Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ta karta cena/wydajnosc nie jest zla, to jest jedna z najgorszych kart jakie nvidia wypuscila :hihot: 

Specjalnie nvidii bronic nie bede, bo 20-24GB vram powinna miec. No ale jednak od radeona jakiegokolwiek jest sporo lepsza. Chociaz patrzac na cene tych radeonow 2700~ to kuszace karty. 

Opublikowano

Ja nie patrze przez pryzmat radeona bo on nie oferuje tyle samo co nvidia, ja 5080 prime kupowalem za 4600 nowke i to byla cena znosna tylko w tym samym czasie 5070ti prime placilem 3400 ;) Do 1440p 16gb wystarczy a do 4k to ta karta i tak meh.

• Upvote 2
Opublikowano
8 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

No dobra no. To daj lepsze porównanie. 

Ale po co porównywać karty z innej półki cenowej i wydajnościowej?

Uczciwie można debatować 9070XT vs 5070ti. Na dzień dzisiejszy te karty są dosyć równe we wszystkich aspektach... nawet w poborze mocy po UV jak już wspominałem.
Obie te karty są świetne w 2560x1440 i naprawdę nic im nie brakuje. Z drugiej strony nie dziwię się, że potrzebowałeś trochę więcej "papu" do 3440x1440 i wziąłeś RTX 5080, bo tak naprawdę nie miałeś żadnej racjonalnej alternatywy...  kupować używanego RTX 4090 z drugiej ręki na ryzyku, a RTX 5090 w dzisiejszych cenach to jakiś nieśmieszny żart. 

• Upvote 3
Opublikowano

Nvidia powoli traci przewagę, FSR działa coraz lepiej, generator klatek jeszcze tylko do poprawy, PT i z takimi cenami Nvidia straci część klientów.

Jeszcze niech Radek ma więcej pamięci to już będzie beka. Może to pobudzi zielonych do wydania porządnych kart.

• Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Ale po co porównywać karty z innej półki cenowej i wydajnościowej?

Uczciwie można debatować 9070XT vs 5070ti. Na dzień dzisiejszy te karty są dosyć równe we wszystkich aspektach... nawet w poborze mocy po UV jak już wspominałem.

Ja bym był skłonny nawet równać rtx5070 vs Rx9070xt bo te karty są w podobnej cenie.  5070Ti to całkiem inna półka cenowa. 

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano
1 minutę temu, maxmaster027 napisał(a):

Specjalnie nvidii bronic nie bede, bo 20-24GB vram powinna miec. No ale jednak od radeona jakiegokolwiek jest sporo lepsza. Chociaz patrzac na cene tych radeonow 2700~ to kuszace karty. 

Ja za swojego 9070XT dałem 2020zł. Ciężko o lepszy value. Przeboleje ten Path Tracing, co jest tylko w paru grach na krzyż i MFG, bo podobne rozwiązanie w końcu się pojawi u czerwonych.
Mam w końcu kartę, na której spokojnie posiedzę do next-gen.

Teraz, Phoenix. napisał(a):

Ja mysle, ze nvidia palcem nie kiwnie poza AI i radki w nowym genie sie zrownaja ze wszystkim co oferuje nvidia :D 

Obyś miał rację. Ba - ja bym chciał aby się Nvidia zrównała z AMD i Intelem jednocześnie. 

Teraz, Kadajo napisał(a):

Po prostu przydała by się jakaś w miarę przyzwoita karta do 4K nie kosztująca 15K. Kto taka wyda ten wygrywa :)

4K jest premium, to i cena jest premium. Mi osobiście szkoda, że nie sprawdziły się parokrotne przecieki o rzekomym pojawieniu się RX 9080/XT/9090/XT.
Gdyby powiedzmy pojawił się taki RX 9080 z 20/24GB VRAM, wydajnościowo konkurent 5080 ale cenowo bliżej 5070ti (czyli analogicznie do dzisiejszej sytuacji istnienia 9070XT jako konkurenta 5070ti w cenie bliżej 5070) pewnie dawno bym takiego radeona miał.

Teraz, Hard Reset napisał(a):

Ja bym był skłonny nawet równać rtx5070 vs Rx9070xt bo te karty są w podobnej cenie.  5070Ti to całkiem inna półka cenowa. 

Od samego początku 5070ti konkuruje z RX9070XT, bo karty idą łeb w łeb. A to, że cenowo jest taka anomalia to inna kwestia.

Opublikowano
2 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Od samego początku 5070ti konkuruje z RX9070XT, bo karty idą łeb w łeb. A to, że cenowo jest taka anomalia to inna kwestia.

Ta "anomalia" to jest dla mnie głowy argument aby nie płacić za produkt który nie jest wart swojej ceny. Bo nie okłamujmy się,  te karty dziś w ogóle są nie opłacalne, tylko marketing amd leży i kwiczy. %-)

Opublikowano
Teraz, Hard Reset napisał(a):

Ta "anomalia" to jest dla mnie głowy argument aby nie płacić za produkt który nie jest wart swojej ceny. Bo nie okłamujmy się,  te karty dziś w ogóle są nie opłacalne, tylko marketing amd leży i kwiczy. %-)

Najlepszy i najbardziej dla mnie namacalny przykład, to to, że kupiłem prawie nową kartę czerwonych, za połowę ceny, nowej karty zielonych, tej karty zielonych która leży u mnie na półce i czeka na nowego właściciela.
Jedyne REALNE minusy przesiadki z Nvidii na AMD dla mnie, to brak MFG, którym karmiłem 280Hz OLEDa, chociaż podobne rozwiązanie ma się pojawić u czerwonych. 
Druga kwestia - brak path tracingu lub też słaba jego wydajność na AMD, no ale te "wodotryskowe" gry PT oklepałem już dawno i inne mnie nie interesują. Teraz gram w Pragmatę na RT (bez PT), a wcześniej grałem na PT - na PT ładniej ale czy rzuciło mnie na kolana? Nie.

Realnie czerwoni byli w plecy ostatnio jak miałem 6600XT - niby był konkurent 3060ti, a w takim cyberku raster nie wyrabiał, dopiero jak modem się odpaliło FSR 2.0 to jakoś było... Teraz z najnowszym FSR odrobili lekcje dosyć znacznie. Nawet jak ogrywałem Stalkera 2, to FSR był kaszanką, że nie dziwię się, iż wiele osób decydowało się na XeSS ;) 

Opublikowano
25 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Z drugiej strony nie dziwię się, że potrzebowałeś trochę więcej "papu" do 3440x1440 i wziąłeś RTX 5080, bo tak naprawdę nie miałeś żadnej racjonalnej alternatywy...  kupować używanego RTX 4090 z drugiej ręki na ryzyku, a RTX 5090 w dzisiejszych cenach to jakiś nieśmieszny żart. 

Na początku był efekt wow. Mega roznica. Ale teraz juz tak troche niedosyt. Generalnie nie pamietam tak roznic tylko z cyberpunka i RDR2 glownie bo w to sporo gralem. Przeskoczylem z 70-85pfs bo tyle najczesciej mialem na 3440x1440 balance FGx2 po oc. Na 160-175fps w 3440x1440 ale DLSS Quality. FGx3 po OC. 

Różnica jest, inputlag odczuwalnie nizszy. W RDR2 to pamietam roznice z 4k to chyba bylo 82fps w 4k na tym favor quality. Teraz jest troche ponad 100, ale juz totalnie na max. Niby fajnie, ale poczatkowo rozczarowal mnie tryb x4, x3 byl fajny. Obecnie dosc sporo porawili to MFG i uzywam DMFG i ogolnie jest na prawde ok. Przydaloby sie tlyko z 240hz. 

20 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Ja za swojego 9070XT dałem 2020zł. Ciężko o lepszy value. Przeboleje ten Path Tracing, co jest tylko w paru grach na krzyż i MFG, bo podobne rozwiązanie w końcu się pojawi u czerwonych.

No wlasnie w takiej cenie to sam bym kupil pogral posprawdzal i sprzedal za tyle samo :P karta jednak ciekawa, no i jest te 16GB vram, w tej cenie to taka ilosc vram jest extra.

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Jedyne REALNE minusy przesiadki z Nvidii na AMD dla mnie, to brak MFG, którym karmiłem 280Hz OLEDa, chociaż podobne rozwiązanie ma się pojawić u czerwonych. 

To odpal afmf2.1, ja podbijam sobie na swoim oledzie 144hz do 120- 140fps. A najlepsze że działa w każdej grze, nie musi być fg.

Opublikowano
2 godziny temu, Hard Reset napisał(a):

To odpal afmf2.1, ja podbijam sobie na swoim oledzie 144hz do 120- 140fps. A najlepsze że działa w każdej grze, nie musi być fg.

Nie testowałem jeszcze. Sprawdzę. Póki co ten FG od AMD, który normalnie jest odpalany z poziomu gry na przykładzie RE:R czy Pragmaty jest dla mnie jak najbardziej używalny.

Opublikowano (edytowane)

Nie każdemu 10 klocków jest straszna czy 20 k , jak ktoś musi się ograniczać i potem nie ma np. za co chleba kupić składa kompa za mniej klocków , proste.;)

Za 10 klocków nic ciekawego od podstaw nie złożysz.

Nie kupować kart od  kogoś co ma kupione na Amazon, bo chyba każdy wie  że gwarancja nie przechodzi z pierwszego właściciela co kupił w Amazon na odkupującego.

Tam jest gw. przypisana do konta z którego karta została zakupiona i pierwszego właściciela. Nie patrzeć na to że sprzedający mówi o gwarancji bo ona jest tylko na pierwszego kupującego. Czyli można powiedzieć że jej nie ma.

Edytowane przez AudRob
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, AudRob napisał(a):

Za 10 klocków nic ciekawego od podstaw nie złożysz.

Mam komputer złożony za dużo mniej niż 10k, ten z podpisu notabene i nie ma on problemu z PT.

edit: policzyłem 9114pln dokładnie.

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano

No widzisz a ja za samą kartę 4080 wziąłem 4 k. 

Teraz, Grolshek napisał(a):

Dlatego nie rozumiem zachwytów nad 9070XT.

A to się w 100% zgadzam bo to jest uj nie karta.👍

Twoja 4080 bije ją na głowę i płakać nie da.

Opublikowano

Wracając do kart graficznych, ceny na wakacjach jak zwykle będą topniały. 
Spodziewałbym się ok. 3500zł za 5070ti i 4500zł za 5080 mówiąc o bazowych modelach - pojedyncze strzały okazji za mniej też powinny się trafić.
RXy wątpię aby cena się zmieniła. Prędzej 9070 non-XT potanieje trochę aby zwiększyć lukę. 
Wakacje od zawsze to dobry okres na zakup sprzętu, chyba, że są anomalie jak z ramem - tutaj nikt nie ma szklanej kuli i tak naprawdę nie wiadomo co ma się zdarzyć.
Jeżeli CXMT zwiększy podaż i zrobi dumping aby wgryźć się bardziej w rynek, my jako konsumenci możemy tylko zyskać.

Teraz, Grolshek napisał(a):

Ja pierdzielę. Czy ty potrafisz kiedykolwiek odpuścić? Wiesz co to dowcip? Musi wjechać moderator żeby był spokój. No ludzie, dystansu odrobinę...

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Ja mysle, ze nvidia palcem nie kiwnie poza AI i radki w nowym genie sie zrownaja ze wszystkim co oferuje nvidia :D 

Watpie, by Nvidia tak latwo oddala czesc swojego tortu dla AMD. Jakby nie patrzec, gaming i tak jest istotna galezia ich biznesu, mimo ze dzis stanowi dla nich raczej nisze. Wypuszcza jakas nowosc, dorzuca DLSS 5 i AMD znowu bedzie musialo nadrabiac.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Watpie, by Nvidia tak latwo oddala czesc swojego tortu dla AMD. Jakby nie patrzec, gaming i tak jest istotna galezia ich biznesu, mimo ze dzis stanowi dla nich raczej nisze. Wypuszcza jakas nowosc, dorzuca DLSS 5 i AMD znowu bedzie musialo nadrabiac.

To jest żadna dla nich gałąź obecnie :E 75 miliardów dolarów w samym Q1 z AI i serwerów, marża 75%, z czego 6.4 miliarda z "Edge computing" :E NV mogłaby jak Micron obecnie powiedzieć - kończymy z GPU dla graczy, nic by się nie stało, ba, wycena NV by wywaliła w kosmos. 

Nie spodziewajcie się większego RAMu w GPU w następnym genie. Wszystko idzie do AI. 

Edytowane przez TheMr.