moim przekonaniu wypadają pozytywnie i mam do nich sympatię.

Jeden z najgorszych modeli RTX 5090, więc czym tu się zachwycać? 

11 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

MSI zablokowało ten kod na karty graficzne, w kwietniu go sprawdzałem, na żadną kartę nie wszedł. 

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano
16 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Co wy chcecie od Inno3D? 

Przymierzam się do Inno3D 5060ti 16gb i co widzę na miejscu chłodzenia ? Normalnie czołg z 4 rurkami 8mm ? po wypłacie kupuję, to dobra, renomowana firma. 

Taki jest radiator dla 5060ti !! 

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

https://www.inno3d.com/product/inno3d-geforce-rtx-5060-ti-16gb-twin-x2

O wyższych modelach nawet nie ma co mówić, bo muszą być jeszcze lepiej zorganizowane :)

Opublikowano (edytowane)

Apropo https://wccftech.com/nvidia-rumored-to-reduce-rtx-50-gpus-production-in-china-in-favor-of-ai-gpus/

No to pięknie. "they did it again".

Niech jeszcze więcej ekspertów nam mówi, że ceny kart wynikają z inflacji i wyższych kosztów wafli w TSMC. Albo że nie ma gdzie robić GPU bo TSMC zajęte. Tymczasem od dawna i ciągle NV może - gdyby chciała - zamówić po prostu tych wafli więcej. A oni ostatnio nie pierwszy raz ciachali te zamówienia. 

- bo kopacze wykupują!

- bo po manii na kopanie nagle jest za dużo kart, więc trzeba wstrzymać robienie następnych, dlatego macie pół roku później premierę nowego chipu

- nie ma kart bo ej aj.

Jakby jutro szał na AI zniknął to byśmy i tak widzieli tego typu newsy tłumaczące nam czemu nie może być cholernie drogo, bo ma być drożej niż cholernie drogo. Ma być kosmicznie drogo. Ma być applowsko

A. I niech jeszcze ktoś pisze o AMD, że nie są w zmowie z NV albo nie olali rynku PC gaming już kompletnie. Ile to już lat gdy AMD nigdy nie przegapia okazji do przegapienia okazji? Jakby chcieli to 90xx byłyby konkurencją. Nie chcieli. Teraz NV ogranicza swoje karty dając AMD jeszcze większą szansę. Zakład, że AMD nie ruszy dupy w tym temacie? :sciana:

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Inno3D to najlepsza karta jak ktoś chce zakładać blok wodny, jest krótka, świerszcz i tak mniejszy od Asusa no i dosyć tania. Generalnie znajdzie swoich nabywców i będzie ich zadowolonych procentowo więcej, od nabywców topowych kart. 

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, VRman napisał(a):

A. I niech jeszcze ktoś pisze o AMD, że nie są w zmowie z NV albo nie olali rynku PC gaming już kompletnie. Ile to już lat gdy AMD nigdy nie przegapia okazji do przegapienia okazji? Jakby chcieli to 90xx byłyby konkurencją. Nie chcieli. Teraz NV ogranicza swoje karty dając AMD jeszcze większą szansę. Zakład, że AMD nie ruszy dupy w tym temacie? :sciana:

AMD to AMD, sami na siebie wprowadzili problem, ktory podsumowal ostatnio GN. Nie chcieli wiekszego GPU, bo sie gorzej sprzedawalo, a gorzej szlo, bo ceny na premiere byly przesadzone. Powstawala zla prasa i opinia, takze pozniej po obnizkach to taki @Send1N wskakuje i kupuje, jest zadowolony bo sie zna. Ale juz Sebix w markecie wybierze nV, bo AMD slabe. Sterowniki juz od kilku lat wskoczyly na taki poziom i tempo wydawania, ze nie ma wstydu (chociaz zawsze moze byc lepiej), ale tendencja jest taka, ze pamieta sie zle sterowniki od czasow ATi i nikogo nie przekonasz.

50 minut temu, VRman napisał(a):

Karta powyżej 5K i dwa sloty to jakieś nieporozumienie.

nV love it <3 i to za dyszku, a nie piatala :E

outputs.jpg

Edytowane przez ryba
Opublikowano
18 minut temu, Tornado3 napisał(a):

Sloty nie mają nic do grubości karty

obraz.png.1b7b84bef088596aa17a1a256332426a.png

A widziales kiedys karty ktore maja 3.65 blachy I/O? :E Od dawna jak podaje sie grubosc karty to odnosnie chlodzenia, a nie na ile srubek ja przykrecasz.

Opublikowano
9 godzin temu, Brolly napisał(a):

Myślicie kiedy realna premiera 5070 ti super / 5080 super?

Początek 2026? bo zawsze to było chyba rok po premierze zwykłych.

@ITHardwareGPT kiedy premiera rtx 5070 super? :E 

5070Ti Super już bankowo wyprzedzi 4080 Super a co do 5080 Super to żeby miała sens to powinna być robiona na szynie 384Bit coś na modłe 5090D 24GB.

Screenshot_20250530_203453_Chrome.jpg

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Spychcio napisał(a):

5070Ti Super już bankowo wyprzedzi 4080 Super

Dlaczego niby ma wyprzedzić skoro mają jedynie wymienić kości na 3 GB zamiast tak jak w serii 4xxx dorzucić ropów i teemów???

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano
25 minut temu, Spychcio napisał(a):

5070Ti Super już bankowo wyprzedzi 4080 Super a co do 5080 Super to żeby miała sens to powinna być robiona na szynie 384Bit coś na modłe 5090D 24GB.

Dołożą 8GB do 5080, a 5070Ti Super nie wydadzą żeby nie skanibalizować sprzedaży serii 80. Takie jest moje zdanie ;) 

Opublikowano
9 godzin temu, Spychcio napisał(a):

Screenshot_20250530_203453_Chrome.jpg

Nigdzie nie było mowy o 5070Ti Super. Tylko o 5070 Super i 5080 super. Dlatego że nie ma miejsca na karte pomiedzy 5070Ti a 5080.