MaxaM 1 957 Opublikowano 7 Maja Opublikowano 7 Maja Teraz, Phoenix. napisał(a): jak to ma sie do zaniedbywania rynku gamingowego bo kart na rynku nie brakuje? Zapomniałeś jakie mamy ceny graf?
Phoenix. 6 909 Opublikowano 7 Maja Opublikowano 7 Maja Ceny wynikaja z pobytu i podazy tylko i wylacznie co jest czyms naturalnym i wiemy to nie od dzis. Ale to nadal ma sie nijak to do czego nawiazywalem Ty piszesz tylko o sktukach ograniczen pordukcyjnych i niczym wiecej. To nie wina nvidia ze tsmc ma tyle zamowien u wszytkich partnerow bo gdyby molgi to przeciez produkowaliby tego wiecej. Jak nvidia nie wyda rubina do gier to wtedy bedzie mozna napisac ze olali rynek gamingowy, tylko poki co w tej kwesti sie nic nie zmieni.
lukadd 3 737 Opublikowano 7 Maja Opublikowano 7 Maja @MaxaM I tak luzik jest z cenami GPU. Ceny takiego RTX 5080 nówka z sklepu nie śmigana, zaczynają się od 4899pln Jak był boom na crypto to za takiego RTX 3080 używka na olx schodziły po 10k+ 1
Phoenix. 6 909 Opublikowano 7 Maja Opublikowano 7 Maja (edytowane) 5070/5070ti/5080 idzie juz kupic w okoliach mrsp a promocji bedzie wiecej w okresie letnim 6 minut temu, lukadd napisał(a): Jak był boom na crypto to za takiego RTX 3080 używka na olx schodziły po 10k+ Teaz to jest sztuczne windowanie cen bo kart w hurtowniach pelno, a jak nie schodza to robia promocje. Za czasow krypto to magazyny byly doslownie pute Edytowane 7 Maja przez Phoenix.
sideband 3 011 Opublikowano 7 Maja Opublikowano 7 Maja 5 godzin temu, maxmaster027 napisał(a): Polecam kazdemu obejrzec raz jeszcze. Geforce GTX 1180. Plotek było niezliczona ilosc. itp. okazalo sie co innego. Ogolnie dobry launch sporo info, wtedy kiedy jeszcze karty graficzne byly najwazniejsze, wiec jest to najciekawsze. Obecnie to juz Ai AI Ai i GB4000000 czy ile tam za miliony $, zainteresowani 50 osób. Wczesniej 50milionow osob. Pascal to pierwsza architektura już tworzona z myślą o AI i wystarczy obejrzeć GTC oraz pokaz Titana gdzie na okrągło klepane o AI 1
lukadd 3 737 Opublikowano 7 Maja Opublikowano 7 Maja (edytowane) 19 minut temu, Phoenix. napisał(a): Teaz to jest sztuczne windowanie cen bo kart w hurtowniach pelno, a jak nie schodza to robia promocje. Za czasow krypto to magazyny byly doslownie pute W zasadzie to względem MSRP to ceny kart niewiele się zmieniły. Kilka % biorąc pod uwagę to, że dolec dziś jest trochę tańszy. Na ppc premierowe testy patrząc MSRP to taki Ventus 5070Ti 3899 miał ustalone, a 5080 FE 5199pln 5090 jedynie poszła grubo względem MSRP, ale to nie jest tylko zabawka do grania. Edytowane 7 Maja przez lukadd 2
Phoenix. 6 909 Opublikowano 7 Maja Opublikowano 7 Maja Gdyby sklepy nie byly pazerne to ceny bylyby normalne bo karty sa na polkach
AudRob 476 Opublikowano 7 Maja Opublikowano 7 Maja Nikt normak 13 minut temu, lukadd napisał(a): W zasadzie to względem MSRP to ceny kart niewiele się zmieniły. Kilka % biorąc pod uwagę to, że dolec dziś jest trochę tańszy. Na ppc premierowe testy patrząc MSRP to taki Ventus 5070Ti 3899 miał ustalone, a 5080 FE 5199pln 5090 jedynie poszła grubo względem MSRP, ale to nie jest tylko zabawka do grania. Nikt normalny nie kupi rtx 5070 , no chyba że za grosze.
maxmaster027 1 342 Opublikowano 7 Maja Opublikowano 7 Maja 5 godzin temu, wrobel_krk napisał(a): Ale wydadzą więcej an te GPU niż te 50 milionów szarego ludka No wlasnie 50 CEO, wyda wiecej niz cala reszta graczy, zaplaci pieniedzmi ktorych nie ma, kupi tego takie ilosci, ze energii tyle nie ma zeby to dzialalo itp. Grunt ze dla nV $$ sie zgadzajo
lukadd 3 737 Opublikowano 7 Maja Opublikowano 7 Maja (edytowane) 19 minut temu, AudRob napisał(a): Nikt normalny nie kupi rtx 5070 , no chyba że za grosze. Przecież 5070 to najpopularniejsze GPU na steam z udziałem ~3% z tych " trochę mocniejszych/najnowszych " GPU Dopiero później 5070Ti z udziałem ~1.8%. Edytowane 7 Maja przez lukadd 2
maxmaster027 1 342 Opublikowano 7 Maja Opublikowano 7 Maja 4 godziny temu, Phoenix. napisał(a): Nadal sa tak samo wazne wiec co Ty pitolisz ?? To ze firma zarabia wiecej w sektorze Ai to nie znaczy ze karty do gier sa mniej wazne bo nie sa, a rozwoj w AI to juz byl zaplanowany pewnie z 10lat temu i obrany kierunek. Jak kazda firma ma wiele rozgalezi i nie skupia sie tylko na jednej odnodze swojje dzialanosci, sektor PRO przeciez byl od wielu lat tak samo wazny. głównie dla celów marketingowych i popularyzacji firmy, sam Huang to przyznal. Nie sa tak samo wazne, A.I. i GB300 maja priorytet. Myslalem, ze o tym wiesz 46 minut temu, sideband napisał(a): Pascal to pierwsza architektura już tworzona z myślą o AI i wystarczy obejrzeć GTC oraz pokaz Titana gdzie na okrągło klepane o AI Wedlug mnie najlepsza premiera to ta turinga i w sumie najwazniejsza. 10 lat opracowywali GPU, które jak wyszlo juz bylo na poziomie niedostepnym dla reszty kart, dodali DLSS i RT cores i tensor cores, OFA itp . bardzo wazna premiera.
Phoenix. 6 909 Opublikowano 7 Maja Opublikowano 7 Maja Teraz, maxmaster027 napisał(a): Nie sa tak samo wazne, A.I. i GB300 maja priorytet. Myslalem, ze o tym wiesz Ja nie pisze o priorytecie produkcyjnym przeciez Godzinę temu, Phoenix. napisał(a): Jak nvidia nie wyda rubina do gier to wtedy bedzie mozna napisac ze olali rynek gamingowy, tylko poki co w tej kwesti sie nic nie zmieni. Ty ciagle obracasz sie wokol przekierowywaniu produkcji na sektory Ai wydanego juz prawie 2 lata temu produktu do gier. Tylko ja nie o tym
Wu70 970 Opublikowano 7 Maja Opublikowano 7 Maja 3090 -> 5070 Ti, hit czy kit? Na 16GB VRAM jeszcze coś pójdzie? 3090 jest mocno podpompowana w cenie przez AI i wygląda na ostatni dzwonek żeby odświeżyć starą kartę w tym samym budżecie.
maxmaster027 1 342 Opublikowano 7 Maja Opublikowano 7 Maja @Wu70 To zależy o czym mowisz. Jesli o A.I to 24GB tez lipa. Razem z kontekstem jest mało. 32GB juz całkiem spoko idzie cos zrobic. Natomiast jezeli chodzi o gry to 3090 czesto gesto jest ponizej 4070tki i zre 2x tyle. 1
sideband 3 011 Opublikowano 7 Maja Opublikowano 7 Maja https://videocardz.com/newz/palit-confirms-galax-kfa2-and-hof-are-working-on-next-generation-geforce-gpus Tylko nie zrozumcie tego newsa na opak - już klepią nowy gen 1
maxmaster027 1 342 Opublikowano 7 Maja Opublikowano 7 Maja To moze luty- marzec 2027 jakis 6090 sie pokaze
Doamdor 2 823 Opublikowano 7 Maja Opublikowano 7 Maja 1 godzinę temu, Wu70 napisał(a): 3090 -> 5070 Ti, hit czy kit? Na 16GB VRAM jeszcze coś pójdzie? 3090 jest mocno podpompowana w cenie przez AI i wygląda na ostatni dzwonek żeby odświeżyć starą kartę w tym samym budżecie. Sprzedaj dziadka i bierz młodego, lepsza sprawność i nie poci się tak mocno. Godzinę temu, maxmaster027 napisał(a): To moze luty- marzec 2027 jakis 6090 sie pokaze
Radio Tirana 1 554 Opublikowano 7 Maja Opublikowano 7 Maja 2 godziny temu, Wu70 napisał(a): 3090 jest mocno podpompowana w cenie przez AI i wygląda na ostatni dzwonek żeby odświeżyć starą kartę w tym samym budżecie. 3090 jest teraz bardzo pożądana przez EJ AJ-owych świrów, oni sobie wkładają po 2-3 takie karty do jednego PC i mają bieda Blackwella Pro 6000. Przecież przed tym cyrkiem w zależności od wersji 3090 (OEM/AIB) chodziły po 2000-2500 zł, teraz koło 4000 zł, więc masz idealną okazję na pozbycie się starocia. 1
AudRob 476 Opublikowano 7 Maja Opublikowano 7 Maja 4 godziny temu, lukadd napisał(a): Przecież 5070 to najpopularniejsze GPU na steam z udziałem ~3% z tych " trochę mocniejszych/najnowszych " GPU Dopiero później 5070Ti z udziałem ~1.8%. Tak co nie zmienia faktu że to jest karta nisko budżetowa dla mało wymagających użytkowników. W 2026 roku 12 gb vram jest porażką
peterchen86 8 Opublikowano 7 Maja Opublikowano 7 Maja Mam mały problem z kartą i nie wiem czy to kwestia samej karty czy sterowników czy jeszcze czegoś innego. Karta po UV i pracuje dobrze ale czasem potrafi pojawić się na ekranie taki biały pasek (wygląda jak jakieś zakłócenie). Czym to może być spowodowane?
lukadd 3 737 Opublikowano 7 Maja Opublikowano 7 Maja (edytowane) 40 minut temu, AudRob napisał(a): Tak co nie zmienia faktu że to jest karta nisko budżetowa dla mało wymagających użytkowników. W 2026 roku 12 gb vram jest porażką Podstawowa karta w średnim segmencie, ona jest zaledwie kilka % wydajniejsza od 4070S. To karciocha do 1080 czy 1440p i do tego jej wystarcza te 12GB vram. Jak ktoś potrzebuję więcej mocy i więcej pamięci to ma 5070Ti itd. Edytowane 7 Maja przez lukadd 1
Hard Reset 212 Opublikowano 7 Maja Opublikowano 7 Maja 43 minuty temu, lukadd napisał(a): Podstawowa karta w średnim segmencie, ona jest zaledwie kilka % wydajniejsza od 4070S. To karciocha do 1080 czy 1440p i do tego jej wystarcza te 12GB vram. Jak ktoś potrzebuję więcej mocy i więcej pamięci to ma 5070Ti itd. Myślę że lepszym wyborem na dzień dzisiejszy 16gb jest radeon zwłaszcza że często są fajne promocje. 1
AudRob 476 Opublikowano 7 Maja Opublikowano 7 Maja 13 minut temu, Hard Reset napisał(a): Myślę że lepszym wyborem na dzień dzisiejszy 16gb Nie lepszym tyko podstawą jest 16 gb vram na dzień dzisiejszy. Vram 8 GB w serii 5xxx jest śmieszne . Jak pisałem wcześniej 5070 to jest karta ,która cofa ludzi w rozwoju.
wrobel_krk 974 Opublikowano 7 Maja Opublikowano 7 Maja Ja se tak myślę że z moją 3080 10gb to bym się nie cofnął w rozwoju;) Prawda że ubogo 12gb ale taki mamy klimat i ceny
AudRob 476 Opublikowano 7 Maja Opublikowano 7 Maja 15 minut temu, wrobel_krk napisał(a): Ja se tak myślę że z moją 3080 10gb to bym się nie cofnął w rozwoju;) Prawda że ubogo 12gb ale taki mamy klimat i ceny Posiadałem 3080 też ale nie o tej karcie mowa. 3080 17 września 2020 r. (wersja 10 GB). To były dobre karty i gorące , ale to druga sprawa.
Rekomendowane odpowiedzi