Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 7.05.2026 o 21:50, AudRob napisał(a):

Ale ja nie mówię o serii 7 tylko  wyżej 4080 czy 5080 najniżej

Oczywiście za dobrą kasę 5090;)

jak 5090 to raczej sie foundersa oplacalo, o szczegolnie w cenie 9000zl z tym, ze rzadko kiedy byl. Ogolnie moze i temp. ma wysokie, ale za to ma kompaktowa konstrukcje, no i roznie smaczki desingerskie. Np. ulożenie finow w radiatorze, jest gęściejsze tam gdzie wentylator ma najwieksza predkosc, czyli na krawedziach. Dosc niespotykane podejscie.

Ogolem, tania, mała, do UV idealna. Fakt, ze to nie Astral, no ale to rozumiem poprzez "za dobra kase 5090" czyli w cenie MSRP

Opublikowano
Godzinę temu, sideband napisał(a):

W życiu bym kupił FE 5090 chyba, że za pół ceny ;)

Jeszcze 4090 miała dobrą konstrukcje tylko pady do zmiany, ale 5090 to tragedia.

Nie no ja chetnie bym wymienil nawet za doplata :P na FE bez piszczacych cewek. UV na 2.8GHz wentyle do 2000rpm i wsio. 

Do małych komputerow tez mozna łatwiej wpasowac i oczywiscie UV. Nie wiem, no Astral lepszy czy Suprim. Ale kurde no...jak FE byl za 9k to te kazaki staly po 13k. Takze +50% do ceny

Opublikowano
12 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Nie no ja chetnie bym wymienil nawet za doplata :P na FE bez piszczacych cewek. UV na 2.8GHz wentyle do 2000rpm i wsio. 

Przy tych 2800Mhz będzie taka młockarnia, że cewek nie usłyszysz :hihot: 

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

Do małych komputerow tez mozna łatwiej wpasowac i oczywiscie UV. Nie wiem, no Astral lepszy czy Suprim. Ale kurde no...jak FE byl za 9k to te kazaki staly po 13k. Takze +50% do ceny

5090 FE to nawet uv nie pomaga, po ki ... oni dali takie chłodzenie, nie wiem, mogli, choć 3 slotowe dać.

O ile to chłodzenie na 5080 po uv daje rade, to 5090 zwróciłem, czego i tak żałuję, bo teraz bym pogonił z zyskiem %-)

44 minuty temu, Tasslehoff napisał(a):

I te słabe plastikowe złącza, które łączą pcb ze sobą. w 5xxx Foundersach, są słabym ogniwem 😐

Nie tyle same złącza ile mocowanie tego pcb, szczególnie tego od pcie, jak się te mikre śrubki wyrobią w amelinum ramy karty to potem trzeba kartę dawać w risera, bo jakikolwiek nacisk na to złącze i masz kartę w trybie x4 albo niżej 

Edytowane przez SylwesterI.
  • Upvote 2
Opublikowano

Tak, ta mała płytka z szyną PCI-E jest mocno zagrożona,  widziałem filmiki, gdzie dochodzi do uszkodzeń mechanicznych. W końcu taka karta  trochę waży, a nie każdy jest ogarnięty, żeby porządnie przykręcić kartę do śledzia i wypadałoby dać podpórkę.

Opublikowano
W dniu 9.05.2026 o 16:52, maxmaster027 napisał(a):

jak 5090 to raczej sie foundersa oplacalo, o szczegolnie w cenie 9000zl z tym, ze rzadko kiedy byl. Ogolnie moze i temp. ma wysokie, ale za to ma kompaktowa konstrukcje, no i roznie smaczki desingerskie. Np. ulożenie finow w radiatorze, jest gęściejsze tam gdzie wentylator ma najwieksza predkosc, czyli na krawedziach. Dosc niespotykane podejscie.

Ogolem, tania, mała, do UV idealna. Fakt, ze to nie Astral, no ale to rozumiem poprzez "za dobra kase 5090" czyli w cenie MSRP

Ogólnie nie ma problemu żebym kupił 5090 ale w moim przypadku 4090 nie ma sensu , a jak patrzę na wpisy niektórych mądrych to rzygać się chce  lepiej olać i nic nie pisać.🤣

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, AudRob napisał(a):

Ogólnie nie ma problemu żebym kupił 5090 ale w moim przypadku 4090 nie ma sensu , a jak patrzę na wpisy niektórych mądrych to rzygać się chce  lepiej olać i nic nie pisać.🤣

Słuchaj ja Cie do niczego nie bede namawiał. 

Nie wiem ile ta 4090 jest warta. Najczesciej fajna kase mozna za nia dostac 8-9tys jezeli jest sprawna. Sprzedajesz. 

Kupujesz w jakiejs dobrej cenie 5080 (wersje ktora sie ladnie kreci) https://allegro.pl/oferta/karta-graficzna-gigabyte-geforce-rtx-5080-gaming-oc-16gb-gddr7-dlss4-17377051699 tu masz promke 5329zl za gaming OC, krecisz na 3.2Ghz Jak sprzedasz 4090 za 9tys to masz 4k zł w kieszeni. Mozesz sobie cos kupic co tam twoja dusza zapragnie za free w zasadzie, NP OLED 240/480Hz 4k i jeszcze z 1000zł zostanie. Rozgrywke bedziesz mial i tak lepsza na 5080tce dasz DMFG i wsio. Nie ma szans, zebys nie był zadowolony. Tylko mowie kupno dobrej wersji. Gaming OC dobrze sie kreci to bedziesz mial okolice tego co masz teraz na default. No chyba ze grasz na 4090 z jakims grubym OC na wodzie to wtedy nie zmieniaj.

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Nie wiem ile ta 4090 jest warta. Najczesciej fajna kase mozna za nia dostac 8-9tys jezeli jest sprawna. Sprzedajesz. 

Kupujesz w jakiejs dobrej cenie 5080 (wersje ktora sie ladnie kreci) https://allegro.pl/oferta/karta-graficzna-gigabyte-geforce-rtx-5080-gaming-oc-16gb-gddr7-dlss4-17377051699 tu masz promke 5329zl za gaming OC, krecisz na 3.2Ghz Jak sprzedasz 4090 za 9tys to masz 4k zł w kieszeni. Mozesz sobie cos kupic co tam twoja dusza zapragnie za free w zasadzie, NP OLED 240/480Hz 4k i jeszcze z 1000zł zostanie. Rozgrywke bedziesz mial i tak lepsza na 5080tce dasz DMFG i wsio. Nie ma szans, zebys nie był zadowolony. Tylko mowie kupno dobrej wersji. Gaming OC dobrze sie kreci to bedziesz mial okolice tego co masz teraz na default. No chyba ze grasz na 4090 z jakims grubym OC na wodzie to wtedy nie zmieniaj.

Niestety Kolego ale nie sprzedaję tej karty mam na nią jeszcze prawie trzy lata gwarancji , oprócz tego temp. GPU , Memory i HS ma super więc czego chcieć więcej?

7 minut temu, AudRob napisał(a):

Kolego ja wiedziałem że kupuję tę kartę za więcej niż kosztuje RTX 5080 ale wolałem dołożyć do 4090 .👌

Żeby 5080 miała 24 gb vram , ba  20 już dawno bym ją miał;)

26 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Słuchaj

Tak z ciekawości po co Tobie 4090?

Edytowane przez AudRob
Opublikowano
Godzinę temu, AudRob napisał(a):

Tak z ciekawości po co Tobie 4090?

Gdzie ja napisalem to, ze takie wnioski wyciagnąłeś. Napisałem Ci jak mozna zrobic. A jak Ci pasuje ta karta to spoko. Pewnie na samym UV ładnie smiga. A to, że masz 3 lata gwary no to rzeczywiscie cos, bo sporo egzemplarzy pada po 2-3 latach

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

5080 Windforce SFF śmigła skręcone na stałe 40% od 50°C. Bez problemu robi 3250MHz na rdzeniu, memki mam +3000. Ja mam zrobione UV na 950mV przy 3K na rdzeniu. W aktualnej budzie w Pragmacie w UWQHD na ultra ze wszystkim włączonym temperatury oscylują w okolicach 60°C. Karta godna polecenia. Ostatnio na promce bodajże za 4900 była.

Edytowane przez lukasso1202
Opublikowano
4 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

A u mnie mała zmiana, gigus został zastąpiony na mojego ulubionego ASUS Dual i karta wyszła jeszcze taniej 🤣

Dual zawsze na propsie. Chyba, że EVO ;) 

Nie brakuje Ci "papu" na zwykłym RTX 5070? 
Patrząc po nowych tytułach AAA jak Pragmata, zacząłem się zastanawiać nad RTX 5080.... no i tak się zastanawiałem, że jutro z paczkomatu odbieram 9070XT.

Opublikowano
13 minut temu, lukasso1202 napisał(a):

5080 Windforce SFF śmigła skręcone na stałe 40% od 50°C. Bez problemu robi 3250MHz na rdzeniu, memki mam +3000. Ja mam zrobione UV na 950mV przy 3K na rdzeniu. W aktualnej budzie w Pragmacie w UWQHD na ultra ze wszystkim włączonym temperatury oscylują w okolicach 60°C. Karta godna polecenia. Ostatnio na promce bodajże za 4900 była.

No to fajnie ;) Mowilem, ostatnie GPU w normalnej cenie. 

Tutaj mi nie o to chodzi. Tylko o to ile on by mogl zyskac na sprzedazy 4090 i kupna 5080. ładne 4tys w kieszeni. Mozna monitor kupic, kosiarke, rower, whatever :) 

Opublikowano

W zadnej grze mi nie brakuje mocy, a ja tyle gram co kot naplakal, w tamtym roku skonczylem jedna gre AAA, a w tym jeszcze zadnej, instaluje tlou 1, ktore bede przechodzil kolejny raz :hihot: A tam gdzie potrzeba wiecej fps to DLSS i FG nadrobi. Poza tym 5070 to obecnie jedyny wyceniony dobrze model, za Duala dalem 2479zl. Pragmate, ktora sprzedam za 100zl, cashback asus 150zl plus bon 200zl od komputronika do wykorzystania u nich, wiec karta wychodzi za przyslowiowe frytki jak na te czasy. Tyle juz tych kart mialem, ze po prostu na moje potrzeby 5070 jest ideolo, a o czyms mocniejszym pomyslimy przy Rubinie. Ja mialem juz do odbioru 9070xt ale zrezygnowalem bo efektywnosc energetyczna jest slaba, jak to pisal @Wu7012% wiecej mocy od zwyklej 9070, a pobor wiekszy o 50% ok i myslalem nad 9070 non X. Ale radeon ma tragiczny FG wiec suma sumarum dobrze dzialajace nowinki AI nvidia mnie przekonaly bo finalnie w grach AAA wlacze generator i tak klatek bedzie wiecej niz na radeonie ;)