Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, sideband napisał(a):

Włączył FG x4 i elegancka wydajność jeszcze był do przodu z kasą :hihot:

Z tym do przodu z kasą bym się tak nie rozpędzał. 
Przecież był wysyp 4090 gdzie ludzie naprawdę drastycznie zeszli z cen, znowu przez sztuczne braki ceny 5080 poszybowały w górę.
Pewnie znajdą się śmiałkowie, którzy do przesiadki z 4090 na 5090 jeszcze dołożyli.
No i MUSIELI być zadowoleni, bo jak to jako polak przyznać się "no zjebałem" - trzeba iść w zaparte, szukać argumentów na siłę, next-gen, efektywność energetyczna, nowa gwarancja, selekt krzem.

Kto tu tak na forum był taki "zadowolony" z przesiadki na 5080, co zaciekle bronił tej decyzji? 
"Wydajność po OC 5080 się równa" + wybiórcze slajdy i inne naciąganie rzeczywistości.

Pamięta ktoś? xD 

• Upvote 1
Opublikowano

Masz rację co do sprzętu ale możesz nie mieć co do powodów i podejścia do tematu przez autora tych wypowiedzi. To wytłumaczenie o Polaku, który nie przyzna się do błędu nigdy, więc na siłę szuka argumentów to jedno z możliwych wytłumaczeń, ale jest pewnie mnóstwo innych. Może wcale nie tak zasługujących na krytykę jak Ci się wydawało. 

Nie śledziłem tej dyskusji, bo mnie znudziła dość szybko. Tak tylko piszę, bo ludzie w internetach bardzo lubią się rozpędzać ze swoimi pomysłami, zapędzają się tak, że kończy się  wrogością, wyśmiewaniem, traktowaniem się nawzajem jak idiotów itp. i ogólnie robieniem niepotrzebnych dymów.

Nie wiem czy tutaj takie coś ma miejsce, ale na wszelki wypadek pomyślałem, że warto o tym przypomnieć. Szczególnie że to ma zastosowanie do wielu innych dyskusji i będzie miało w przyszłości do jeszcze następnych.

Nie wywołujmy tego spamu o gościu z 5080 po raz n-ty, bo to  już jest dyskusja zombie.

Ten zombie ma już dość.

Co go złożą, to wykopują znowu. "Ręce odpadły temu zombiu." ;)

Opublikowano

Cześć,

wystartował GeForce Week, to znaczy, że przez cały tydzień do 9 października możesz kupić karty graficzne taniej, od RTX 5050 po RTX 5090.

Sprawdź Promocję –> GeForce Week

Kod: gf-week

Przykłady:

— KFA2 GeForce RTX 5080 1-Click OC 16GB GDDR7 DLSS4 za 4 499 zł.

— Gainward GeForce RTX 5070 Ti Phoenix-S 16GB GDDR7 za 3 399 zł.

— Gigabyte GeForce RTX 5070 Windforce OC 12GB GDDR7 DLSS4 za 2 349 zł.

— Gainward GeForce RTX 5060 Ti Ghost OC 8GB GDDR7 DLSS4 za 1 499 zł. 

— Zotac GeForce RTX 5080 Solid Core OC 16GB GDDR7 DLSS4 za 4 699 zł.

• Like 1
Opublikowano

Xkom

Możecie trochę zluzować z rygorem odnośnie zabezpeczeń Cloudflare? Często wyskakuje ACCESS DENIED, nawet bez wybierania serwera w Kambodży czy innej Brazylii. 

Przestawcie może o level niżej. Captchę można przeżyć jak się chce raz na tydzień zajrzeć sprawdzić promocje, ale pełna blodada dostępu tylko dlatego, że ktoś ma włączonego VPNa to trochę strzelanie z armaty do komarów. DDoSują Was tam co dzień czy jak?

Opublikowano

@VRman To trochę jakbyś pojechał na orlen i do kasjera powiedział "weźcie zmieńcie dostawcę tego diesla, bo co po polsce jeżdżę jako kierowca zawodowy, to wszędzie na orlenach ta sama ropa po której w zimie gorzej mi odpala TIR". xD 

Chłop od marketingu, klei te linki co by mieć co do garnka wrzucić (a przy okazji wstawi jakieś promki, bo coś ciekawego zawsze warto rozważyć i kodzik czasem się przyda), a Ty z jakimiś sprawami typowo do webmastera :) Daj żyć hehe

• Upvote 2
Opublikowano
W dniu 3.10.2025 o 00:24, Lameismyname napisał(a):

Z tym do przodu z kasą bym się tak nie rozpędzał. 
Przecież był wysyp 4090 gdzie ludzie naprawdę drastycznie zeszli z cen, znowu przez sztuczne braki ceny 5080 poszybowały w górę.
Pewnie znajdą się śmiałkowie, którzy do przesiadki z 4090 na 5090 jeszcze dołożyli.
No i MUSIELI być zadowoleni, bo jak to jako polak przyznać się "no zjebałem" - trzeba iść w zaparte, szukać argumentów na siłę, next-gen, efektywność energetyczna, nowa gwarancja, selekt krzem.

Kto tu tak na forum był taki "zadowolony" z przesiadki na 5080, co zaciekle bronił tej decyzji? 
"Wydajność po OC 5080 się równa" + wybiórcze slajdy i inne naciąganie rzeczywistości.

Pamięta ktoś? xD 

No ja pamietam i co z tego? Nie wiem o co Ci chodzi. ..

Zrzutekranu2025-10-04104232.png.fc95ff6bd73e0061166624724cb914af.png

Masz benchmark 4k ultra w grze, która wyjątkowo nie pasuje blackwellowi
Screenshot(756).thumb.png.85f78728f9621fbc3489d39b81bc3426.png

minmalny fps z 35 na 50 na biosie 450W. 

Tutaj wrzucali wyniki np. z Tomb raidera na 4090 mieli 122fps, a na max OC 132FPS. Na tych ustawieniach co ponizej
Screenshot(743).thumb.png.fb236c65827816a8d24c15dfc4ffb6ff.pngScreenshot(742).thumb.png.3cc644a8504591a2d0cca370febe2c0c.png

Opublikowano
1 minutę temu, maxmaster027 napisał(a):

No ja pamietam i co z tego? Nie wiem o co Ci chodzi. ..

Zawsze można znaleźć 3 slajdy na krzyż, którymi nagnie się rzeczywistość ;) 

RTX 4090 jest kartą lepszą i wydajniejszą od RTX 5080, dlatego komiczne jest jak ktoś zrobił przesiadkę z 4090 na 5080 i jeszcze dołożył do tego biznesu ;) 

Co innego jak wyjdzie RTX 5080 Super ale to tylko gdybanie.

• Upvote 2
Opublikowano
2 minuty temu, janek25 napisał(a):

5% szybszy od 4080s czyli nic sie nie  dzieje patrzac na specke

Ciekawe jakie przyrosty będą na RTX 6080 wzgl. 5080 SUPER (sądzę, że powinny się pojawić) - obstawiam, że małe.

Opublikowano
13 minut temu, Lameismyname napisał(a):

RTX 4090 jest kartą lepszą i wydajniejszą od RTX 5080, dlatego komiczne jest jak ktoś zrobił przesiadkę z 4090 na 5080 i jeszcze dołożył do tego biznesu ;) 

Zawsze lepiej mieć gwarancję niż nie.

Opublikowano
12 minut temu, Lameismyname napisał(a):

No jest lepsza karta chyba oczywiste ponad 16k CUDA vs niecale 11k CUDA. Jakiekolwiek slajdy nie wrzuce bo tu ich sporo wrzucalem, zawsze powiesz wybiorcze. Słowo "wybiórcze" jest tu dosc istotne. 

Bardziej chodzi o to, ze sa relatywne i odnosza sie do tego samego testu, tylko po to zeby pokazac OC. No i tak fajnie jakby 5080 mialo te 15k CUDA, no ale marzyc to sobie mozna. W kazdym badz razie jak zainstalujesz 450W bios, to 5080 wchodzi w okolice wydajnosci 4090. Czy jest sie z czego cieszyc, to zalezy ile kto zaplacil za karte. 

Takie sa czasy, ze GPU to jednak wartosciowa rzecz i swoje kosztuje :) 

Uwazam jednak, ze w karcie drzemie wiekszy potencial OC anizeli w 4080 czy 4090, bo 4080 to sie jakos znakomicie niekrecila, czesto ta wydajnosc po OC to 7-10% max, 4090 tez ta wydajnosc po OC jest rozna czasami duza czasami mala 5-10%.

5080 Superki to wyjda nie wiadomo kiedy i nie wiadomo po ile. Wiec to narazie gdybanie

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Zawsze lepiej mieć gwarancję niż nie.

Skoro premiera RTX 4090 była 12 października 2022, a RTX 5080 była 30 stycznia 2025, to nawet w najgorszym przypadku posiadacz RTX 4090 przynajmniej miał grubo ponad pół roku gwarancji. 
Do czego zmierzam - nie trzeba było się rzucać na RTX 5080 na premierę, tylko można było poczekać, aż "podatek od głupoty" opadnie i ceny 4090 na rynku wtórnym się znormalizują.
Jak ktoś poszedł na żywioł to sam jest sobie winny.

@maxmaster027 Ja rozumiem, że masz tą kartę i jesteś z niej zadowolony. 
Każda sikorka swój ogon chwali, wiadomo.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
10 minut temu, Kyle napisał(a):

Ciekawe jakie przyrosty będą na RTX 6080 wzgl. 5080 SUPER (sądzę, że powinny się pojawić) - obstawiam, że małe.

Przyrosty przy zachowaniu proporcji czipu to by moze i były duze. Ale znajac zycie 6080 bedzie jeszcze bardziej przyciety anizeli 5080. Pytanie tylko jak bardzo. Można sobie spekulowac.

Jakby 6080 mial 33% pełnego chipu czyli znowu zostalby okrojony wzgledem 5080 to, np jezeli pelny chip bedzie mial z 33k, 6090 bedzie mialo 30-31k CUDA, to taki 6080 majac 33% pelnego chipu bedzie mial 11k moze 11.5k CUDA. To znowu glowna roznice zrobi architektura i bedziesz mial znowu +20% tak jak teraz. + lepsza efektywnosc. 

Niemozlwie? Raczej nie ma co liczyc, że 6080 bedzie mial procentow wiecej CUDA niz 5080, no ale jakby mial tyle samo to mozliwe ze bedzie mial 15kCUDA~ wiec ta wydajnosc bedzie dobra. Ale półki co to tylko wróżenie z fusow.

Opublikowano (edytowane)

Jak 5080-tka nie byłaby wydajna po OC to nie zmienia faktu, że jest najgorszą osiemdziesiątką w historii. Do tej pory każda xx80 nowej generacji była wydajniejsza od poprzedniej xx90/topki o minimum kilkanaście procent. To jest kastrat nad kastratami, król cięć.

Koń jaki jest, każdy widzi.

Edytowane przez Smalec
  • Upvote 2
Opublikowano
16 minut temu, janek25 napisał(a):

6000  na pewno duze bo zmiana procesu a i amd chce większe chipy robić wiec to pewniak

RTX 4060Ti ma nowy proces wzgl. RTX 3060Ti, a wzrost wydajności marginalny - także na jakim świecie Ty żyjesz?

Opublikowano
10 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Skoro premiera RTX 4090 była 12 października 2022, a RTX 5080 była 30 stycznia 2025, to nawet w najgorszym przypadku posiadacz RTX 4090 przynajmniej miał grubo ponad pół roku gwarancji. 
Do czego zmierzam - nie trzeba było się rzucać na RTX 5080 na premierę, tylko można było poczekać, aż "podatek od głupoty" opadnie i ceny 4090 na rynku wtórnym się znormalizują.
Jak ktoś poszedł na żywioł to sam jest sobie winny.

@maxmaster027 Ja rozumiem, że masz tą kartę i jesteś z niej zadowolony. 
Każda sikorka swój ogon chwali, wiadomo.

No jest ok. Ja to oceniam pod wzgledem wymiany. +2.5k zl, nie uwzgledniajac MFG, w niskich rozdzielczosciach +45% w wysokich +55-60%, max OC vs max OC, dla przykladu w tym avatarze mialem 37fps na max oc na wczesniejszej karcie. Wiec jakby nie patrzec 37 vs 60 czuc roznice. 

No to tak, kazdy chwali swoje, ale jest tez powiedzenie, cudze chwalicie swego nie znacie. Najwyrazniej nie odnosi sie ono do GPU 

Opublikowano

Niektórzy nadal nie rozumieją ze to nie jest kwestia tego czy się da czy nie tylko tego ze Nvidia nie chce aby tak było :)

Jednego można być pewnym, RTX 6080 nie dogoni 5090 a tylko to się liczy :D

Ze o reszcie kart nie wspomnę :D

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Kyle napisał(a):

także na jakim świecie Ty żyjesz?

No i co podasz jakiś przykład i ten twój świat jest lepszy?

Ludzie lataja 100 metrow w 10s a ty nie .To taki sam przykład

I odkręć tego 14700 na 150 wata  nie go kisisz na 65

1 minutę temu, maxmaster027 napisał(a):

nie uwzgledniajac MFG

a co, nie uzywasz FG?

• Haha 1