Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, NoviAMG napisał(a):

Karta całkiem spoko, jak ktoś nie jest niewolnikiem wszystkiego na maxa w 4k, to szło bardzo komfortowo grać na 100fps

Przecież w 1440p tam trzeba zjeżdżać z detalami, a co dopiero 4K :E Chyba że jak zwykle mówisz tylko o Apexach i innych paździerzach to luz :E 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Ja musze mieć taką wydajność że jedyne z czego jestem w stanie zrezygnować w ustawieniach to PT :wariat:

Ewentualnie cienie na wysokie zamiast ultra :E

Edytowane przez Brolly
Opublikowano
Teraz, NoviAMG napisał(a):

Z 2tyg temu sprzedałem 3m 4070tis za 3100...

Tak, ale ja piszę o nówce, nie chcę używek, nie ufam ludziom(jestem nieufny) i jeszcze w tych pieniądzach za takie ryzyko. Gram w 1440p nie straszne mi DLSS jakość w razie problemów balans, na prawdę DLSS nie jest takie złe, ale to tylko mowa o tym jak czasem trzeba się posiłkować, grywam z mix suwakami na mojej rtx 3060ti, ale niestety czasem brakuje vramu jak chcę odpalić FG by sobie podratować marny już FPS w niektórych gierkach, grywam na padzie w 95% gier, więc te 60fps a nawet jak dobije do 100 powinno być ok do takiego grania. Pewnie przy nowej grafie grałbym częściej bez limitu 60fps, bo na to już grafika pozwoli, obecna raczej nie pozwala.

Opublikowano (edytowane)

@Reddzik

Poszukaj uzywki 4070 ti super z co najmniej rokiem gwarancji jeszcze i abys mógł podjechać i sprawdzić kartę na miejscu i ja obejrzeć 

Gorzej jak mieszkasz na wygwizdowie gdzieś: :E

Edytowane przez Brolly
Opublikowano
24 minuty temu, Radio Tirana napisał(a):

Jak ktoś chce mieć 144 FPS lub więcej to pewnie, że za mało. 

Na 4070 Super w Fortnite mam ok. 130 klatek w rozdzielczości 3440x1440. Tekstury i zasięg widzenia na maksa, reszta ustawień na najniższych możliwych. 

Masz 35% większa rozdzielczość niż typowe 1440p, nic dziwnego że potrzebujesz coś mocniejszego. Tekstury w Fortnite nie są kompletnie potrzebne na maxa, ale w dalszym ciągu to jest tytuł pod CPU. Przejście z high na med daje boost 200% klatek, plus masz jeszcze DLSS jakbyś miał za mało. 

Ale samo pchanie się w 144 FPS w grach AAA to abstrakcja. 

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, TheMr. napisał(a):

Masz 35% większa rozdzielczość niż typowe 1440p, nic dziwnego że potrzebujesz coś mocniejszego

Co ciekawe - to się nie skaluje liniowo. 

Tzn. spadek w liczbie klatek między zwykłym 2560×1440 a 3440×1440 to jakieś 20%.

Przynajmniej tyle zaobserwowałem na przykładzie Horizona Forbidden West. 

Opublikowano (edytowane)

Temat używek nie wchodzi w grę, jeśli chodzi o kartę, z prockami nie mam problemu, bo nie raz kupiłem. Ostatnie problemy z gtx 1660ti wybiły mi z głowy używki, kiedyś miałem używkę w bardzo niskiej cenie- gtx 780Ti z Niemiec, jeszcze w paczce została wysłana, od chłopaka mojej siostry, prawie za pół darmo, to wziąłem, ale gtx 1660ti był brany z forum pclaba i to akurat nie wspominam najlepiej. To są wszystkie moje używki jakie kupiłem.

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano

Gry AAA to ja blokuję często na max 120 FPS, czasem niżej. Nie ma sensu więcej ładować... W takie PoE2 mam 90 albo 100 FPS w tej chwili, jakieś Hogwarty itp, po co tam więcej? 

Za to multiplayer to 144 FPS minimum, monitory już po 480 Hz mamy, więc hulaj dusza :E 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, galakty napisał(a):

Przecież w 1440p tam trzeba zjeżdżać z detalami, a co dopiero 4K :E Chyba że jak zwykle mówisz tylko o Apexach i innych paździerzach to luz :E 

Jak są gry popsute z optymalizacją to tak jest, ale wystarczy dać o jedno oczko w lewo 1/2 ustawienia graficzne i już się wszystko zmienia ;) . W takich grach to i 4090 ma problemy jak dasz wszystko w prawo (często słyszałem takie głosy). Więc trzeba się pogodzić, że gra jest taka a nie inna i zrezygnować z jakiegoś ustawienia, które zapewne wizualnie nic nie zmieni, a w fps zmieni sporo. 

Akurat on ma 3060ti i jakoś gra na niej, a taka 4070tiS to jest przecież przepaść wydajnościowa. 

Ja najczęściej outlety łowie (uszk karton najczęściej), sprawdzam porządnie wizualnie czy nie była grzebana, testuję, jest oki to zostaje. 6750xt odesłałem, bo była grzebana a miała mieć tylko karton uszk, ale akurat trafiłem 7800xt w b.dobrej kasie i przyszła niegrzebana, więc zostaje. Używki z olx to raczej bym nie wziął, z forum laba odkupiłem 4080 w bardzo fajnej kasie na tamte czasy i byłem mega zadowolony. 

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano
5 minut temu, Reddzik napisał(a):

Temat używek nie wchodzi w grę, jeśli chodzi o kartę, z prockami nie mam problemu, bo nie raz kupiłem. Ostatnie problemy z gtx 1660ti wybiły mi z głowy używki, kiedyś miałem używkę w bardzo niskiej cenie- gtx 780Ti z Niemiec, jeszcze w paczce została wysłana, od chłopaka mojej siostry, prawie za pół darmo, to wziąłem, ale gtx 1660ti był brany z forum pclaba i to akurat nie wspominam najlepiej. To są wszystkie moje używki jakie kupiłem.

No śliski temat z używkami obecnie, pełno  handlarzyków januszy...Mi natomiast zdarza sie kupować używane GPU od kumpla który robi gierki na vry. Także mam pewność że jest wszystko git. W rachubę wchodzi tylko  ewentualna wymiana pasty albo termopadów. Jak będzie słaba 5060 to mam alternatywę w postaci 4070ti od kumpla w robrych piniondzach.

Jak sprzedawałem 1660s było śmiesznie w skrzynce na olx " moja propozycja to 250 i jestem za 30 minut " beczka :D

Konfa nvidii jest z niedzieli na poniedziałek ?

Opublikowano (edytowane)

@Brolly był nawet temat na pclabie, ale ja go nie zachowałem. Karta to msi 1660ti gaming x, mam ją cały czas bo nie sprzedam z takim problemem, jest u mnie jako zamiennik w razie problemów. Kupiona niby gwarancja, ale sklep lipny i po chwili upadł, zostałem z niczym, a karta miewała hotspot dosyć kosmiczny 20-30C+ różnicy zależnie od obciążenia, udało się wysłać do msi omijając sklep-w stanie likwidacji, zapewne zmienili pastę i wsio, po 6 miechach, czy maks roku wszystko wróciło, dałem kumplowi do sprawdzenia, to stwierdził, że radiator nie dociska w jednym miejscu do rdzenia stąd trzeba nasmarować grubo pasty- wpierw dał cienko i nie pomogło, więc karta nie do końca była dobrze działająca. Nie byłem zadowolony z używania karty, dlatego ogólnie nie kupuję używek i bardzo rzadko zmieniam sprzęt, gdyby nie te 8gb vram pewnie bym z rok, może dłużej przesiedział na karcie, a tak 3 stycznia(wczoraj) rtxowi stuknęło 2 lata i dłużej nie posiedzi w moim kompie.

edit:

Ile żem się napisał emaili z MSI, pisałem na ich głównym forum, na prawdę ciężko było przekonać ich, i jeszcze z łaski swojej to zrobili, zrobili wyjątek jak napisali.

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 1
Opublikowano
14 minut temu, Reddzik napisał(a):

Temat używek nie wchodzi w grę,

Obecnie jest mega lipa z cenami GPU. Nowe 4070Ti super w zasadzie zaczynają się od 4k pln :E A używki też trzymają cenę.

Trzeba czekać na premierę sklepową nowych GPU i wtedy będzie wiadomo w którą stronę to pójdzie, ale raczej tanio nie będzie. Przynajmniej w najbliższych miesiącach.
Być może tylko ten nowy radek będzie miał sens w twoim budżecie. Ale to wyjdzie w praniu.

• Upvote 3
Opublikowano

Ogólnie temat używek do dla mnie totalna beka z ludzi. 

Mam ciągle crosshair x670e na olx wystawioną, ma pół roku, stan ideał, akcesoria nawet nie rozfoliowane. Ostatnio gość pisze, że nowego Asusa ze średniej półki ma za 1400, więc jak mu dam używanego crosshair za 1400 to on może kupić bo nowe jednak lepsze :D

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@Reddzik Coś pamiętam tą 1660ti, trochę szkoda że ktoś na forum "swojemu" wcisnął bubla ... Ptm7950 jakby na rdzeń nałożył, to może by się ogarnął temat. Kolega sprawdził czy kołki dystansowe nie są zamienione ? Bo kiedyś wysłałem 3080 waterforce na rękojmie, to nie dość że idioci w serwisie gigabyte źle powkręcali kołki dystansowe, pcb się przegięło, to jeszcze owinęli kartę folią bąbelkową na 2x i wrzucili w większy karton, karta przyszła w stanie takim, jakby wypadła kurierowi pod koło, śledź przełamany, bp całe pogięte, i w dodatku krzywo pcb względem bloku. Na szczęście kase oddali za tego sztrucla, w dodatku tak cewki piszczały, że w życiu takiego czegoś nie słyszałem. A karta kupiona w czasach kryptoszału za nie małe pieniądze (teraz pewnie za tyle 5080 dostanie ;) ). 

Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale chyba z Łódzkiego jesteś, ale jeśli dobrze pójdzie to za jakieś 2m może 3 będę miał na odsprzedaż 7800xt, złotówkę taniej niż kupiłem, więc tam okolice 1550zł wyjdzie +-. 

Up dokładnie, ja na olx już nic nie wystawie... Szkoda czasu na odpisywanie. Jak wystawisz coś w relatywnie dobrej cenie, to jesteś oszust i kombinator... Jak wystawisz w cenie jak mają inni to jest stękanie że o 500zł za drogo. Tak źle i tak niedobrze... 

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano
Teraz, PiPoLiNiO napisał(a):

Ogólnie temat używek do dla mnie totalna beka z ludzi. 

Januszerkę z OLX trzeba od razu blokować i nie wdawać się w dyskusję. 

Ostatnio wystawiłem 7900 GRE w idealnym stanie za 2199 zł, z papierami z dużego sklepu, gwarancji ponad 30 miesięcy. 

Najpierw chłop się pytał o wszystko czy nie rozkręcałem, czy cewki nie grają itd. 

Na sam koniec "czy sprzeda pan za 2000 zł? To uczciwa cena za ten model". 

Poleciał blok, po 15 min napisał z drugiego konta - też poleciał blok. 

• Upvote 4
Opublikowano

Jak wezmę Radka- wszystko zależy od prezentacji jak i testów przed premierą no i ceny! PT mnie ominie, ale na obecnej karcie i tak tego nie doświadczyłem, RT działa zależnie od gry, ale nawet w Cyberpunku było miejscami ciężko i te dropy do 10fps, to właśnie przez vram, miałem nawet 50-60+ fps z dlss jakość czy balans i mix detali i było git, ale te dropy, który wymuszały restart gry... przemilczę. Jedynie co fajnego to DLSS bo to robi robotę, nie twierdzę, że jest lepsze niż natywne, ale na tyle spoko, że można używać w porównaniu do obecnego stanu innych upscalerów. RR i tak zabija fps, mniej o ok 10fps w takim Cyberpunku.

Karty są drogie, jeszcze zobaczę co ze Switchem 2, wtedy może być tak, że wezmę słabszą kartę byle miała więcej vramu i dawała radę, a Switch 2 będzie czymś głównym do grania, to też biorę pod uwagę. Nie mam nie wiadomo ile kasy, ani nie chcę wydawać fortuny na jedną kartę.

Pewnie po sprzedaży zasilacza i karty część kasy mi się zwróci, a potem może za rok, czeka mnie wymiana płyty i procka.

Opublikowano (edytowane)

Łódzkie jest stolicą handlarzy wszystkiego %-) od aut po obiektywy do bezluster :hihot: 
Zazwyczaj pełno zapytań z łodzi i sieradza za pół darmo. 
Jak chce sie coś dla siebie kupić to trzeba uważać fest. Kiedyś kupiłem radeona od gościa z olx :D z łodzi ,oddałem ten szit po jednym dniu(pojechałem osobiście oddać) . Cewki pisk i grzałka fest... Jak się okazało radziu wrócił z serwisu %-) a typek początkujący biznesmen
Temat rzeka.... 

Pozostaje czekać do wtorku na "wiarygodne" informacje. Zółta hybryda trzyma coś w zanadrzu na bank %-)

Edytowane przez PepePanDziobak
Opublikowano
4 minuty temu, NoviAMG napisał(a):

ale chyba z Łódzkiego jesteś

opolskie, sporo niżej.. Prudnik, rzut beretem do Czech.

Co do 7800xt, to jest to minimum jakim byłbym zainteresowany, ale zdecydowałem się dopłacić do 7900XT, przy okazji czekam na wieści z prezentacji, na 9070XT. Zasilacz mam zamówiony, będzie po niedzieli, Asus TUF Gaming 850W Gold.

Opublikowano

OLX to platforma dla ludzi, którzy nie chcą kupić i ludzi, którzy nie chcą sprzedać. Regularnie tam wystawiam sprzęt i ogólnie przypomiona to czasem kabaret. Sprzedawałem Radka 6800, opis dokładny, wszystko sprecyzowane - data i miejsce zakupu, stan, wyposażenie, temperatury. Na PW wiadomości z pytaniami o... dowód zakupu, gdzie kupione, czy się nie grzeje. :E Innym razem biorąc kartę dla znajomego, gościu odpisał mi na SMS... po tygodniu. Wiadomości na OLX nawet nie odczytał. Aczkolwiek można sprzedać graty w dobrej cenie, często lepszej niż Allegro i ich prowizje. Po prostu wymaga to cierpliwości i czasu.

• Upvote 1