Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Hard Reset napisał(a):

LG TV – stutter przy niskich odświeżaniach z G‑SYNC

Hard Reset co to za lista? To o najnowszych sterach dla serii 50xx? Kurna wczoraj instalowałem 596.21, bo sztuczny inteligent powiedział, że są najlepsze. xD Dobra nvmd, już wiem o co chodzi.

Edytowane przez j4z
Opublikowano
7 minut temu, peterchen86 napisał(a):

Przez jaki czas powinien działać FurMark żeby sprawdzić czy UV jest stabilny?

Przez okrągłe 0 minut. 

Furmark nie nadaje się testowania UV. Został stworzony do testowania jakości chłodzenia. Dociska kartę tak mocno, że GPU samoistnie zrzuca napięcie oraz zegary, aby się nie przegrzać. 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, peterchen86 napisał(a):

A jaki program nadaje się do testowania UV? Czy FurMarkiem można testować czy karta działa prawidłowo i nie jest uszkodzona?

Na początek wystarczy 3dmark, wszystkie testy zrobić.  A później grac i obserwować bo częściej tam się wysypie niż w syntetyku. 

Opublikowano
2 godziny temu, peterchen86 napisał(a):

A jaki program nadaje się do testowania UV? Czy FurMarkiem można testować czy karta działa prawidłowo i nie jest uszkodzona?

Najprościej Cyberpunk z RT i DLSS4, wtedy wszystko jest obciążone, ale pewnie są już inne tytuły do testów, bo ile można. :E 

Opublikowano

Ok, grałem w Asseto Corsa Rally i po włączeniu HDR zaczęły się pojawiać takie migające kwadraciki na elementach menu. Po wyłączeniu HDR problem znika. Czym to jest spowodowane? To wina samej gry, karty czy sterowników?

Opublikowano

„Popyt na procesory graficzne bije wszelkie rekordy. Wyobraźcie sobie, że nawet układy, które sprzedaliśmy cztery czy pięć lat temu, drożeją dziś szybciej niż dobre wino. To wymyka się wszelkiej logice, ponieważ kupowanie kart graficznych NVIDII przypomina teraz inwestowanie w dzieła sztuki.“

Jensen Huang Nvidia

Źródło: YouTube: Stanford Online; 2026.

• Haha 4
  • Upvote 1
Opublikowano
19 godzin temu, peterchen86 napisał(a):

Ok, grałem w Asseto Corsa Rally i po włączeniu HDR zaczęły się pojawiać takie migające kwadraciki na elementach menu. 

HDR nie powoduje artefaktów sam z siebie, chyba że masz źle skonfigurowany system, jeśli nie załącza go automatycznie.
Ewentualnie kabel nie daje rady? Nie znam przypadku artefaktów od HDRu. :E 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 11.05.2026 o 21:00, maxmaster027 napisał(a):

Tylko o to ile on by mogl zyskac na sprzedazy 4090 i kupna 5080

Wiem jedno nie po to kupiłem 4090 żeby zmieniać na gorszą 5080.

Czyli Panowie spokojnie , jak bym chciał kupiłbym 5080 ale ta karta odpada , na razie mi styka obecna karta aż nadto.

Zresztą spełnia wszystkie moje oczekiwania .:D

Jeszcze rozumiem w 5080 szerszą szynę nie 256 i vram większy nie śmieszne 16 gb. może bym rozważał.

A tak nie ma sensu nawet myśleć o zmianie, no pamięci dali szybsze ale rdzeni cuda mniej.;)

Edytowane przez AudRob
Opublikowano
3 godziny temu, DżonyBi napisał(a):

„Popyt na procesory graficzne bije wszelkie rekordy. Wyobraźcie sobie, że nawet układy, które sprzedaliśmy cztery czy pięć lat temu, drożeją dziś szybciej niż dobre wino. To wymyka się wszelkiej logice, ponieważ kupowanie kart graficznych NVIDII przypomina teraz inwestowanie w dzieła sztuki.“

Jensen Huang Nvidia

Źródło: YouTube: Stanford Online; 2026.

Uwielbiam gościa za poczucie humoru 😊

• Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ani jedno ani drugie, ot to kolejny model znanaje juz kazdemu karty ;) 

Czysto teoretycznie się z tobą zgadzam w 100% ale ciekawi mnie ten system chłodzenia czy faktycznie będzie jakaś zauważalna różnica względem Mastera. Fabryczny boost clock na poziomie 2730MHz jak w Matrixie i Lightingu. Zasadnicze pytanie jak zostanie faktycznie wyceniona. 

• Upvote 1
Opublikowano
48 minut temu, lukasso1202 napisał(a):

Jakby to 8000-9000zł kosztowało to tam jakis entuzjasta na 2-3 raty moglby brac. To bym Ci powiedział co o tym sądze i że to byłby pewnie ekscytujacy produkt. Natomiast to cos zapewne w cenie 20k mnie kompletnie nie obchodzi. I raczej na pewno kazdego kto gra w gry. Chyba tylko milionera co kupuje komputer dla dziecka na komunie. To dzieciak pewnie nawet RT czy PT na tym nie wlaczy, bo w tym wieku to sie w Fortnite albo goat3 gra. Wiec produkt kompletnie dla nikogo w tej cenie. 

Opublikowano
16 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Jakby to 8000-9000zł kosztowało to tam jakis entuzjasta na 2-3 raty moglby brac. To bym Ci powiedział co o tym sądze i że to byłby pewnie ekscytujacy produkt. Natomiast to cos zapewne w cenie 20k mnie kompletnie nie obchodzi. I raczej na pewno kazdego kto gra w gry. Chyba tylko milionera co kupuje komputer dla dziecka na komunie. To dzieciak pewnie nawet RT czy PT na tym nie wlaczy, bo w tym wieku to sie w Fortnite albo goat3 gra. Wiec produkt kompletnie dla nikogo w tej cenie. 

Bardzo dużo osób posiada 5090 nie tylko do gier. Osobiście gdybym grał w minimum 4K i potrzebował każdego FPSa (w cenie kart przed podwyżkami) to jak najbardziej zakup na +. Zgodzę się z tobą, że 20K za kartę to naprawdę chora cena. Gram w UWQHD i 5080 wystarcza w zupełności.r  Myślę, że cena to bardziej grube 20+.

Opublikowano
7 minut temu, lukasso1202 napisał(a):

Bardzo dużo osób posiada 5090 nie tylko do gier. Osobiście gdybym grał w minimum 4K i potrzebował każdego FPSa (w cenie kart przed podwyżkami) to jak najbardziej zakup na +. Zgodzę się z tobą, że 20K za kartę to naprawdę chora cena. Gram w UWQHD i 5080 wystarcza w zupełności.r  Myślę, że cena to bardziej grube 20+.

Jak ktoś ma kasę Koleżko to te 20 k ma w tyle i się cieszy .

Nie marudzi że drogo tylko kupuje .

Skąd  ty te ceny bierzesz za 5090?

38 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Jakby to 8000-9000zł kosztowało to tam jakis entuzjasta na 2-3 raty moglby brac.

Tyle kosztowała Kolego a raty w takiej  sumie małej sumie do czego?

Kolega ostatnio dał 18k za 5090 i się śmieje tylko do gier;)

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, AudRob napisał(a):

Jak ktoś ma kasę Koleżko to te 20 k ma w tyle i się cieszy .

Nie marudzi że drogo tylko kupuje .

Skąd  ty te ceny bierzesz za 5090?

Tyle kosztowała Kolego a raty w takiej  sumie małej sumie do czego?

Jakie ceny? Średnia cena topowych wersji w okolicach 19K. Ceny aktualnie  ciągle idą w górę.  

Stać mnie na 5090 za 20K ale nie widzę sensu kupować GPU za takie chore pieniądze i marnować zbędnej kasy, nie widzę potrzeby zmiany bo 5080 wystarcza mi w 100%. Skoro uważasz, że 9K to mała kasa to dziwię się, że nie zmieniasz 4090 na 5090. 

Edytowane przez lukasso1202
  • Upvote 2
Opublikowano
2 minuty temu, lukasso1202 napisał(a):

Jakie ceny? Średnia cena topowych wersji w okolicach 19K. Ceny aktualnie  ciągle idą w górę. 

Masz pierwsza z brzegu

proshop.pl/Karta-graficzna/ASUS-GeForce-RTX-5090-ROG-Astral-LC-OC-32GB-GDDR7-RAM-Karta-graficzna/3331071?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_campaign=pricesite&ceneo_cid=1b81cc9d-8858-01bd-4f39-b6a26dc5ec63