Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, leven napisał(a):

No to masz nadwrażliwość słuchową:

Na mojej grafie 1500rpm to 26.9dB  https://www.techpowerup.com/review/msi-geforce-rtx-5060-ti-gaming-16-gb/40.html

Jak słyszę te obroty, i najfajniej jak jest 1200-1300, 1500 jest już słyszalne. 

Reszta to 500-550rpm obudowa i ~600-650rpm procek.

Edytowane przez ShaDow_Pro
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Każdy ma inne odczucie hałasu, dla mnie GPU, które przekraczające 30dB to już głośno. 

jak mówię że jest cisza to jest cisza :D też jestem fanem cichych PC także no
Krzywe wiatraków w budzie poustawiane tak żeby była cisza. Gpu samo w sobie było ciche, po uv i oc jest niesłyszalne . No chyba że puszczę pętle w occt no to wtedy słychać na stres teście.

Edytowane przez PepePanDziobak
Opublikowano (edytowane)

Nie ma co się sugerować pomiarami dBA z określonej odległości w określonej metodologii pomiarów :E 

Jedne z najlepszych wentyli na rynku czyli NF-A14x25 G2 ma w specu na max 1500rpm 24.8dBA :E.

I czy to jest ciche na 1500rpm w realu, czy jest niesłyszalne? :E Absolutnie nie, jest jak najbardziej głośne na 1500rpm, fizyki nie oszukasz wentyl 140mm musi być głośny na takich obrotach. Jest po prostu cichszy od konkurencji :E A realna cisza na takich wentylach to jest przy kilkuset rpm :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
5 minut temu, lukadd napisał(a):

Nie ma co się sugerować pomiarami dBA z określonej odległości w określonej metodologii pomiarów :E 

Jedne z najlepszych wentyli na rynku czyli NF-A14x25 G2 ma w specu na max 1500rpm 24.8dBA :E.

I czy to jest ciche na 1500rpm w realu, czy jest niesłyszalne? :E Absolutnie nie, jest jak najbardziej głośne na 1500rpm, fizyki nie oszukasz wentyl 140mm musi być głośny na takich obrotach. Jest po prostu cichszy od konkurencji :E A realna cisza na takich wentylach to jest przy kilkuset rpm :E 

Apropo fizyki ,ostatnio miałem czelność montować ultra cichy wentylator w łazience. Przed montażem podłączony żeby sprawdzić czy faktycznie jest taki cichy. No i był zajebście cichy póki go nie zamontowałem w otworze wentylacyjnym :D czar prysł.

Wszystko jest zależne aerodynamiki radiatorów i innych osłonek , zaślepek itp 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Wentyl napotyka opory w określonej zabudowie, akustyka i rezonans i nara nie ma ciszy.

Cewki na GPU mogą nam świdrować głowę, a w testach na decybelomierzu wyjdzie, że mucha nie siada, że niesłyszalne wartości na wyświetlaczu :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

tak czytałem o tych cewkach w 70tkach. Po zainstalowaniu gpu , odpaliłęm od razu occt i ździwiłem się że cewek nie słychać wcale. Ostatnio cewki słyszałem na gtx960 , w 1060nic, 1660s nic, 4060 też nic, i o dziwo w 5070 cisza a mam znienawidzonego windforce'a ;D 

Opublikowano
2 godziny temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Na mojej grafie 1500rpm to 26.9dB  https://www.techpowerup.com/review/msi-geforce-rtx-5060-ti-gaming-16-gb/40.html

Jak słyszę te obroty, i najfajniej jak jest 1200-1300, 1500 jest już słyszalne. 

Reszta to 500-550rpm obudowa i ~600-650rpm procek.

W nocy tło ma więcej dB, nie mówiąc o dniu. Zmierz sobie ile faktycznie dB ma twój komputer w odległości np pół metra. 

Opublikowano

Żeby to zmierzyc precyzyjnie trzeba by miec juz sprzęt do tego, smartfonem to guzik nie mierzenie. Generalnie, jak ktos chce cisze to potrzeba obudowy która od przodu jest cała zabudowana i ma siateczki na gorze i na dole, oraz z tyłu. Kora/gąbka na ścianie która niweluje odbicie hałasu, wtedy mozna mowic o ciszy nawet przy 2200rpm

Opublikowano
6 minut temu, PepePanDziobak napisał(a):

tak czytałem o tych cewkach w 70tkach. Po zainstalowaniu gpu , odpaliłęm od razu occt i ździwiłem się że cewek nie słychać wcale. Ostatnio cewki słyszałem na gtx960 , w 1060nic, 1660s nic, 4060 też nic, i o dziwo w 5070 cisza a mam znienawidzonego windforce'a ;D 

To teraz zbadaj słuch z wiekiem najbardziej cięty jest od góry. To co kiedyś słyszałeś już dzisiaj nie usłyszysz :E

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Żeby to zmierzyc precyzyjnie trzeba by miec juz sprzęt do tego, smartfonem to guzik nie mierzenie. Generalnie, jak ktos chce cisze to potrzeba obudowy która od przodu jest cała zabudowana i ma siateczki na gorze i na dole, oraz z tyłu. Kora/gąbka na ścianie która niweluje odbicie hałasu, wtedy mozna mowic o ciszy nawet przy 2200rpm

Smartfon wystarczy, no chyba, że masz wadliwy. 

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Doamdor napisał(a):

Zmierz sobie ile faktycznie dB ma twój komputer w odległości np pół metra. 

Nie ma sensu to mierzenie bo takie cewki czy łożyska w wentylach i tak nie wyjdą na wyświetlaczu w pomiarze, a dalej będą świdrowały głowę :E 

9 minut temu, sideband napisał(a):

To teraz zbadaj słuch z wiekiem najbardziej cięty jest od góry. To co kiedyś słyszałeś już dzisiaj nie usłyszysz :E

Niby tak, ale ponad 40lat na karku i dzisiaj te dzwięki mi bardziej przeszkadzają niż kiedyś. Ale kiedyś nikt nie myślał o ultra cichych PC. Wszystkie były głośnie mniej lub bardziej ale były. Sam HDD przecież to skrobanie to katorga :E Ale kiedyś była zabawa, bo sprzęt pracuje :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
7 minut temu, Doamdor napisał(a):

Smartfon wystarczy, no chyba, że masz wadliwy. 

Tak myślałem, że zaraz ktos ze smartfonem wyskoczy. Nie to jest gofno nie mierzenie. Raz, że taki smartfon nie moze leżeć na biurku, bo idą vibracje i one tez sa mierzone, dwa musisz miec dobry stand, tłumiący wibracje, 2 program, to jest takie raczej demo. Gdyby tak było to nikt by nie kupował miernikow do tego przeznaczonych tylko by kazdy smartfonem mierzyl. 

Opublikowano
11 minut temu, lukadd napisał(a):

Niby tak, ale ponad 40lat na karku i dzisiaj te dzwięki mi bardziej przeszkadzają niż kiedyś. Ale kiedyś nikt nie myślał o ultra cichych PC. Wszystkie były głośnie mniej lub bardziej ale były. Sam HDD przecież to skrobanie to katorga :E Ale kiedyś była zabawa, bo sprzęt pracuje :E 

To zależy o czym piszemy typowe terkotanie cewek to nie jest bardzo wysoka częstotliwość, ale niektóre piszczą na dość wysokiej częstotliwości i niektórzy już tego nie słyszą. 

Do tego duże znaczenie ma gra w której sprawdzasz cewki. Są takie rodzynki w których usłyszysz każdą kartę i nie ma to nic do ilości klatek ;)

Chrobotanie dysku, cewek czy inne dziwne dźwięki z wentylatorów zawsze są bardziej irytujące niż czysty szum.

Opublikowano
23 minuty temu, sideband napisał(a):

to że do siedemdziesiątki brakuje trzydzieści lat nie oznacza że jestem głuchy :mikolaj: śpie w zatyczkach :krejzol::krejzol::krejzol: 
telefonem można mierzyć, ale tylko ten od obgryzionej gruszki będzie najbardziej miarodajny.

tak to musi być dobrej jakości sprzęt do mierzenia inaczej trochę lipa

Opublikowano

@sideband

Ta cewki mają zwykle taką częstotliwość, że spokojnie można to usłyszeć podobnie jak łożyska w wentylach, ale też, jak ktoś ma głośne tło na chacie to mu się to zniknie :E 

Ale ja słyszę te i o wysokiej częstotliwości w zasadzie nie wiele gorzej jak mój syn 15 lat :E Np. piszcząca ledowa żarówka na wysokiej częstotliwości. Trafiały się takie i do śmieci, albo na zwrot :E

Opublikowano (edytowane)

To zależy o czym piszemy typowe terkotanie cewek to nie jest bardzo wysoka częstotliwość, ale niektóre piszczą na dość wysokiej częstotliwości i niektórzy już tego nie słyszą. 

Do tego duże znaczenie ma gra w której sprawdzasz cewki. Są takie rodzynki w których usłyszysz każdą kartę i nie ma to nic do ilości klatek ;)

Chrobotanie dysku, cewek czy inne dziwne dźwięki z wentylatorów zawsze są bardziej irytujące niż czysty szum.

Mówisz o pisku ze starych lampowych tv gdzie oglądało się kaszpirowskiego , a pisk telewizora podświadomie trepanował czaszkę i urządzał pogo w potylicy 

2 minuty temu, lukadd napisał(a):

@sideband

Ta cewki mają zwykle taką częstotliwość, że spokojnie można to usłyszeć podobnie jak łożyska w wentylach, ale też, jak ktoś ma głośne tło na chacie to mu się to zniknie :E 

Ale ja słyszę te i o wysokiej częstotliwości w zasadzie nie wiele gorzej jak mój syn 15 lat :E Np. piszcząca ledowa żarówka na wysokiej częstotliwości. Trafiały się takie i do śmieci, albo na zwrot :E

Myślałem że tylko ja słyszę takie rzeczy... ładowarki też niekiedy sie utylizuje przez taki pisk

Edytowane przez PepePanDziobak